TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Miksi Kokoomus tyytyy Sipilän saneluun?

# Juha Sipilän uusittu hallitus sai eduskunnalta luottmuksen äänin 104-85. Sipilä sai taas hämmäsyttävän ketterästi hallituksensa rivit järjestykseen. Näytti siltä, että käsikirjoitus oli jo valmmiksi laadittu, ennen kuin 20 perussuomalaista kansanedustajaa - joukossa tietenkin vallan makuun päässeet ministerit – olivat loikanneet ulos vanhasta puoluestaan. Persut olivat uuden puheenjohtajansa Jussi Halla-ahon johdossa joutuneet hallitusboikottiin niin kuin Sverigedemokraterna-puolue Ruotsissa.

   Monet ovat jo heti alkuun vuodesta 2015 ihmetelleet Sipilän pölkkypäistä hallituspohjaa. Liikemies Sipilä oli yllätäen vetänyt jo auringonlaskun puolueeksi leimatun Keskustan selkeään vaalivoittoon. Pääministeriyden menettänyt Kokoomuksen Alexander Stubb oli shokissa ja taipui hallitusneuvotteluissa Sipilän saneluun. Timo Soini riemastui hallitukseen pääsystä niin, ettei rohjennut enää vaarantaa tilannetta liiallisilla vaatimuksilla.

 

Ministerinpaikat jaettu epäreilusti

# Niinpä Sipilä veti pisimmän korren heti ministeripaikkojen jaossa. Keskusta rohmusi 6 ministeriä, PS ja Kokoomus saivat kumpikin vain 4. Se ei vastaa vaalitulosta. Pääministeri otti omaan hoitoonsa jopa elinkeinopolitiikan kannalta keskeisen omistusohjauksen.

   Kun sitten ministerien määrä huomattiin vihdoin täysin alimitoitetuksi, kullekin hallituspuolueelle annettiin yksi lisäpaikka. Tilanne oli siis 7+5+5, mikä ei sekään vielä kunnolla vastaa vaalitulosta.

   Nyt sitten PS hajosi. Loikkarit perustivat eduskuntaryhmän Uusi vaihtoehto, josta aiotaan muodostaa puolue nimellä Sininen tulevaisuus. Tuo 20 kansanedustajan ryhmä saa säilyttää kaikki 5 PS:n ministeripaikkaa.

   Miksi Sipilä päätyi tähän? Ilmeisesti siksi, että hän tietää Soinin ministeriporukan olevan käyttökelpoinen ja tottelevainen ryhmä, kun Sipilä ajaa 18 maakunnan mallia kuin käärmettä pyssyyn. Ex-persut eivät rohkene vikuroida, koska potkut ministerinpalleilta uhkaavat kaiken aikaa.

 

Miksi Kokoomus tyytyy pelkkään peesailuun?

# Eniten ihmetyttää, miksi Kokoomus tyytyy tällaiseen pääministerisaneluun. Sipilä pelkää kuin ruttoa uusia vaaleja. Kokoomukselle niiden luulisi kelpaavan, sillä puolue johtaa gallupkyselyissä.

   Kokoomus on ajanut sote-uudistuksen yhteydessä yhtiöittämistä ja yksityistämistä. Kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori pitää useimpien asiantuntijoiden tavoin koko Sipilän hallituksen sote-mallia erityisesti suurten kaupunkien kannalta katastrofaalisena. Koko uudistus olisi suunniteltava uudelleen kaikkien puolueiden yhteisen parlamentaarisen valmistelun pohjalta.

   Miksi ihmeessä Orpo-Kokoomus tyytyy roikkumaan hallituksessa tällaisin ehdoin? Onko Sipilä ajanut ohi oikealta?            

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kokoomuksella olisi ollut vapaus valita, mutta päättivät valita valinnanvapauden.. ;-)

Mut hei, tuleehan nyt limuviinat ja nelonen..

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Niko Kaistakorpi, #1.
Kokoomuksella oli tosiaan vapaus valita, ja niin on kaiken aikaa edelleenkin. Stubb valitsi hätäpäissään tuon valinnanvapauden, mikä ei tainnut ollakaan kovin hyvä vaatimus. Kannattaa kysyä vaikkapa pormestari Vapaavuorelta.

On totta, että Sipilä teki pikku myönnytyksen, kun saamme limuviinat ja ykkösoluen maitokauppoihin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Vapaavuori on mielestäni oikeassa, toki hänelläkin on jonkin verran ketunhäntä kainalossa, kun kilpailijoita Orpon kanssa.

Sinällään maakuntahallinto on se suuri asia, jossa Kok ottaa pataan. Muutoinhan Sipilän siiven politiikka on oikeastaan kokoomukselaista ollessaan vanhaa keskustaa oikeammalla. Hallintarekisteri meni läpi, yritystuet säilyvät ennallaan, pääomatuloveroissa sama.

Paljon on Kokoomus saanut, mutta maakuntahallinto siirtää tulevaisuudessa niin paljon valtaa keskustalle, että pitkällä aikajänteellä saattavat hävitä kaupassa

Esim yritystuet jakaa lakiesityksen mukaan tulevaisuudessa maakunnat, kirjoitin tätä muutama päivä sitten

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Niko Kaistakorpi, #3.
On totta, että Orpo voitti puoluejohtajavaalissa Vapaavuoren, mikä saattaa vaikuttaa taustalla. Toisaalta monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Sipilän hallituksen sote-malli on huono ratkaisu.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Onhan tuo huono. Mielenkiintoista on mikäli valinnanvapaus törmää oerustulakiongelmiin kuten nyt on huhuttu. Zyskowicz nimitettiin selvästi perustuslakivaliokuntaan tilannetta pelastamaan. Jos valinnanvapaus siirtyy tulee lehmänkaupasta varsin huono.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Niko Kaistakorpi, #5.
Vapaavuori ja moni muu on arvostellut nimenomaan maakuntamallia, joka sopii hyvin huonosti suurille kasvukeskuksille. On todella jännittävää nähdä, mitä noille perustuslakiongelmille käy.

Erityisesti olen ihmetllyt, että Sipilä pääsee kaiken aikaa vedättämään Kokoomusta. Kuitenkin Orpo voisi painostaa Sipilää uhkailemalla erolla ja uusilla vaaleilla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Hallituksessa istuvat ex-persut Sinisen tulevaisuuden ministerit joutuvat heti kohta koville. Petteri Orpo on esittämässä Suomen pakolaismäärien lisäämistä.

Kreikka on myös EU:n jatkuvana päänsärkynä. Jos Kreikan velkoja ei helpoteta, Kiina käyttää tilannetta hyväkseen. Kiinalaiset ovat jo tiettävästi ostaneet Pireuksen sataman.

Eurooppaministeri Sampo Terho joutuu entistä tarkemmin miettimään, mitä sanoo, ettei vain sanoisi mitä ajattelee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset