TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Suomi-100 sai Trumpilta synttärionnittelut

# Suomen maanantai-illan 28.8. huipentumana oli televisiolähetys Washingtonista presidenttien Donald Trumpin ja Sauli Niinistön tiedotustilaisuudcsta. Etukäteen oli pohdittu, miksi Trump yleensä halusi tavata mitättömän pienen Suomen presidentin. Parhaatkaan asiantuntijat eivät osanneet vastata siihen kysymykseen.

   Asia ei selvinnyt kunnolla itse tiedotustilaisuudessakaan. Trump oli harvinaisen rauhallinen, ei lainkaan sellainen kuin jokapäiväisissä uutiskuvissa. Hän omisti ensin kiitoksen sanoja Texasin hurrikaanikatastrofin pelastustoimille. Huomennahan hän lähtee itse paikalle. 

   Ja sitten Suomi sai tunnustuksen rauhallisena ja demokraattisena maana, joka on jo 100 vuotta ollut itsenäisenä Venäjän kyljessä. Tämä tunnustus oli meidän suomalaisten kannalta tiedotustilaisuuden tärkein sanoma. Suomalaiset saivat myös lahjaksi stipendirahaa.

   Jos presidentti Niinistö oli onnistunut houkuttelemaan kiireiden stressaaman Trumpin yhteiseen tapaamiseen tältä pohjalta, hän on todella diplomatian suurmestari. Trumpin onnittelut 100-vuotiaalle Suomelle ovat samalla eräänlainen aasinpotku Putinille, jonka on vaikea puhua yhtikäs mitään vuodesta 1917.

   Vai onko Suomi tilaamassa lisää hävittäjiä jenkeiltä? Vai oliko taustalla Suomen lupaus osallistumisesta jatkossakin Afganistaninen ”rauhoittamiseen”? Siitähän Trump on kertonut hiljattain.  Jatkokysymyksiä jäi itämään.

   Suomalaiset toimittajat kysyivät, onko Trump valmis tulemaan avuksi, jos Itämeren tilanne käy todella uhkaavaksi. Trump ei ainakaan kieltäytynyt.

   Tiedotustilaisuus oli siis yllättävän yllätyksetön, vaikka korokkeella seisoi itse Donald Trump. Presidenttien henkilökemiat sopivat ilmeisesti yhteen. Käsirysytunnelma oli kaukana.

  

# Tietenkin tiedotustilaisuudessa esillä oli myös Meksikon rajalle rakennettava muuri. Kun on perehtynyt siihen, millainen karmea mafian ja kuoleman pesä huumekauppaa Yhdysvaltoihin harrastava Meksiko on, tuollainen muuri olisi ainoa oikea ratkaisu. Se katkaisisi huumekauppiaiden miljardibisneksen.

   Meksikon sorretut köyhät eivät ole voineet käyttää hyväkseen Yhdysvaltain rajaa. Ei heillä ole rahaa ihmissalakuljettajille. Heitä tuollainen rajamuuri vain hyödyttäisi, kun karmea mafiarikollisuus saataisiin aisoihin. Hädänalaisten auttaminen lähtömaissa on tehokkainta, halvinta ja inhimillisintä. http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225803-trumpin-meksikon-muuri-on-mainio-ratkaisu

   Monet ihmettelevät ja kauhistelevat tuollaista muuria. Mutta sehän on hyvä idea. Kokonaan toinen asia on, saadaanko Meksiko maksamaan muurin rakentamisesta. Se taitaa olla Trumpin toiveajattelua.   

   Sen voi vielä sanoa, että jos Kreml halusi juonia Trumpista itselleen mieluisamman presidentin kuin Hillary Clinton, niin metsään taisi mennä tuo suunnitelma.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Trump taisi paljastaa Suomen hallituksen kaikessa hiljaisuudessa valmisteleman hävittäjäkauppahankkeen. Niinistö toki kielsi asian uutisankkana, mutta epäilen että "ankkaa" tässä on vain hallituksen kannalta huono uutisen ajoitus. Pieni ihme on, jos eivät amerikkalaishävittäjät ole ilmavoimien seuraava hankinta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Taisi olla Trumpin tajunnanvirtaa...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Uskotko oikeasti että meille hankittaisiin joku Saab tai Eurohävittäjä? Nykyinen puolustusministerimme Jussi Niinistö on viimeisen päälle Amerikka-fani ja ehtii valmistella asian vielä pitkälle ellei jopa maaliin asti toimikaudellaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #4

Toivon päättäjillä olevan pään kylmänä ja heidän valitsevan parhaan hävittäjän, mitä järkevällä kauppahinnalla saa. Jos se on F-18 niin sitten on.

Edellisessä hävittäjäkaupassa jenkit puhuivat täyttä paskaa vastaostoista ja toteutuma jäi paljon alle luvatun. Tosin sen olisi voinut kertoa jo etukäteen, koska ei meillä oikeasti ole sellaista myytävää, jota he olisivat niin paljon halunneet. Bilateraalikauppa Neuvostoliiton kanssa on ollutta ja mennyttä eikä kukaan enää halua sinkkiämpäreitä vain siksi, että saataisiin kauppatase tasapainoon.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #5

Vastaostot olivat kotimaan politiikkaa varten tehty operaatio ja salassa läpiviedyn hankintaprosessin jälkeinen kasvojenpesu.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #6

Tuure Oiittinen, #6.
Noinhan se oikeastaan on. Siksi tilauksen tekeminen on todella tarkkaa hommaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #5

Juho Joensuu, #5.
Noinhan se on. Edellisen kaupan edut ja haitat on käytävä tarkkaan läpi. Tämä tilaus ei ole mikään pikku juttu.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #4

Tuure Piittinen, #4.
Noin saattaa olla. Olisi kyllä hyvä, jos vaihtoehdot tutkittaisiin ja vertailtaisiin tarkkaan ennen tilauksen tekemistä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juho Joensuu, #2.
Se taisi tosiaan olla Trumpin toiveajattelua - ja lobbausta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuure Piittinen, #1.
Suomelaiset asiantuntijat kertovat, että hävittäjäkaupan tilausvalmistelu on vasta käynnissä. Trumpin ulostulo saattaa kyllä vaikuttaa lopputulokseen sitten aikanaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Itse yllätyin alussa olleesta pitkästä myrsky-monologista enkä ymmärtänyt, miten se on noin oleellinen osa Suomen presidentin kanssa käytyjen keskustelujen tiedotustilaisuutta. Aivan kuin Niinistö oli ollut vain sattumalta viereen sijoitettu maskotti. Tosin kyllähän YLEn toimittaja sen asetti ilmeisesti oikeaan viiteyhteyteen. Ollaan Amerikassa, joten sisäpolitiikka menee edellä.

Kyllähän tuosta hyvin tuli esille, että Trumpin esiintyminen on tajunnanvirtaista retoriikkaa, josta puuttuu täysin oleellisen (asian) tiivistäminen. Ja sivusta seuraten tuli kyllä kuva, että Meksikon muurin kysymys oli liikaa. Poistuminen siihen vastaamisen jälkeen oli aika vaikuttavan määrätietoista...

Niinistö itse selvisi tilaisuudesta erinomaisesti. Hän ei lähtenyt neuvomaan Yhdysvaltoja Venäjän suhteissa. Hän ei kiinnittänyt Suomea NATOon mutta ei myöskään rajannut NATOn vastapuolelle. Vaikea kuvitella, että kukaan hänen haastajistaan pystyisi häntä oikeasti haastamaan.

Tai voihan vain olla, että nielin teatterin luineen karvoineen...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juho Joensuu, #3.
Ymmärsin kyllä, että ensin piti puhua Texasin myllerryksestä, koska Trumpilla ei ollut mahdollisuutta järjestää siitä riittävästi tiedotustilaisuuksia. Jo kansansuosion kannalta hänen piti aloittaa tuosta aiheesta. Jopa tämän vierailun ajankohta muutettiin tuon rajuilman takia.

Meksikon muuri on Trumpille näköjään pakkomielle - ja harvinaisen hyödyllinen pakkomielle.

Niinistö tosiaan selvisi tilanteesta todella hienosti. Suomen aseman selvittäminen ulkomaalaisille ei todellakaan ole helppo homma.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Trumpin neuvonantaja Bannon sanoi eräässä haastattelussa, että muuri on Trumpille pelkkä imago-kysymys. Muuri ei siis ole pelkästään rikollisuuden takia tärkeä, vaan myös siksi, että Trump on isosti julistanut että muuri tulee joten sen on pakko tulla, tai pään aukominen asiasta ei lopu koskaan.

Joku asiantuntija heitti että f-18 heitto oli pelkkä näpäytys sille toiselle lentofirmalle, joka on jo pidempään kehitellyt surkeasti f-35:ta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Aleksi Parkkinen, #13.
Olen samaa mieltä, että Meksiko-muuri oli Trumpilla tärkeänä vaaliteemana. Mutta se sattuu olemaan siitä harvinainen Trumpin teema, että siinä on myös järkeä.

Tuon Trumpin hävittäjäviittauksen näen lähinnä amerikkalaisen lentokoneteollisuuden lobbauksena.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Luettuani ja kuunneltuani kommentteja Trumpin ja Niinistön keskusteluista olen huomannut hämmästeltävän sitä, että Trump ei kuulemma ole maininnut Venäjää turvallisuusriskinä. Tämä paneee miettimään, onko Trumpilla salaisia talouskontakteja Venäjälle. Ne tulevat varmaan ennen pitkää julki ja saattavat horjuttaa presidentin asemaa.

Tiistaisessa tiedotustilaisuudessaan suomalaiselle lehdistölle Niinistö kieltäytyi paljastamasta mitä he olivat keskustelleet Trumpin kanssa Venäjästä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset