TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Sauli Niinistön ja Laura Huhtasaaren uudenvuodenpuheet

# Presidentti Sauli Niinistö puhui vuoden 2018 ensimmäisenä päivänä televisiossa. Hänellä oli papereita edessään pöydällä, mutta hän ei katsonut niihin kertaakaan. Ilmeisesti hän luki tekstiä kuvaruudulta. Ilme oli vakava ja huolestunut, ei juuri vapautunut ja aurinkoinen. Sellainen tuntuu vetoavan suomalalaisiin paremmin kuin leppeä hymy ja huumori.

   Presidentti valitteli, että itsenäisyys vastaanotettiin yhtenäisenä kansana, Mutta heti ensimmäinen itsenäisyyden vuosi tuotti karmean kansallisen yhteenoton ja tragedian. Sen traumoja on yhä runsain mitoin jäljellä vielä sadan vuoden kuluttua.

   Sauli Niinistö ei olisi ”kamreeri” Sauli Niinistö, ellei hän olisi ottanut esille Suomen velkaantumista. Asia ei hoidu itsestään, vaikka talous on lievässä nousussa. Olemme näet taantuneet ja polkeneet paikallan 10 vuotta. Ikävä kyllä tämä ei ole propagandaa  vaan valitettavaa todellisuutta.  

   Presidentti toivoi myös köyhyyden voittamista, erityisesti lasten ja nuorten vähävaraisuuden poistamista. Hän mainitsi suureksi ongelmaksi esimerkiksi kalliit koulukirjat. Sauli Niinistö muistetaan takavuosilta yritysjohtajien ja talouseliitin ”sulle-mulle-rohmuilun” suorasanaisena arvostelijana. Se lienee yhtenä selityksenä hänen suosiolleen myös vähempiosaisten piirissä.

   Kansainvälisistä asioista Niinistö oli huolestunut YK:n ja EU:n kriiseistä. Suomen kaltainen maa tarvitsee toimintakykyisiä kansainvälisiä järjestöjä. Ei ole hyvä, jos EU joutuu ulos päättäjien pöydistä, kun USA, Venäjä ja Kiina määräilevät maailman menosta. Mutta mitä teet, kun EU:n kaikki jäsenvaltiot eivät halua ymmärtää, mikä on demokraattinen oikeusvaltio?   

   Lopuksi presidentti toivotti kansalle Jumalan siunausta. Se ei ihmetyttänyt kansalaisia samalla tavalla kuin 1990-luvulla, jolloin Martti Ahtisaari käytti samoja sanoja. Miksi niin?

 

Totuuskomission valonheittäjä 1990-luvun lamaan

# Myös presidenttiehdokkaat ovat pitäneet uudenvuodenpuheita. Eniten huomiota sai Perussuomalaisten Laura Huhtasaari, joka ehdottaa, että pantaisiin totuuskomissio penkomaan sitä, mitä vääryyksiä ja kähmintää tapahtui 1990-luvun laman aikoina.

   Moni muukin kaipaa kunnollista läpivalaisua siihen, miten talouskriisi syntyi ja kehittyi, miten pankkeja kaadettiin ja pelastettiin, firmoja ja yksityisiä ajettiin konkurssiin, monet menettivät kaiken, muutamat äkkirikastuivat. Noina vuosina tärkeillä ministerinpaikoilla olivat Esko Aho, Iiro Viinanen, Paavo Lipponen – ja Sauli Niinistö.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä historian roskatynnyrit olisi syytä puhdistaa päivänvaloon.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Aimo Remes, #1.
Olen täsmälleen samaa mieltä. Pyykki on puhdasta vasta, kun se on pesty kunnolla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuossa vieressä Paavo Väyrysen blogin kommentissa Erkki Laitinen kirjoittaa:
"Neuvostoliiton kaupan romahdukselle emme voineet mitään. Markan ecu-kytkentä vei meidät suohon. Vasta sitten, kun ecu-kytkentä (=euro) purettiin ja markka palasi käyttöön, asiat alkoivat sujua. Jos ecu-kytkentää olisi jatkettu, olisimme olleet ihka oikeassa valtion konkurssissa. Kyllä ne hyväuskoiset yrittäjät kaadettiin hyvin pitkälle Suomen Pankin ja Koiviston konklaavin tolkuttoman kireällä rahapolitiikalla, jolla Suomea ajettiin eurokuntoon. Tuli vain ulkoinen shokki, joka katkaisi kamelin selän."

Noinkohan se meni?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Onko niin, että missä on omia etujaan juonivat ja ajavat, maallikkomaiset poliitikot ja EU/EMU/EKP, siellä on myös ongelmat ja sylttytehtaat?

Vai onko vain äänestäjien vika, kun valitaan noin epäisänmaallisia vehkeilijöitä päättäjiksi sotkemaan maan asioita ja taloutta rempalleen?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kari Kilpiö, #5.
Tuo 1990-luvun lama tuli loppujen lopuksi niin ennakoimatta ja voimakkaana, että hallituksella oli melkein epäinhimillinen tehtävä päälle kaatuvien ongelmien hoitamisessa. Siinä tulee virheitä vaikka kuinka yritäisi. Poliitikkojen on kuitenkin ollut tapana esiintyä erehtymättöminä. Heidän näyttää olevan mahdotonta tunnustaa edes aivan ilmeisiä virhepäätöksiään.

Joskus tilanne saattaa olla täysin mahdoton. Muistan tilanteen, jossa eräs toimittaja löi vetoa valtiovarainministeri Iiro Viinasen kanssa siitä, onko devalvaatio tulossa. Viinasen olisi kuulunut sanoa, ettei hän ryhdy lyömään vetoa. Se olisi kuitenkin tulkittu siten, että devalvaatio on tulossa. Niinpä Viinanen löi vetoa, ettei devalvaatio ollut tulossa - ja joutui maksamaan vedon, koska hän oli jo tehnyt päätöksen, että devalvaatio tulisi seuraavana yönä.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Ja nykyhallitusta voisi syyttää Ruotsin turvapaikkajärjestelmän
plagioinnista. Samassa kuopassa seisotaan, kuoppa vain ei ole
yhtä syvä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Timo Hietanen, #7.
Ruotsia on todellakin pidetty paljossa mallina. Tässä rammassa työttömien aktivointimallissa on taas käytetty pohjana Tanskan kokemuksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset