TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Huonosti käy, jos yrittää Kokoomuksen ohi oikealta

# Kun puoluegallupien heilahteluja tarkkaillaan, vertailukohdat otetaan tavallisesti kovin läheisestä menneisyydestä. Silloin pidemmän aikavälin merkittävätkin muutokset jäävät huomaamatta. Ylen hiljattain julkaiseman kannatustiedustelun yhteydessä on otsikoitu ennen kaikkea Kokoomuksen ja Sdp:n ”romahduksesta”.

   Tällöin jää huomaamatta, että Kokoomuksen asema on dominoivampi kuin koskaan ennen Suomen historiassa. Meillä on Kokoomus-taustainen presidentti. Ja vuoden 2011 vaaleissa Kokoomuksesta tuli ensimmäistä kertaa suurin puolue, joka piti hallussaan pääministerin paikkaa vuodet 2011-2015.

   Pronssitila vuoden 2015 vaaleissa oli Kokoomus-pääministerille Alexander Stubbille sokki, josta hän ei koskaan toipunut. Noissa tunnelmissa hän teki marraskuussa 2015 pääministeri Juha Sipilän kanssa uhmakkaan sote-kompromissin, jonka kiemuroissa Suomi jatkuvasti oireilee.

 

# Entä millä lihaksilla Sipilän onnistui työntyä vaalivoittajan pallille? Yksinkertaisesti ajamalla yhdessä Anne Bernerin kansa Kokoomuksesta ohi oikealta.  Taktiikka oli sama kuin Paavo Lipposella vuodesta 1995. Nyt tiedämme, miten siinä kävi demareille. Sipilän Keskustan galluptulokset viittaavat samaan kohtaloon.

   Varsinaisessa murheen alhossa kuitenkin vaeltavat Sdp ja Vasemmistoliitto. Niiden yhteenlaskettu kannatus on vain 26,6 prosenttia eli runsas neljännes. Muistettakoon, että Sdp saavutti yksinään eduskuntaenemmistön jo yli 100 vuotta sitten. Ja vielä 1966 eduskunnassa oli vasemmistoenemmistö, tosin viimeisen kerran.

   Kuitenkin juuri nyt työväenpuolueilla olisi mahdollisimman otollinen tilaisuus nostaa kannatustaan ratkaisevasti. Meillä istuu näet hallitus, joka harjoittaa estottomasti rikkaita hyödyttävää ja köyhiä kyykyttävää politiikkaa. Hyvänä esimerkkinä on ”työttömän aktiivimalli”, jonka puolustelu on annettu työministeri Jari Lindströmin (Sin.) epätoivoiseksi tehtäväksi.

   Oppositiolla on nyt kaikkien aikojen mahdollisuus kohottaa ratkaisevasti kannatustaan. On luotava Labour-blokki, jonka luonnollinen osa on myös Vihreät. Samalla on houkuteltava ryhmittymän taakse eri puolueista ja myös nukkuvien puolueesta ne suuret kansalaisjoukot, joita nykyinen meno puistattaa. Oppositiojohtajien on katsottava peiliin, jos he eivät onnistu näin loistavassa tilanteessa saamaan kansaa puolelleen. Silloin ei pidä vaihtaa kansaa vaan joku muu.

  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Totta, jollei nyt seuraavissa vaaleissa vasemmisto voita, niin ei sitten enää koskaan.

Kokoomus kuitenkin tuntuu galluppeja hallitsevan, joten ei se vasemmiston kannalta hyvältä näytä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Petteri Ritala, #1.
Ei todellakaan hyvältä näytä vasemmiston kannalta, ellei Suomen Labour aloita aivan uudenlaista blokkilinjaa. Nykytyyli vie kohti katastrofia.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Jos Kokoomuksesta aikoo ohi joltain puolelta, niin oikealla on ainoastaa tilaa. Vasen laita on tukossa, eikä Kokoomus juuri tee sinne tilaa siirtymällä oikealle. Mutta se mitä mielestäni tarvitaan, on demarit ja nimenomaan oikeistodemarit. Nykyään oikeistodemarit on ajettu puolueessa ahtaalle ja osa on paennut muihin puolueisiin. Suomen ongelmat kaipaisivat oikeistodemareita, jotka ovat riittävän etäällä ay-liikkeestä uudistaakseen työmarkkinoita. Jotenkin tuntuu, että suomalaiset ovat keskimäärin poliittisessa keskustassa ja demareiden avain kannatuksen kasvuun olisi askel oikealle ja hieman laajempi pro market-ajattelu.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Koskinen, #2.
Eivätkö ay-pomot ole juuri noita oikeistodemareita? He istuvat eläkeyhtiöiden hallituksissa ökypalkoilla eivätkä halua pitää palopuheita tasaisemman tulonjaon puolesta?

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Linkki ay-liikkeeseen poikki, niin kannatus nousee. Mutta se sulkee myös rahavirran ay-liikkeestä. Monet voisivat äänestää demareita, mutta eivät hyväksy ay-liikkeen "mikään ei käy" -linjaa. Toisaalta myös populismin voisi jättää vähemmälle ja totuutta voisi viljellä vähän runsaammin.

Tunnen SDP:n kunnanvaltuutettuja ja uskon että he tekevät töitä nyrkit savessa, mutta puolue-eliitti tärvää heidänkin työnsä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Aaltonen, #11.
En ole varma, että Sdp:n kannatuskato johtuisi sinänsä ay-liikkeestä. Kaikki riippuu siitä, miten ay-liike toimii. Ay-liike on oleellinen osa demokraattista hyvinvointi-Suomea. Ihmettelen vain, että kovimmat eduskuntapuheet johdon palkkaökyilyä vastaan ovat pitäneet Kokoomuksen Sauli Niinistö ja Ben Zyskowicz.

Paljon riippuu poliitikkojen persoonallisuuksista. Niinistön ylivertainen kannatus presidentinvaaleissa johtuu mm. juuri noista puheista. Politiikan toimeenpano on sitten toinen asia. Mutta ellei edes puhu ökyilyä vastaan, kukaan ei usko, että toimittaisiin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #14

AY toimii samoin kuin yrittäjien työttömyyskassa tai
YTK (kokoomuksen yritysjohtajan perustama kassa niille jotka saa "näppylöitä" jos työläisenä leimataan vasuriksi)
Kun toisen kädestä saa palkan kulkee vaikka pukupäällä työpaikalla on silti työläinen eikä muutu porvariksi eikä yrityksen omistajaksi.

Siitä kertoo jo Kiky,irtisanomiset,lomautukset ja ex-palkansaajien työttömien kyykytys porvarihallitukselta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"On luotava Labour-blokki, jonka luonnollinen osa on myös Vihreät."

Eli lisää maahanmuuttajia täysihoitoon.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jarmo Makkonen, #5.
Eikös se ollut Sipilän-Stubbin-Soinin SSS-hallitus, joka otti vastaan nämä kymmenet tuhannet loppuvuodesta 2015?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Labour-blokki ei tule saamaan suurta menestystä. Tarvitaan uusia toimijoita politiikan kentälle! Tämän on mm. huomannut Paavo Väyrynen, vaikka hänen aikansa on väistämättä ohi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen, #7.
Tarvitaan ilman muuta uusia toimijoita mutta myös uusia toimintamalleja. Ruotsissahan eräänlainen Labour-blokki on toiminut hyvin. Nytkin Ruotsissa on "Labour-hallitus". Kyllä sama malli kävisi Suomeenkin. Maamme ovat sentään paljossa samanlaisia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Niin Ruotsissa on "Labour" vähemmistö hallitus...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #9

Pertti Väänänen, #9.
Ruotsin "Labour-vähemmistöhallitus" on enemmistöhallitus, jos otetaan huomioon, että muut puolueet käyttäytyvät kuin Sverigedemokraterna-puoluetta ei olisi olemassakaan. SD saisi vallan vasta, jos se saisi yli 50 % paikoista.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Jos perustettaisiin Wisdom-puolue, hakisin heti sen jäsenyyttä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Erkki Laitila, #10.
Sama täällä!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Harkimo kehuu Sinisten Terhoa US. Onko aikomus tehdä diili kok ja siniset tukee kokoomuksen presidenttiä?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Marja-Liisa Kalkela, #16.
Pitääpä ottaa selvää siitä, mistä on kysymys. Kummalliselta tuntuu. Harkimo on jo kulkenut Kokoomuksen ohi oikealta. Ei kai Terho erehdy samalle reitille?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset