TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Kansanäänestyksen ilot ja surut Espanjassa, Lähi-idässä – ja Suomessa

# Kataloniassa on yritetty äänestää Espanjasta irtoamisesta. Madridin poliisi on pyrkinyt häiritsemään äänestystä ja estämään sen. Poliisin ja väkijoukkojen yhteenotoissa on ruhjottu kymmeniä kansalaisia sairaalakuntoon. Madridin huolen ymmärtää, koska Katalonia on Espanjan taloudellisesti menestynein osa. Tällainen tilanne on tuottanut aivan odottamattomiin mittoihin kärjistyneen kiistan keskelle muutenkin eripuraista Eurooppan Unionia.

 

# Ulkovaltojen on vaikea ottaa kantaa Espanjan sisäisiin asioihin. Hyvin samanlainen on tilanne Irakissa, jossa kurdit haluaisivat perustaa oman valtion. Sellaista kehitystä pelätään Bagdadissa mutta myös Turkissa, Iranissa ja Syyriassa, joissa kaikissa on suuri kurdivähemmistö. Suurvallat yrittävät jarrutella kurdien itsenäisyyspyrkimysiä, jotka vaikeuttavat Lähi-idän toivottoman kaaoksen selvittämistä. Ei kyllä tunnu myöskään reilulta, että vähintään pari kymmentä miljoonaa kurdia joutuvat elämään sorrettuina vähemmistöinä ilman omaa valtiota.

 

# Entä mitä, jos Ahvenanmaa äänestäisi itsenäisyydestä tai liittymisestä Ruotsiin? Jaa, mutta he taitavatkin olla ylen tyytyväisiä nykyiseen erikoisasemaansa, jossa nuorilla miehillä ei ole edes asevelvollisuutta riesanaan. Ahvenanmaa myös on torjumassa puolustusministeri Jussi Niinistön (Sin.) ajatukset ahvenanmaalaisten siviilipalveluksesta.

 

# Suomen pääkaupunkiseudulla voitaisiin muuten järjestää päinvastainen kansanäänestys siitä, pitäisikö Espoo, Vantaa ja Kauniainen liittää Helsinkiin. Siinä äänestyksessä helsinkiläiset varmaan voitaisivat, koska meitä on eniten. Hyödyn saisi koko valtakunta. Tämä vihjeeksi pormestari Jan Vapaavuorelle. Sen jälkeen voitaisiin sanoa, että pulinat pois, kansa on puhunut…

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Otetaanpa vielä yksi esimerkki kansanäänestyksen kiroista:

Britannian pääministeri David Cameron päätti järjestää kansanäänestyksen Brexitistä toivoen samalla äänestysvoitolla vahvistavansa asemaansa. Mutta vaaliuurnille vaivautuivatkin vain ne, joita ei miellyttänyt pääministerin solmion väri ja puheen murre. Äänestystulos oli Brexit. Suositun pääministerin piti kadota lopullisesti politiikan näyttämöltä. Niin, ja Britannia ja EU saivat ikuiseksi riesakseen Brexitin, Britannian lopullisen eron EU:sta.

Niinpä en ehdota Suomelle kansanäänestystä Nato-jäsenyydestä...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ymmärrän hyvin, että eräissä maissa on tämän ongelman ratkaisemiseksi päädytty pakolliseen äänestykseen - sakon uhalla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ulkovaltojen on vaikea ottaa kantaa Espanjan sisäisiin asioihin."

Kevyesti EU on ottanut kantaa Puolan ja Unkarin sisäisiin asioihin ja uhannut pakotteilla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jarmo Makkonen, #3.
Olet oikeassa. Puolaan ja Unkariin on otettu kantaa. Samoin Itävalta oli joskus pari kymmentä vuotta sitten "häpeänurkassa" erään ääripuolueen vallankäytön vuoksi. Ehkä Espanja on liian lähellä EU:n "ytimiä", joten tässä vielä katsellaan ja ihmetellään.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Yhtenä päänsärkynä Euroopalla ja varsinkin Britannialla on vielä Skotlanti, joka sekin pyrkii itsenäiseksi. Euroopan mosaiikin palaset vain pirstaloituvat lisää. Mutta Kremlin valtakuntaa pidetään aivan toisenalisin keinoin väkisin koossa...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset