TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Saksan vaalit olivat samalla ”melkein Suomen vaalit”

# Suomessa on seurailtu tarkasti Saksan vaalituloksen valmistumista. Siitä oli televisiossa oikein erikoislähetyksiä. Suomelle Saksa ei ole mikä tahansa maa, sillä se on vaikuttanut Suomen kohtaloihin useita kertoja aivan ratkaisevalla tavalla. Viime vuosisadalla Suomi sai tärkeää apua Saksalta juuri ennen Saksan romahdusta ensin ensimmäisessä maailmansodassa v. 1918 ja sitten toisessa v. 1944.

   Saksa oli se maa, johon suomalaiset jääkärit matkustivat ensimmäisen maailmansodan aikoina tsaarin poliisilta salaa saamaan tarpeellista sotilaskasvatusta ja -kokemusta.  Palattuaan jääkärit olivat merkittävässä asemassa valkoisessa armeijassa, joka otti Suomen punaiselta työväeltä vallan kansalaissodan jälkeen. Eikä tuo kansalaissota olisi varmaankaan päättynyt niin kuin päättyi, elleivät saksalaiset olisi tehneet kevällä 1918 maihinnousua punaisten hallitsemaan eteläiseen Suomeen.

   Suomeen piti jopa tulla saksalainen kuningas valtionpäämieheksi. Mutta se suunnitelma raunioitui, kun Yhdysvallat puuttui ensimmäiseen maailmansotaan ja tuotti Saksalle rökäletappion.

   Toisessa maailmansodassa Neuvostoliiton Stalin ja Hitlerin Saksa jakoivat itäisen Euroopan. Saksa antoi Suomen Stalinille, joka ei kuitenkaan onnistunut talvisodassa ottamaan koko Suomea omakseen. Jatkosodassa sitten Saksa avusti Suomea, niin ettei Stalinin onnistunut silloinkaan miehittää koko Suomea.

 

Suomi kulkee ”Angela-mutsin” pesueessa

# Viime vuosina Suomi on taas seilaillut EU:ssa Saksan vanavedessä. Saksan linja on useimmiten ”sopinut hyvin Suomen pirtaan”. Toisessa maailmansodassa Suomi oli ainoana pohjoismaana Saksan puolella. Tällä hetkellä Suomi on ainoana pohjoismaana Saksan vetämässä valuuttaunionissa käyttämässä €-rahaa.

   Nyt sitten ihmetellään, mitä Saksalle tapahtuu näiden vaalien jälkeen. Muutoksia vaaleissa tuli. Mutta näyttää siltä, että Angela Merkel säilyttää paikkansa. ”Mutti” jatkaa vallan ja järjestyksen pitoa Saksassa, EU:ssa ja €-klubissa. Suomalaiset voivat huokaista helpotuksesta, sillä saatamme entiseen malliin jatkaa taaperrustamme ”Merkel-mutsin” komennossa. Tukkapöllyä tulee, ellei kävele reippaasti ”mutsin” rinnalla.

   Useille naapurimaille Saksa on hieman pelottava ja uhkaava naapuri. Mutta meillä on tuollainen naapuri idässä. Saksa on vähän kauempana etelässä ja on tuonut tervetullutta apua jo monessa historian käänteessä. Kenties tästä eteenkinpäin.

   Saksan ja Suomen demareille näissä vaaleissa tuli taas opiksi otettavaa. Saksan SPD  suostui pääomapuolueiden haslankariksi hallitukseen niin kuin Suomen Sdp Kataisen-Stubbin ”sekametelisoppahallituksiin”. Turpiinhan siinä tuli niin kuin Saksan demareille näissä vaaleissa.

   Maahanmuuttokriittisiä Saksan ”persuja” AfD:tä (Vaihtoehto Saksalle) on yritetty pitää parlamentin ulkopuolella ennätyskorkealla viiden prosentin äänikynnyksellä. Nyt tuo ”palomuuri” murtui ryskyen, kun AfD sai peräti 12,6 % äänistä.

   Niistä äänistä suuri osa tuli köyhiltä itäisen Saksan kansalaisilta, joiden mielestä heidän toimeentulonsa olisi saatava ensin kuntoon, ennen kuin hallitus laskee maahan halpatyövoimaksi ihmissalakuljettajien avustuksella kriisimaiden parempiosaista nuorisoa. On siis harhaanjohtavaa puhua AfD:stä ”äärioikeistolaisena” puolueena. Joukossa on tietenkin myös oikeita rasisteja, jotka käyttävät vähävaraisten hätää julmasti hyväkseen. Alun pitäen AfD oli oppineiden tutkijoiden hallituksen raha- ja talouspolitiikkaa arvosteleva protestipuolue.

   Entisen DDR:n syrjityiksi itsensä tuntevat äänestävät vasemmistopuolue Linkeä tai äärioikeistolaiseksi leimattua AfD:tä. Se jo kertoo jotain.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Asiat ovat monesti sen mukaisia kuin niitä nimitetään. Tämä koskee myös puolueita, vaikka AfD:tä.
Parhaiten tuota puoluetta kuvaa mielestäni nimitys c) eli kansallispopulistinen. Itäisen Saksan taloudellisesti syrjityiksi itsensä tuntevat kansalaiset äänestävät usein joko AfD:tä - tai Linkeä. Ne eivät ole heidän mielestään oikeistopuolueita, jotka ajavat vain rikkaiden etuja. Pikemminkin aivan päinvastoin.
a) Kansallismielinen tuo mieleeni Suomen IKL:n.
b) Äärikansallismielisiä olivat vaikkapa Italian fasistit.
d) Oikeistopopulisteja ovat ökyrikkaiden etuja ajavat oikeistokokoomuslaiset.

Tuollaista keskustelua käytiin näistä asioista Markku Huuskon blogissa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tuomas Iso-Markku huomauttaa, että AfD:n määrittely ei ole yksinkertaista, sillä puolue on muuttunut koko ajan ja se sisältää monenlaisia aineksia.

Hän itse pitää osuvimpana määritelmänä populistista radikaalioikeistopuoluetta, sillä äärioikeistolla viitataan usein puolueisiin, jotka asettavat demokratian pelisääntöjä kyseenalaiseksi.

– Populistipuolueet toimivat kuitenkin useimmiten demokraattisen kehikon sisällä, hän huomauttaa.

Minust AfD-puoluetta ei ole oikein nimittää oikeistolaiseksi. Sen kannattajat ovat suurelta osin köyhiä kansalaisia, jotka ajavat taloudellista oikeudenmukaisuutta moittimalla vallanpitäjiä maahanmuuttajien suosimisesta omien kansalaisten kustannuksella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset