TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Miksi ulkosuomalaisten suurjuhlista vaiettiin?

  • Kuva 1: Ulkosuomalaiset laulavat tuomiokirkon portailla. Kuva: Timo Uotila.
    Kuva 1: Ulkosuomalaiset laulavat tuomiokirkon portailla. Kuva: Timo Uotila.
  • Kuva 2: Eduskunnan puhemies Maria Lohela ulkosuomalaisparlamentin istunnon etupenkissä vas. Kuva: Timo Uotila.
    Kuva 2: Eduskunnan puhemies Maria Lohela ulkosuomalaisparlamentin istunnon etupenkissä vas. Kuva: Timo Uotila.

# Ulkomailla asuvien satojen tuhansien suomalaisten edustajat ovat pitäneet tärkeitä istuntoja Helsingin ydinkeskustassa yliopiston juhlasalissa. He ovat tavanneet presidentti Sauli Niinistön.

   Ulkosuomalaisten tärkeän ja maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen edunvalvontaelimen ulkosuomalaisparlamentin (USP) istunnon avasi valtakunnan kakkoshenkilö, eduskunnan puhemies Maria Lohela. Esiintymässä kävi myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen. Kysymyksessä oli kaiken lisäksi Suomen 100-vuotisjuhlaan liittyvä tärkeä kansainvälinen tapahtuma.

   Ulkosuomalaiset kävivät vierailevan Pohjois-Amerikan Suomikuoron kanssa laulamassa mm. ”Sinisen ja valkoisen”, ”Lännen lokarin” ja ”Maamme”-laulun tuomiokirkon portailla.

   Tästä kaikesta emme ole lukeneet emmekä kuulleet juurikaan mitään valtakunnan laatumediassa. Eipä tästä ole paljon kerrottu myökään Ylen ohjelmissa. Enemmän tapahtuma on ollut esillä Ruotsin Sisu-radiossa:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=6621418

   Lupaan kertoa ulkosuomalaisparlamentin juhlaistunnosta myös Australiassa maailman suurimmassa maahanmuuttajaradiossa SBS:ssä, jota olen avustanut yli 20 vuotta: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohighlights

   Australian yli 90-vuotiaassa Suomi Newspaperissa tästä merkittävästä tapahtumasta saamme ilman muuta lukea pätevät selostukset, sillä lehden päätoimittaja Risto Söder on ulkosuomalaisparlamentin varapuhemies. Puhemies on paperisen Uuden Suomen viimeinen päätoimittaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Jarmo Virmavirta.

 

Meitä suomalaisia on maailmalla yli miljoona

# Perussuomalaisten vallanvaihto ja kapina, vihreiden erikoinen puoluekokous sekä Trumpin twitterviestit ovat ymmärrettävästi vallanneet eniten palstatilaa laatulehdistössä. Yritän myös ymmärtää, miksi iltapäivälehtien lööppejä hallitsevat ikääntyvien iskelmätähtien synttärit. Mutta miksi merkittävälle ulkosuomalaistapahtumalle ei ole löytynyt paikkaa edes sisäsivuilta?

  Laatulehtien kriitikot eivät myöskään vaivautuneet ulkosuomalaistaiteilijoiden korkeatasoiseen ja erittäin runsaaseen Musiikkitalon konserttiin, jossa oli aivan avantgardistisia esityksiä. Loistavana poikkeuksena on Hufvudstadsbladet.  

  Siinä on kysymyksiäni medioiden päätoimittajille ja toimitusten ”portinvartijoille”. Miksi te unohditte tärkeän ulkosuomalaistapahtuman?

   Muistuttaisin, että maailmalla asuu yli 1,6 miljoonaa ulkosuomalaista. Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna maailmalla asuvien suomalaisten järjestö Suomi-Seura täyttää tänä vuonna 90 vuotta ja viettää Suomen juhlavuotta paljolta ulkosuomalaisten näkökulmasta.

   90-vuotisjuhliensa lisäksi Suomi-Seuran ulkosuomalaisten edunvalvontafoorumi ulkosuomalaisparlamentti täyttää 20 vuotta. Näinä päivinä oli Helsinkiin USP-juhliin saapunut yli 300 maailmalla asuvaa suomalaista 21 maasta: http://suomifinland100.fi/ulkosuomalaiset-juhlivat-satavuotiasta-suomea/

   Australiassa vuosia asuneena ymmärrän tällaisten tapahtumien suuren merkityksen. Ulkosuomalaiset kävivät myös Helsingin kaupungin vastaanotolla. Heidät vastaanotti uusi pormestari Jan Vapaavuori, joka kertoi olleensa pari vuotta pankkihommissa Euroopassa ja tunteneensa itsensä siellä ulkosuomalaiseksi. Niinpä hän ymmärsi vieraidensa herkät sielunliikkeet.

Kuva 1: Ulkosuomalaiset laulavat tuomiokirkon portailla. Kuva: Timo Uotila.

Kuva 2: Eduskunnan puhemies Maria Lohela ulkosuomalaisparlamentin istunnon etupenkissä vas. Kuva: Timo Uotila.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kaukaa näkee paremmin.

Ulkosuomalaiset näkevät Suomen alennustilan meitä kantasuomalaisia paremmin. Heidän haastattelemisensa toisi tosi kiusallisesti esiin ne tosiasiat, joilta oma mediamme sulkee silmänsä ja suunsa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Toivonen, #1.
Tuo on hyvä pointti. Ulkosuomalaisilta kuulee toisinaan kiusallisia tosiasioita meistä suomalaiista. Jotkut nationalistit pitävät muihin maihin muuttaneita suorastaan pettureina. Tämä on tietenkin aivan pölkkypäinen näkemys tässä globalisoituvassa maailmassa, josta meillä on yhteisvastuu.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Nämä ulkosuomalaisparlamentin (USP) istunnot eivät todellakaan ole mitään turhia julkkistapahtumia. Niissä on ratkaisu todella tärkeitä asioita. USP on saanut aikaan mahdollisuuden kaksoiskansalaisuuteen. USP on myös oikeudenmukaistanut ulkosuomalaisten verotuksen.

Nyt järjestellään mahdollisuutta postiäänestykseen. Brexit myös aiheuttaa huolta Britanniassa asuville tuhansille suomalaisille. USP yrittää auttaa. Jne jne...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Helsingin Sanomien sunnuntainumeron 116:lta sivulta en löytänyt tietoa Helsingin mahtavasta ulkosuomalaistapahtumasta. Löysin sentään hiukan aihepiiriä sivuavan Sonja Saarikosken kirjoituksen "Ryhtyisinkö ruotsalaiseksi?": http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005257507.html

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kerroin jo etukäteen Australian SBS Radion raportissani ulkosuomalaisparlamentista ja myös Kuopion Australia-päivvistä:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/fi/cont...
Nykyään radiolähetyksiä voi digitekniikalla kuunnella kaikkialla maapallolla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset