TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Baltia pitää Suomen ja Ruotsin Naton ulkopuolella

# Maanantaina 30.10. presidentti Sauli Niinistö laskeutui korokkeeltaan ja asettui samalle lattiatasolle haastajiensa kanssa keskustelemaan ja kiistelemään. Presidenttiehdokkaista Vasemmistoliiton Merja Kyllönen ei ollut paikalla, ei myöskään Paavo Väyrynen, joka vielä kerää kannattajakortteja. Väyrysellä oli muuten toimipiste myös Helsingin Kirjamessuilla. Se olkoon tiedoksi ja varoitukseksi Keskustan Matti Vanhaselle ja muillekin ehdokkaille.

   Elinkeinoelämän valtuuston eli Evan järjestämän vaalikeskustelun veti sujuvasti Matti Apunen. Ehdokkaat pantiin jopa kyselemään toisiltaan. Keskustelu oli melko rauhallista ja enimmäkseen ”sivistynyttä”.

   Eniten jännitystä kehittyi Rkp:n Nils Torvaldsin ja Sauli Niinistön välille, kun Suomen Nato-jäsenyyden kannattajaksi ilmoittautunut Torvalds syytti poliitikkoja Nato-keskustelun välttelystä piiloutumalla kansanäänestyksen taakse.

   Presidentti Niinistö hieman hermostui tuosta väitteestä ja yritti perustella kantaansa.    Kansanäänestys on meillä järjestetty vain kieltolain kumoamisesta v. 1932 ja EU-jäsenyydestä v. 1994. Presidentti Niinistö sanoi, että todellisessa uhkatilanteessa Suomi voisi saada pikaista apua ilman muodollista Nato-liittosopimustakin. Tällä hän varmaan viittasi suomalaisten monenlaisiin Nato-yhteyksiin ja yhteisiin sotaharjoituksiin.

 

Kansanäänestys on ongelmallinen

# Kansanäänestys tuntuu luvalla sanoen riskialttiilta ratkaisulta tällaisessa kysymyksessä. Siihen voidaan vaikuttaa ulkomailta monenlaisella trollauksella. Sitä paitsi nykyisessä epävakaassa maailmassa tilanne saattaa nopeasti muuttua vaikkapa yhdessä yössä. Kansanäänestys jumiuttaisi Suomen pysyvästi johonkin ratkaisuun. Kyllä tällainen nopeita ja tolkullisia päätöksiä vaativa asia kuuluu presidentin, kansanedustajien ja hallituksen ratkaistaviin kysymyksiin.

   Keskustelussa toivottiin Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön kehittämistä. Mutta puolustusliitosta ei kannattaisi puhua. Ruotsin ja Suomen pysytteleminen Naton muodollisen jäsenyyden ulkopuolella perustuu seikkoihin, joista on hiukan kiusallista puhua ääneen. Ruotsi nimitäin pelkää Naton jäsenenä joutuvansa kriisitilanteessa puolustamaan Baltian maita ja/tai Suomea. Suomi taas ei haluaisi joutua sotaan Baltian maiden takia.

   Kansanäänestyksestä siis puhutaan – kun ei haluta puhua Baltiasta.

 

Niinistön takataskussa oli ”ahneus-kortti

# Keskusteluun osallistuneista presidenttiehdokkaista vain Perussuomalaisten Laura Huhtasaari haluaa Suomen ulos EU:sta. Hän saa varmaan samanmielistä seuraa Paavo Väyryseltä, jos tämä selviää ehdokkaaksi. Kannattaa muistaa, että Keskusta vastusti alun perin 1990-luvulla Suomen EU-jäsenyyttä. Sitä paitsi monet asiantujatkin ovat sitä mieltä, että €-valuutta on monella tavalla myös haitannut Suomen taloutta. Muut luterilaiset Pohjoismaat ovat ymmärtäneet pysytellä euroalueen ulkopuolella.

   Keskustelun loppuvaiheessa presidentti Niinistö teki retorisesti tehokkaan vedon. Hän mainitsi sanan ahneus. Sitä ei sovi tuomita. ellei anna omaa esimerkkiä, hän sanoi. Sauli Niinistöhän on antanut esimerkkiä arvostelemalla ökyilyä ja alentamalla omia palkkioitaan. Presidentti kertoi myös, että on rohjettava ojentaa myös omiaan – niin kuin presidentti Svinhufvud lapuanliikkeen kapinallisia.

   Tuolla kohtaa olisin toivonut kommenttia Labour-blokin ehdokkailta. Mutta Sdp:n Tuula Haatainen ja Vihreiden Pekka Haavisto vaikenivat rikkaiden rohmuilusta ja köyhien kurjistumisesta. Ei olisi kannattanut.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tämän Eva-keskusteluillan yhteydessä käytiin erinäisiä mielenkiintoisia kahdenvälisiä "alakeskusteluja". Esimerkiksi Niinistö kysyi Haavistolta maanpuolustustahdosta. Haavisto suositteli ruotsalaismallisia kansalaisjärjestöjä.
Hyvä vastaus.
Huhtasaari kysyi Torvaldsilta, eikö jalkaväkimiinoista luopuminen ollut pölkkypäistä. Torvalds sanoi: "Ei miinoja vaan Natoon!" Minusta niistä miinoista olisi ollut apua, vaikka olisimme Natossa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Eva järjesti tämän presidenttiehdokkaiden keskustelun ilmeisesti tarkoituksellisesti juuri ennen tätä 1.11. päivää, jota Evassa mielellään kutsutaan "kateuspäiväksi". Oikeampi nimitys olisi "ökyilyn paljastuspäivä" tai "puuttuvan reiluuden paljastuspäivä". Ja sehän olisi toisen blogin aihe.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Maahanmuutto jäi tuossa presidentinvaalikeskustelussa melkein kokonaan syrjään. Oliko se tarkoituksellista? Asiaa ihmettelee myös Ossi Kurki-Suonio: http://ossikurkisuonio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Näin "ökyilyn paljastuspäivänä" kannattaisi keskustella ainakin ihmissalakuljetusbisneksestä. Ne rahat eivät ainakaan näy verotilastoissa - niin kuin eivät erilaiset vakuutuskuoretkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset