TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Melkein unohtunut Wallankumouspäivä 7.11.1917

# Tiistaina 7.11.2017 on kulunut tasan 100 vuotta päivästä, jolloin Pietarin kalentereissa oli merkintä 25.10.1917. Silloin Vladimir Iljitsh Lenin (ent. Uljanov) saapui bolshevikkien päämajaan Smolnaan työläisten ja sotilaiden neuvoston yleiskokoukseen. Hän määräsi väliaikaisen hallituksen ministerit pidätettäviksi. Leninin kansankomissaarien neuvosto otti ylimmän vallan Venäjällä. Tuo tapahtui siis Venäjän vanhan ajanlaskun mukaan lokakuussa. Siksi Neuvostoliitossa alettiin puhua Lokakuun Suuresta Bolshevistisesta Wallankumouksesta.

   Sveitsistä maanpaosta palaava Lenin oli piileskellyt melkein koko kesän ja syksyn 1917 Venäjän suuriruhtinaskunnassa nimeltä Suomi, jossa noudatettiin jo uutta ajanlaskua ja ruotsalaisia lakeja ja jossa naiset olivat saaneet ensimmäisinä maailmassa ääni- ja kansanedustajaoikeudet jo kymmentä vuotta aikaisemmin. Siellä Lenin sai turvapaikan jopa Helsingin poliisimestarin luota ja pääsi rauhassa kirjoittamaan teostaan Valtio ja vallankumous.

 

# Ei siis ole ihme, että Lenin suhtautui myötämielisesti sivistyneisiin ja demokraattisiin suomalaisiin ja myönsi heille itsenäisyyden Suomen ajanlaskun mukaan vuoden 1917 viimeisenä päivänä, jolloin Venäjällä ei ollut vielä vietetty jouluakaan.

   Sitten seurasivat Stalinin hirmuvallan ajat, jolloin hyväntahtoisia hölmöjä amerikansuomalaisia muutti ”työläisten paratiisiksi” kuvittelemaansa Neuvostoliittoon joutuakseen pian ”kansanvihollisina” joukkohautoihin.

   Seurasivat toisen maailmaansodan vuodet, jolloin Stalin yritti salaisella sopimuksella Hitlerin Saksan kanssa ottaa takaisin Suomen, jolle Lenin oli ”erehdyksessä” myöntänyt itsenäisyyden. Suomi kuitenkin taisteli urhoollisesti ja välttyi miehitykseltä.

   Sotien jälkeen Suomella oli maantieteen ja olosuhteiden pakosta Yya-sopimus Neuvostoliiton kanssa. Tilanne muuttui ratkaisevasti neuvostovaltion romahdettua v. 1991. Yya-sopimus irtisanottiin. Suomi on liittynyt EU:hun, mutta ei Natoon niin kuin jopa Baltian maat, entiset neuvostotasavallat.

 

Putinille kiusallinen 100-vuotispäivä

# Tänään Putinin Venäjä suhtautuu hyvin pidättyväisesti Lokakuun vallankumouksen muistoon. Se mieluiten unohdettaisiin, jopa nyt 100-vuotispäivänä. Putin on sen sijaan ryhtynyt sattuneesta syystä juhlimaan 1002 vuotta sitten kuollutta Vladimir Suurta, Kiovan suuriruhtinasta.

   Neuvostokaudella tilanne on aivan toinen. Muistan hyvin 1960-luvun lopun, jolloin neuvosto-Eestistä pääsi radiotoimittaja ensi kertaa Suomeen ei suinkaan tutustumaan länsimaiseen demokratiaan vaan tekemään juttuja Helsingin paikoista, joissa Lenin piileskeli kesällä 1917. Tuo oli aikaa, jolloin Suomen taistolaiset kuvittelivat, että itärajan takana olisi suorastaan maanpäällinen paratiisi.

 

# Entä miten Leniniin suhtaudutaan tänään Venäjällä? Helsingin Sanomien jutussa 4.11. Smolnan museonjohtaja Nikolai Tretjakov pitää Leniniä ”keskinkertaisena lehtimiehenä”.

   Vasemmistoliiton Kansan Uutisissa 7.11. Riikkamari Muhosen artikkelista voi lukea rivien välistä, että Putin on ”ulkoistanut” tämän kiusallisen kysymyksen  ortodoksikirkolle:

Tuoreita esimerkkejä kirkon näkökulmasta vuoteen 1917 on havaittavissa esimerkiksi lausunnoissa, joissa on vaadittu V.I. Leninin hautaamista ja mausoleumin poistamista Punaiselta torilta sekä yrityksessä kerätä nimiä adressiin, jossa vuosi 1917 tuomitaan ”kansalliseksi katastrofiksi”. Kirkko onkin ollut huomattavasti valtiota aktiivisempi kommentaattori sadan vuoden takaisista tapahtumista.

   Muistettakoon, että Leninin ja Stalinin valtakunnassa kirkot muutettiin seuraintaloiksi ja museoiksi. Putinille siis Lenin oli korkeintaan ”keskinkertainen lehtimies”. Stalin on sen sijaan nostettu arvoon arvaamattomaan, koska hän palautti tsaarin-Venäjän rajat – paitsi Suomessa.

   Kommunistisen työväenpuolueen Työkansan Sanomat on aivan eri linjoilla:

Lokakuun 25. päivänä (marraskuun 7. päivä) on kulunut 100 vuotta Venäjän vallankumouksesta. V.I. Leninin ja Venäjän bolševikkipuolueen johtama vallankumous ei ollut mikään porvarien ja antikommunistien väittämä pienen joukon vallankaappaus. Se oli Venäjän ja koko maailman tähänastisen historian merkittävin alistetun luokan ja sorrettujen vallankumous.

Näyttää siltä, että Suomen äärivasemmisto ei ole enää Kremlin kannalla.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Näyttää siltä, että Suomen äärivasemmisto ei ole enää Kremlin kannalla."

Hiukan alempana tässä blogistossa on viimeeksi eilen Työkansan päätoimittajan (Rauno Lintunen) kirjoittama blogi, josta huokuu tavanmukainen ylistys Venäjää kohtaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #1.
"Hiukan alempana tässä blogistossa on viimeeksi eilen Työkansan päätoimittajan (Rauno Lintunen) kirjoittama blogi, josta huokuu tavanmukainen ylistys Venäjää kohtaan."

Se se paradoksi onkin, että äärivasemmisto "ei ole huomannut", miten Kremlissä nykyään valtaa eivät pidä bolshevikit vaan yksinvaltainen talouseliitti, joka on kaapannut myös haltuunsa oikeuslaitoksen, lehdistön, poliisivoimat ja armeijan.

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

On vaikeaa juhlia vallankumousta jonka jälkeen tapettiin kymmeniä miljoonia ihmisiä jotta saataisiin perustettua bolsevikkien utopia.

Kommunismi itsessään on pankkiirien hanke jolla keskitetään kaikki valta monopolille. Karl Marx oli erään varakkaan pankkirisuvun suojatti jolla rahaa riitti kun hän kirjoitti kirjaansa pääoma Lontoolaisessa kirjastossa. Aatteen kannattajille (hyödyllisille höynille) laitettiin liuta täkyjä jotka kuullostavat jotenkin kannatettavilta.

George Orwellin eläinten vallankumous kertoo sen mitä kommunismi on todellisuudessa."Toiset ovat tasa-arvosempia kuin toiset".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Abdullah Nassir, #3.
En oikein usko, että Marx kirjoitti teoksiaan "trollatakseen" vain banksterien eduksi. Kyllä hän pyrki hyvään, mutta hänen kirjoituksiaan on väärinkäytetty mielin määrin.

Orwellin teos taas antaa erinomaisen kuvan diktatuurivaltioista, joita kyllä riittää tämänkin päivän maailmassa.

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

Karl Marx oli maailman johtavan pankkiirin sukulainen. Hänen teoriansa vaati keskusjohtoista hallintoa jolla olisi automaattisesti keskuspankki. Lisää aiheesta on netti pullollaan. Mikhail Bakunin kirjoitti myös aiheesta ensimmäisessä internationaalissa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Abdullah Nassir, #5.
En kuitenkaan voi nähdä Marxia banksterien trolliksi, vaikka hänellä olikin pankkiirisukulaisia. Se ei ollut mitenkään poikkeuksellista. Juutalaisille monet muut ammatit olivat näet melkein suljettuja.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Iltalehti kirjoittaa 7.11.:
Venäjän johdolle vallankumouksen vuosipäivä on monellakin tapaa ongelmallinen. Asiantuntijat väittävät, että Kremlissä pelätään maailmalla nähtyjen värivallankumousten leviämistä tänne kuin ruttoa.

Noinhan se on.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset