TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Eduskunta lomalle – vasta sitten Sote-soppa pöytään!

#Eduskunta on lomalla, mutta hallitus istuu niskat punoittaen. Ministerit ovat suorastaan hermoraunioina. Keskiviikkona 5.7. tuli pari painavaa ratkaisua. Pääministeri Juha Sipilä ilmestyi yksinään oven takaa kertomaan lehdistölle, että Sote-suunnittelulle pitää antaa vuosi lisää. Ilmeisesti Petteri Orpo ja varsinkin Sampo Terho halusivat pysyä poissa noin nolosta tilanteesta.

   Samana päivänä tuli myös tieto siitä, että lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean ympärillä lähes kymmenen vuotta vellonnut kiista saatiin ratkaistuksi. Hallitus päätti, että Fimean päätoimipaikka säilyy Kuopiossa, mutta toiminta jatkuu myös Helsingissä ja Turussa.

   Nämä olivat suuria päätöksiä. Oppositio vaatii täysin perustellusti oikeuttaa ottaa osaa Sote-suunnitteluun, jonka ratkaisevat vaiheet näin siirtyvät ensi vaalikaudelle.

   Fimea-päätöksestä kuvastuu Keskustan Helsinki-vastaisuus. Pääkaupungin pormestarin Jan Vapaavuoren mielestä tällainen päätös tuhoaa Helsingin mahdollisuuet saada Suomeen monien maiden tavoittelema Euroopan lääkevirasto (EMA), kun se siirtyy pois Britanniasta Brexitin myötä. Vapaavuori näkee Fimea-päätöksen vaikeuttavan hakua. Suomen oman lääkeviraston sijainnilla on nähty olevan merkitystä hakuprosessissa. Helsinki on jo lentoyhteyksiensä vuoksi ainoa Suomen kaupunnki tämän viraston sijaintipaikaksi. Mutta Sipilä ei voinut hylätä Kuoiota – eikä Orpo Turkua, sattuneesta syystä.

 

Eduskunta töihin heinäkuussa, lomalle vasta elikuussa

# Vaikuttaa siltä, että hallitus kertoi näistä päätöksistään harkitusti vasta eduskunnan siirryttyä lomalle. Näin oppositio ei pääse nostamaan asiasta kunnon meteliä – eikä pääse pitkään aikaan osallistumaan asian jatkokäsittelyyn.

   Suomen ministerit tietävät jo karvaasta kokemuksesta, että heinäkuu on EU:n kiireisin kuukausi. Silloin yritetään saada asiat hallintaan ennen elokuun lomia. Siispä ministerikokouksia riittää. Ilmankos ministeristressi painaa ja hallituksessa syntyy kasapäin heikosti valmisteltuja esityksiä niin kuin taas 5.7.

   Hallituksessa siis jo tiedetään, että Suomen on pakko elää ”EU:n ytimien” määräämässä aikataulussa. Mutta eduskunta elää vielä vanhassa suomalaisessa kuplassa, jonka mukaan Oy Suomi Ab on lomalla heinäkuussa. Kuitenkin eduskunnan tehtävistä sanotaan papereissa näin:

Eduskunta valvoo hallituksen ja hallinnon toimintaa sekä poliittisesti että oikeudellisesti. Poliittisen valvonnan tarkoituksena on varmistaa, että hallituksen toiminnalla on eduskunnan enemmistön tuki. Oikeudellisella valvonnalla varmistetaan ministerin virkatoimien lainmukaisuus.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Sipilän hallituksen puheissa ja tekemisissä on tuntuvilla merkillinen Helsinki-kammo. Se on tullut vahvasti ilmi Sote-valmistelussa, josta suuret kaupungit ja erityisesti Helsinki on yritetty pitää loitolla. Asiasta on huomauttanut toistuvasi pormestari Jan Vapaavuori. On erikoista, että tästä hallituspuolueen edustajasta on tullut eräänlainen hallituksen kritiikin johtohahmo.

Tuossa vieressä kirjoitetaan myös tästä ilmiöstä: http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239712-a...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Myös oikeuskansleri valvoo hallituksen toiminnan laillisuutta nyt kun kansanedustajat ovat ongella laiturinpäässä.

Vai valvooko ?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Toivonen, #2.
Totta kai oikeuskanslerikin valvoo - ellei satu olemaan hänkin lomalla "perussuomalaiseen" tapaan heinäkuussa. Tuo oikeuskanslerikin on tullut ongelmaksi, koska paikalle on nousemassa Sote-sopan sottaama henkilö.

Tarvittaisiin siis eduskuntaa valvomaan. Siellä on sentään 200 henkeä. He näkevät tilanteen todella monelta kannalta.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Jopa Lasse Laatunen moittii Sipilän kokemattomuutta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Niilo Mäkelä, #4.
Aivan, jopa Lasse Laatunen. Ei ihme, että ministerit ovat huolissaan ja levottomia. Ei ihme, että eduskunta haluttiin lomalle "siitä räksyttämästä".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuosta "Helsinki-kammosta" vielä esimerkkinä Keskustan lappilaisen kananedustajan Mikko Kärnän näkemys. Kärnä hämmästelee pormestari Jan Vapaavuoren aikaa ja intoa puuttua valtakunnanpolitiikkaan ja lataa tälle täyslaidallisen takaisin:

– Pormestari Vapaavuorella on ilmeisesti liian vähän oikeita töitä. Helsingin kehittämisehdotuksista on kuultu varsin vähän. Sen sijaan Vapaavuori tuntuu ottavan päivittäin kantaa valtakunnanpolitiikkaan, oli kyse sitten sotesta tai Fimeasta. Ilmeisesti pormestarille palkattiin mittava avustajakaarti hoitamaan pormestarin varsinaiset virkatehtävät, jotta Vapaavuori voisi itse keskittyä valtakunnalliseen politikointiin.

Melko erikoinen näkemys. Kyllä sekä Sote että Fimea koskevat Helsinkiä mitä konkreettisimmalla tavalla. Ellei pormestari ole niistä huolestunut, hän ei ole lainkaan tehtäviensä tasalla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vapaavuori ja Orpo yhdessä ovat kuin koomikko Jope Ruonansuun sketsihahmo, jonka normaaliääniset kommentit eroavat täydellisesti möreistä jälkikommenteista.

Ruonansuu naurattaa, mutta Kokoomuksen duon esitykset lähinnä säälittävät.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Toivonen, #7.
Orpon ja Vapaavuoren ulostulojen vertaaminen Jope Ruonansuun puheisiin ja "jälkipuheisiin" on osuva. Heidän lausuntojaan ja kommenttejaan seuratessaan ei todellakaan saa selville, mikä on oikeasti Kokoomuksen linja.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Helsingin Sanomissa kerrotaan 7.7., että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (Sdp) sanoo näin: "Eduskunnan tarkastelulle varattu aika on todella lyhyt." Valiokunta on lopettanut toistaiseksi asian käsittelyn ja odottaa hallituksen "askelmerkkejä". Ei muuten kannattaisi odottaa, vaan tarttua härkää sarvista.

Eduskunnan ei todellakaan pitäisi olla lomalla heinäkuussa, joka on vuoden kiireisin kuukausi ennen elokuun EU-lomia. Jos ollaan lomalla heinäkuussa, elokuussakaan asioita ei saada kunnolla eteenpäin. Syntyy haitallinen kahden kuukauden luppoaika.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset