TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Tosi ”omituiset olumppialaiset” – kalliit ja julmat

# Erehdyin seuraamaan televisiosta Etelä-Korean ”talviolumppialaisia”. Sinne on tungettu lajeja jos jonkinlaisia. Torstaina hiihdettiin ja ammuskeltiin viestikilpailu naisille. Se oli käsittämätöntä pyöritystä, jossa ammuntatulokset heittelivät järjestystä kuin arpajaiset.

   Yhdessä vaiheessa tapahtui sellainenkin uskomaton tilanne, että Suomi saapui toiselta osuudelta meidän mestarittaremme Kaisa Mäkäräisen ansiosta ykkösenä. Mutta voi surkeutta, kun meidän seuraavan osuuden viestinviejällämme Mari Laukkasella oli huono arpaonni ammunnassa eikä hän jaksanut säilyttää johtopaikkaa, vaan saapui vaihtoon sijalla 12. Kuitenkin hän varmasti teki parhaansa.

   Noille kapeille hartioille sälytettiin siinä samassa kuitenkin kaikki kansakunnan synnit. Tämä on nationalismia pahimmillaan. Se oli vielä sama tyttö, joka edellisenä päivänä ei kaikkensa yritettyään kestänyt pariviestissä Krista Pärmäkosken rinnalla, vaan Suomi putosi palkintopallilta viidenneksi.

 

# On täysin kohtuutonta saattaa ketään tuollaiseen tilanteeseen. Jo tästä syystä olisin valmis kieltämään tällaiset viestikilpailut ja vielä kansallislippujen alla. Ne saattavat epäonnistujat hirvittävään häpeään ja paineeseen, vaikka he eivät ole itse osaansa valinneet vaan toimineet urheilujoukkueen pomojen käskyläisinä.

   Olisivat edes antaneet Marin itkeä kyyneleensä rauhassa, mutta menivät ja työnsivät tv-kameran kasvojen ääreen ja kysyivät: ”No, miltäs nyt tuntuu?”  Yle on muuten satsannut näihin ”olumppialaisiin” aivan järjettömästi. Välillä tulee pelkkää urheilua kahdelta-kolmelta tv-kanavalta ja vielä radiosta melkein ympäri vuorokauden.    

   Tuollainen ihmisrääkkäys pitäisi kieltää lailla. Mari Laukkanen olisi voinut sanoa kiusaajilleen: ”Olisitte itse menneet hiihtämään ja ampumaan. Olisiko tulos ollut parempi?”

   Suomi jäi tässä murheellisessa kisassa sijalle 15. Mutta eihän tuo viestihiihto ollut kaikille kansakunnille tragedia. Ei ainakaan Valko-Venäjälle, joka voitti nuo arpajaiset!

   Lehtitietojen mukaan Mari Laukkanen sanoo, että hänelle saa olla vihainen. Minä en ole vihainen hänelle. Tunnen sympatiaa ja kunnioitusta. Sen sijaan olen vihainen typerille ja suuruudenhulluille urheilujohtajille, jotka sallivat näin ”omituiset olumppialaiset” niin kuin Reino Helismaa sanoisi.

   Joku voi väittää, että urheilu on vain leikkiä. Mutta se on julmaa ja äärettömän kallista leikkiä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Talviolympialaisten ohjelma on paisutettu aivan järjettömiin mittoihin. Niin kuin hiihtolajeja ei olisi riittänyt, mukaan on otettu aivan järjettömiä yhdistelmiä. Hiihdon ja mäenlaskun yhdistelmä on jo vanhaa perua, mutta nyt ovat mukana myös pyssyhiihdot vieläpä viesteinä ja parikilpailuina. Itse olen ehdottanut mölkkyhiihtoa, jossa suomalaisetkin pärjäisivät, kunnes muutkin oppivat pelaamaan mölkkyä.

Olympialajit ovat kolmea kategoriaa: (1) hiihdot ja muut rääkkilajit, (2) sirkusakrobatialajit suksilla ja lumilaudalla ja (3) varsinainen taide eli taitoluistelu eli paremmin sanottuna taide- eli kaunoluistelu.

Niin, ja sitten on vielä kaukalotappelu, jota myös jääkiekoksi kutsutaan.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Itse en enää katso olympialaisia tai muitakaan suurkisoja. Seuraaminen loppui Lahden kisoihin, kun suomalaiset hiihtosuuruudet kärähtivät Kirvesniemeä myöten. Loppujen lopuksi näidenkään kisojen mitalisteja ei vielä tiedetä, kehittyvät testimenetelmät voivat vielä monen vuoden jälkeen käräyttää mitalisteja. Lontoon ja Sotsin olympialaisten palkintojakin on jaettu uudelleen ja tullaan ehkä vieläkin jakamaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Manu Korkman, #2.
Olen täsmälleen samaa mieltä tuosta kiellettyjen aineiden käytöstä. Se on vienyt pohjan tulosten uskottavuudelta. Ja kiellettyjen aineiden ja menetelmien luetteloviidakko on niin merkillinen ja täynnä harmaita alueita, ettei siitä ota erkkikään selvää.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Iivo Niskanen toi Suomelle vihdoinkin kultamitalin Koreasta. Nyt lauantaina kannattaa juhlia Iivoa - ja myös 100-vuotiasta Viroa. Mutta ei sovi unohtaa niitä, joilla ei mene hyvin Koreassa tai Virossa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset