TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Ahvenanmaa on suurten sotaharjoitusten ulkopuolella

# Useimmilla suomalaisilla on virheellinen käsitys Ahvenanmaasta. He kuvittelevat, että saarimaakunta on oleellinen osa Suomea. Kyllähän se kuuluu Suomen rajojen sisäpuolelle, mutta se on omaa luokkaansa. Jotkut muutkin kuin persut eivät halua ymmärtää, että Ahvenanmaa-Åland on ruotsinkielinen maakunta ja piste. Ja erityisesti monia ihmetyttää Ahvenanmaan demilitarisointi, sotavalmistelujen ulkopuolelle jääminen.

   Tämän Ahvenanmaan demilitarisoinnin ymmärtämiseksi   kannattaa vilkaista historiaa. Suomen itsenäistyttyä myös Ruotsi vaati Ahvenanmaata itselleen. Kansainliitto päätti, että Ahvenanmaa kuuluu Suomelle. Samalla määrättiin, että maakunta on demilitarisoitava ja sille on annettava itsehallinto. Näin onkin tehty. Ahvenanmaalla on oma alueparlamentti eli maapäivät, oma lippu ja omat postimerkit.

   Kun lukee ahvenanmaalaisia lehtiä vaikkapa ministerien puuhista, useimmiten kyseessä ovat  Maarianhaminan ministerit ja paikalliset kysymykset. Käytännössä Tukholma on Maarianhaminasta katsottuna paljon läheisempi ja tutumpi kaupunki kuin Helsinki.

 

Maarianhaminasta maailma näyttää erilaiselta kuin Helsingistä

# Entä miten ahvenanmaalaiset näkevät demilitarisoinnin? Olen ymmärtänyt, että he tuntevat olevansa Suomen ja Ruotsin eli idän ja lännen välissä. He toivovat voivansa välittää Helsingin ja Tukholman näkemyksiä melkein samalla tavalla kuin presidentti Sauli Niinistö nykyään auttaa Putinin Venäjää ja Trumpin Yhdysvaltoja lopettamaan mykkäkoulunsa.

   Ruotsille Ahvenanmaan demilitarisointi oli erityisen tärkeää YYA-kaudella, jolloin Suomi kuului tavallaan Moskovan etupiiriin. Vielä nykyäänkin Suomen ja Ruotsin liittoutumattomuuspolitiikassa on aste-eroja. Ruotsi rakentaa sellaista mallia, että se voisi pysytellä loppuun saakka mahdollisten sotilaallisten selkkausten ulkopuolella niin kuin se tasapainoili molemmissa maailmansodissa. Suomen rasitteena on pitkä raja Venäjän kanssa sekä Pietarin ja Murmanskin läheisyys.

 

Miten Kremlissä nähdään Ahvenanmaan demilitarisointi?

# Nyt Itämeren suurten sotaharjoitusten aattona Ahvenanmaalla Jomalassa järjestettiin etukäteiskohun nostattanut rauhanleiri. Leirille osallistui joukko ruotsalaisia ja venäläisiä kirjailijoita, taiteilijoita ja poliitikkoja.

   Leirin järjesti Tukholman rauhanyhdistys (Stockholms Fredsförening). Yhdistys kiistää, että rahaa järjestelyihin olisi tullut Venäjältä ja sen viranomaisilta.

   Suomalaiset ovat olleet epäluuloisia. Jotkut ovat nähneet tässä Kremlin salajuonen, jopa ”vihreiden miesten” operaation. Mutta ruotsalaiset järjestäjät sanoivat: ”Miksi Moskovan johto tukisi venäläisiä aktivisteja, jotka ovat erittäin kriittisiä Venäjän asevarustelua kohtaan. Siinä ei ole minkäänlaista logiikkaa.”

   Meidän on kaiken aikaa muistettava, että Ahvenanmaa on hyvin strategisella paikalla Tukholman kannalta. Sieltä voitaisiin myös valvoa Pohjanlahdelle pääsyä. Venäjällekään ei ole yhdentekevää, jatkuuko Ahvenanmaan demilitarisointi.

   Tämä kaikki on taas ajankohtaista suurten sotaharjoitusten aikana.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Olen ymmärtänyt, että he tuntevat olevansa Suomen ja Ruotsin eli idän ja lännen välissä."

Tuo idän ja lännen välissä oleminen tuntuu olevan hyvin suosittu asemoituminen.

Olen lukenut, että venäläiset pitävät itseään kansakuntana "idän ja lännen välissä" olevana, samoin tietysti suomalaiset, tässä mainittiin ahvenanmaalaiset, mutta samaa mieltä itsestään ovat olleet myös ruotsalaiset ja saksalaiset. Kenelle nyt sitten mikäkin on itä ja mikä länsi. Se riippuu aina omasta olinpaikastaan.

Kiinalaiset sen sijaan uskovat vakaasti olevansa keskellä maailmaa. Olen kuullut tällaisen käsityksen jopa hyvin korkeasti koulutetuilta kiinalaisilta. Tietysti siellä näytetään maailman kartta aina siten, että Kiina on keskellä, mutta myös valtion nimi "Chung-Guo" tarkoittaa "keskivaltiota".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #1.
Tuo on mielenkiintoinen huomio. Jokainen siis tuntee olevansa kahden muun välissä. Erikoista on Ahvenanmaan suhteen se, että siellä ei tunneta oltavan osa Suomea vaan Suomen ja Ruotsin välissä.

Eri maiden nationalistit katsovat maailmaa siltä pohjalta, jolloin maa oli suurimmillaan. Venälääiset nationalistit muistelevat mielellään, että Oolannin sodassa puolustettiin Ahvenanmaata "lännen imperialismia vastaan" osana tsaarin imperiumia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

> Meidän on kaiken aikaa muistettava, että Ahvenanmaa on hyvin strategisella paikalla Tukholman kannalta. Sieltä voitaisiin myös valvoa Pohjanlahdelle pääsyä.....

ooo

Eikös tuo valvonta tapahdu koko ajan satelliiteista. Ruotsalaisilla ei taida olla kovin montaa omaa satelliittia, mutta rahalla saanee kameran toisten lähettämiin satelliitteihin.
Jo 30- 40:n vuoden ajan on satelliiteista kyetty tarkkailemaan tennispallon kokoisia kohteita.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jorma Moll, #3.
Avaruudesta voidaan kyllä valvoa tarkasti. Mutta ongelma syntyy, jos tarvitaan toimenpiteitä itse paikalla.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Ajattelin, että olisi hauskaa ajatella rauhanleirin olevan vilpitön rauhanleiri, mutta ei tausta täysin poliittisista aatteista puhtaalta pasifismilta näytä. Ehkä enemmän marxilaiselta.

Leirin "kansainvälinen tarkkailija" Mantjuk on allekirjoittanut tekstin, jossa hän vaatii Ukrainaa demobilisoimaan armeijansa, vaatii Donbasille itsehallinnon, vasemmistoryhmien välisen yhteistyön kautta kaikkien entisten neuvostotasavaltojen (sodanvastaisen liikkeen luomiseksi). Teksti kertoo myös aikomuksesta perustaa yhteisen "Punainen Ristin" -aloitteen avustamaan vasemmistoaktivisteja,
vasemmistopuolueita ja marxilaisia ​​ryhmiä Valko-Venäjällä, Venäjällä ja Ukrainassa.

Sivulla 7/11

http://www.marxistarkiv.se/europa/ukraina/vansterp...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Väinö Kuukka, #5.
Erittäin mielenkiintoisia tietoja. Eräänlaisia idealisteja nuo osanottajat lienevät olleet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset