TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Kaappasiko Pohjois-Korea ”hymykampanjalla” nämä ”olumppialaiset”?

# Perjantaina puolilta päivin televisiosta alkoi tulla jatkuvalla syötöllä ohjelmaa Etelä-Korean Pyeongchangista, jonne on luotu valtavat rakennelmat talviolympialaisia varten. Kisojen avajaiset olivat huikea show jossakin kylmillä vuorilla. Joukkomarsseja seurasi balettiesityksiä ja valtavia valonäytelmiä ennen kuin valtiomiehet ja urheilujohtajat alkoivat puhua. Lopulta sitten olympiatuli sytytettiin mahtavaan torniin.

   Järjestelyt ovat sellaista megaluokkaa, että ihmettelen, kuka nämä on maksanut ja millä perusteella. Ja mikä maa uskaltaa ottaa seuraavan kerran olympialaiset hoittakseen, jos pelkät avajaiset ovat tätä luokkaa? Monet rakennelmat ovat kuulemma käytössä vain kisojen aikana tämän kerran.    

   Jossakin aivan loppuvaiheessa Suomen joukkue ilmestyi paikalle. Aikaisemmin Suomen paikka oli F-kirjaimen kohdalla. Nyt aakkosjärjestys oli jotain muuta.

 

Politiikkaa vai urheilua?

# Nämä talvikisat ovat kaikesta päättäen paljon muutakin kuin urheilujuhla. Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean diktaattorin sisko Kim Yo-Jong aloittivat olympialaiset sovinnon merkiksi kättelemällä kisojen virallisessa avajaisseremoniassa. Koreoiden joukkueet myös marssivat yhteisen lipun alla.

   Olympialaisia edeltäviä tilaisuuksia on seurattu hämmästyksen vallassa. Sekä Yhdysvaltojen edustaja varapresidentti Mike Pence että Pohjois-Korean delegaatio osallistuivat kisojen edellä illallisille. Kontaktia maiden välillä ei kuitenkaan ole ollut. Pence oli kiertänyt keskustelemassa eri illallispöydissä, mutta "ei kohdannut pohjoiskorealaisten delegaatiota".

   Yhdysvallat ei ole ainoa, joka on kritisoinut Pohjois-Koreaa. Japanin pääministeri Shinzo Abe varoitti perjantaina Etelä-Koreaa lumoutumasta Pohjois-Korean "hymydiplomatiasta" olympialaisten aikana.

   Onko Pohjois-Korea onnistunut kaappaamaan nämä olympialaiset omiin tarkoituksiinsa? Toisaalta eikö ”hymydiplomatia” ole aina parempi kuin hampaiden kiristely ja ydinaseilla uhkailu? Olympialaisten perussanomanahan on rauhan asia.

 

”Olumppialaiset eiku olympialaiset”

# Urheilulajeja näissä kisoissa on niin monia ja omituisia, että niiden seuraamisessa ei jaksa pysytellä mukana. Nyt vain saamme kuulla vuorokausikaupalla selostuksia kisatapahtumista. Jos sieltä tippuu mitaleja Suomellekin, niin hyvä on. Ellei tipu, ymmärrän yskän enkä moiti ketään.

   Yhtä kyllä toivoisin radion ja television selostajilta. Minusta heidän pitäisi opetella lausumaan, että kyseessä ovat olympialaiset eivätkä olumppialaiset. Tuo sana olympialaiset ei kyllä helposti sovi suomalaisen suuhun. Ellei se onnistu, puhuttakoon olimpialaisista englannin kielen malliin. Ellei sekään onnistu, voisi puhua ölympiäläisistä, mutta pliis ei olumppialaisista. Tai sitten kielitoimiston olisi tehtävä päätös, että nämä ovat olumppialaiset. Silloin olympialaiset olisi pantava hyllylle hyperkorrektina muotona.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Onko itse Pohjois-Korean kommunistidiktaattori lähipiireineen seuraamassa kisoja ?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Lauri Kiiski, #1.
Diktaattorin pikkusisko siellä on nähty katsomossa. En ole kuullut tietoa siitä, että itse itsevaltias olisi näyttäytynyt. Yrittääkö Pohjois-Korea tällä taktiikalla taklata USA:n ulos Koreasta?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Diktaattiori itse taitaa olla varsin tarkka omasta turvallisuudestaan. Vierailu Moskovaankin tehtiin aiemmin panssarijunalla lentokoneen sijaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #3

Lauri Kiiski, #3.
Diktaattori on ilman muuta äärimmäisen varovainen. Mutta oleellista tässä on se, että hän on aloittanut "hymykampanjan" sukulaistensa ja hanslankariensa avulla. Oleellista on myäs se, että Etelä.Korea on mennyt mukaan. Se on puolestaan eristänyt Yhdysvallat tässä kysymyksessä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Tuo sana olympialaiset ei kyllä helposti sovi suomalaisen suuhun. Ellei se onnistu, puhuttakoon olimpialaisista englannin kielen malliin. Ellei sekään onnistu, voisi puhua ölympiäläisistä, mutta pliis ei olumppialaisista."

Sana 'olympialaiset' ei Suomen kielitoimiston suositteleman ääntämyksen mukaisena totta puhuen sovi juuri muidenkaan kuin suomalaisten suuhun, ei esimerkiksi nykykreikkalaisten. Y on monille kansoille vielä vaikeampi äänne kuin meille. Tuota y:n ääntämistä ja mielellään kirjoittamista i:nä voisi puoltaa muistakin syistä kuin että englannissa Olympics ääntyy 'olimpiks' eikä koko y-äännettä ole kielessä lainkaan. Näinhän on myös alkuperäiskielessä kreikassa, jossa y eli ypsilon on jo vuosisatoja ääntynyt i:nä. Espanjan ja portugalinkin kielissä on myös kirjoitusasu seurannut ääntämystä eli los juegos olimpicos, samaten venäjässä sana kirjoitetaan i:llä. Saksassa ja r...> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250769-o...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Veikko Savolainen, #5.
Kannatan lämpimästi esitystä siitä, että olympialaisista tehtäisiin suomeksi olimpialaiset. Kielitoimisto on saatava järjen linjalle.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Samoin kielitoimisto olisi saatava ymmärtämään, että puolueiden nimet ovat erisnimiä, jotka pitää kirjoittaa suurella alkukirjaimella. Silloin lukija ymmärtäisi heti, mitä eroa on näillä lauseilla: "Maa on vihreä" ja "Maa on Vihreä".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kiitos sinulle, Krista Pärmäkoski. Pelastit nämä olimpiakisat kisat Suomelle. Nyt meidän ei enää tarvitse pelätä jäävämme ilman mitaleita. Ja Kaisa Mäkäräisen kannattaisi jo vähitellen unohtaa kivääri ja keskittyä hiihtämiseen, jossa hän on tosi peto.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Nämä olimpialaiset ovat jotain paljon enemmän kuin hiihto- ja hyppyrimäkikilpailut. Siellä Korean vuorilla pyöritellään maailmanpolitiikan myllyä. Toivottavasti paikalle lähetetyt kymmenet suomalaisetkin toimittajat ymmärtävät tämän ja kertovat maailman suurvaltasuhteista. Näin asiasta kerrotaan Ylen uutisviestissä:

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence vakuuttaa, että Yhdysvallat ja sen liittolaisvaltiot pysyvät horjumatta Pohjois-Korean pakotteiden takana.

Pence puhui toimittajille lauantai-iltana Suomen aikaa lähtiessään kotimatkalle Etelä-Korean Pyeongchangin talviolympialaisista.

– Yhdysvallat, Etelä-Korea ja Japani ovat täysin yksimielisiä siitä, että Pohjois-Korean taloudellinen ja diplomaattinen eristäminen jatkuu, kunnes maa lopettaa ydinohjelmansa sekä ballististen ohjusten ohjelmansa, Pence sanoi.

Etelä-Korean presidentin kanslia kertoi lauantaina, että Pohjois-Korea on kutsunut Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin vierailulle. Moon sai kutsun Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin siskolta Kim Yo-jongilta, joka vieraili presidentin palatsissa Soulissa.

Kanslian mukaan Kim Yo-Jong oli toimittanut lauantaina tapaamisessa veljensä henkilökohtaisen viestin presidentti Moonille.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tulokset ja suomalaisten osanottajien tunnelmat on välitetty näistä olimpialaisista enemmän kuin perusteellisesti. Mutta kisojen maailmanpoliittiset aspektit ovat jääneet suurin piirtein unohduksiin. Näin ei saisi olla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olen yhä sitä mieltä, ettei suorituksessaan epäonnistuneelta kilpailijalta pitäisi mennä heti tuoreeltaan kysymään: "Miltäs nyt tuntuu?" Ei ihme, jos siinä joskus kuullaan ärräpäitä.

Kilpailijat ovat ihmisiä. Ihmisiä ovat jopa epäonnistuneet olimpialaisten osanottajat, jotka olivat tulleet kisoihin suurin toivein. Heidän on annettava itkeä rauhassa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kun olimpialaisista kerrotaan, journalistien pitää myös selittää, miten suurvalta Venäjällä nähdään heidän osanottajiensa torjunta. Näin asiasta kerrotaan Ylen nettisivuilla Moskovan kirjeenvaihtajan Marja Näkin raportissa:

Kuningaslajeja ovat jääkiekko ja hiihto. Myös presidentti Putin on lätkäfani ja käy säännöllisesti laskettelemassa.

Venäläiset itse uskovat urheilijoidensa puhtauteen laajoista todisteista huolimatta.

Siksi doping-paljastukset ovat heidän mielestään lännen hyökkäys Venäjää vastaan. Maltillisemmatkin pohtivat, että kaikki muutkin käyttävät suoritusta parantavia aineita, mutta vain venäläisiä jahdataan siitä.

Pari viikkoa sitten Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi Venäjän olympiajoukkueen virka-asunnollaan Moskovan liepeillä.

– Anteeksi, että en kyennyt estämään tätä, Putin sanoI tuolloin.

Putin ei pahoitellut Venäjän valtionjohtoiseksi väitettyä doping-ohjelmaa, vaan sitä, että ei kyennyt pitämään politiikkaa erossa urheilusta. Hän lisäsi vielä, että Venäjä on sitoutunut puhtaaseen urheiluun.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tulosurheilun kannalta nämä kisat ovat melkoista sekamelskaa. Kisoihin on tullut uusia lajeja, joiden säännöistä penkkiurheilijoilla ei ole juuri mitään käsitystä. Urheilun nationalistinen merkitys on toivottavasti vihdoinkin haihtumassa bittiavaruuteen. Mitä se minulle oikeastaan kuuluu, voittaako jonkin hyppyrimäkikilpailun suomalainen, ruotsalainen tai venäläinen tai keskieurooppalainen parikymppinen miehenalku?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On oleellisen merkityksellistä, solmivatko Etelä- ja Pohjois-Korea talviolimpialaisissa jonkinlaisia valtiollisia suhteita monikymmenvuotisen vihanpidon jälkeen. On myös tärkeää, miten Moskovan ja Pietarin toreilla kerrotaan venäläisurheilijoiden boikotista. Uskooko venäläinen kadun mies, että maan urheilijat olivat järjestelmällisesti doupattuja? Vai uppoaako kansan syviin riveihin paremmin tsaari Putinin väite, että kyseessä on lännen salaliitto venäläisiä vastaan? Nämä ovat paljon oleellisempia kysymyksiä kuin jotkut hyppyrimäen ja kaunoluistelun pisteiden sadasosat.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suorastaan kulttuuripoliittisena asiana on saatava kielipoliisit uskomaan, että olympialaiset eivät sanana sovellu suomalaisten suuhun. Yleisesti puhutaan olumppialaisista. Mitä jos ottaisimme käyttöön sivistyneen kompromissin, sanan olimpialaiset?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Olympian kisoja järjestettiin Kreikassa neljän vuoden välein vuosina 776 eaa. - 393 jaa. alueella, jonka nimi on ja oli Olympia/Olympus/Olympys.

Maantiedettä ja historiaa on hankala mennä muuttamaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Olympos-vuoren nimi äännettiin tosiaan vielä pari tuhatta vuotta sitten y:llisenä, mutta nykykreikassa sana lausutaan 'Ólimbos' (ja 'olimbia'), kun ypsilon-kirjain on jo vuosisatoja luettu i:nä. Samoin suomen kielessä on tapahtunut antiikin ajoista lähtien äännekehitystä, ja mm. silloinen sana Soome on nykymuodossaan Suomi. Käytetään sitä, ja mielellään nykyaikaisista "olympialaisista" puhuttaessa sanaa olimpialaiset.

Vuonna 1892 ranskalainen paroni Pierre de Coubertin, joka tuolloin toimi Ranskan urheiluliiton pääsihteerinä, ehdotti suurten kansainvälisten urheilukilpailujen järjestämistä. Olympos-vuoren ranskankielisen nimen Olympe Coubertin lausui 'oläängp', eikä sitä kreikaksi tai millään muullakaan suurella kielellä sanottu muinaiskreikkalaisittain y-äänteellä, paitsi saksaksi ja skandinaavisilla syrjäkielillä plus suomeksi ja viroksi.

Olympia on siis kauan ollut kreikaksi 'olimbia', ja Soome on jo kauan ollut suomeksi Suomi - samoin on viikinkikielen sana 'rodhs' kehittynyt viimeisten 600 vuoden aikana tarkoittamaan paitsi Kiovan Rusin venäläisvaltakuntaa sen laajennuttua sotaisasti pohjoiseen Novgorodin ja suomalaiskansojen Mustajoen eli nykyisen Moskovan kautta myös koko nykyistä isovenäläiskolonialistivaltakuntaa Rossija (lue 'Rasiija') eli Venäjää.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Toivonen, #16.
Tietojen mukaan itse kreikkalaisetkaan eivät enää äännä y-kirjainta y:nä vaan i:nä. Eikö suomalaistenkin olisi vihdoin lupa helpottaa elämäänsä ja ryhtyä puhumaan olimpialaisista?

Niinhän englanninkielisetkin tekevät, vaikka kirjoittavatkin Olympic. Mutta englannin kielestähän puuttuu kaikki logiikka kirjoitetun tekstin ja puheen väliltä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Karmea kylmä ja kuiva tuuli haittaa Etelä-Korean talvikisoja. Syöksylaskua on jouduttu siirtämään ja mäenlaskuun ryhdytty keksimään kaikenlaisia tasoituskertoimia olosuhteiden vuoksi.

Miksi mäenlaskussa ei ryhdytä kilpailemaan yksinkertaisesti hyppyjen pituudessa? Eihän pituushypyssäkään anneta tyylipisteitä. Mäenlaskussa ei edes voitaisi hylätä hyppyjä "yliastuttuina".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuossa tosi omituisessa Pyeongchangin nimessäkään tuo y-kirjain ei ilmeisesti tarkoita y-äännettä vaan ilmeisesti lähinnä j:tä. Kertokaa, jos tiedätte paremmin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kieli kehittyy.

Ennen olympialaisissa noustiin palkintokorokkeelle, nyt podiumille.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Toivonen, #20.
Kieli todellakin kehittyy. Kirjoitetun kielen olisi syytä tulla perässä. Tuo podium on kätevä sana. Mutta mitä tekisimme tuolle d-äänteelle, joka ei sovi kaikkien suomalaisten suuhun?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Vielä Agricolan aikoihin suomen kielessä oli varsinkin murteissa äänteitä, joita ei enää ole, mm. englannin ja islannin kielistä tutut th-äänteet soinnillisena ja soinnittomana, siis esim. eka äänteet englannin sanoissa 'the' ja 'theatre'. Agricola kirjoitti niita mm. t:n astevaihtelun pehmeämmässä muodossa dh:lla (ja joskus kai myös zz:lla. esim. 'mezzä'. Ruotsinkielen vaikutuksesta dh sitten koveni nykyiseksi d-äänteeksi, jota ei aiemmin ollut suomessa lainkaan.

Olympos-vuoren nimikin äännettiin tosiaan vielä pari tuhatta vuotta sitten y:llisenä, mutta nykykreikassa sana lausutaan 'olimbos'. Samoin suomen kielessä mm. silloinen sana Soome on nykymuodossaan Suomi. Vuonna 1892 paroni Pierre de Coubertin äänsi Olympos-vuoren ranskankielisen nimen Olympe Coubertin 'oläängp', eikä sitä kreikaksi tai millään muullakaan suurella kielellä sanottu muinaiskreikkalaisittain y-äänteellä, paitsi saksaksi ja skandinaavisilla syrjäkielillä plus suomeksi ja viroksi.

Samoin on viikinkikielen sana 'rodhs' kehittynyt viimeisten 600 vuoden aikana tarkoittamaan paitsi Kiovan Rusin venäläisvaltakuntaa sen laajennuttua sotaisasti pohjoiseen Novgorodin ja suomalaiskansojen Mustajoen eli nykyisen Moskovan kautta myös koko nykyistä isovenäläiskolonialistivaltakuntaa Rossija (lue 'Rasiija') eli Venäjää.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #25

Veikko Savolainen, #25.
Kiitos mainiosta ja perusteellisesta kommentista. Se vakuuttaa meitä yhä vankemmin siitä, että suomeksi pitäisi ryhtyä puhumaan olimpialaisista. Se olisi lääkettä myös monien radion ja teleivision urheilutoimittajien traumaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #25

PS. "Samoin on viikinkikielen sana 'rodhs' kehittynyt viimeisten 600 vuoden aikana tarkoittamaan... koko nykyistä isovenäläiskolonialistivaltakuntaa Rossija (lue 'Rasiija') eli Venäjää" ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240411-p...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #27

Veikko Savolainen, #27.
Tuo venäläisten nimitys on luku sinänsä. Ruotsiksi venäläisiä sanotaan "ryssiksi" mutta suomeksi ei saa puhua ryssistä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #28

Ryssland/"Ryssänmaa"-aiheesta on kirjoitettu erikseen TV1:ssä taannoin esitetyn Juhani Seppäsen Suomi on venäläinen-sarjan innoittama blogiesitelmä Je suis Svetlana Rönkkö - voiko ryssä olla tshuhna? Selviää mm. se miksi tsaari Aleksanteri I:n hovikääntäjät käyttivät sanaa ryssä mutta myöhemmät eivät enää, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184673-j...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Radiossa ja televisiossa selostettiin Suomen naisjääkiekkoilijoiden olimpiaottelu alusta loppuun. Se on tasa-arvoa se.

On kyllä kansallisromanttista komediaa, kun meillä seurataan päivästä päivään erään Suomessa syntyneen pitkäkasvuisen koripalloilijan liikkeitä Jenkkilässä. Otsikoissa kerrotaan, montako koria ja varsinkin kolmosta tuo maanmies on taas heittänyt. Viis siitä, että hänen joukkueensa taas kerran hävisi matsin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Päivän lehti kertoo, että se Jenkeissä pelaava suomalainen jättiläinen oli kerrankin voittaneessa joukkueessa. Lopputulos oli 114-113, siis ylivoimainen voitto.

Koripallon säännöt olisi muuten uudistettava. Kori olisi nostttava vähintään viisi metriä ylemmäksi, jotta pelaajien pituudella ei olisi niin ratkaisevaa roolia. Sekin olisi askel kohti demokratiaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuo ampumahiihto on muuten kenties maailman militaristisin urheilulaji. Noita taitoja tarvittiin varsinkin Suomen talvisodassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vuonna 1978 tehtiin lajiin merkittävä antimilitaristinen muutos.

Sotilaskivääri vaihdettiin pienoiskivääriksi ja ampumamatka lyheni 150 metristä 50 metriin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Toivonen, #33.
Siis pientä edistystä kuitenkin. Hyvä niinkin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mitä, jos me suomalaiset loisimme uuden lajin mölkkyhiihdon. Ensin pelattiasiin mölkkyä ja sitten painuttaisiin suksille. Siinä suomalaiset olisivat muutaman vuoden maailman parhaita niin kuin pesäpallossa. Kenties siitä tulisi olimpialaji vuoteen 2026 mennessä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Reino Helismaa runoili ennen Helsingin kisoja 1952 suositun iskelmän "Omituiset olympialaiset". Tuo lyriikka on yhä ajankohtaista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset