TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Suomi ei ole pahiten korruption mädättämiä maita

  • Kuva: Maailman korruptiokartalla vaaleimmat valtiot ovat vähiten ryvettyneitä.
    Kuva: Maailman korruptiokartalla vaaleimmat valtiot ovat vähiten ryvettyneitä.

# Näin YK-päivän kieppeillä kannattaa tarkastella ihmisoikeutta nimeltä sananvapaus. Diktatuuri ja korruptio pitävät pihdeissään maailmaa. Tässä matoisessa, tyrannien ja muutaman monimiljardöörin hallitsemassa, ökyilyn ja korruption mädättämässä maailmassa on sentään muutama jossakin määrin siedettävä valtio. Niitä voisi hiukan liioitellen nimittää jopa sivistyneiksi demokratioiksi. Voimme tyytyväisinä todeta, että Suomi on yksi näistä valtioista.

   Ne muut ovat sananvapauden kannalta Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Kanada, Uusi-Seelanti ja Australia. Siinä ne kahdeksan maailman valiota ovat. Enempää en todellakaan keksi. Ehkä voisin harkita Hollantia ja Sveitsiä ynnä läntisen Euroopan EU-valtioita - jaa, en ehkä sentään vielä tältä istumalta. Trumpin USA on joutunut jälki-istuntoon ja tarkkailuluokalle...

   Kiinan kansantasavallaksi nimitetyssä valtiossa on pidetty puoluekokous. Valtaa pitää kuulemma kommunistinen puolue. Mutta juuri päättyneessä puoluekokouksessa Johtaja on kahminut itselleen yhä lisää valtuuksia.  Ja kokousedustajien joukossa on tietojen mukaan miljardöörejä enemmän kuin minkään muun maan parlamentissa.

   Sivistyneet demokratiat ovat valtioita, joissa järjestetään rehellisiä vaaleja, ja joissa jopa äänetkin lasketaan oikein. Näissä valtioissa vaaleissa vallan hankkineet hallitukset eivät voi kaapata oikeuslaitosta omaan käyttöönsä.  Näissä valtioissa raha ja vallankäyttö pidetään tiukasti erillään jääviyssäännöillä. Siitäpä syystä on hyvä, että pääministeri Juha Sipilä on luopunut valtionyhtiöiden ohjauksesta. Tähän liittyy se, että Finnairin lisäeläkejupakassa ryvettynyt valtion omistajaohjausosaston päällikkö Eero Heliövaara ei hae jatkokautta.

   Nämä vähiten korruptoituneet maat myös valtioita, joissa journalistit saavat vapaasti räksyttää ministerien jaloissa. Siitäpä syystä ei ollut sopivaa, että pääministeri Sipilä ryhtyi paimentamaan parlamentaarisesti hallittua valtakunnallista yleisradioyhtiötä ja savustamaan talosta ulos tutkivia journalisteja. Onneksi meillä on laatujournalismia harjoittava Suomen Kuvalehti, joka otti noita rohkeita toimittajia palkkalistoilleen. Ja onneksi meillä on myös mm. Iltalehti, joka on pelkäämättömästi arvostellut pääministeririn hoipertelua luvallisuuden väärällä puolella.

 

   Nyt näyttää siltä, että pääministeri on oppinut ja tilanne saatu jossakin määrin normalisoitumaan. Pääministeri on kyllä muistellut tapahtumia ja väittänyt, että journalistit ovat herkkähipiäistä joukkoa. Varmaan joskus ovatkin, mutta heillä ei ole samanlaista valtaa kuin ministereillä.

 

Julkisen sanan neuvosto valvoo journalistien sananvapautta

# Hiljattain joukostamme poistunut tämän Uuden Suomen perustaja Niklas Herlin kirjoitti: "Jos sananvapaus Suomessa jotakin tarvitsee, niin se tarvitsee hyvän Julkisen sanan neuvoston (JSN)."

   Se on täsmälleen oikein sanottu. Tuon ymmärtää jokainen, joka on tehnyt vakavissaan journalistista työtä. Ne joilta puuttuu tämän alan kokemus, saattavat ymmärtää asian väärin.

   JSN voi toimia kunnollisesti vain maassa, jossa on erilaisia puoluita ja mielipidesuuntauksia. Diktatuurimaissa tällainen elin ei voisi tehdä tehtäväänsä.

   JSN ei ole mikään hyvä-veli-klikki, sillä sen jäsenillä on erilaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia näkemyksiä. Yhteisenä on vain pyrkimys totuudelliseen journalismiin.

   JSN ei ole mikään juridinen tuomioistuin, koska sen päätöksillä ei ole lain voimaa vaan niitä määrittää journalistinen eetos. Siihen ei tiedotusvälineiden ole pakko kuulua, mutta jos jokin tiedotusväline ei halua JSN:ään liittyä, sitä on syytä katsoa hiukan alta kulmien.

 

Kuva: Maailman korruptiokartalla vaaleimmat valtiot ovat vähiten ryvettyneitä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mielenkiintoinen värikartta, kun käsittääkseni Zimbabwe Afrikassa on väritetty vaalealla värillä keskisen Euroopan maiden tapaan.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ehkä inflaation kurittamilla sadan biljoonan Zinbadwen dollarin seteleillä ei edes lahjominen onnistu. Niinpä oletan, että Zimbabwessa on samanlainen hyväveliverkosto kuin Suomessa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juhani Perttu, #2.
Zimbabwen diktaattori ei taida sentään pystyneen lahjomaan tämän vertailun tekijöitä, sillä Zimbabwe on tällä kartalla koko lailla tumma läiskä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #5

#5
Joo, siltä näyttää, mutta ilmeisesti WHO:n lahjonta on onnistunut, koska Mugabe nimitettiin hyväntahdonlähettilääksi https://yle.fi/uutiset/3-9894620

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #21

Juhani Perttu, #21.
WHO kuitenkin hätkähti hereille ja perui väärän päätöksensä: https://yle.fi/uutiset/3-9895495

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka #1.
Nuo hiukan vaaleammat eteläisen Afrikan maat ovat ilmeisesti Namibia ja Botswana. Zimbabwe näyttää kovin tummalta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Siinä tapauksessa sekoitin nimenomaan Botswanaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Suomi ei ole pahiten korruption mädättämiä maita" on varovainen muotoilu, mutta en minäkään menisi väittämään, että "Suomessa ei ole korruptiota". En tohtisi nimetä Suomea edes vähiten korruptoituneiden listan kymmenen kärkeen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuomo Kokko, #3.
Olen ajatellut hiukan samalla tavalla. Näen toki päivittäin suomalaisen elämänmenon korruptoituneita piirteitä. Mutta ilmeisesti suurin osa maailman maista vielä pahempia, todella läpimätiä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Eräs Suomeen muuttanut ja konstikkaan kielemme hienosti oppinut venäläismies lausahti minulle, että "Venäjällä on korruptio, mutta Ukrainassa se on kolminkertainen". Juttusi karttaliitteessä maat ovat samaa tiilenpunaista sävyä, mutta Ukraina voi siitä huolimatta olla vielä suurta pahatapaista naapuriaankin toivottomampi tapaus.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

Periaatteessa yhden tuttusi mielipide ei välttämättä kerro koko totuutta. Mutta vastaavasti voin kyllä todeta, että kun Valko-Venäjä on kartassa Venäjää puhtoisempi, niin eräs valkovenäläinen bisnetuttavani sanoi minulle jo muutamia vuosia sitten, että Valko-Venäjällä ei ole ollenkaan samanlaista korruptiota kuin Venäjällä, koska Lukashenkolla on pienessä maassa silmänsä joka puolella.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #10

Juha Kuikka, #10.
Minuakin ihmetyttää, että Valko-Venäjä on kuvattu hieman vähemmän ryvettyneeksi kuin Venäjä. Olisi kiinnostavaa tietää, miten se selittyy.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #7

Tuomo Kokko, #7.
Uskon kyllä, että Ukraina on vähintään yhtä korruptoitunut kuin Venäjä. Noiden tummanruskeiden valtioiden joukossa on laaja skaala mätiä ja läpimätiä maita.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

No mutta! Eihän Suomessa ole korruptiota. Meillä on Maan Tapa ja Hyvävelikerhot. Mutta ei hitustakaan korruptiota. Korruptiohan olisi aivan liian rehellistä ja siitähän saattaisivat hyötyä jopa melko tavalliset ihmiset!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, uskon kyllä, että Suomi on maailman vähiten korruptoituneita maita ruohonjuuritasolla. Esimerkiksi poliisille ei kannata yrittää antaa lahjusta, kun hän kirjoittaa sakkoa. Toisin on Venäjällä ja Kiinassa. Vastaavasti kerran Indonesiassa Medanin lentokentällä passitarkastaja pyysi minulta kymmenen dollaria käteisenä, että antaa maasta poistumisleiman lentokentällä. Kun kone oli lähdössä, niin en ehtinyt jäädä kinastelemaan. Tällaisia ei Suomessa esiinny.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #12

Juha Kuikka, #12.
Poliisien puhtoisuus on todellakin yhteinen piirre maailman vähiten korruptoituneille maille. Useimmissa maissa poliisit ovat lahjottavissa, jopa niin ettei ilman lahjuksia selviä. Suomessa päinvastoin joutuu kiipeliin, jos yrittää lahjoa poliisia.

Kuulin juuri radiouutisissa, että kolmea poliisijohtajaa syytetään laiminlyönneistä ja lahjuksista. Ne liittyvät Aarnion juttuun. Joku sanoo, että se osoittaa, miten korruptoitunut Suomen poliisi on. Mutta totuus on päinvastainen. Jossakin korruption kourissa elävässä maassa Aarnion tapainen touhu on normalia arkea. Ei siitä joutuisi kiipeliin niin kuin Suomessa.

Korruptio on monen monissa maissa pesiytynyt myös mm. rajatarkastuksiin, lääkäripalveluihin - niin ja ennen kaikkea ulkomaankauppaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Erkki Johansson, #8.
Minuakin todella häiritsevät nuo maan tavat ja hyvävelikerhot, En kyllä usko, että ne olisivat jääneet kansainvälisissä vertailuissa huomaamatta. Muualla mähdännäisyys on vain vielä pahempaa.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #13

Onneksi minulla ei enää ole kauhean montaa vuotta jäljellä.

https://www.youtube.com/watch?v=Ep9Vzb6R_58

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #17

Erkki Johansson, #17.
Tuollaisiin ajatuksiin sitä tulee helposti, kun seurailee tämän korruptoituneen, väkivaltaisen ja epäreilun maailman menoa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Suomen ja Venäjän välistä rajaa on joskus kuvailtu maailman syvimmäksi elintasokuiluksi (vai miten se nyt menikään). Korruptiokartassakin väriero on huomattava, jopa rajumpi kuin Korean niemimaalla!

Pohjois-Korean tuskanpunaiseen sävyyn olisi välttämättä saatava Janne Kejon kanta, joten voin toimia hänen sanansaattajanaan: "Transparency International edustaa kapitalistis-imperialistista ns. tutkimusta, jonka päätavoite on sosialistisen järjestelmän demonisoiminen."

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuomo Kokko, #16.
Valeuutisten levittäminen kuuluu korruptoituneiden diktatuurimaiden tyyliin.

Käyttäjän JanneLaaksonen kuva
Janne Laaksonen

Kun kehut JSNää, niin kannattaa tutustua Markku Lehtolan työhön, jossa hän yritti testata JSN toimivuutta. JSN on juuri niin hyvä kuin se on huono.

JSN ei ole mikään sananvapauden puolustaja, vaan oikeasti vain median keino välttyä oikeusjutuilta ja virheiden korjaamiselta. Se on siis juuri sellainen "hyvä veli kerho", jonka tehtävänä on ajaa jäseniensä etuja.

https://www.rapport.fi/journalistit/jani-kaaro/val...

[edit:] ja lisätty vielä laatumedian Suomen Kuvalehden juttu JSN:n ongelmista:
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/julkisen-...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Janne Laaksonen, #20.
Ei JSN ole mikään korkein oikeus eikä edes raastuvanoikeus. Se on journalistien ammattietiikan foorumi, jonka tarkoituksena on yrittää ylläpitää toimittajien ammattimoraalia. Siinä se on paljossa onnistunut.

JSN ei ole mikään "hyvävelikerho", koska siellä ovat edustettuina hyvin erilaiset yhteiskunnalliset ja poliittiset suuntaukset, jotka kilpailevat ja kiistelevät päivittäisessä tiedonvälityksessään.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Mielenkiintoisia juttuja JSN:sta noissa linkeissä. JSN:on jäseninä on ainakin yksi entinen Kansan Uutisten toimittaja. Yksi jäsen on toiminut Vasemmistonuorissa. Yksi Vihreän Langan entinen päätoimittaja. Ja oliko siellä vielä joku toinenkin Vihreän Langan (pää)toimittaja? Jonkinsorttinen värisuora.

Mikä sitten noiden oikaisujen saamisessa on niin vaikeaa? Mielestäni oikaisun (vastineen) voisi aina julkaista, on sitten asiavirhettä tai ei. Lukijat sitten saisivat itse päätttää kuka on oikeassa.

Paras keino oikaisun saamiseen on, että ilmoittaa pistävänsä haastehakemuksen käräjäoikeudelle. Näin kerran työpaikallani toimittiin. Ainakin Hesariin tuollainen keino tehosi, oikaisu tuli, vaikka ensin sanottiin, ettei asiavirhettä ole.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Aaltonen, #24.
Monenlaista on tietenkin tapahtunut vuosien mittaan. JSN on totta kai tehnyt myös virheitä. Mutta ne virheet on toivottavasti voitu korjata varsinaisessa oikeudessa.

Vastineiden julkaiseminen on hankala kysymys. Minuakin on toisinaan harmittanut, kun vastinettani tai kommenttiani ei ole julkaistu. Nykyään on hyvä, että meillä on tällainen US Puheenvuoro, jonne saa mielipiteensä nopeasti muiden ruodittavaksi.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen Vastaus kommenttiin #25

Se on hyvä, että on vaihtoehtoisia kanavia oman mielipiteen julkaisuun. Se on jo johtanut siihen, että esim. Trump ja Sipilä eivät enää yritä saada oikaisuja tai vastineita tiedotusvälineisiin. He julkaisevat kantansa omilla sivuillaan tai twitterissä. Ehkä se ei ole hyvä tapa, mutta saattaa muuttaa käytäntöjä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #26

Pertti Aaltonen, #26.
Twitteristä on tullut erityisesti Trumpin kaudella poliitikkojen keino oman näkemyksensä esittämiseen. Juuri tänään myös Juha Sipilä on twiittaillut Etelä-Amerikasta selittämällä, ettei hän ole antantut eduskunnassa muunneltua totuutta.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Kirjoittaja on aika lailla oikeassa, että Pohjoismaat, Kanada, Uusi-Seelanti ja Australia ovat sananvapauden ja korruption vähäisyyden suhteen maailman parhaimmistoa. Ja kyllä myös Hollannin ja Sveitsin voi lisätä joukkoon. Sveitsi on lisäksi erittäin demokraattinen maa, kun siellä kansalaisilla on mahdollisuus äänestää kansanäänestyksissä heille tärkeistä asioista, jos aloite josta halutaan äänestää, kerää tarpeeksi kannatusta määräaikaan mennessä.

Transparencyn viimeisimmässä vertailussa oli 176 valtiota eri puolilta maailmaa ja etelänaapurimme Viro oli sijalla 22. Entisen Neuvostoliiton osista (ja yleisemminkin kaikista entisistä itä-blokin maista) Viro pärjäsi kaikkein parhaiten. Etelänaapuri hätyytteleekin Top20-kerhoa. Myös Viron lehdistönvapausindeksi on entisen Neuvostoliiton ja entisen itä-blokin korkein.

Entisen Neuvostoliiton osista pahiten korruption mädättämiä ovat puolestaan Uzbekistan ja Turkmenistan, viimeksimainitussa lehdistönvapaus on myös koko maailman kolmen surkeimman joukossa Pohjois-Korean ja Eritrean ohella.

Länsi-Euroopan pahimmat korruptiopesäkkeet taas ovat Kreikka ja Italia. Kreikka, tuo länsimaisen sivistyksen, kulttuurin ja demokratian alkukoti. Italiassa taas mafian lonkerot ulottuvat kaikkialle

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Janne Koski, #28.
Kiitos mielenkiintoisista maakohtaisista tiedoista.
Meidän on syytä iloita Viron menestyksestä ihmisoikeuksien ja sivistyneen demokratian tiellä. Maa on kulkemassa ripein askelin kohti pohjoismaisia arvoja. On huikeaa, että maa on noussut globaalisti 22. sijalle Transparency Internationalin yleismaailmallisessa vertailussa.

EU:n olisi kannattanut miettiä kahdesti, ennen kuin ottivat Kreikan ja Italian €-alueeseen. Oli myös aivan liian aikaista hyväksyä Romania ja Bulgaria EU:n täysjäseniksi. Nuo maat olisi pitänyt ensin sijoittaa "tarkkailuluokalle".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset