TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Ei ”kateuspäivä” vaan ”ahneuspäivä”

  • Pelifirma Supercell on Suomen paras veronmaksaja näyttäen mallia veroparatiisifirmoille.
    Pelifirma Supercell on Suomen paras veronmaksaja näyttäen mallia veroparatiisifirmoille.

# Marraskuun 1. päivää nimitetään usein "kateuspäiväksi". Se on kuitenkin täysin asiaton nimitys. Silloin näet Suomessa julkistetaan edellisen vuoden verotiedot. Suomi lienee melkein ainoa maailman maa, jossa kansalaisten rahankäyttö vedetään tällä tavalla julkisuuteen. Oikea nimitys tälle päivälle olisi "ökyilyn paljastuspäivä", "puuttuvan reiluuden paljastuspäivä" tai lyhyemmin ”epäreiluuden paljastuspäivä” tai vielä lyhyemmin ”epäreiluuden päivä” tai suorastaan ”ahneuspäivä”.

   Suomen suurituloisimpien lista alkaa: John Nicholas Derome, Supercell, 74 miljonaa euroa. Lassi Tapani Leppinen, Supercell, 70 miljoonaa euroa. Ilkka Matias Paananen, Supercell, 47 miljoonaa euroa.

   Noita summia on päivitelty. Mutta samalla on annettava rehti tunnustus Supercellille, joka sentään maksaa veroja Suomen käytäntöjen mukaan. Samalla he ovat taas kerran saattaneet noloon valoon suurfirmojen ja jopa valtionyhtiöiden johtajat, jotka ovat keplotelleet verotettavia tuloja ja varoja Holding-yhtiöihin ja ties minne veroparatiisisaariin.

    Näin "ökyilyn paljastuspäivän" tienoilla kannattaisi keskustella myös ihmissalakuljetusbisneksestä. Ne rahat eivät ainakaan näy verotilastoissa - niin kuin eivät erilaiset veroparatiisisijoitukset ja vakuutuskuoret, jollaisia meidän pääministerimme Juha Sipilä harrastelee.

 

EU:n valuvikaiset verolait

# Jotkut ökyilijät käyttävät hyväkseen EU:n täysin valuvikaista verolainsäädäntöä ja lekottelevat ”kultaisten kädenpuristustensa"avulla Portugalin ”eläkeveroparatiisissa”. Onko mitään laitaa siinäkään, että EU:n johtopaikalla keikkuu veroparatiisivaltion entinen pääministeri?    

   ”Jos ihminen on työtön ja elää köyhyysrajan alapuolella, toisten miljoona-ansiot herättävät takuuvarmasti jonkun verran katkeruutta”, sanoo Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski. Ja tuon katkeruuden taustalla on reiluuden ja oikeudenmukaisuuden puute eli täysin oikeutettu tunne. Jos siinä yhteydessä puhutaan kateudesta, syyllistetään jo valmiiksi sorrettuja ja solvaistuja vähäosaisia.

   Kun veronmaksusta puhutaan, rikkaat ottavat mielellään esille, miten monta tuhatta tai miljoonaa he ovat maksaneet. Veroprosenteista he eivät sen sijaan puhu mielellään, sillä keskituloiset ne maksavat korkeimpia veroprosentteja.

   Rikkaiden on myös helppo säästää rahaa eläkkeillä oloon ja ”pahan päivän varalle”. Pienituloisille sellainen säästäminen on suorastaan mahdotonta. Siksi on törkeää, että pienimpienkin eläkkeiden saajat ovat vuodesta vuoteen joutuneet kärsimään taitetusta eläkeindeksistä ja vajonneet lattian läpi leipäjonoihin.

   Pienimpien tulojen saajat on tosin vapautettu veroista progressiivisen veroasteikon avulla. Mutta on muistettava, että vähävaraisimmat kantavat suurin piirtein kaikki tulonsa ruokakauppaan ja maksavat siten Suomen huippukorkeita arvonlisäveroja. Ne ovat pienituloisten veroja, jotka helposti unohdetaan, kun puhutaan veroprosenteista.

   Unohtakaamme siis puheet ”kateuspäivästä” ja puhukaamme rehellisesti ”ahneuspäivästä”. Suomen kunniaksi on sentään sanottava, että tämä epäreiluus – tai ainakin jokin osa siitä - paljastetaan kerran vuodessa kansalle. Useimmissa maailman maissa rikkaat saavat ökyillä, lurjustella ja naureskella vallan kammareissaan mielin määrin.

Kuva: Pelifirma Supercell on Suomen paras veronmaksaja näyttäen mallia veroparatiisifirmoille.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

”Jos ihminen on työtön ja elää köyhyysrajan alapuolella, toisten miljoona-ansiot herättävät takuuvarmasti jonkun verran katkeruutta”, sanoo Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski. Ja tuon katkeruuden taustalla on reiluuden ja oikeudenmukaisuuden puute eli täysin oikeutettu tunne. Jos siinä yhteydessä puhutaan kateudesta, syyllistetään jo valmiiksi sorrettuja ja solvaistuja vähäosaisia."

Miten kusipää pitää olla että kokee olevansa suorastaan oikeutettu jonkun toisen tuloihin? Mitä ihmettä olet tehnyt ansaitaksesi ne toisen tulot? Tälläistä äärimmäistä ahneutta jotkut pyrkivät vielä normalisoimaan kutsumalla sitä reiluksi. Hullu maailma.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Pylkkönen, #1.
Jos joku saa liian pitnä palkkaa ja yrittää kituutella sillä, syynä on se, että joku toinen panee taskuunsa suuren osan hänen työnsä hedelmistä. Eihän se ole reilua. Kaikkea muuta.

Pekka Pylkkönen

Jos hän näkee asian näin, hän lopettaa työn teon ja alkaa itse yrittäjäksi. Nopeasti kirkastuu miksi ajatusmaailmasi on heittänyt rajusti häränpyllyä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #4

Pekka Pylkkönen, #4.
Eiväthän kaikki voi mitenkään ryhtyä yrittäjiksi. Eikä sivistysvaltiossa yrittäjä saa käyttää mielin määrin hyväkseen työntekijöitään niin kuin jossakin Bangladeshin ompelimoissa. Se ei vain käy.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #6

No täytyyhän hänen ruveta yrittäjäksi jos tuntuu että häntä riistetään. Eipä kukaan riistä enää. Samalla kirkastuu miksi työn organisointi yrityksissä onkin aika kiva juttu. Yksittäinen ihminen ei nimittäin todennäköisesti kovin paljon tuota.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #7

Pekka Pylkkönen, #7.
Kuten sanottu, kuka tahansa ei voi ryhtyä yrittäjäksi.
Vai ei yksittäinen ihminen tuota kovin paljon. Miksi hänet sitten otetaan töihin? Ihan hyväntahtoisuudestako?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

……..Suomessa ei ole virallista kansallista pienituloisen tai köyhyysrajan määritelmää

…. mutta Tilastokeskuksen mukaan pienituloisiksi voidaan laskea ne, jotka ansaitsevat kuukaudessa 60 prosenttia kaikkien kotitalouksien käytettävissä olevien rahatulojen mediaanitulosta…..

….. Tämä tarkoittaa, että pienituloisuuden raja eli köyhyysraja on Suomessa nettotuloina 1 190 euroa kuukaudessa  ….

…..Pienituloisia oli vuonna 2014 eli Tilastokeskuksen uusimmissa tilastoissa 674 000. ….

…...Eläkeläiset ovat opiskelijoiden ja työttömien jälkeen Suomen pienituloisimpia. .....

…..Työttömien pienituloisuusaste vuonna 2014 oli 47,8 prosenttia, opiskelijoiden 34,6 prosenttia ja eläkeläisten 12,8 prosenttia. Yrittäjien pienituloisuusaste oli 10,3 prosenttia ja palkansaajien 3,6 prosenttia. …..

(Lähde Helsingin Uutiset 4.8.16¨)

¨¨¨¨¨¨¨¨
Opiskelijoiden nimeämiseen pienituloisiksi, on suhtauduttava varauksella, sillä tiedetään että esim akateemisista opiskelijoista tulee myöhemmin suurituloisia.

¨¨¨¨¨¨

Eiköhän jäädä odottelemaan uuden journalistisukupolven astumista remmiin, he ehkä alkavat kiinnittää huomiota myös siihen, että miten hyvätuloiset käyttävät varojaan, voihan siellä olla vaikkapa lahjoittajia, jotka antavat rahaa hyväntekeväisyyteen.

Juuri tänään sanottiin radiossa, että Suomella ei ole omaa kokemusta absoluuttisesta köyhyydestä.
Maailmassa on vähintään miljardi ihmistä, jotka suostuisivat heti suomalaisiksi köyhiksi

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jorma Moll, #2.
Kun puhutaan Suomen tuloeroista, monesti vedetään esille maailman todella köyhät maat. Tuollainen vertailu ei mitenkään kumoa sitä tosiasiaa, että Suomen tuloerot ovat epäreilun suuret. Se vain kertoo sen, että tämä maapallo on todella surkeassa jamassa.

Mika Sarivaara-Satta

JOs olemme vapaita, niin emme ole tasa-arvoisia, mutta jos olemme tasa-arvoisia, niin emme ole vapaita.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mika Sarivaara-Satta, #9.
"JOs olemme vapaita, niin emme ole tasa-arvoisia, mutta jos olemme tasa-arvoisia, niin emme ole vapaita."

Ehkä sen voi noinkin sanoa. Mutta meidän olisi kilvoiteltava, jotta voisimme olla sekä vapaita että tasa-arvoisia. Maailmassa on vaikka miten monta maata, jotka eivät ole kumpaakaan.

Mika Sarivaara-Satta

Voit vain saada toisen, koska emme luonnostaan ole tasa-arvoisia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mika Sarivaara-Satta, #11.
Suomen kaltainen (ainakin entinen) hyvinvointivaltio takaa kansalaisille jonkinlaisen vapauden ja yrittää tasoittaa tilannetta, jos tasa-arvo alkaa järkkyä.

Maailman lukuisissa diktatuurimaissa sen sijaan ei ole vapaudesta eikä tasa-arvosta tietoakaan.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #12

"Suomen kaltainen (ainakin entinen) hyvinvointivaltio takaa kansalaisille jonkinlaisen vapauden ja yrittää tasoittaa tilannetta, jos tasa-arvo alkaa järkkyä."

Niinpä. Jonkinlainen vapaus ja lopputuloksen, eikä mahdollisuuksien tasa-arvo, ts. pahoinvointivaltio, jossa mikään ei ole aitoa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #13

Mika Sarivaara-Satta, #13.
Tämä on kovin abstraktista keskustelua. Haluaisin tuoda lisää konkretiaa ja todeta, että elinkeinovapautta tarvitaan, mutta tarvitaan myös tiukkoja sääntöjä ja tehokasta oikeudenmukaista verotusta, jotta vähäosaisetkin saisivat jotain yhteisestä kakusta.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Suomi on täynnä epäonnistuneita ja konkurssin tehneitä yrittäjiä, jotka ovat kaiken menettäneet ja ovat vailla tulevaisuutta. Sitten kun joku yrittäjä sattumalta menestyykin, niin häntä aletaan nimitellä kaiken maailman Timo Uotiloiden toimesta. Voi hitto!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jaakko Ojaniemi, #15.
Nyt en kyllä ymmärrä ollenkaan. Minä en ainakaan ole nimitellyt ketään miksikään. Olen vain toivonut ja jopa vaatinut, että yksityiset ja firmat maksaisivat veronsa suomalaisen yhteiskunnan kehittämiseksi.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kun firman kassa on tyhjä, takkuaa luonnollisesti veronmaksukin, silloin kun menee hyvin, on mahdollista sitä hyvää jakaakin... Kaikki firmat vaan ei raaski osallistua. Se on epäreilua niitä kohtaan, jotka osansa suorittavat.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Martti Haverinen, #18.
"Kaikki firmat vaan ei raaski osallistua. Se on epäreilua niitä kohtaan, jotka osansa suorittavat."
Tuota mieltä olen minäkin. EU-maiden keskeinen verokilpailu olisi saatava aisoihin. Ja maailman veroparatiisien lurjustelut on saatava julki. Hyvä, että uutta aineistoa on tullut syyniin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Yle on saanut haltuunsa Paratiisin papereiksi nimitettyjä dokumentteja, jotka kertovat, että sadoilla suomalaisilla ja suomalaisilla yhtiöillä on sijoituksia veroparatiiseissa. Tästä kuulemme vielä. Ja tämä tarkoittaa sitä, että suomalaisten verokeplotteluista tulee lähiaikoina paljon lisää faktaa mm. maanantain 6.11. Tv1:n MOT-ohjelmassa klo 20.

Lisätietoja: https://yle.fi/uutiset/3-9917568

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset