SOS-hallitus on Suomen poliittisen ”kulttuurin” tuote

# Euroopan Unionin maissa järjestetään ns. vapaita vaaleja. Ellei järjestettäisi, ei EU-jäsenyyden ehtoja olisi ymmärtääkseni täytetty. Mutta kun vertailee vaikkapa vain EU-maiden vaalitapoja, joutuu lievää suuremman hämmennyksen valtaan.

   Monissa maissa on erilaisia äänikynnyksiä, jotka estävät puoluekentän sirpaloitumista. Käytössä on myös brittiläismallisia enemmistövaaleja, mikä tarkoittaa käytännössä vaalialueille 50 prosentin ”äänikynnystä”. Jossakin on käytössä äänestyspakko sakon uhalla.  Kaikki nuo äärimmäisen erilaiset järjestelmät ovat kuitenkin ns. vapaita vaaleja, jos vain vaaleihin osallistuminen ja ääntenlaskenta toimitetaan reilusti ja rehellisesti.

 

Suuremmat puolueet jyräävät  

# Suomessa puolueet saavat jollakin tavalla äänimäärien perusteella suhteellisen osuuden eduskuntapaikoista. Meillä ei ole varsinaista äänikynnystä, mutta väkimääriltään pienimmissä vaalipiireissä käytännön äänikynnys on paljon korkeampi kuin väestöltään suurimmissa vaalipiireissä.

   Suurimmat puolueet saavat enemmän kansanedustajia kuin niiden ääniosuus edellyttäisi, pienimmät taas vähemmän, kaikkein pienimmät jäävät ilman edustajia, vaikka saisivatkin äänistä yli 0,5 prosenttia, jonka kuuluisi matemaattisesti antaa yhden kansanedustajan paikan.

 

Blokkivaalit antavat äänestäjille kuluttajansuojan

# Suomen vaalijärjestelmä tuottaa eduskuntaan melkoisen määrän puolueita, joista pienimmät ovat hyvinkin vähäväkisiä. Tällainen sirpaleinen puoluekenttä pakottaa puolueet hallitusyhteistyöhön.

   Suomen vaalitapa ja sirpaleinen puoluekenttä edellyttäisivät ilman muuta blokkivaaleja Ruotsin ja läntisen Euroopan sivistyneiden demokratioiden malliin. Se tarkoittaa sitä, että puolueet kertoisivat ennen vaaleja, minkä toisten puolueiden kanssa ne ovat valmiit vaalien jälkeen hallitusyhteistyöhön. Kun näin ei tehdä, äänestäjät jäävät ilman kuluttajansuojaa. He eivät tiedä, millaisen hallituksen taakse heidän äänensä menee.

   Suomen hallitukset muodostetaan vasta vaalien jälkeen puoluejohtajien ”pitkien puukkojen öinä” tekemien kabinettisopimusten perusteella. Tuloksena on sitten sellaisia ”sekametelisoppahallituksia”, jollaisista olemme saaneet ”nauttia” viime vuodet.

   Suomen olisi päästävä viipymättä eroon ”sekametelisoppahallituskulttuurista”. Muuten tilanne ei tervehdy tässä maassa. Joudumme jatkuvasti tyytymään sellaisiin monstereihin kuin tämä nykyinen SOS-hallitus.

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu