TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Ökymafian valta murrettava, demokratia pelastettava

  • Ökymafian valta murrettava, demokratia pelastettava

# Suomi, Eurooppa ja maailma ovat muuttuneet muutamassa vuodessa enemmän kuin kertaakaan Berliinin muurin murtumisen jälkeen vuonna 1989. Vielä joskus vuosina 2012 ja 2013 kuvittelimme elävämme ikuista rauhaa ja hyvinvointia kohti kulkevassa maailmassa.

   Muutama vuosi sitten Lähi-idässä alkoi arabikevät. Monet arvelivat, että islamilainenkin maailma siirtyy ripeää vauhtia kohti demokraattista hyvinvointia ja modernia elämäntapaa. Mutta se oli täydellinen virhepäätelmä.

   Nykyään useat muslimimaat ovat sekasorrossa ja käyvät sotaa länsimaita vastaan ja samalla sunnien ja shiiojen kaksinkamppailua samaan tapaan kuin Eurooppa 30-vuotisessa sodassa, jolloin katoliset ja protestantit olivat toisilleen pahimpia vihollisia. Islamilaisista maista on lähtenyt liikkeelle terrorismiaalto ja kaikkien aikojen suurimmat pakolaislaumat.

   Samaan aikaan lähellä Euroopan ytimiä jatkuu vuodesta vuoteen Venäjän ja Ukrainan sotilaallinen kriisi, joka myrkyttää ilmapiiriä.

 

# Kaiken tämän jälkeen myös läntinen maailma on pahasti hajoamassa palasiksi. Britit ovat lähtemässä EU:sta. Yhdysvaltain kansa on valinnut presidentti-pääministeri-päällepäsmärikseen miljardööri Donald Trumpin, joka ei ymmärrä muuta kuin rahan kieltä. Hän kuvittelee, että rahalla saa kaiken. Ei tarvitse välittää oikeuslaitoksesta, ei tutkivista journalisteista.

   Ilmankos tämä Trump ihailee tsaari Putinia, joka on myös onnistunut kahmimaan itselleen vallan ja varallisuuden ja sitä kautta yksinvallan. Tuoreena rahan vallan merkkinä on se, että Trump aikoo vetää USA:n ulos Pariistin ilmastosopimuksesta – koska se maksaa. Putin taas sanoo, ettei ilmastonmuutos johdu ihmisestä. Hänhän on energia-alan pohatta.  

   Ruotsi on ollut yleensä kaukaa viisas. Mutta Tukholmassa erehdyttiin leppeinä takavuosina lopettamaan asevelvollisuus muka vanhanaikaisena ja tarpeettomana. Nyt on pakko myöntää erehdys ja kutsua nuoriso jälleen rajoja valvomaan.

   Me eurooppalaiset olemme yllättävässä, hankalassa ja pelottavassa tilanteessa. Huomaamme olleemme naiiveja, kun kuvittelimme, että amerikkalaiset tulevat aina avuksi, jos tällä puolen Atlanttia alkaa käydä huonosti. Niinhän kävi ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa. Ehkä ei enää kolmannessa?

 

# Ulkopolitiikka-lehden kansi 2/2017 on harvinaisen osuva. Siinä kerrotaan, että olemme siirtyneet ökyvallan aikaan. Miljardöörit ohjailevat politiikkaa lännessä ja idässä. He esiintyvät rappeutuneen politiikan pelastajina, mutta itse asiassa murentavat järjestelmää. Suoraan sanottuna he ovat osa uutta ja valmiiksi mätää maailmanjärjestystä.

   Saska Saarikoski kirjoitti Helsingin Sanomissa 28.5., että maailmaanmenoa määräilevät mafiaveljet Putin ja Trump.  Se on laittamattomasti sanottu.

   Miten ihmeessä maailma on ajatutunut tällaiseen tilaan? Elämmehän uudella vuosituhannella, joka ensi alkuun näytti niin lupaavalta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Mielenkiintoinen alustus.
Olen erikoistunut systeemiajatteluun tarkoituksena kehittää yhteiskuntaa rationaalisen päättelyn ja parhaan tiedon mukaan. Tämä ökyvalta on sivistyneen systeemiajattelun täydellinen vastakohta.

Tervetuloa systeemiajattelijoiden kerhoon kaikki itseään arvostavat lukijat!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Erkki Laitila, #1.
Kiitos vihjeestä. Kuulisin mielelläni lisää tuosta systeemiajattelusta.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Ok, Timo.
Systeemiajattelun maine on moniselkoinen ja Aalto yliopisto tehnyt sen Suomessa arveluttavaksikin.

Parhaiten systeemit nousevat esille säätäteorian ja kybernetiikan kautta, sekä tutkittaessa kohteita systeemeinä. Paras teoria mielestäni siihen on Viable systems - periaate, joka määrittelee elinkelpoisen systeemin ominaisuudet. Se kertoo millainen systeemi pysyy pystyssä ja milloin tulee ongelmia. Tämä on ajankohtaista tietoa EU:ta tarkasteltaessa: miksi Englanti lähti pois, ja pysyykö EU pystyssä?

Ökymafiaan liittyen, itsevaltiaita ei synny, jos maan sisäinen kontrolli on kunnossa.

Tein tänään leikkimielisen kaavion (noin tunnissa) EU:n tilanteesta: http://metayliopisto.fi/huumori_pelaa_eurooppa_pelia/ (klikkaa kuvaa).

Olen tehnyt Metayliopiston puitteissa vuoden aikana enemmän perehtymismateriaalia systeemiajattelua soveltaen kuin kaikki Suomen yliopistot yhteensä. Sitä pääsee videoina katselemaan täältä: http://metayliopisto.fi/blogi-blog-page/

Tämä periaate perustuu systeemiseen käsitykseen, joka soveltaa systeemien teoriaa (luotu 1950-luvulta lähtien), mihin on lisätty IT-ajattelua, mitä insinöörinä olen kartuttanut 1970-luvulta asti, ja väittelin noin 10 vuotta sitten.

Sillä voi kuvata poliittisia haasteita kuten Brexit, Ukrainan kriisi, Kreikan kärsimysnäytetlmät, joita olen uudessa kirjassani selostanutkin: http://tinyurl.com/zxe6mfc

Vastaan mielelläni kaikkiin kysymyksiin. Joka haluaa oikein kehittää ajatteluaan, systeemiajattelu on tunnetusti paras tapa oppia monialaiseksi päättelijäksi ymmärtämään erilaisia ammatteja, ongelmia ja haasteita. Metayliopistolla on avoin FB-ryhmä siihen tarkoitukseen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Erkki Laitila, #3.
Erittäin mielenkiintoisia teorioita ja malleja. Yritän perehtyä niihin tarkemmin.

Kirjoitat: "Ökymafiaan liittyen, itsevaltiaita ei synny, jos maan sisäinen kontrolli on kunnossa."

Olen samaa mieltä. Toivottavasti Yhdysvaltain sisäinen kontrolli alkaa toimia. Venäjällä se ei ole toiminut koskaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Oikeastaan Trump taisi tehdä palveluksen. Euroopan on korkea aika vastata omasta turvallisuudestaan. Vaikka EU:sta ei tulisikaan Venäjän Federaation kaltaista liittovaltiota, alkuun voisi riittää yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Turvallisuuspolitiikka voisi ratketa automaattisesti, jos USA eroaa Natosta. Silloin ehkä Suomenkin sallittaisiin liittyä EU:n puolustusliittoon.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Matti Villikari, #5.
Voi asian tosiaan nähdä niinkin, että Trumpin etääntyminen Natosta vahvistaa EU:n yhteistoimintaa puolustuspolitiikassa. Tosin vahvan sotilasmahdin Britannian EU-ero on takaisku. Britannia voisi kyllä pysyä mukana yhteisessä puolustuksessa. Tuo tilanne tosiaan saattaisi jopa helpottaa Suomen asemaa, mikä on paradoksi sekin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset