TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Taas kellonviisariensiirtosulkeiset - voi ei!

# Käsillä on palmusunnuntai 25. maaliskuuta. Se on täällä Suomessa vuoden lyhin päivä, vain 23-tuntinen. Edellisenä yönä on nukuttu liian lyhyet unet ja siirretty kelloja eteenpäin, kuka on muistanut. Sitten herättyämme yritämme ottaa selvää, mitä kello on Suomessa ja eri puolilla maailmaa.

Tämä tieto on tärkeämpi kuin koskaan ennen nykyisessä globaalissa maailmassa. Kellojen siirtäminen haittaa uskomattoman paljon toimintoja, sillä eri maissa viisareita siirretään kesäaikaan eri päivinä. Lisäksi tilannetta haittaa se, että eräissä eteläisen pallonpuoliskon maissa siirrytään näihin aikoihin kesäajasta normaali- eli talviaikaan.

Vuonna 2018 kesäajassa ollaan Yhdysvalloissa ja Kanadassa 11.3.-4.11. eli pidempään kuin Suomessa ja EU-maissa.  Jo tämä tuottaa tuskaa ja harmia. Vielä kimurantimmaksi tilanne käy, kun saamme tietää, että Australiassa ja Uudessa-Seelannissa on eletty kesäajassa koko meikäläisen talven. Kelloja siirretään taaksepäin eli normaaliaikaan aprillinpäivänä 1.4. eli heti kun Euroopassa oli hypätty kesäaikaan. Tilanne muuttu yhä pähkähullummaksi, kun Australiassa vain eräissä osavaltioissa käytetään kesäaikaa.  Esimerkiksi Sydneyssä käännellään kellonviisareita, Brisbanessa ei.   

Kellojen siirtelystä koituu terveyshaittoja, väärinkäsityksiä, myöhästymisiä ja taloudellisia tappioita. Muutaman viikon ajan on parasta tarkistaa ulkomaiden kellonajat netistä: http://kellonaika.com/

 

Kellonviisareiden siirtely tuottaa loputtomia sekaannuksia

# Minulla on runsaasti journalistisia kontakteja nimenomaan Australian kanssa. Tämä kellojensiirtoriesa on vastassa kaksi kertaa vuodessa. Epävarmuuden aikaa kestää viikkoja, koska kesä- ja talviaikaan ei siirrytä eri maissa ja osavaltioissa edes samoina päivinä.

Englanniksi kesäaikaa kutsutaan ”päivänvalon säästämisen ajaksi”. Meillä Suomessa tässä ei ole ideaa, sillä kesällä päivänvalosta ei ole minkäänlaista puutetta. Eihän tässä ole mitään järkeä. Jos halutaan saada enemmän päivänvaloaikaa, sopisi siirtää työaikaa aikaisemmaksi ja pitää kellon viisarit paikoillaan.

Sopisi ottaa mallia Australian Queenslandin osavaltiosta, jossa kesäaikaa ei tunneta. Eiväthän lypsävät lehmätkään ymmärrä antaa maitoa kesällä ja talvella eri aikoina. Useissa muissa Australian osavaltioissa sen sijaan ollaan mukana kellojen siirtämisen hullunmyllyssä.

Avustan myös Australian valtion maahanmuuttajille suunnattua radiota nimeltä SBS. Sen ohjelmia voi onneksi kuunnella milloin itse kullekin sopii On Demand-palvelusta:  http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/ 

Suomalaiset EU-mepit ovat yrittäneet lobata unionia kellonviisareiden siirtelyn lopettamiseksi. Kiitos siitä. Mutta se näyttää vievän aikaa ja voimia. Suomi ei voi tässä asiassa toimia yksinään, vaan olemme EU:n liekanarussa. 

Ainoa järkevä ratkaisu nykyisessä globaalissa maailmassa olisi yhteinen maailmanaika. Kyllä me nopeasti tottuisimme siihen, että aurinko voi olla etelässä vaikkapa klo 6, 12, 18 tai 24.  Tärkeintä on, että  kaikkialla maapallolla elettäisiin samaa kellonaikaa. Vaikkapa lentoaikataulujen kannalta se olisi erinomaista. Vuorokausi ja jopa vuosi vaihtuisi kaikkialla maapallolla samaan aikaan eikä edes päivämäärärajaa tarvittaisi Tyynellämerellä.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös voitaisi tehdä niin, että vain syksyllä siirrettäisiin kelloja joka vuosi taaksepäin, jotta saadaan nukkua yksi tunti enemmän? Keväällä ei siirrettäisi koskaan minnekään.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #1.
Se olisi hyvä ratkaisu, jos joka maassa tehtisiin sama siirto. Jokainen maa jatkaisi päivämäärärajalle aseti ja lopettaisi siihen. Erinäisten vuosien jälkeen kello kävisi kaikkialla maapallolla samaan tahtiin. Olisimme yhteisessä maailmanajassa. Hienoa!!!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kellonviisarien siirtely 0n myös taloudellinen kysymys. Suomen pitäisi mahdollisimman pikaisesti siirtyä samaan kellonaikaan kuin Keski-Eurooppa ja Ruotsi. Tämä olisi jo talouden kannalta ratkaiseva edistysaskel.

Suomi on menettänyt uskomattoman monia kauppoja ja talouskontakteja sen takia, että meillä työt lopetetaan tuntia aikaisemmin kuin Tukholmassa, Frankfurtissa ja Pariisissa. Usein tärkeät päätökset tehdään iltapäivän työvuoron lopussa. Kun silloin otetaan yhteyttä Suomeen, vastauksena kuullaan automaatista: "Olemme jo lopettaneet työpäivän. Ottakaa yhteyttä huomisaamuna tai viikonlopun jälkeen!" Siinä meni bittiavaruuteen sekin tärkeä tilaus!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kellonviisarien siirtely voi olla myös taloudellinen kysymys. Suomen pitäisi mahdollisimman pikaisesti siirtyä samaan kellonaikaan kuin Keski-Eurooppa ja Ruotsi. Tämä olisi jo talouden kannalta ratkaiseva edistysaskel.

Suomi on menettänyt uskomattoman monia kauppoja ja talouskontakteja sen takia, että meillä työt lopetetaan tuntia aikaisemmin kuin Tukholmassa, Frankfurtissa ja Pariisissa. Usein tärkeät päätökset tehdään iltapäivän työvuoron lopussa. Kun silloin otetaan yhteyttä Suomeen, vastauksena kuullaan automaatista: "Olemme jo lopettaneet työpäivän. Ottakaa yhteyttä huomisaamuna tai viikonlopun jälkeen!"

Siinä meni taas bittiavaruuteen sekin tärkeä tilaus!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa otetaan 25.3. kantaa kellonviisareiden siirtelyyn otsikolla "Kesäajasta ei päästä eroon". Kirjoituksessa todetaan, että suomalaismepit ovat esittäneet EU:ssa kellonaikojen kopeloinnista luopumista, mutta hävinneet äänestyksessä. Asiaa on sentään päätetty tutkia.

Suomi on siis kesäaikahulluudessa naimisissa EU-järjestön kanssa.

Hesarissa arvellaan, että kesäajasta on enemmän hyötyä etelässä kuin täällä napapiirin kieppeillä. Eihän se niin ole. Sitä paitsi olisi paljon järkevämpää muutella työaikoja auringonvalon perusteella kuin sekoittaa koko maailmantalouden korttipakka muuttelemalla kellonviisarien asentoa eri suuntiin eri puolilla maailmaa ja vielä eri päivinä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tein heti ensimmäisenä kesäaika-aamuna tyypillisen virheen. Ryhdyin kuuntelemaan Australian Townsvillen suomenkielistä radiolähetystä asemalta 4TTT tuntia liian aikaisin eli klo 10. Nythän se alkaa vasta klo 11 Suomen kesäaikaa. Voitte vaikka todeta: http://4ttt.radio.net/

Juhani Vehmaskangas

"Ainoa järkevä ratkaisu nykyisessä globaalissa maailmassa olisi yhteinen maailmanaika."

Hyvä idea, eipä ole itsellä tullut mieleen.

"Kellojen siirtelystä koituu terveyshaittoja, väärinkäsityksiä, myöhästymisiä ja taloudellisia tappioita." ...ja onnettomuuksia, tapaturmia.

Suomi voisi omia kansalaisiaan suojella siten, että ensi syksystä alkaen kun talviaikaan siirrytään niin samalla rukattaisiin aikatauluja tuolla tunnilla. Ei tarvitsisi junienkaan pysähdelle. Paljon muutakin hyötyä siitä olisi.

Jos siis työpäivä kesaikaan alkaisi kello seitsemän niin talviaikaan se alkaisi kello kuusi, jne.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juhani Vehmaskangas, #7.
Olemme täsmälleen samalla kannalla. Toivottavasti tälle tolkkulinjalle ilmaantuu runsaasti kannatusta. Muutos olisi saatava ripeästi vauhtiin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kaikkeen tottuu, myös viisarisulkeisiin. Ainakin minulle kellojen kääntely ja vääntely, nykyään yhä useammin myös asettelu, on jo vuotta rytmittävä rutiini. Olen suunnitellut jatkavani kesä- ja talviajan ylläpitoa tarvittaessa vaikka yksin, jos muu yhteisö luopuu tästä viehättävästä viisarirituaalista.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuomo Kokko, #9.
Voihan se olla viehättävä "viisarirituaalikin" - ellei tarvitse olla yhteydessä muihin maailman maihin ja niiden "rituaaleihin". Minä en ainakaan ole tottunut tähän kevään ja syksyn sekopäisyyteen. Muistelen kaihoisasti aikoja ennen vuotta 1981.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Myös Suomen Kuvalehdessä on käyty keskustelua kesäajasta ja kellonviisariensiirtelystä. Altti Majava (SK 10/2018) ehdottaa kesäajasta luopumista ja siirtymistä läntisempään aikavyöhykkeeseen. Se helpottaisi kanssakäymistä "Euroopan ytimiin". Muutos veisi kyllä pois iltapäivän valoisia tunteja. Mutta asia voitaisiin hoitaa helposti työaikojen varhentamisella niillä aloilla, jolloin ei tarvitsisi pysytellä työpaikalla yhtä kauan kuin Pariisissa ja Berliinissä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomen Kuvalehdessä 12/2018 Jaana Raussi kirjoittaa, että Suomen ei kannata luopua kesäajasta yksinään niin kauan kuin EU-maat käyttävät kesäaikaa. Mutta Suomi voi kai omalla päätöksellään siirtyä samaan aikavyöhykkeeseen kuin "EU:n ydin". Siitä olisi hyötyä kansainvälisille suhteille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset