TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Kaksoiskansalaisuuden torjuu Venäjä, ei Suomi

# Kaksoiskansalaisuuskysymykset ovat tasavallan presidentin toimivallan ydinaluetta. Tästä kannattaisi vielä käydä kunnon keskustelu presidenttiehdokkaiden kesken.

   Ymmärrän hyvin puolustusministeri Jussi Niinistön (Siniset) kannan, ettei suomalais-venäläisiä kaksoiskansalaisia saisi valita puolustusvoimien ja ulkomaanhallinnon tärkeisiin tehtäviin. Siitä voisi tulla hankalia tilanteita varsinkin, jos valtioiden suhteet kiristyvät. Venäjän passin haltijoita Kreml vaatii pysymään uskollisina vain Venäjälle.

   Oikeudenmukainen ja tolkullinen ratkaisu olisi se, ettei Suomi myöntäisi kaksoiskansalaisuutta niille maille, jotka eivät hyväksy kansalaisilleen muiden maiden kansalaisuutta. Silloin Venäjä tippuisi automaattisesti pois kaksoiskansalaisuusmaiden joukosta. Emme voisi siten saada ”viidettä kolonnaa”, jota Jussi Niinistö kavahtaa.

   Venäjältä saapuneet maahanmuuttajat eivät myöskään tuntisi itseään syrjityiksi, koska heidän kaksoiskansalaisuutensa torppaajana ei olisi Suomi vaan Venäjä, joka ei hyväksy koko kaksoiskansalaisuusjärjestelmää.

 

# Presidenttikeskusteluun kannattaisi myös tuoda tieto siitä, että Australia ei hyväksy kaksoiskansalaisia parlamenttiinsa. Kahdeksan kaksoiskansalaisiksi paljastunutta on joutunut eroamaan.

   Nils Torvalds (Sdp) kyselee, miten tulisi suhtautua hänen poikaansa ja lapsenlapsiinsa, jotka ovat sekä Suomen että Yhdysvaltain kansalaisia. Kyllä Linuksen perhe voidaan hyväksyä myös Suomeen asumaan ja toimimaan.

   On kyllä muistettava, että Yhdysvallat ei hyväksy muualla syntyneitä presidentiksi. Herra Trump on kysellyt, onko Obama varmasti syntynyt Usassa. Linuksen ei siis kannattaisi unelmoida Trumpin seuraajan paikkaa, vaikka onkin varmaan monin verroin terävämpi ja pätevämpi kuin Valkoisen talon nykyisäntä.

   Suomi on pitkämielisempi maa. Meidän ministereistämme Anne Berner (Kesk.) on Suomen ja Sveitsin kansalainen.

 

# Presidentinvaalikeskustelussa pitäisi myös kysyä ehdokkailta, pitäisikö 1990-luvun lamakauden käänteistä, järjestelyistä, pankkikeplotteluista, konkursseista ja äkkirikastumisista järjestää totuuskomissio. Tätä kysymystä on kierretty presidenttipaneeleissa kuin kuumaa puuroa.

   Totuuskomissio pitäisi perustaa viimeistään vaalien jälkeen – on presidentin nimi sitten mikä tahansa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Minun tietääkseni Venäjä on myöntänyt kaksoiskansalisuuksia suomalaisille, vaikka se onkin hyvin harvinaista.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Roponen, #1.
Mielenkiintoista, jos noin on, koska Venäjä vaatii kansalaisiltaan "ehdotonta lojaalisuutta".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä on Ylen venäjänkielinen uutinen Jussi Niinistöstä ja kaksoiskansalaisuudesta. Tästä myös laajan Venäjänmaan kansa saa suomalaisen näkökulman asiasta; https://yle.fi/uutiset/osasto/novosti/ministr_obor...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olisi oikea, looginen ja tolkullinen ratkaisu kieltää Venäjän passin haltijoilta Suomessa kaksoiskansalaisuus. Perusteena olisi vastavuoroisuus, siis se, että koska Venäjä ei myönnä suomalaisille kaksoiskansalaisuutta, Suomikaan ei myöntäisi sitä venäläisille.
Ymmärrän hyvin, että puhuminen "viidennestä kolonnasta" loukkaa venäläisiä. Siksi sitä olisi välteltävä.
Tässä Polina Kopylovan blogissa pohditaan samaa aihepiiriä:
http://polinakopylova.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Eivätpä toimittajat ottaneet 1990-luvun lamaa ja totuuskomissiota esille Ylen viimeisessä vaalikeskustelussakaan to 25.1. Ihmettelen kauhiast.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset