TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Oy Suomi Ab lomalle vasta elokuussa!

# Olemme viettäneet juhannusta. Se on upea juhla kaikkine perinteineen, olivat ilmat millaisia tahansa niin kuin tänä vuonna. Ja nyt sitten Oy Suomi Ab painuu kesälomille. Ei kyllä pitäisi vielä tässä vaiheessa. Kannattaisi odottaa elokuulle.    

   EU-maa Suomi nimittäin elää aivan väärässä aikarytmissä. Euroopassa heinäkuu on kiireinen työkuukausi, koska pyritään lomalle elokuussa. Silloin tehdään kauppoja ja sopimuksia. Kun heinäkuussa otetaan maailmalta yhteyttä Suomeen, kuullaan, että Oy Suomi Ab on lomalla heinäkuun. Kaupat jäävät syntymättä.

   Kun sitten suomalaiset palaavat lomalta ja yrittävät ottaa yhteyttä Eurooppaan elokuussa, sieltä kerrotaan, että palatkaa asiaan syyskuussa, jolloin tulemme lomalta. Suomen ja EU:n välille muodostuu siis kahden kuukauden luppoaika. Siitä on suurta taloudellistakin vahinkoa.

   Suomen koululaiset palaavat kesälomalta joskus elokuun puolivälissä eli keskellä eurooppalaisten parasta lomakautta. Se tarkoittaa sitä, että suomalaiset lopettavat matkailun. Se tarkoittaa myös sitä, että Suomen kesämatkailukohteet sulkevat toimintansa aivan liian aikaisin. Emme voi ottaa vastaan kaikkia Suomesta kiinnostuneita turisteja. Se tuottaa pahoja taloudellisia menetyksiä Suomelle. Suomen koululaisten pitäisi siis aloittaa kesälomansa vasta näin juhannuksen jälkeen ja palata koulun penkille vasta syyskuussa niin kuin Euroopassakin tehdään.

   Kaiken lisäksi Suomen kellot käyvät väärää aikaa. Järkevintä olisi siirtyä Berliinin, Pariisin ja Tukholman aikaan. Muuten EU-maiden liikemiehet eivät voi tavoittaa suomalaisia kollegojaan viimeisellä työtunnilla, jolloin yleensä tärkeimmädt kaupat tehdään. Jos aikavyöhykettä ei voida vaihtaa pikaisesti. olisi bisnesalan työajat muutettava tuntia myöhäisemmiksi.

   Näillä muutoksilla voitaisiin järkevöittää ja helpottaa Suomen ja Euroopan kaupallisia ja myös kulttuurisuhteita.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On myös syytä muistaa, että elokuu on Suomessa keskimäärin selvästi lämpimämpi kuin kesäkuu. Usein koulut alkavat elokuun puolivälissä kovimpien helteiden aikaan.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Vahvasti eri mieltä. Suomalaisten kannattaa pitää kiinni omista perinteistään ja loma-ajoistaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juhani Perttu, #2.
Vastustat siis kesäloman ja kellonajan muutoksia vain periaatteessa, vaikka kaikki järkisyyt puhuvat muutoksen puolesta?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kesälomassa periaatteet ja tunteet menevät järkisyiden edelle. Kellonajoista minulla ei ole selkeää mielipidettä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juhani Perttu, #4.
Kesälomissa ja muissa totutuissa asioissa tunne ottaa helposti vallan. Järki kuitenkin sanoo, että elokuu kannattaisi ottaa yleiseksi lomakuukaudeksi niillä aloilla, joilla on suhteita Eurooppaan. Ja niitä aloja on paljon.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Voi harmi, kylläpä luonto tekee meille ikävän kepposen. Että aurinko kehtaakin nousta aikaisemmin kuin lännessä, ja kuinka se julkeaa paistaa lämpimimmin heinäkuussa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kari Haapakangas, #5.
Kellon ei tarvitse seurata aurinkoa. Olisi nykyisellä globalisaation aikakudella täysi syy siirtyä maailmanaikaan. Opimme muutamassa hetkessä siihen, että aurinko ei ole etelässä klo 12 vaan 10, 18 tai mitä hyvänsä. Tärkeintä on, että ei tule virheitä, kun sovitaan tapahtuma-ajoista maiden välillä.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Mikäpä estää niitä yrityksiä joita asia koskee muuttamasta lomakuukaudekseen elokuuta? Tai työaikaansa tuntia myöhemmäksi? Uskon että siten tapahtuu osin jo nykyään? Kesälomasta tulee antaa 24vrk 1.5.-30.9. välisenä aikana, siinä löytyy kyllä säätövaraa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Reijo Matilainen, #6.
Olet aivan oikeassa siinä, ettei tällaisiin järjestelyihin tarvita lakeja eikä esivallan kättä. Nämä päätökset voidaan tehdä mutkattomasti yritystasolla.

Sen sijaan koululomien siirtäminen myöhemmäksi vaikuttaa monella tavalla työelämään. Siinä tarvittaisiin valtion ja kuntien päätöksiä.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

#11
Koulujen ja työelämän lomien sovittamisessa on aina haasteensa, mutta tuskin ollaan maassa valmiita kouluvuosien ajankohtaa siirtämään jonkin erityisalan tarpeiden mukaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #20

Reijo Matilainen, #20.
Koululomien muuttaminen sopivampaan ajankohtaan on tärkeä asia koko maan elinkeinoelämän kannalta- Aikoinaan koulujen kesälomaa olivat kesä-, heinä- ja elokuu kokonaan. Kun siirryttiin viisipäiväiseen työviikkoon, lomia erehdyttiin lyhentämään väärästä päästä. Olisi pitänyt lyhentää kesäkuun alusta. Mutta silloin ei vielä puhuttu "EU:n ytimistä"...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

a) Ei ole olemassa Oy Suomi Ab:tä. Kansantalous ei ole osakeyhtiö eikä se saisi missään nimessä toimia niin osakeyhtiö eikä sitä pitäisi kohdella osakeyhtiönä tai pieleen menee.

b1) Suomen sideerinen aika vastaa meidän kellojemme asettelua melko hyvin nykyisen kansainvälisen aikavyöhykejaon sisällä. Sehän perustuu 30. meridiaanin sideeriseen aikaan. Se kulkee Suomen alueen halki n. Lieksan tietämiltä. Sen sijaan seuraava aikavyöhyke länteen päin perustuu 15. meridiaanin aikaan mutta se kulkee kaukaa Tukholman länsipuolelta eikä kosketakaan Suomea. Toki suoraan vedetynä noiden vyöhykkeiden raja leikkaa aivan läntistä Suomea.

b2) Ihmisen sisäinen kello toimii vuorokauden aikojen mukaan vaihtuvan valon perusteella. Meidän ei pitäisi tehdä väkivaltaa aineenvaihdunnallemme ja mielellemme yrittämällä elää ympäristöömme nähden väärään aikaan. Siinä suhteessa kesäajastakin tulisi luopua.

c) Kesälomien sijoittaminenkaan ei ole kovin yksinkertainen juttu. Se ei toimi niin, että mennään lomalle kun keski- ja eteläeurooppalaiset menevät. Eikö meidän pitäisi nimenomaan kerätä rahat pois lomailevilta turisteilta? Eikö meidän pitäisi pikemminkin opetella lomailemaan pitemman ajanjakson sisällä?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

C-kohta on silkkaa asiaa! Mitä järkeä on lomailla "silloin kun muutkin"? Ranskalaisten ja saksalaisten elokuiset moottoritieruuhkat tuskastuttavat jo uutisfilmeinä, reaalitilanteesta puhumattakaan.

Lomat pitäisi ripotella kalenterivuodelle niin, ettei tarvitsisi ajatellakaan yhteiskunnan olevan jonain tiettynä ajankohtana "suljettu".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jorma Myyryläinen, #7.
a) Ei tosiaankaan ole olemassa mitään Oy Suomi Ab:ta. Tässä puhutaankin niin sanotusta Oy Suomi Ab:sta. Sillä viitataan tämän maan yleisiin käytäntöihin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuollaiset yleiset käytännöt, leikkimielisinäkin, ovat vaarallisia sillä laajalle levinneinä ne alkavat elää omaa elämäänsä ihmisten mielissä ja silloin julkiselta vallalta odotetaan ja jopa vaaditaan täysin virheellisiä ja vaarallisiakin toimia. Tämän "Oy Suomi Ab:n" kanssa se on nähty jo turhankin monta kertaa jopa korkeista ja vastuunalaisista positioista käsin. Pyrkisinkin siis sellaisen n.s. "ampumaan alas".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #19

Jorma Myyryläinen, #19.
Jos tuo "Oy Suomi Ab" häiritsee, unohdetaan tuo ilmaus. Puhutaan vaikkapa bisnes-Suomesta. Ilmaushan viittaa niihin työpaikkoihin, joille ulkomaankauppa on tärkeää.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jorma Myyryläinen, #7.
b1) Sideerisistä aikavyöhykkeistä pitäisi nykyisellä globalisaation ajalla siirtyä maailmanaikaan. Kello voisi olla mitä tahansa, kun aurinko on etelässä. Kyllä siihen tottuisi nopeasti. Eikä tulisi virheitä, kun lasketaan eri paikkakuntien kellonaikaeroja. Vuosikin vaihtuisi samaan aikaan koko maapallolla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jorma Myyryläinen, #7.
b2) Olen samaa mieltä, että kesäajasta pitäisi luopua. Se sekottaa ihmisten unia ja menoja viikkokausiksi. Suomen kannattaisi ottaa Keski-Euroopan eli "EU:n ytimen" aika. Se helpottaisi tilannetta. Tai ainakin ulkomaansuhteista riippuvaisten alojen pitäisi muuttaa työaikojaan "EU:n ytimen" mukaisiksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Uotila tunnistaa, että kesäaika sekottaa ihmisten unia. Mutta "maailmanaika" se vasta sekoittaisikin. Samaten Keski-Euroopan aikaan siirtyminen tai työaikojen rukkaaminen samoiksi heidän kanssaan vänkäisi myös suomalaisilla meridiaaneilla asuvien luonnollista ajantajua ja sekoittaisi vuorokausirytmiä. Seurauksena on masennusta ja väsymystä sekä aineenvaihdunnan ja unen häiriöitä.

Pikemminkin meidän tulisi opetella ymmärtämään paremmin maailman aikavyöhykkeiden erilaisia kellonaikoja ja automaattisemmin elämään niiden kanssa. Olisi varmaan myös markkinarakoa erilaisten IT-hautomoioden kehitellä enemmän apuvälineiksi erilaisia vekottimia ja niihin "äppsejä" IoT:iin (Internet of Things) kytkettäviksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #18

Jorma Myyryläinen, #18.
Maailmanaika ei mitenkään hankaloittaisi ihmisten unia, sillä oppisimme nopeasti, mihin aikaan päivä on korkeimmillaan.

"EU:n ytimien" työaikojen seuraaminen kävisi kätevästi, sillä nykyäänkin on aikaeroa vain yksi tunti.

Aikavyöhykkeet ynnä kesä- ja talviaikoihin siirtymiset eri maissa eri päivinä tekevät maailmasta nykyisen hullunmyllyn. Parasta olisi ottaa yhtenäinen maailmanaika. Silloin tämäkin päänsärky paranisi ilman mitään tietokonesovelluksia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #21

"EU:n ytimien" työaikojen seuraaminen juuri aiheuttaisi terveydellisiä ongelmia koska meidän sisäinen kellomme haluaa asettaa valveilla olon ja levon valon eli auringon liikkeiden mukaan. Eli työpäivän siirtäminen tunnilla eteenpäin vie sitä pois meidän luonnollisesta valoon perustuvasta vuorokausirytmistämme.

Meistä saattaa hetkellisesti tuntua siltä, että totumme rytmittämään elämämme sijaintimme mukaan väärin mutta oikeasti hieman pidemmälle tarkastellen vaaranna terveytemme. Tästä on kokemuksia esimerkiksi vuorotyöstä ja pitkään ikkunattomissa tiloissa oleskelevila.

Meidän terveytemme kannalta olisi parasta jos tuollaisen asemesta alkaisimme keskustella talvisten työpäivien lyhentämisestä suhteessa valoisampiin aikoihin.

Toisaalta yksi maailmanaika mutta omat elämänrytmit esimerkiksi eri mantereilla sekoittaisi vielä enemmän sillä joutuisimme kuietnkin miettimään, että mihinköhän aikaan missäkin olla oikeasti töissä. Silä en usko, että esimerkiksi ameriikkalaiset suostuisivat elämään jonkin eurooppalaisen, vaikka "EU:n ytimien" mukaisen rytmin mukaan vaan mielummin nukkuvat kun siellä on pimeä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #25

Jorma Myyryläinen, #25.
"EU:n ytimien" työaikoihin siirtyminen myöhentäisi suomalaisten työpäivää tunnilla. Kesällähän meillä ei valosta ole todellakaan puutetta, joten se ei häiritsisi millään lailla. Kaamoasaikoina työpäivä päättyisi vasta pimeässä illassa. Aamupäivällä ennen työpäivää olisi sen sijaan valoisaa aikaa vaikkapa lenkkeilyyn. Yhden tunnin aikaero ei ole kovin ongelmallinen.

Tällaisia yhteisiä työaikoja ei tietenkään ole mitään syytä yrittää amerikkalaisten kanssa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #26

Yhden tunnin aikaero on jo nyt ongelmallinen esimerkiksi kesäajan kanssa temppuiltaessa. Ehkä asiaa voisi hoitaa myös n.s. 6+6 ratkaisulla. Sillähän siiryttäisi siihen,e ttä työpaikoilla olisi miehitys 12 h vuorokaudessa vaikka kunkin työaika olisi vain 6 h. Silloin pystyttäisi hoitamaan busineksia vähän joka ilmansuuntaan. Ilman kellojen siirtelyä ja erilaisista työvuoroista toipumista edistäisi lyhyempi päivä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #28

Jorma Myyryläinen, #28.
Tuo kesäaikaan siirtyminen tosiaan tuottaa rytmivaikeuksia viikon, pari. Sitten tilanne tasaantuu. "EU-ydinaikaan" siirtyminen tehtäisiin vain kerran eikä kelloja siirreltäisi keväisin ja syksyisin niin kuin nykyään. Niinpä rytmivaikeudet olisivat kerralla ohi.

Todella globaaleja liiketoimia harjoittavissa yrityksissä tuo 6+6 -ratkaisu voisi olla paikallaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #29

Nykyisillä, ja mahdollisesti vielä enemmän kikytetyillä työajoilla ongelma on pikemminkin taas se, että työaika ei sijoitu optimaalisesti valoisaan aikaan. Sitä se tekee jos seurataan sideeristä aikaa. Meillä se tarkoittaisi kellojen siirtämistä 1/2 h taaksepäin eli Itä- ja Keski-Euroopan aikojen väliin. Vähän samaan tapaan kuin austraalialaiset ovat tehneet keskellä mannertaan. Toisaalta sähläämisen välttämiseksi nykyisten globaalien aikavyöhykkeiden puitteissa nykyinen Itä-Euroopan aika on meille ihan hyvä kompromissi.

Toisaalta 6+6 -järjestelyssä toivoisin lyhenevän työajan korvaavan ja helpottavan väärään aikaan sijoittuvan työpäivän rasituksia.

Toisaalta jos tarkastellaan nykyistä aikavyöhykettämme: Onko sijainti samalla aikavyöhykkeellä Kreikan, Bulgarian, Romanian, Ukrainan, Egyptin tai vaikka Etelä-Afrikan kanssa tehnyt kaupankäynnin ja asioinnin niiden kanssa jotenkin erityisen sutjakkaaksi? Onko sillä ollut yleensä mitään vaikutusta mihinkään suuntaan? Jos ei niin miksi aikavyöhykkeen vaihdolla olisi mitään vaikutusta?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #32

Jorma Myyryläinen, #32.
Nykyisenä globaalina aikana ei ole tärkeää, että aurinko on etelässä klo 12. Tällainen maapallon viipaloiminen kellonviisarivyöhykkeiksi on osoittautunut aikansa eläneksi historialliseksi jäänteeksi, josta olisi päästävä pikaisesti eroon.

Paras ratkaisu olisi maailmanaika, jolloin kellon viisarit olisivat Helsingissä, Lontoossa, New Yorkissa ja Sydneyssä aina samassa asennossa. Silloin ei tulisi virheitä, kun lasketaan vaikkapa lentokoneiden nousu- ja laskuaikoja.

Vaikka kellot näyttäisivät samalla tavalla, työajat voitaisiin järjestää auringon eli valoisan ajan mukaan. Siinäkin taitaa kyllä olla vielä vanhaa jäykkää ajattelua. Miksi töissä pitää käydä välttämättä valoisana aikana? Se oli tärkeää ennen vanhaan, jolloin ei vielä tunnettu sähkövaloa. Eikö olisi mukavampi ulkoilla valoisassa ja tehdä työt pimeän aikana?

"EU:n ydin", Brysselin pääkallopaikka ja Suomen tärkeimmät markkinat sattuvat olemaan alueella, jossa kellot käyvät tuntia meidän jäljessämme. Siksi meidän olisi helppoa ja käytännöllistä liittyä tuohon "EU:n ytimen kellonviisarikerhoon".

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #33

Miten kellonviisareiden oleminen samassa ajassa kaikkialla helpottaisi ja vähentisi sekaannuksia? Lienen hieman tyhmä kun ajattelen, että sitten pitäisi tietää, kun meillä työaika alkaa vaikka 10AM niin Brysselissä se alkaa 11AM ja New Yorkissa 3AM ja Moskovassa 8AM kun ne ovat järjestetyt valoisan mukaan?

Mitä taas sähkövalon keksimiseen tulee niin se ei ole vielä ehtinyt vaikuttaa ihmisen evoluutioon niin, etteikö biologisesti elimistömme pyrkisi elämään sideerisen ajan mukaan. Siitä poikkeaminen aiheuttaa terveydellisiä ongelmia kuten vuorotyöläisillä ja ikkunattomissa tiloissa työskentelevillä on havaittu.

Toisaalta kansainväliset markkinat elävät nytkin tietojärjestelmien avulla 24/7/52... eivätkä välitä valoisasta ajasta tuon taivaallista. Jos ajattelemme terveellä järjellä ja terveellisesti niin se pitäisikin "lyödä mäskäksi" ja palata hieman hitaampaan elämänrytmiin joka antaisi aikaa edes hieman harkita ennen hölmöilyjä. Aikavyöhykkeeltä toiselle siirtyminen voisi antaa sitä aikaa, ehkä?

Meidän tärkeimmät markkinamme eivät ole Brysselissä vaan Frankfurtissa, Moskovassa, Tukholmassa ja Beijingissä. Koko suuuri maailma on EU:n "ytimen" ulkopuolella. Maailmanlaajuinen kehitys on viemässä asioita kohti itää. Jatkossa tärkeitä paikkoja tulee olemaan myös Mumbai, Hanoi, Shanghai jamitäniitäonkaan sekä lännempänä Rio. Ja niiin monella kulmalla niin moni muu paikka Brysselin rinnalla ja edellä. Minusta Brysselin varaan rakentaminen ja kaikkien munien laittaminen sikäläiseen "ydin-"koriin on jälkijättöistä ajattelua ja jopa menneen maailman pilvien haikailua. Elävä elämä menee ihan toisaalla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #32

Jorma Myyryläinen, #32.
Vielä tuosta Australian tilanteesta.
Etelä-Australian Adelaidessa todellakin kellot käyvät 30 minuuttia Sydneyn ja Melbournen jäljessä. Se epäilemättä vastaa auringon kiertoa, mutta on tuottanut käytännön elämässä lukemattomia väärinkäsityksiä ja hankaluuksia.

Kuuntelen säännöllisesti Australian radiolähetyksiä. Paikallisradiolähetyksiäkin voi seurata nykyään digiradiolla kaikkialla maapallolla, jopa Suomessa. Silloin pitää tietää, mitä kello on radioasemalla. Olen lukuisia kertoja harmitellut, kun en ollut aikaeroa laskiessani tullut huomanneeksi, että joko Suomessa tai Australiasa olikin siirrytty kesä- tai talviaikaan - tai jätetty siirtymättä. Australiassa on nimittäin kesäaika eli "päivänvalon säästämisen aika" käytössä vain joissakin osavaltioissa. Joissakin toisissa kelloja ei siirrellä. Ja kaiken harmin kukkuraksi siirtymiset kesä- ja talviaikaan eivät tapahdu samoina päivinä kuin Suomessa. Niin, ja Australiassa on talviaika, kun meillä on kesäaika...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #34

Jep, olen tietoinen siitä mitä ovat menneet tekemään siellä pää alaspäin ollessaan. Siksi en ehdottanutkaan niin tehtäväksi täällä vaikka se paremmin sopisikin meidän fysiikallemme vaan olen tyytymässä nykyiseen kompromissiin.

Siellä "down under" on toki kesä silloin kun meillä on talvi et vice versa. Sillekään luonnon tosiasialle emme busineksen himossamme mahda mitään, onneksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #36

Jorma Myyryläinen, #36.
Kuuntelin juuri Australian SBS-radion suomenkielisen lähetyksen internetistä.
Tietokoneella tai kännykällä voi kuunnella tuon maailman suurimman
maahanmuuttajaradion Australian valtion SBS Radion suomenkielisen
lähetyksen, jota toimittaa Sydneyssä Karl Mattas ja jota olen avustanut Suomi-raporteilla yli 20 vuotta.

Tuoreimman lähetyksen voi kuunnella tästä:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohi...
SBS Radiolla on myös Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts

Tätä SBS-radiota voi kuunnella ondemand eli silloin kuin itselle sopii. Jos kuuntelee suoria lähetyksiä, pitää tietää, mitä kello on Australiassa kyseisellä paikkakunnalla. Siinä sitä törmää noihin ongelmallisiin paikallisaikoihin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #37

Niin ja yhdessä maailmanajassakin eläessämme meidän pitää tietää mihin aikaan haluamamme ohjelma k.o. paikkakunnalla kulloinkin lähetetään jos livenä haluamme sitä seurata.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #38

Jorma Myyryläinen, #38.
Totta on, että tarvitsemme tiedon ohjelma-ajoista, vaikka meillä olisi käytössä yleismaailmallinen aika. Mutta nyt meidän pitää tietää aikaerot, jotka johtuvat kesä- ja talviajoista. Esimerkiksi Suomesn ja Australian Canberran aikaero voi olla 7, 8 tai 9 tuntia. On usein kovin vaivalloista ottaa selvää, mikä tuo ero on milloinkin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #39

Totta toki, oma vaivansa siinäkin on. Hämmästelen, ettei nykyisinä tietotekniikan aikana meillä ole parempia apuvälineitä sen hallitsemiseen. Sen sijaan, että tekisimme väkivaltaa omalle terveydellemme, meidän kannattaisi panostaa niihin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jorma Myyryläinen, #7.
c) Meidän pitäisi tosiaankin kerätä rahata Suomessa lomailevilta turisteilta. Siinä haittaa pahasti se, että meillä koulut alkavat keskellä kesää elokuussa, jolloin perheet eivät voi enää lomailla yhdessä ulkomailla tai kotimaassa. Se tarkoittaa myös sitä, että monet Suomen lomakohteet joutuvat sulkemaan keskellä kesää ja eurooppalaista lomakautta. Suomi ei voi siten vastaanottaa riittäväsi ulkomaalaisia turisteja.

Kannatan sitä, että lomia voitaisiin sijoittaa ympäri vuotta vapaammin kuin nykyään.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jorma Kokko, #8.
Olen paljossa samalla kannalla. Loma-aikoja kannattaisi väljentää.

Suomalaisten ulkomaansuhteista, viennistä ja tuonnista riippuvaisten alojen kannattaa kuitenkin olla lomalla samaan aikaan kuin "EU:n ytimissä". Nykyisellään Suomen ja "EU:n ytimien" välillä on Suomelle hyvin haitallinen peräti kahden kuukauden mittainen luppoaika.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kun koululomista puhutaan, kannattaa muistaa, että kesäkuu on tosin valoisin kuukausi, mutta elokuu on selvästi lämpimämpi. Helsinki-Vantaan keskilämpötilat kaudella 1981-2010:
kesäkuu 14,6 astetta,
heinäkuu 17.7 astetta,
elokuu 15,8 astetta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomen EU-kokouksissa pyöriville ministereille lomien siirtäminen elokuulle olisi suoranainen taivaan lahja. Nykyään he joutuvat juoksemaan Brysselissä koko heinäkuun. Ja sitten pian elokuun alussa eduskunta palailee lomilta. Ministereille ei siis käytännössä jää lainkaan loma-aikaa. Ilmankos stressi painaa ja syntyy kasapäin heikosti valmisteltuja esityksiä.

Eduskunnan pitäisi pysyä töissä koko heinäkuu valvomassa hallituksen toimia. Sitten elokuussa sekä hallitus että eduskunta voisivat rauhassa lomailla palatakseen lainsäädännön pariin kunnolla levänneinä.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Miten ihmeessä joka vuosi ihmetellään samaan asiaa. Voisitte katsoa ne vastaukset sieltä vuoden takaa. Kyllä kaupankäynti on sujunut ihan hyvin ja yrityksissä on aina porukkaa hoitamassa kiireelliset asiat.

Samaten joka jumalan vuosi ihmetellään Suomi on kiinni Juhannuksena ja sitten tutkiva journalisti löytää ulkomaalaisen ja kysyy olisi kiva jos olis ravintoa auki että saisi ruokaa :) Ihan varmasti on auki joitain että nälän saa pois ja olisi enemmänkin jos olisi asiakkaista :) Ei omistajat ihan tyhmiä loppupeleissä ole :)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jari Kilpinen, #30.
Kyllä tätä Suomen lomailun vääräaikaisuutta pitää ihmetellä ja arvostella, kunnes saadaan terveellinen muutos aikaan. Se auttaisi ihmeesti maata nousemaan tästä rapakunnosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset