TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Eduskunta EU-aikaan: töihin heinäkuussa!

# Suomen hallitusten ministerit tietävät jo karvasta kokemuksesta, että heinäkuu on EU:n kiireisin kuukausi. Silloin yritetään saada asiat hallintaan ennen elokuun lomia. Siispä ministerikokouksia riittää. Brysselissä pitää juosta harva se päivä. Ilmankos ministeristressi painaa ja hallituksessa syntyy kasapäin heikosti valmisteltuja esityksiä.

   Hallituksessa siis jo tiedetään, että Suomen on pakko elää ”EU:n ytimien” määräämässä aikataulussa.

   Mutta eduskunta elää vielä vanhassa suomalaisessa kuplassa, jonka mukaan Oy Suomi Ab on lomalla heinäkuussa. Piste. Kuitenkin eduskunnan tehtävistä sanotaan papereissa näin:

Eduskunta valvoo hallituksen ja hallinnon toimintaa sekä poliittisesti että oikeudellisesti. Poliittisen valvonnan tarkoituksena on varmistaa, että hallituksen toiminnalla on eduskunnan enemmistön tuki. Oikeudellisella valvonnalla varmistetaan ministerin virkatoimien lainmukaisuus.

Eduskunnan valvonnan keinoja ovat välikysymykset sekä kirjalliset ja suulliset kysymykset. Hallituksen itsevalvonnan keinoja ovat hallituksen eduskunnalle antamat kertomukset, selonteot, tiedonannot ja pääministerin ilmoitukset.

Lisäksi valvontaa suorittavat tarkastusvaliokunta, oikeuskanslerin virasto, valtiontalouden tarkastusvirasto ja Eduskunnan oikeusasiamies.

   Eduskunnan pitäisi pysyä töissä koko heinäkuu valvomassa hallituksen toimia. Nyt hallitus pääsee tekemään tärkeitä päätöksiä pölkkypäisesti ilman kunnon valvontaa. Vasta elokuussa sekä hallitus että eduskunta voisivat rauhassa lomailla palatakseen lainsäädännön pariin syyskuussa kunnolla levänneinä.

 

SOTE-soppa eduskunnan valvontaan

# Juuri tällä hetkellä eduskunnalla olisi ehdottoman tärkeä tehtävä panemassa SOTE-soppa jonkinlaiseen hallintaan. Suomen sosiaali- ja terveysalan uudistus SOTE on otettava oikein kunnolla kaikinpuoliseen valmisteluun. Suuret kaupungit on vihdoinkin otettava neuvottelupöytiin. 

   On käynyt viimeistään selväksi, että tämä yhteiskunnan ytimiä jäytävä SOTE-uudistus on pakko tuoda uuteen harkintaan. Asiaa valmistelemaan on saatava koko eduskunta ja parhaat asiantuntijat sekä myös suuret kaupungit, joissa asuu iso osa maan väestöstä ja joissa on eniten kokemusta näistä asioista.

   Ei ole oikein, että näin valtavaa asiaa hoidetaan pelkästään Juha Sipilän ja  Alexander Stubbin riitojen jälkeisenä "pitkien puukkojen yönä"  tehdyn primitiivisen kompromissin pohjalta.

   Marraskuussa 2015 ei ollut aikaa harkita. Nyt pitää olla.

   Eduskunnan ei sovi EU-aikakaudella olla lomalla heinäkuussa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ymmärrän hyvin, että kansanedustajat ovat puoluekannasta riippumatta kauhuissaan, kun heitä komennetaan töihin juuri, kun loma häämöttää kulman takana. Mutta isänmaan etu vaatisi pitämään silmällä Brysselissä juoksevia hermoraunioita ministereitä, jotta he eivät tekisi aivan pölkkypäisiä päätöksiä.

Toisaalta ymmärrän kyllä, että valtion myllyt jauhavat hitaasti. Eduskunnan lomia ei voida muuttaa yhtäkkiä, hokkuspokkus.

Mutta joskus jonkun pitää panna vauhtia paikalleen juuttuneeseen junaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset