Ei ”kateuspäivä” vaan ”ahneuspäivä”

# Marraskuun 1. päivää nimitetään usein "kateuspäiväksi". Se on kuitenkin täysin asiaton nimitys. Silloin näet Suomessa julkistetaan edellisen vuoden verotiedot. Suomi lienee melkein ainoa maailman maa, jossa kansalaisten rahankäyttö vedetään tällä tavalla julkisuuteen. Oikea nimitys tälle päivälle olisi "ökyilyn paljastuspäivä", "puuttuvan reiluuden paljastuspäivä" tai lyhyemmin ”epäreiluuden paljastuspäivä” tai vielä lyhyemmin ”epäreiluuden päivä” tai suorastaan ”ahneuspäivä”.

   Suomen suurituloisimpien lista alkaa: John Nicholas Derome, Supercell, 74 miljonaa euroa. Lassi Tapani Leppinen, Supercell, 70 miljoonaa euroa. Ilkka Matias Paananen, Supercell, 47 miljoonaa euroa.

   Noita summia on päivitelty. Mutta samalla on annettava rehti tunnustus Supercellille, joka sentään maksaa veroja Suomen käytäntöjen mukaan. Samalla he ovat taas kerran saattaneet noloon valoon suurfirmojen ja jopa valtionyhtiöiden johtajat, jotka ovat keplotelleet verotettavia tuloja ja varoja Holding-yhtiöihin ja ties minne veroparatiisisaariin.

    Näin "ökyilyn paljastuspäivän" tienoilla kannattaisi keskustella myös ihmissalakuljetusbisneksestä. Ne rahat eivät ainakaan näy verotilastoissa – niin kuin eivät erilaiset veroparatiisisijoitukset ja vakuutuskuoret, jollaisia meidän pääministerimme Juha Sipilä harrastelee.

 

EU:n valuvikaiset verolait

# Jotkut ökyilijät käyttävät hyväkseen EU:n täysin valuvikaista verolainsäädäntöä ja lekottelevat ”kultaisten kädenpuristustensa"avulla Portugalin ”eläkeveroparatiisissa”. Onko mitään laitaa siinäkään, että EU:n johtopaikalla keikkuu veroparatiisivaltion entinen pääministeri?    

   ”Jos ihminen on työtön ja elää köyhyysrajan alapuolella, toisten miljoona-ansiot herättävät takuuvarmasti jonkun verran katkeruutta”, sanoo Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski. Ja tuon katkeruuden taustalla on reiluuden ja oikeudenmukaisuuden puute eli täysin oikeutettu tunne. Jos siinä yhteydessä puhutaan kateudesta, syyllistetään jo valmiiksi sorrettuja ja solvaistuja vähäosaisia.

   Kun veronmaksusta puhutaan, rikkaat ottavat mielellään esille, miten monta tuhatta tai miljoonaa he ovat maksaneet. Veroprosenteista he eivät sen sijaan puhu mielellään, sillä keskituloiset ne maksavat korkeimpia veroprosentteja.

   Rikkaiden on myös helppo säästää rahaa eläkkeillä oloon ja ”pahan päivän varalle”. Pienituloisille sellainen säästäminen on suorastaan mahdotonta. Siksi on törkeää, että pienimpienkin eläkkeiden saajat ovat vuodesta vuoteen joutuneet kärsimään taitetusta eläkeindeksistä ja vajonneet lattian läpi leipäjonoihin.

   Pienimpien tulojen saajat on tosin vapautettu veroista progressiivisen veroasteikon avulla. Mutta on muistettava, että vähävaraisimmat kantavat suurin piirtein kaikki tulonsa ruokakauppaan ja maksavat siten Suomen huippukorkeita arvonlisäveroja. Ne ovat pienituloisten veroja, jotka helposti unohdetaan, kun puhutaan veroprosenteista.

   Unohtakaamme siis puheet ”kateuspäivästä” ja puhukaamme rehellisesti ”ahneuspäivästä”. Suomen kunniaksi on sentään sanottava, että tämä epäreiluus – tai ainakin jokin osa siitä – paljastetaan kerran vuodessa kansalle. Useimmissa maailman maissa rikkaat saavat ökyillä, lurjustella ja naureskella vallan kammareissaan mielin määrin.

Kuva: Pelifirma Supercell on Suomen paras veronmaksaja näyttäen mallia veroparatiisifirmoille.

 

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu