Suomi ei ole pahiten korruption mädättämiä maita

# Näin YK-päivän kieppeillä kannattaa tarkastella ihmisoikeutta nimeltä sananvapaus. Diktatuuri ja korruptio pitävät pihdeissään maailmaa. Tässä matoisessa, tyrannien ja muutaman monimiljardöörin hallitsemassa, ökyilyn ja korruption mädättämässä maailmassa on sentään muutama jossakin määrin siedettävä valtio. Niitä voisi hiukan liioitellen nimittää jopa sivistyneiksi demokratioiksi. Voimme tyytyväisinä todeta, että Suomi on yksi näistä valtioista.

   Ne muut ovat sananvapauden kannalta Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Kanada, Uusi-Seelanti ja Australia. Siinä ne kahdeksan maailman valiota ovat. Enempää en todellakaan keksi. Ehkä voisin harkita Hollantia ja Sveitsiä ynnä läntisen Euroopan EU-valtioita – jaa, en ehkä sentään vielä tältä istumalta. Trumpin USA on joutunut jälki-istuntoon ja tarkkailuluokalle…

   Kiinan kansantasavallaksi nimitetyssä valtiossa on pidetty puoluekokous. Valtaa pitää kuulemma kommunistinen puolue. Mutta juuri päättyneessä puoluekokouksessa Johtaja on kahminut itselleen yhä lisää valtuuksia.  Ja kokousedustajien joukossa on tietojen mukaan miljardöörejä enemmän kuin minkään muun maan parlamentissa.

   Sivistyneet demokratiat ovat valtioita, joissa järjestetään rehellisiä vaaleja, ja joissa jopa äänetkin lasketaan oikein. Näissä valtioissa vaaleissa vallan hankkineet hallitukset eivät voi kaapata oikeuslaitosta omaan käyttöönsä.  Näissä valtioissa raha ja vallankäyttö pidetään tiukasti erillään jääviyssäännöillä. Siitäpä syystä on hyvä, että pääministeri Juha Sipilä on luopunut valtionyhtiöiden ohjauksesta. Tähän liittyy se, että Finnairin lisäeläkejupakassa ryvettynyt valtion omistajaohjausosaston päällikkö Eero Heliövaara ei hae jatkokautta.

   Nämä vähiten korruptoituneet maat myös valtioita, joissa journalistit saavat vapaasti räksyttää ministerien jaloissa. Siitäpä syystä ei ollut sopivaa, että pääministeri Sipilä ryhtyi paimentamaan parlamentaarisesti hallittua valtakunnallista yleisradioyhtiötä ja savustamaan talosta ulos tutkivia journalisteja. Onneksi meillä on laatujournalismia harjoittava Suomen Kuvalehti, joka otti noita rohkeita toimittajia palkkalistoilleen. Ja onneksi meillä on myös mm. Iltalehti, joka on pelkäämättömästi arvostellut pääministeririn hoipertelua luvallisuuden väärällä puolella.

 

   Nyt näyttää siltä, että pääministeri on oppinut ja tilanne saatu jossakin määrin normalisoitumaan. Pääministeri on kyllä muistellut tapahtumia ja väittänyt, että journalistit ovat herkkähipiäistä joukkoa. Varmaan joskus ovatkin, mutta heillä ei ole samanlaista valtaa kuin ministereillä.

 

Julkisen sanan neuvosto valvoo journalistien sananvapautta

# Hiljattain joukostamme poistunut tämän Uuden Suomen perustaja Niklas Herlin kirjoitti: "Jos sananvapaus Suomessa jotakin tarvitsee, niin se tarvitsee hyvän Julkisen sanan neuvoston (JSN)."

   Se on täsmälleen oikein sanottu. Tuon ymmärtää jokainen, joka on tehnyt vakavissaan journalistista työtä. Ne joilta puuttuu tämän alan kokemus, saattavat ymmärtää asian väärin.

   JSN voi toimia kunnollisesti vain maassa, jossa on erilaisia puoluita ja mielipidesuuntauksia. Diktatuurimaissa tällainen elin ei voisi tehdä tehtäväänsä.

   JSN ei ole mikään hyvä-veli-klikki, sillä sen jäsenillä on erilaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia näkemyksiä. Yhteisenä on vain pyrkimys totuudelliseen journalismiin.

   JSN ei ole mikään juridinen tuomioistuin, koska sen päätöksillä ei ole lain voimaa vaan niitä määrittää journalistinen eetos. Siihen ei tiedotusvälineiden ole pakko kuulua, mutta jos jokin tiedotusväline ei halua JSN:ään liittyä, sitä on syytä katsoa hiukan alta kulmien.

 

Kuva: Maailman korruptiokartalla vaaleimmat valtiot ovat vähiten ryvettyneitä.

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu