TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

”Perusporvarihallituksesta” tuli SOS-hallitus (ilman lainausmerkkejä)

# Tuoreimmat puoluegallupit ovat muuttamassa perusteellisesti hallituksen tilanteen ja tunnelman, Suomen koko poliittisen maiseman. Juha Sipilän ”perusporvarihallitus” ei ole enää ”perusporvarihallitus”. Sen sijaan se on SOS-hallitus – tuon sanan varsinaisessa, hätkähdyttävässä merkityksessä ilman lainausmerkkejä.

   Gallupjohtajalle Kokoomukselle nykyinen hallitustilane on todella epämukava. Kun hallitusohjelmasta neuvoteltiin, Kokoomus oli pronssimitalipaikalla melkein kuunteluoppilaana. Nyt Kokoomus on ajamassa eteenpäin samaa hallitusohjelmaa vajaalukuisilta ministeripaikoiltaan, vaikka Kokoomus on hallituspuolueista selkeä kannatusykkönen - jolle kuuluisi itse asiassa pääministerin paikka.

   Keskustalla on selvästikin hätätila. Tässä tilanteessa odottaisin Kokoomuksen ottavan ohjat käsiinsä. Petteri Orpon pitäisi sanoa pääministerille, että kun tulosta ei tule ja kannatus katoaa, toimitusjohtaja-pääministerin olisi tehtävä ainoa oikea johtopäätös...

 

Entä miten tähän on tultu?

# Tuntuu uskomattomalta verrata nykytilannetta kahden vuoden takaiseen.  Elämme kuin eri planeetalla.

   Vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen Katainen-Stubb-”sekametelisoppahallituksen” puolueet olivat shokissa.  Keskustan ja Juha Sipilän vaalivoitto tuli muille puolueille niin yllättävänä salamaniskuna, että ne eivät kyenneet edes hallitusneuvosteluissa pitämään huolta eduistaan.

    Keskusta oli vuoden 2011 vaaleissa julistettu ”auringonlaskun puolueeksi”. Se oli pudotettu ”pääministerivaaleissa” palkintopallin ulkopuolelle. Ja nyt se oli taas ”kultamitalikorokkeella”!

   Suomessahan ei käydä sivistysmaiden tapaan blokkipohjaisia hallituspohjavaaleja vaan ”pääministerivaaleja”. Niinpä pääministerin paikka kuuluu antaa kiltisti suurimman puoluen puheenjohtajalle aivan riippumatta siitä, mitkä muut puolueet olisivat tuolle vaalivoittajalle luonnollisia ja sopivia hallituskumppaneita.

   Vuonna 2015 kolme puoluetta oli hädissään siitä, mikä niistä putoasi ”mitalistien” ulkopuolelle. Se surkea kohtalo kaatui demarien kontolle. Ja se oli suoraa seurausta siitä, että Sdp oli erehtynyt 2011-15 Kokoomus-vetoiseen idioottimaiseen ”sekametelisoppahallitukseen” ja ”herrojen kanssa marjaan”.

   Keskusta käytti tilannetta hyväkseen ja rohmusi itselleen kuusi ministeriä, kun Perussuomalaisille ja Kokoomukselle annettiin vain neljä kummallekin. Tällainen salkkujako ei mitenkään vastaa vaalitulosta. Esimerkiksi Kataisen hallituksessa Kokoomuksella ja demareilla oli kummallakin kuusi ministeriä. Osoittautui, että 14 ministeriä oli liian vähän. Niinpä Keskustalla on nyt 7, Kokoomuksella ja Uudella vaihtoehdolla 5, mikä ei lainkaan vastaa puolueiden kannatusta.

   Nyt on Keskustalla täysi syy olla shokissa. Ja tietenkin myös ex-perussuomalaisilla, joilla on hallussaan myös valtakunnan protokollan kakkospaikka, eduskunnan puhemies – parin prosentin kannatuksella.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"kun tulosta ei tule ja kannatus katoaa, toimitusjohtaja-pääministerin olisi tehtävä ainoa oikea johtopäätös..."

Hallituksen asema on riippuvainen eduskunnan luottamuksesta, ei kaupallisen median gallupeista. Olisi valitettavaa, jos niiden annettaisiin vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon.

Mitä tarkoitat sanomalla "kun tulosta ei tule"? Ovatko aiemmat hallitukset saaneet aikaiseksi jotenkin enemmän "tulosta". Suomi on vihdoinkin kääntynyt nousu-uralle ja monia tervetulleita päätöksiä sekä uudistuksia on tehty ja ollaan edelleen tekemässä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #1.
Hallituksen asema on tietenkin riippuvainen eduskunnan luottamuksesta. Mutta oikeissa demokratioissa olisi jo moneen kertaan määrätty uudet vaalit, jos koko poliittinen asetelma muuttuu niin paljon kuin Suomessa. Eduskunnan puhemiehen paikkakin on puolueryhmittymällä, jolla on parin prosentin gallupkannatus.

On idioottimaista, että eduskunta on tässä tilanteessa lomalla niin kuin mitään ei olisi tapahtunut tai tapahtumassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo kuvastaa Suomen poliittisen järjestelmän vakautta ja onnistuneisuutta.

Perustuslain mukaan mennään vaikka hiki otsalla. Se lisää ennustettavuutta. Suomi onkin luokiteltu globaaleissa tilastoissa maailman "onnistuneimmaksi" valtioksi, joten ottakoot muut demokratiat oppia meistä.

Vuonna 2000 voimaanastuneen uuden perustuslain mukaan presidentti voi hajottaa eduskunnan vain pääministerin perustellusta aloitteesta ja eduskuntaryhmiä kuultuaan sekä eduskunnan ollessa koolla. Toivon, ettei galluppeja pidetä lain tarkoittamina perusteluina nyt eikä koskaan tulevaisuudessakaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #3.
Suomi on todellakin"maailman vakain maa" niin kuin presidentti Sauli Niinistö sanoo. En kannatakaan "UKK-järjestelmää", jolloin Kekkonen hajotti eduskunnan aivan mitättömistäkin syistä. Mutta nyt on jouduttu toiseen äärimmäisyyteen, ojasta allikkoon.

Tätä hallitusta pitää pystyssä Sipilän "kauhun tasapaino". Hän ei halua ehdottaa eduskunnan hajottamista, koska se merkitsisi hyvästejä pääministerin paikalta. Mutta Sipilä ei voi mitään, jos Kokoomus ryhtyy oikein todella keinuttamaan venettä. Kokoomuksella siihen olisi jopa perusteita...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #4

Kyllä kokoomuksenkin kannalta tilanne on 'suo siellä, vetelä täällä'.

- Mitään porvarihallitusta ei synny ilman keskustaa (ja vihreitä).
- SDP:n kanssa on jo kokeiltu 2011 - 2015. Huonoin tuloksin. Suostuisiko SDP taas Orpon oppipojaksi? Moni on sitä mieltä, että kokoomuksen kelkkaan lähteminen on kuoleman suudelma.
- SDP ja vihreät. Kumpi tekisi enemmän myönnytyksiä kokoomuksen suuntaan, jotta saataisiin 'porvarihallitus'.
- Lähtisikö kokoomus ja Orpo pääministeriksi vasemmistohallitukseen?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #15

Juho Joensuu, #15.
Kokoomuksella on todellakin ongelmia - mutta niin on muillakin.
Porvarihallitusten ytiminä ovat yleensä olleet Kokoomus, Rkp ja Kristilliset-
Keskusta on ollut valmis yhteistyöhön sekä porvarien että vasemmiston kanssa.

Tämä Sipilän-Bernerin Kskusta on kuitenkin Kokoomukselle sikäli mieluisa kumppani että se on monessa ratkaisevassa asiassa kulkenut Kokoomuksen ohi oikealta.
Toisaalta tässä hallituksessa Kokoomus on liian vähäisellä ministerimäärällään eräällä tavalla Keskustan ja varsinkin ex-persujen "panttivankina".

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Osa porukasta alle prosentin kannatuksella - on siinä SOS!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Haluatko, että hallituksen parlamentaarisesta luottamuksesta päättää:

A) Yle
B) Hesari
C) Eduskunta

Rasti ruutuun.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #6.
Panen rastin ruutuun C.
Mutta päätöstä tehdessään kansanedustajien olisi kuunneltava asiantuntijoita, jopa Yleä ja Hesaria - sekä Maaseudun tulevaisuutta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Niilo Mäkelä, #5.
Niinpä niin. Viisi ministeriä ja vielä eduskunnan puhemies toimivat täyttä päätä tyhjän päällä. On tämä hiukan erikoista demokratiaa, etten sanoisi "demokratiaa"...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Maailman onnistunein valtio taitaa muistella Suomea itsenäisyyden aikana ennen liittymistä EU:n, senjälkeen on ollut pelkkää alamäkeä. Tämänpäivän talouskasvu on pelkkää sanahelinää,lupauksia vailla merkittäviä muutoksia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jarmo Makkonen, #10.
On totta, että varsinkin €-alueen edut ovat kyseenalaisia. Niinpä muut pohjoismaat ymmärsivät pysyä erossa. Nykyinen kasvu johtuu jo siitä, että kohta kymmenen vuotta on ollut miinusta. Tuo "kasvu" on siis kasvua vuoteen 2007 verrattuna.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin sanotuin "käyvin hinnoin" tarkasteltuna Suomen BKT/capita on viime vuonna ollut koko tilastohistorian korkein.

Nykyisellä kasvuvauhdilla ollaan myös vuoden 2010 hinnoin laskettuna pian ennätyslukemissa. Viime vuonna kokonais-BKT oli jo suurempi kuin minään vuonna vuotta 2011 lukuunottamatta sitten vuoden 2008.

http://tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_kansanta...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #16

Juha Kuikka, #16.
Suomi on monta vuotta taantumassa rämmittyään tosiaankin pääsyt hieman parempiin taloustuloksiin. Työttömyys kuitenkin jatkuu korkeana.

Kokoomuksen kannalta on kiusallista se, että se joutuu selvänä gallupykkösenä tyytymään hallitusohjelmaan, jota se oli laatimassa vaalitappion kärsineenä "pronssimitalistina". Onko reilua, että Keskustalla, pääminiteripuolueella on 7 ministriä, Kokoomuksella vain 5?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Se reiluus arvioidaan seuraavissa vaaleissa. Sitten mennään taas uusi eduskuntakausi niillä eväin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #19

Juha Kuikka, #19.
Tämä ministerien määrä v. 2015 (Keskusta 6, persut 4, Kokoomus 4) kertoo siitä, miten itsetietoisesti Sipilä aloitti. Hän otti itselleen vielä valtion omistusohjauksen. On päivän selvää, että Kokoomus ei kovin mielellään jatka vanhalta pohjalta niin kuin mitään ei olisi tapahtunut eli samoilla valtuuksilla kuin hajonnut ja kannatuksensa kadottanut Perussuomalaiset.

Kokoomuksen tuntoja välittävä blogisti Pietikäinen kirjoittaa arvelevansa, että tämä hallitus ei pysty jatkamaan enää kahta vuotta.

Sipilän tyyliä kuvastelee myös se, että hän on jo kahdesti uhannut jättää hallituksensa eroanomuksen, ellei hänen vaatimuksiaan kuunnella. Kyllä kai Kokoomuksellakin on sama mahdollisuus.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin kauan kuin hallituksella on eduskunnan luottamus, kaikki vitinä on turhaa, gallupeilla ei ole mitän merkitystä, ne ei eduskunnassa äänestä.

Kannattaa miettiä siellä äänestykopissa seuraavan kerran, ettei aina tartte jälkikäteen itkeä. :)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Petteri Ritala, #11.
On aivan totta, että äänestyskopissa asiat päätetään. Mutta kyllä demokratiassa saa keskustella ja arvostella hallituksen toimia myös vaalien välillä.

Sananvapaus ja vallanpitäjistä riippumaton media ovat oleellinen osa oikeaa demokratiaa. En mielelläni kutsuisi sitä pelkäksi "vitinäksi". Kyllä hallituksen toimia pitää voida arvostella ja läpivalaista joka päivä ja julkisesti, ei vain nimettömästi neljän vuoden välein äänestyskopissa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kokoomus ilmeisesti harkitsee vakavissaan, kannattaako Sipilän hallituksessa enää istua ainakaan nykyehdoilla. Kokoomuksen johdon näkemyksiä läheltä seuraileva Seppo-Juha Pietikäinen kirjoittaa blogissaan:

"Vaalikausi on vasta vähän yli puolenvälin. Vaikea uskoa, että
Sipilän hallitus selviää vielä kaksi vuotta. E I - s e l v i ä !"

http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240314-poli...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset