TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Onko kaksoiskansalaisuus sittenkään oikea ratkaisu?

# Ulkosuomalaiset saivat pitkän lobbauksen jälkeen vuonna. 2003 oikeuden kaksoiskansalaisuuteen. Sitä pidettiin Suomi-Seuran ja v. 1997 perustetun Ulkosuomalaisparlamentin (USP) suurena voittona. Tällainen järjestely tuntui erinomaiselta, koska se helpotti monella tavalla ulkosuomalaisten kanssakäymistä synnyinmaan kanssa.

   Ajan mittaa kaksoiskansalaisuudesta on myös tullut ilmi toisenlaisia puolia. Kaksoiskansalaisuus on myönnetty anomuksesta myös Suomeen muuttaneille. Nyt on kuitenkin vaadittu, että Suomen kansalaisuus voitaisiin riistää vaikkapa terrorismiin syyllistyneiltä maahanmuuttajilta. Se jättäisi tuollaisen henkilön joskus ilman mitään kansalaisuutta, mikä on vastoin ihmisoikeusperiaatteita.

 

#   Ongelmaksi ovat muodostuneet myös Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiset, jotka ovat pyrkineet töihin maanpuolustukseen tai diplomaateiksi. Erityisen pulmallista on se, että Putinin Venäjä ei myönnä kansalaisilleen toista kansalaisuutta. Se tuntuu tarkoittavan, että he vaativat kaikilta Venäjän kansalaisilta ”ehdotonta uskollisuutta”.

   Entä voiko kukaan ollakaan jäännöksettömästi uskollinen kahdelle maalle? Tämä tulee ongelmaksi, jos noiden kahden valtion välille ilmaantuu eturistiriitoja tai peräti sodan uhka.

   Pääministeri Juha Sipilä tapasi Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin Pietarissa 21.9.2017. Sipilän mukaan Suomen selvitys kaksoiskansalaisten asemasta on kesken eikä sitä ole suunnattu Venäjää vastaan. Suomessa on selvitetty, pitäisikö kaksoiskansalaisten pääsyä turvallisuuden kannalta keskeisiin valtion virkoihin rajoittaa. Venäjän laki ei tunnusta kaksoiskansalaisuutta.

   Pääministeri Medvedev toivotti Suomelle onnea kaksoiskansalaisuusasian selvittämiseen. Häneltä kysyttiin nootista, jonka Venäjä lähetti Suomelle heinäkuussa. Venäjä protestoi, kun Suomi antoi Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiselle konsuliapua. Medvedevin mukaan nootti oli ”tekninen asia”: ”Nootin peruste oli siinä, että oli rikottu käytännön sääntöjä tutkinnan suhteen. Siitä ei pidä tehdä muita johtopäätöksiä.”

   Tämä Medvedevin lausunto on niin ymäripyöreä, ettei se poista Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisiin liittyviä ongelmia.

 

# Australiastakin on alkanut kuulua kummia. Siellä ollaan erottamassa muutamaa parlamenttiin valittua kaksoiskansalaista. Maan laki ei hyväksy parlamenttiin kuin Australian kansalaisia. Tämä panee australiansuomalaiset poliittista uraa suunnittelevat uuteen tilanteeseen. Pitäisikö heidän luopua Suomen kansalaisuudesta?

   Onko kaksoiskansalaisuus sittenkään niin erinomainen asia kuin on väitetty? Olisiko kaksoiskansalaisuus kiellettävä ainakin epädemokratioilta ja niiltä mailta, jotka eivät myönnä kaksoiskansalaisuuksia?

   Kaksoiskansalaisuutta perustellaan yleensä sillä, että se helpottaa kanssakäymistä synnyinmaan kanssa. Eikö noita ongelmia voitaisi hoitaa myös ilman kaksoiskansalaisuutta? Silloin ratkeaisivat myös kaksoiskansalaisten äänestämiseen liittyvät hankaluudet.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Olen asunut Ruotsissa jo 27 vuotta enkä ole kaksoiskansalaisuutta tarvinnut. Suomen kansalaisuus on riittänyt hyvin tähän asti.

Jos ulkosuomalaisjärjestöt ovat ajaneet nykyisenlaista kakkosoiskansalaisuutta, niin kyse on ollut typeryydestä, mitä en ihmettele laisinkaan. Ulkosuomalaisten järjestöjen johto on pitkälti vasemistolaisten hallussa. Vasemmisto on aina punakapinasta asti pölhöillyt, mitä tulee Suomen ulkoiseen turvallisuuteen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen, #1.
Olet hyvä esimerkki siitä, että pohjoismaiden välinen kaksoiskansalaisuus on melkoisen tarpeetonta. Kaikki pohjoismaat ovat demokratian ja ihmisoikeuksien suhteen harvoja valiovaltioita tässä surkeassa maailmassa.

En ole kyllä huomannut, että kaksoiskansalaisuutta olisivat ajaneet nimenomaan vasemmistolaiset esimerkiksi Suomi-Seuran johdossa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Et ole huomannut ehkä muutakaan...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen, #5.
On varmaan lukemattomia asioita, joita en ole huomannut, sen myönnän.

Luulisin kyllä, että olet seuraillut asioita Ruotsin suomalaisjärjestöjen suunnalta. Voi olla, että niissä vasemmisto jyllää. Suomen Suomi-Seurassa sen sijaan eri puolueet ja mielipidesuuntaukset ovat melko tasapuolisesti edustettuina. En ole havainnut, että nimenomaan työväenpuolueet olisivat erityisesti ajaneet kaksoiskansalaisuutta. Suomessa kaksoiskansalaisuus oli pitkään yli puoluerajojen yhteisenä päämääränä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jotkut suomen kanalaiset ovat saaneet myös Venäjän kansalaisuuden, joten kyllä se jotenkin on tunnustettu.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Roponen, #3.
Olen ymmärtänyt niin, että Suomen kansalainen menettää Suomen kansalaisuuden, jos Venäjä myöntää hänelle Venäjän kansalaisuuden. Suomessa kyllä myönnetään Suomen kansalaisuus Venäjän kansalaisille, joista tulee siten kaksoiskansalaisia. Venäjä pitää noita kaksoiskansalaisia periaatteessa vain Venäjän kansalaisina.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomen Kuvalehdestä 38/2017 luen, että puolustusministeri Jussi Niinistö Sinisistä ajaa lakia, jolla kaksoiskansalaisilta estettäisiin pääsy sotilasvirkoihin. Keskusta kuulemma jarruttelee. Jutussa viitataan siihen, että ministeri Anne Berner (Kesk.) on Suomen ja Sveitsin kaksoiskansalainen ja valtiosihteeri Paula Lehtomäki (Kesk.) on Suomi-Venäjä-seuran entinen puheenjohtaja. Mielenkiintoista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset