TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

”Sekametelisoppahallituskulttuurista” on päästävä eroon

# Suomen olisi korkea aika perehtyä länsimaiseen sivistyneeseen poliittiseen kulttuuriin. Olisi viimeinkin päästävä eroon suomalaisesta pölkkypäisestä ”sekametelisoppahallituskulttuurista”. Se tarkoittaa sitä, että käydään pääministerivaali, jonka jälkeen suurimman puolueen puheenjohtaja ryhtyy väen väkisin kokoamaan hallitusta pyytämällä mukaan puolueita suuruusjärjestyksessä.

   Tällainen järjestelmä ei kerta kaikkiaan sovi Suomen kaltaiseen sirpalepuoluemaahan. Tälläkin hetkellä meillä on vain yksi puolue, jonka gallupkannatus on edes hiukan yli 20 prosenttia.

   Suomessa olisi mahdollisimman pikaisesti siirryttävä blokkivaaleihin. Se antaisi äänestäjille kuluttajansuojan ja tarkoittaisi sitä, että äänestäjille kerrottaisiin ennen vaaleja, mitkä puolueet ovat valmiita muodostamaan koalitiohallituksen.

   Viime vaaleissa porvarilliset puolueet ovat useimmiten saaneet suurimman puolueen aseman ja pääministeriyden. Se on merkinnyt sitä, että Sdp on joutunut istumaan hallitukseen porvarien apupuolueeksi. Se on demarien katastrofaalisten kannatuslukemien varsinainen syy.

   Vilkaiskaamme vaikka Norjaan, jossa pidettiin hiljattain parlamenttivaalit. Työväenpuolue koki ”kaikkien aikojen katastrofin”. Se pysyi suurimpana puolueena ja sai ”vain” 27,4 % äänistä. Suurimman puolueen asemasta huolimatta Työväenpuolue jäi oppositioon, koska Labour-blokki jäi vähemmistöön.

 

Suomessa tarvittaisiin Labour-blokki

# Sdp:n puheenjohtajalta Antti Rinteeltä puuttuu puoluejohtajalle tarpeellista karismaa ja esiintymistyyliä. Mutta se ei ole perussyy Sdp:n kannatuskatastrofiin.  Sdp:n virhe on ollut jatkuva yhteistyö pääomapuolue Kokoomuksen kanssa. Paavo Lipponen jopa otti hallituskumppanikseen Kokoomuksen ja ajoi puolueensa monessa mielessä jopa Kokoomuksesta ohi oikealle. Tiedämme, mitä se merkitsi hänelle presidenttiehdokkaana. Näemme myös, mitä se merkitsi demarien kannatukselle, joka oli korkealla Lipposen hallituksen aloittaessa v. 1995.

   Kataisen-Stubbin "sekametelisoppahallitukissa" Sdp:n asema oli täysin mahdoton. Eihän vasemmistolaista politiikkaa voi ajaa, jos puolue roikkuu oikeistopuolueen vetämän hallituksen apupuolueena.

   Demarien ja Vihreiden olisi lopetettava kaunainen nahistelu. Niiden olisi muodostettava seuraavia hallitusneuvotteluja varten Suomen Labour-koalitio ja iloittava toistensa menestyksestä. Mukaan tulisivat ilman muuta myös Vasemmistoliitto ja Perussuomalaisten toimintaan tuskastuneet kodittomat äänestäjät.

   Rikkaiden rikastuminen ja köyhien kurjistuminen on Suomen ja koko maailman kammottavin kehityskulku. Sen torjumiseen tarvitaan Labour-koalitiota ja työn puolueiden yhteistyötä.

   On päästävä eroon Suomen pölkkypäisestä "sekametelisoppahallituskulttuurista" ja siirryttävä pohjoismaiseen sivistyneeseen blokkihallituskäytäntöön. Siinä olisi Sdp:lle ja kumppaneille ohjelmaa. Kannattaisi tehdä nöyrin mielin opintomatka pohjolan demokratioihin.

   Tätä kaikkea Antti Rinne & Co eivät ole ymmärtäneet. Siinä on Sdp:n kannatuskatastrofin perussyy ja suomalaisen poliittisen kulttuurin paha valuvika.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Blokkivaalien ajajat aina väittävät, että se "parantaisi äänestäjien kuluttajansuojaa", mutta eivät kerro miten. Eivätkä kerro, mitä se blokkivaaleihin siirtyminen käytännössä olisi. Puolueet voivat nykyisinkin muodostaa vaaliliittoja, muodostaa blokkeja ja antaa yhteisiä julkilausumia. Mitä sillä "blokkivaaleihin siirtymisellä" sitten käytännössä tarkoitettaisiin? Tähänastisten puheenvuorojen valossa nuo blokkivaalit ovat vain yksi politiikan puppusana muiden joukossa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jaakko Aalto, #1.
Blokkivaaleissa äänestäjä tietää jo valmiiksi, millaisen politiikan taakse hänen äänensä menee. Jos äänestää Kokoomusta, ääni ei mene demaripääministerin hallitukselle. Jos äänestää demareita, ääni ei mene Kokoomus-vetoiselle hallitukselle, jossa demarit ovat vain sätkyttelevänä apupuolueena.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Eikös tuo blokkiajattelu veisi keskustaryhmät temppelinharjalle? Koska sekä vasemmisto- että oikeistoblokit ovat lähtökohtaisesti liian heikkoja, joten keskiryhmien valinta päättäisi hallitseeko keskustaoikeisto vaiko keskustavasemmisto. Niin, ja sitten on tietysti populistiblokki, jonka kanssa muut eivät halua yhteistyötä, mutta joka vahvistuessaan johtaa heikkoihin vähemmistöhallituksiin Ruotsin esimerkin tapaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kari Haapakangas, #3.
Keskiryhmillä saattaaisi olla tuollainen vaa'ankieliasema. Mutta jos Keskusta menee vasemmistohallitukseen, se myöntyy vasemmistolaiseen politiikkaan. Samoin jos se menee oikeistohallitukseen, se myöntyy porvarilliseen politiikkaan. Populistipuolueita voitaisiin pitää hallituksen ulkopuolella niin kuin Ruotsissa.

Kyllä tällainenkin blokkihallituspolitiikka edustaisi terveempää demokratiaa kuin nykyinen "seakmetelisoppahallituskulttuuri", jossa puolueiden ideologioilla ei ole mitään väliä.

Pekka Pylkkönen

Mua kyllä ihmetyttää että miten joku voi olla niin typerä jotta laskee demarit ja vasurit labouriin? Nehän on lusmujen puolueita. Sellaisten ihmisten, jotka haluavat toisten rahat tekemättä yhtään mitään niiden eteen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Pylkkönen, #5.
Vai että työläiset ahertavat aamusta iltaan ja "haluavat toisten rahat tekemättä yhtään mitään". Kyllä minusta ökyomistajat ovat varsinaisia lusmuja. Hehän nimenomaan "haluavat toisten rahat tekemättä yhtään mitään niiden eteen".

Eikö siis työläisten ole pölkkypäistä istua apupuolueina hallituksissa, joita vetävät tuollaiset ökyomistaja-lusmut?

Ökyomistaja-lusmut kyllä saattavat nauraa kulman takana, jos raskaan työn raatajat erehtyvät pölkkypäisyyttään hanslankareiksi heidän vetämiinsä hallituksiin.

Pekka Pylkkönen

Et nyt ymmärtänyt. Duunarit ja yrittäjät tekevät työt. Sitten tulevat demarit ja vasurit, verottavat nuo rahat ja jakavat lusmuille. Eivät ne ole työläispuolueita vaan lusmupuolueita.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #7

Pekka Pylkkönen, #7.
Työntekijöiden verot ovat todellakin melkoisen korkeita. Veroprogressio vaikuttaa vielä siten, että jo keskituloiset maksavat korkeimpia veroprosentteja. Ökyrikkaat keplottelijat olisi saatava maksamaan enemmän. Siinä on paha valuvika.

Ilman korkeahkoja veroja Suomi ei olisi pohjoismainen hyvinvointivaltio, jossa heikoimmistakin pidetään huolta. Suomi on myös maailman vakain valtio, niin kuin presidentti Niinistö on taas todennut maailmalla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ns. Lobour blokki on Suomessa ainakin tällä hetkellä mahdottomuus. Vas ja SDP ovat niin heikkoja.

Parempi vaihtoehto olisi Vihreiden ympärille kasattava sosiaaliliberaali blokki vastaan muut (PS+??).

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen, #8.
Olen samaa mieltä, että Vihreät voisivat ottaa Suomessa reippaasti Labour-ohjat käsiinsä, koska demarit ovat meillä niin lössöjä, että eivät saa mitään aikaan tälläkään rintamalla. Suomen demareille koko tämä kysymys on niin kiusallinen, että siitä ei haluta tai edes uskalleta keskustella. Tarvittaisiin uusi demarisukupolvi. Mutta mistä sellainen voi putkahtaa ilmoille ikäihmisten puolueessa?

Kannattaisi tosiaan vilkaista Ruotsin ja Norjan suuntaan ja katsoa, miten blokkipolitiikka toimii.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset