TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Australia taistelee ihmissalakuljetusta vastaan

  • Kuva: Nauru-saaren pidätyskeskuksen asukkaita ei päästetä Australiaan.
    Kuva: Nauru-saaren pidätyskeskuksen asukkaita ei päästetä Australiaan.

# Australia on ”maa johon mahtuu”. Sehän on alueeltan vain hieman pienempi kuin Kiina mutta asukkaita on vain pari prosenttia Kiinan väkimäärästä. Luulisi siis, että Australia olisi oikea siirtolaisten ja maahanmuuttajien paratiisi. Sitä se voisi ollakin, jos maailman sorretuilla ja solvaistuilla olisi sinne pääsy niin kuin Afrikan väellä Välimeren yli Italiaan ja Euroopan Unioniin.

   Australia on kuitenkin hoitanut maahanmuuttoasiat täsmälleen päinvastoin kuin EU. Kyllä venepakolaiset aikoinaan yrittivät ihmissanakuljettajien paateilla myös Australiaan. Mutta Canberran hallitus tiesi, että jos pakolaisia lähdettäisiin pelastamaan ja kuljettamaan Autralian rantaan, niin Indoneian ja Bangladeshin monimiljoonainen väki innotuisi lähtemään massoittain kohti kengurujen maata.

   Australia ryhtyi kääntämään aluksia pois lähivesiltään. Kaikkein uhanalaiimmaat toimitettiin Australian maksamille pakolaisleireille naapurimaihin Papua-Uuteen-Guineaan Manus-saarelle ja Naurun tasavaltaan. Siellä he ovat viruneet vuodesta vuoteen kurjissa oloissa. Vain eräitä akuutteja sairaustapauksia on hoidettu Australiassa, josta potilaat on sitten palautettu takaisin pakolaisleireille. Noille ihmisille ei periaatteessa ole suotu pääsyä Autraliaan. Kaikenlaisilta siirtolaisuuden vetovoimatekijöiltä on haluttu katkaista siivet.

 

Pidätyskeskusten surkeus ei ole naurun eikä Naurun asia

# Pidätyskeskusten ihmisoikeustilanne on surkea. Pahoinpitelyjä ja raiskauksia tapahtuu usein. Väkivaltaisia kuolemia on 4 vuodessa 6. Australian maine ihmisoikeuskysymyksissä on kärsinyt vaurioita. Siitä on haittaa, kun maa pyrkii nyt YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi.   

   Vuodesta vuoteen jatkuvien siirtolaisleirien kurjista oloista on kehittynyt humanitaarinen ongelma, johon jo näytti löytyvän ratkaisu USA:n presidentin Barack Obaman kaudella. Sovittiin, että Australiaan pyrkineet siirtolaiset voisivat päästä Yhdysvaltoihin ja Australia vastaanottaisi vaihtokaupassa latinalaisesta Amerikasta Yhdysvaltoihin pyrkineitä leiriläisiä. Näin olisi poistettu kumpaankin maahan pyrkijöiltä vetovoimatekijät ja murrettu ihmissalakuljettajien ansaintalogiikkaa.

   Mutta Donald Trumpin nousu Valkoiseen taloon muutti tilanteen yhdessä yössä. Yhdysvallat ei kerta kaikkiaan ota vastaan siirtolaisia. Manus- ja Nauru-saarten pakolaiset ovat jumissa. Tämä on kaikkea muuta kuin Naurun tai vallankaan naurun asia.

 

Maahanmuuttajaradio SBS kriittinen pakolaispolitiikasta

 # Tässä on kolme uutisraporttia tästä aihepiiristä. Ne on kuultu maailman suurimman maahanmuuttajaradion SBS:n suomenkielisissä lähetyksissä, joita toimittaa Sydneyssä Karl Mattas. Nämä raportit osoittavat, että Australian sananvapaus toimii, media arvostelee estoitta istuvaa hallitusta, jos aihetta ilmenee.  

Manus-saaren pidätyskeskus 4 vuotta:

http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/fi/content/manus-island-four-years?language=fi

Gillian Triggs puhuu Australiassa vallitsevista ihmisoikeuksista:

http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/fi/content/gillian-triggs-talks-about-human-rights-australia?language=fi

Australian maahanpyrkijöiden mielenterveys:

http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/fi/content/mental-health-services-refugees?language=fi

# Tietokoneella tai kännykällä voi kuunnella maailman suurimman
maahanmuuttajaradion Australian valtion SBS Radion suomenkielisen
lähetyksen, jota olen avustanut yli 20 vuotta. Suomi on yksi SBS:n yli 70 kielestä.

Kerron raportissani mm. Venäjän presidenin Putinin Suomen-vierailusta. Ohjelmassa kerrotaan myös mm., että kolme australialaista joutuu eroamaan parlamentista, koska sinne ei hyväksytä kaksoiskansalaisia. 

Tuoreimman lähetyksen voi kuunnella tästä:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohighlights

SBS Radiolla on myös Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts

 

Kuva: Nauru-saaren pidätyskeskuksen asukkaita ei päästetä Australiaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Timo Ala-Harja

Australia tietysti suvereenina valtiona päättää itse keitä ja kuinka paljon siirtolaisia se päästää aluelleen.On selvää että löysempi maahanmuuttopolitiikka johtaisi monimiljoonaiseen ihmishyökyyn.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Timo Ala-Harja, #1.
Ilman muuta löyhenpi suhtautuminen ihmissalakuljettajiin johtaisi helposti mahdottomaan tilanteeseen, josta hyötyisivät - vain ihmissalakuljettajat ja terveimmät ja rikkaimmat pakolaiset, joilla olisi varaa maksaa heille.

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

"Pidätyskeskusten ihmisoikeustilanne on surkea. Pahoinpitelyjä ja raiskauksia tapahtuu usein. Väkivaltaisia kuolemia on 4 vuodessa 6. Australian maine ihmisoikeuskysymyksissä on kärsinyt vaurioita. Siitä on haittaa, kun maa pyrkii nyt YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi."

Omasta mielestäni avuntarvitsijoiden maine kärsii enemmän kerta tuollaista tapahtuu, tokkopa ne aussit siellä tappaa ja raiskaa.

Ja Australiahan on täynnä aavikkoa joten ei sinnekään populaa mahdottomasti kannata sijoittaa, meidän kannattaisi ihmisten määrää yleensäkin vähentää pallolla syntyvyyden alentamisen kautta jolloin tälläiset kansanvaelluksetkin vähenisivät tulevaisuudessa. Ei voida nykymaailmassa puhuakkaan kestävästä kehityksestä..

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On erikoista, että EU ja Australia ovat suhtautuneet näin eri tavalla venepakolaisiin. Se merkitsee samalla sitä, että Australia ja EU voisivat oppia toistensa onnistumisista ja epäonnistumisista.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Olisiko ollut päivän HS, mikä kertoi uudesta tavasta hakea afrikkalaisia Eurooppaan. Nyt EU lähettää pelastajia jo autiomaahankin, eikä enää rannikolle. Seuraavaksi EU hakee Eurooppaan haluavat kotoaan ? Joka kylässä kuulutetaan kuljetuksen Eurooppaan lähtevän kylän torilta.
Sitten ihmetellään huuli pyöreänä, miksi niin moni tulee.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Mansala, #5.
Turvapaikanhakijat pitäisi todellakin noutaa itse paikalta. Jos kuljetus jätetään vain ihmissalakuljetusbisnekselle, matkaan pääsevät vain rikkaimmat ja hyväkuntoisimmat, etupäässä nuoret miehet. Senhän me olemme nähneet täällä Euroopassa. Köyhät ja sairaat saavat riutua lähtömaiden puutteessa ja saastassa.

Käyttäjän KikkaCoombes kuva
Kikka Coombes

Tässä kirjoituksessa puhutaan siirtolaisista, kun aihe on venepakolaisista, joita virtasi aikaisemmin maahan lyhyessä ajassa yli 50 000 (vasemmisto oli vallassa ja avasi rajat).

Vuonna 2015-16 maa otti 13 750 pakolaista, jonka lisäksi haettiin Syyriasta ja Irakista 12 000 perheitä lisää.

Australian siirtolaispolitiikka on yksi maailman avoimimpia. Maahan otetaan vuosittain minimissään 100 000 siirtolaista.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kikka Coombes, #7.
Tässä puhutaan tosiaan venepakolaisista. Australiassa yritettiin panna sulku meren yli ihmissalakuljettajien paateilla tapahtuvalle "siirtolaiuudelle". Tuolle bisnekselle saatiin loppu, mutta matkaa yrittäneet ovat viruneet vuosia karkotusleireillä. Siitä on tullut ihmisoikeusongelma.

On syytä mainita, että Australia vastaanottaa myös kohtuullisen määrän kiintiöpakolaisia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset