TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Suomi-100-viesti leviää valtamerten taakse

  • Kuva: Australian Brisbanen Story Bridge -silta sai Suomi-100-valot.
    Kuva: Australian Brisbanen Story Bridge -silta sai Suomi-100-valot.

# Taas on katsottu itsenäisyyspäivän kuuluisa tv-kättely, valtakunnan suosituin tv-ohjelma. Suomen presidentin tärkein valtaoikeus on itsenäisyysvastaanoton kutsulistojen laatiminen ja hyväksyminen. Tv-lähetysten juontajien vaativin tehtävä on kättelevien tunnistaminen. En todellakaan kadehdi toimittajia, jotka saavat tuon homman hoitaakseen, en vaikka käytettävissä ovat kaikki uusimmat tekniset apuvälineet.

   Kutsulistaa en ryhdy arvostelemaan, koska olen jäävi. Jäävejä ovat kaikki kutsun saaneet ja myös kutsua ilman jääneet. Kaikilla on oma lehmä ojassa. Unohtakaamme siis se asia.

   Juhlan ohjelma oli niin perinteinen kuin olla ja voi. Suurena yllätyksenä mainostettiin kuoroa, joka esitti Finlandian ja Maamme-laulun. Ainoa varsinainen yllätys oli ensimmäinen valssi. Se oli Oskar Merikantoa. Siitä viisi tähteä järjestäjille. Ja Jenni Haukion mekko oli upea.

 

Suomi-100 Australiassa

# Kansainvälisesti Suomi-100:aa on juhlistettu sinisillä ja sinivalkoisilla valoefekteillä monessa maassa ja jokseenkin kaikilla mantereilla. Suomen 100-vuotisjuhlaa pääsivät ensimmäisenä viettämään Australiassa ja Uudessa-Seelannissa asuvat suomalaiset. Australian Brisbanessa lähes 80-vuotias Story Bridge -silta sai sinivalkoiset värit.

   Australiassa kuusi vuotta asunut Tuomas Laakkonen oli järjestänyt juhlat aitiopaikalle siltaa vastapäätä. Suomalaisjoukko seurasi sillan valojen syttymistä taloyhtiön yhteiseltä takapihalta. Sitten alettiin syödä. Kaikki olivat tuoneet jotain. Ne olivat siis nyyttikestit. Tuosta kaikesta kannattaa katsoa kuvaus Ylen nettisivuilta: https://yle.fi/uutiset/3-9963976

   Jos haluatte tuoreita Suomi-100-tunnelmia Australiasta, kannattaa ryhtyä kuuntelemaan maailman suurinta maahanmuuttajaradiota SBS:ää, jota toimittaa  Sydneyssä Karl Mattas ja jota olen jo neljännesvuosisadan avustanut Suomi-raporteillani. Tuoreimman lähetyksen voi kuunnella tästä:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohighlights

SBS Radiolla on myös Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts

   Tuo Australian Brisbane on minulle sikäli läheinen kaupunki, että olin siellä vv. 1988-89 toimittamassa suomenkielistä Finlandia News -lehteä, joka on jo kuollut pois. Kävin myös toisinaan avustamassa suomenkielistä radiolähetystä kaupallisella asemalla 4EB. Tuo ohjelma jatkuu ja voi hyvin. Siihen voi tutustua Ylen raportissa: https://yle.fi/uutiset/3-9951723

   Australiassa on jo v:sta 1926 ilmestynyt Suomi Newspaper, joka on ilmeisesti maailman vanhin ulkosuomalaislehti. Sitäkin avustan ja yritän parhaillaan koota juttua Suomen 100-vuotisjuhlan huikeista tapahtumista. Lehdestä saa tietoa tästä: www.suominewspaper.com.au

P. S.

Juhlikaamme myös 100-vuotiasta Viroa

# Tällä kertaa Viro on juhlinut näyttävästi 100-vuotiasta Suomea. Toivottavasti Suomi antaa vastaavasti julkisuutta Viron itsenäistymiselle, joka tapahtui helmikuun loppupuolella 1918 eli pari kuukautta Suomen itsenäistymisen jälkeen. Viron itsenäisyyttä ei kuitenkaan kestänyt yhteen menoon sataa vuotta, sillä Viro oli neuvostotasavaltana 1940-1991.

   Muistamme, miten vaikea Suomen oli v. 1991 antaa täyttä tunnustusta Viron uudelleen heränneelle itsenäisyydelle. Nyt olisi mainio tilaisuus korjata silloinen epäröinti lämpimillä onnitteluilla.

 

Kuva: Australian Brisbanen Story Bridge -silta sai Suomi-100-valot.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuo Suomen eteläinen naapurimaa on erikoinen tapaus. Virolaiset ovat niin erilaisia - ja niin samanlaisia. Australiassa neuvostokaudella he olivat hyvinkin samanlaisia kuin me suomalaiset. He viettivät Sydneyn Eesti Majalla itsenäisyyspäiväjuhlia, joissa olin mukana. Noihin juhliin suomalaiset diplomaatit eivät voineet osallistua, koska Viro ei ollut itsenäinen valtio vaan neuvostotasavalta. Suomalaiset ja virolaiset olivat myös hyvässä yhteistyössä Australian maahanmuuttajaradiossa SBS:ssä. Suomessa suhteita Viroon 1940-1991 hoidettiin käytännössä Moskovan kautta.

Nyt Viron itsenäistymisen 100-vuotisjuhla lähestyy. Olkaamme valmiita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset