TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Kansalliset aikaerot sekoittavat päät ja taloudet

# Kesäaika on sanana leppeä ja houkutteleva varsinkin meille kylmässä kaamoksessa kärvisteleville suomalaisille. Kellojen kesäajasta on kuitenkin pelkkää haittaa. Se sekoittaa viikkokausiksi ihmisten "sisäisen kellon". Sitä paitsi Suomessa eletään eri aikavyöhykkeessä kuin "Euroopan ytimissä", mistä koituu jatkuvaa riesaa.  Suomen EU-parlamentaarikot ovat tulleet kerrankin kaikki ainoalle järkevälle linjalle, kun he vaativat kahdesti vuodessa tapahtuvan kellonviisareiden siirtelyn lopettamista.

   Eräissä mielipidekirjoituksissa on väitetty, että kellonviisareita siirtelemällä voidaan "säästää päivänvaloa".  Mutta sama vaikutus saadaan paljon kätevämmin työaikoja säätelemällä. 

   Mielipidekirjoituksissa on vastustettu myös Suomen siirtymistä Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen. Mutta tämä on jo tärkeä taloudellinen kysymys. Suomen pitäisi mahdollisimman pikaisesti siirtyä samaan kellonaikaan kuin "EU:n ydin", Keski-Eurooppa ja Ruotsi. 

   Suomi on menettänyt uskomattoman monia kauppoja ja talouskontakteja sen takia, että meillä työt lopetetaan tuntia aikaisemmin kuin Tukholmassa, Frankfurtissa ja Pariisissa. Usein tärkeät päätökset tehdään iltapäivän työvuoron lopussa. Kun silloin otetaan yhteyttä Suomeen, vastauksena kuullaan automaatista: "Olemme jo lopettaneet työpäivän. Ottakaa yhteyttä huomisaamuna tai viikonlopun jälkeen!" Siinä meni bittiavaruuteen sekin tärkeä tilaus!

   Käytännön syistä eräillä taloudellisesti tärkeillä aloilla olisi ehdottoman järkevää työskennellä myöhempään niin kuin "EU:n ytimissä" tehdään. Tämä voitaisiin järjestää siten, että eri alojen työajat määriteltäisiin tarpeen mukaan. Jos olisimme Brysselin ajassa, rakennuksilla voitaisiin työskennellä klo 5-14, pankeissa klo 9-17 jne.

 

Kansalliset aikavyöhykkeet lisäävät riesaa            

# Nykyään kellonviisarien siirron jälkeen elämme monta päivää täydellisessä kaaoksessa, kun yritämme ottaa selvää, mitä kello on eri puolilla maailmaa. Tämä tieto on tärkeämpi kuin koskaan ennen nykyisessä globalisaation maailmassa. 

   Kellonviisarien siirtäminen haittaa uskomattoman paljon toimintoja, sillä eri maissa kelloja siirretään kesäaikaan eri päivinä. Lisäksi tilannetta haittaa se, että eräissä eteläisen pallonpuoliskon maissa siirrytään tuolloin normaali- eli talviaikaan.

   Jopa EU-maissa ja Pohjois-Amerikassa kellonviisareita siirrellään eri päivinä.  Jo pelkästään tämä aiheuttaa lukemattomia väärinkäsityksiä ja epäonnistumisia. Lisäksi USA:ssa on useita aikavyöhykkeitä eikä kaikissa osavaltioissa edes käytetä kesäaikaa.

   Minulla on runsaasti journalistisia kontakteja nimenomaan Australian kanssa. Tämä kellojensiirtoriesa on vastassa kaksi kertaa vuodessa. Epävarmuuden aikaa kestää viikkoja, koska kesä- ja talviaikaan ei siirrytä eri maissa edes samoina päivinä. Aikaero johonkin Australian kaupunkiin voi vaihdella vuoden mittaan kolmen vaihtoehdon kesken. Väärinkäsitykset ovat väistämättömiä.

 

Yksi maailmanaika olisi lopullinen ratkaisu

# Oikeastaan tämän globaalin maailman pitäisi siirtyä yhteen ainoaan maailmanaikaan, jolloin vuosikin vaihtuisi kaikkialla samaan aikaan eikä tarvittaisi mitään päivämäärärajoja. Ei ole väliä sillä, onko aurinko etelässä klo 12, 18, 24 tai 06. Kyllä siihen tottuu parissa viikossa, eikä puolen vuoden kuluttua tule enää muutosta. Tärkeintä on, että kellon viisarit ovat samassa asennossa kaikkialla maapallolla nykyään, jolloin voimme ottaa kännykkäyhteyden minne tahansa milloin tahansa.   

   Mutta hoidetaanpa ensin pois päiväjärjestyksestä tämä pähkähullu kellonviisareiden siirtely keväisin ja syksyisin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Radikaali ehdotus, josta ehkä ainoana "riesana" olisi rukata paikalliset aikataulut ja yötyösopimukset kohdillensa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Risto Jääskeläinen, #1.
Suomi ei voi yksinään luopua kesäajasta ja kellojen siirtelystä. Tämä on nimittäin EU:n toimivaltaan kuuluvia asioita. Niinpä Suomen EU-edustajien ei auta muu kuin jatkaa asian lobbausta Brysselissä. Toivottavasti siellä tulee lopulta järki käteen.

Suomi voi kuitenkin itsenäisesti määrätä kansalliset työajat, jolloin valoisa aika voidaan sijoittaa optimaalisesti.

Yhteinen maailmanaika poistaisi kaikki aikatauluongelmat, kun vaikkapa lennetään mantereelta toiselle.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On myös keskusteltu siitä, pitäisikö Suomen lomat ja koululomat myöhentää Länsi-Euroopan EU-maiden malliin. Euroopassahan elokuu on varsinainen lomakuu.

Täällä taas heinäkuussa Oy Suomi Ab on lomalla. Se tarkoittaa sitä, että Suomen ja Euroopan taloussuhteet raunioituvat kahdeksi kuukaudeksi.

Eurooppalaiset eivät myöskään pysty lomailemaan Suomessa elokuussa, koska useat lomakeskukset on silloin jo suljettu, kun suomalaiset työntekijät ja koululaiset eivät ole enää lomalla. Sitä paitsi elokuu on lämpimämpi kuin kesäkuu, jolloin koululomat alkavat.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Helsingin Sanomien Mielipide-osastossa Tuomas Tuloisela arvelee, että Suomen meppien EU-kampanja kellojen kesäajan lopettamisesta olisi nyt tyrmätty ja unohdettu. Etelämmässä kuulemma kaivataan Suomea enemmän kesäkauden valoisia iltoja.

Kaikenlainen "päivänvalon säästäminen" on kuitenkin järkevintä hoitaa tarpeen mukaan työaikoja sääntelemällä. Kellonviisareiden siirtely on tähän aivan liian raju toimenpide, josta seuraa monenlaista riesaa ihmisten kanssakäymiselle.

Suomen EU-parlamentaarikkojen on syytä jatkaa kampanjaansa. Kyllä järki varmasti lopulta voittaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset