TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Ranskan vaalit voivat lyödä Euroopan ”mosaiikin” pirstaleiksi

# Olemme lauantaina 6.5. seurailleet Ylen tv-uutislähetyksiä Pariisista, jossa sununtaina äänestetään Ranskan, Euroopan Unionin ja Suomen tulevaisuudesta. Brexitin ja Trumpin yllättävien vaalivoittojen jälkeen kukaan ei voi enää olla varma siitä, että Marine Le Pen ei tekisi yllätystä, voittaisi ja hajottaisi Euroopan.

   Tätä Eurooppaa ei saisi päästää hajoamaan kansallisiksi sirpaleiksi. Noita sirpaleita on niin paljon, että Yle-televisiossa on soitettu koko illan eurooppalaisten mosaiikkipalavaltioiden euroviisuja. Elämme täällä Euroopassa varsinaisessa valtioiden tilkkutäkissä.

   Tuntuu uskomattomalta, että tälle pienelle Aasian mantereen niemekkeelle nimeltä Eurooppa mahtuu näin monta eripuraista ja itseriittoista valtiota, joiden sivistyksen ja demokratian aste poikkeaa toisistaan kuin yö ja päivä.

   Ja puolet Euroopan niemimaasta kuuluu kaiken lisäksi tsaari Putinin valtakuntaan, joka käsittää lisäksi puolet Aasian mantereesta. Moskovan tsaarit onnistuivat liittämään aasialaiset siirtomaansa suoraan emämaan yheyteen. Euroopan mosaiikin siirtomaavaltiot ovat jo ajat sitten menettäneet merten takaiset alusmaansa ja alkaneet maksaa niille kehitysapua ja osallistua ilman mitään logiikkaa niiden loputtomiin sisällissotiin. Tuo Syyriakin taisi viimeksi olla Ranskan alusmaana.

   Kuuntelin euroviisukappaleita koko illan ja ajattelin Euroopan tilkkuvaltioiden epävarmaa kohtaloa. Putinin ilmeisenä toiveena on saada Euroopan palapeli taas kunnolla hajalle. EU:n avulla sitä on yritetty epätoivoisesti hieman yhtenäistää.

   Tuo Suomen lyyrinen balladi Blackbird muuten poikkesi edukseen sieltä euroviisujen jumppabiisien joukosta.

 

Australiassa on eurooppalainen ”minimosaiikki”

# Euroviisuja muuten seurataan innokkaasti myös brexit-Britannian kansainyhteisöön kuuluvassa Australiassa, joka jopa osallistuu taas kisaan. Sinne monet Euroopan ”mosaiikkimaiden” kiistoihin ja kylmiin viimoihin kyllästyneet kansalaiset ovat muuttaneet pysyvästi. Heillä ei ole enää EU:ta – mutta ovatpahan euroviisut.

   On siellä Australiassa suomalaisiakin pari kymmentä tuhatta. He seuraavat Suomen tapahtumia radion välityksellä mm. Australian SBS-radiosta.  

   Tietokoneella tai kännykällä voi kuunnella maailman suurimman maahanmuuttajaradion, (ohjelmaa yli 70 kielellä) Australian valtion SBS-radion (Special Broadcasting Service) suomenkielisen lähetyksen, jota toimittaa Sydneyssä Karl Mattas ja jota olen avustanut yli 20 vuotta. Asuinhan Australiassa kolmisen vuotta.

   Tuoreimman SBS-radion lähetyksen voi kuunnella tästä:

http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohighlights

   SBS Radiolla on myös Facebook-sivut: https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts

   Tämän viikon ohjelmassa kerrotaan mm., että Australian pääministeri Malcolm Turnbull tapaa New Yorkissa Donald Trumpin. Esillä on myös koululaitoksen rahoitus ja Fairfax-yhtymän lehtien irtisanomiset, jotka uhkaavat Australian journalismin tasoa.

   Haastateltavana ohjelmassa on sellisti Timo-Veikko Valve Australian kamariorkesterista, jonka solistit tekevät konserttikiertueen.

   Australiassa on myös menossa Euroviisu-kuume, sillä maa on mukana tässä musiikkikilpailussa. Jos haluaa siellä katsoa euroviisut suorina ja osallistua äänestyksiin, pitää nousta aamuneljältä. Moni aussi jopa tekee sen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ranskan presidentinvaalien toiselle kierrokselle selvisivät aivan uudenlainen ehdokas Emmanuel Macron ja ”paikallisten persujen” Marine Le Pen. Kumpi tahansa voittaa, Ranska ei ole enää niin kuin ennen. Mutta jos Marine Le Pen voittaa, Eurooppakaan ei ole kuin ennen. Ja jos Eurooppa ei ole entisensä, Suomikin on aivan uudessa tilanteessa. Olemmehan me EU:n jäseniä ja tiukasti kiinni unionin pykälissä.
Elämme siis ratkaisun aikoja. Koko vanha manner on liiketilassa. Eikä tällainen manner voi liikkua yhtenä laattana, sillä Eurooppa on kokoelma mosaiikkipalasia. Nuo palaset ovat valtioita. Niiden valtavasta määrästä saa kuvan, kun ajattelee Eurovision laulukilpailua. Euroopan mosaiikkivaltioiden palasia on niin paljon, että euroviisuja ei ehditä soittaa yhtenä iltana. Tarvitaan ensin karsintakilpailu, johon Suomikin on usein kompastunut. Nyt Australiankin on mukana yhtenä ”Euroopan osavaltiona”.
Ranskan presidentinvaalien toinen ja ratkaiseva äänestyskierros on sunnuntaina 7.5. Enää ei osaa olla varma lopputuloksesta ennen kuin se on kirkossa kuulutettu.
Euroviisut ratkeavat hieman myöhemmin.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Ensin Brexit, sitten Trump. Mikä vain on mahdollista.

Pitkään pidettiin totaalisena mahdottomuutena, että Suomi voisi koskaan voittaa Euroviisuja. Mutta niin vain kävi, että 11 vuotta sitten Lordi muutti mahdottoman mahdolliseksi. En ole pitänyt mitään enää mahdottomana enkä ole sulkenut mitään skenaariota pois sen jälkeen, kun Suomi korjasi voiton kotiin Euroviisuissa 2006.

Keitäköhän Australia mahtaa äänestää? Sillähän ei ole käytännössä lainkaan naapureita, ainakaan sellaisia, jotka osallistuvat Euroviisuihin.

Mielenkiintoisena anekdoottina mainittakoon, että vuonna 1980 Eutoviisuissa nähtiin ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kerran Marokko. Maa sai tuolloin vain 7 pistettä ja jäi toiseksi viimeiselle sijalle, vain Suomea edustanut Vesa-Matti Loiri pärjäsi huonommin hävittyään Marokolle yhdellä pisteellä. Sen jälkeen ei Marokkoa ole Euroviisuissa nähty, mikä johtuu siitä, että Israel on lähes aina vuodesta 1981 lähtien ollut jälleen mukana Euroviisuissa. Marokko osallistui 1980, kun Israel jättäytyi pois koko kilpailusta.

Sekin on myös herättänyt paljon keskustelua, miksi Israel on mukana Euroviisuissa, vaikka se sijaitsee maantieteellisesti Aasiassa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Janne Koski, #2.
On tosiaan mielenkiintoista nähdä, kenelle menevät Australian äänet euroviisuissa. On muistettava, että äänestäjiä ovat kansalaiset eivätkä valtiot. Joskus ihmeteltiin sitä, että Viro äänesti vilkkaasti Venäjää. Mutta ne eivät olleet Viron ääniä vaan Viron venäläisten ääniä.

Australiassa on hyvin runsaasti maahanmuuttajia kaikista Euroopan maista. Luultavasti kansalaiset äänestävät mielellään synnyinmaansa kappaletta. Esimerkiksi Australian suomalaiset nousevat aamuyöllä äänestämään Blackbirdia. Suomalaiset ovat kuitenkin Australiassakin pienehkö eurooppalainen maahanmuuttajaryhmä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomalaisilla on sananlasku: Ei kaksi kolmannetta. Siitäpä syystä pelättiin Brexitin ja Trumpin jälkeen, että Marine Le Pen voittaisi Ranskan presidentin paikan. Mutta EU-Eurooppa saattoi huokaista helpotuksesta.

Se kolmas sokkiuutinen tuli kuitenkin meille Suomeen Pariisista, kun Ranska lyttäsi Suomen jääkiekossa peräti 5-1.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset