Ökymafian valta murrettava, demokratia pelastettava

# Suomi, Eurooppa ja maailma ovat muuttuneet muutamassa vuodessa enemmän kuin kertaakaan Berliinin muurin murtumisen jälkeen vuonna 1989. Vielä joskus vuosina 2012 ja 2013 kuvittelimme elävämme ikuista rauhaa ja hyvinvointia kohti kulkevassa maailmassa.

   Muutama vuosi sitten Lähi-idässä alkoi arabikevät. Monet arvelivat, että islamilainenkin maailma siirtyy ripeää vauhtia kohti demokraattista hyvinvointia ja modernia elämäntapaa. Mutta se oli täydellinen virhepäätelmä.

   Nykyään useat muslimimaat ovat sekasorrossa ja käyvät sotaa länsimaita vastaan ja samalla sunnien ja shiiojen kaksinkamppailua samaan tapaan kuin Eurooppa 30-vuotisessa sodassa, jolloin katoliset ja protestantit olivat toisilleen pahimpia vihollisia. Islamilaisista maista on lähtenyt liikkeelle terrorismiaalto ja kaikkien aikojen suurimmat pakolaislaumat.

   Samaan aikaan lähellä Euroopan ytimiä jatkuu vuodesta vuoteen Venäjän ja Ukrainan sotilaallinen kriisi, joka myrkyttää ilmapiiriä.

 

# Kaiken tämän jälkeen myös läntinen maailma on pahasti hajoamassa palasiksi. Britit ovat lähtemässä EU:sta. Yhdysvaltain kansa on valinnut presidentti-pääministeri-päällepäsmärikseen miljardööri Donald Trumpin, joka ei ymmärrä muuta kuin rahan kieltä. Hän kuvittelee, että rahalla saa kaiken. Ei tarvitse välittää oikeuslaitoksesta, ei tutkivista journalisteista.

   Ilmankos tämä Trump ihailee tsaari Putinia, joka on myös onnistunut kahmimaan itselleen vallan ja varallisuuden ja sitä kautta yksinvallan. Tuoreena rahan vallan merkkinä on se, että Trump aikoo vetää USA:n ulos Pariistin ilmastosopimuksesta – koska se maksaa. Putin taas sanoo, ettei ilmastonmuutos johdu ihmisestä. Hänhän on energia-alan pohatta.  

   Ruotsi on ollut yleensä kaukaa viisas. Mutta Tukholmassa erehdyttiin leppeinä takavuosina lopettamaan asevelvollisuus muka vanhanaikaisena ja tarpeettomana. Nyt on pakko myöntää erehdys ja kutsua nuoriso jälleen rajoja valvomaan.

   Me eurooppalaiset olemme yllättävässä, hankalassa ja pelottavassa tilanteessa. Huomaamme olleemme naiiveja, kun kuvittelimme, että amerikkalaiset tulevat aina avuksi, jos tällä puolen Atlanttia alkaa käydä huonosti. Niinhän kävi ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa. Ehkä ei enää kolmannessa?

 

# Ulkopolitiikka-lehden kansi 2/2017 on harvinaisen osuva. Siinä kerrotaan, että olemme siirtyneet ökyvallan aikaan. Miljardöörit ohjailevat politiikkaa lännessä ja idässä. He esiintyvät rappeutuneen politiikan pelastajina, mutta itse asiassa murentavat järjestelmää. Suoraan sanottuna he ovat osa uutta ja valmiiksi mätää maailmanjärjestystä.

   Saska Saarikoski kirjoitti Helsingin Sanomissa 28.5., että maailmaanmenoa määräilevät mafiaveljet Putin ja Trump.  Se on laittamattomasti sanottu.

   Miten ihmeessä maailma on ajatutunut tällaiseen tilaan? Elämmehän uudella vuosituhannella, joka ensi alkuun näytti niin lupaavalta.

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu