TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Maikkarin Merja Ylä-Anttilasta tulee Yle-Anttila

# Merja Ylä-Anttilan valinta Ylen toimitusjohtajaksi oli luonnollinen ja järkevä ratkaisu. Onnea ja menestystä uudelle mediajohtajalle.

   Ylen hallituksen puheenjohtaja, professori Thomas Wilhelmsson oli yllättynyt siitä, että Ylen ykköstehtävää haki vain 25 henkilöä. Olisi mielenkiintoista tietää, keitä nuo olivat. Heistä kukaan ei ilmeisesti kelvannut, koska Ylä-Anttila löydettiin rekrytointiyrityksen kautta.

   Oli hieman yllättävää, että yliopistomies ei valinnut kansallisen mediayhtiön johtoon henkilöä oppiarvojen pohjalta vaan vankan käytännön journalistisen työskentelyn ja kokemuksen perusteella. Se sopii mainiosti, sillä vain käytännön työ auttaa journalistia pysyttelemään mukana rajussa ajan virrassa. Uutisten valinta ja muotoilu on rankkaa käytännön työtä, jossa on otettava riskejä ja oltava valmiina myös erehdyksiin. Ne on tietenkin laatumediassa korjattava välittömästi.

   Merja Ylä-Anttila on siis valmis painamaan päähänsä Yle-myssyn. Häntä on jo ehditty nimittää Yle-Anttilaksi. Mutta näihin saakka hänet on Ylessä tunnettu Maikkari-Merjaksi. Yle ja MTV ovat monien mielissä kuin Tampere ja Turku tai Pori ja Rauma. Yle on nyt siis saanut toimitusjohtajan Maikkarista. Kyllä siihen varmaan ennen pitkää tottuu.

   Merja Ylä-Anttila on ilman muuta valmis ja pätevä vastaamaan Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnoista radiossa ja televisiossa.

   Hän on myös pätevä ja sopiva hoitamaan Ylen ja kaupallisen median suhteita. Se on suuri ja tärkeä ongelmakenttä.

 

Ylen moninaiset tehtävät

# Ylen toimipiiriin kuuluu vielä paljon muuta. Yle on myös erittäin merkittävä kulttuurin tuottaja. Ylellä on kokonainen Radion sinfoniaorkesteri, RSO. Yle myös valmistaa itse monenlaisia viihde- ja kulttuuriohjelmia ja tilaa niitä ulkopuolisilta tuottajilta. Myös lastenohjelmat ovat tärkeitä sekä radiossa että televisiossa. Niiden avulla nuorisoa voidaan opettaa kännykän piiristä radion ja television ääreen. Kaupallisella puolella lapset ovat ongelmallinen kohderyhmä, koska heille ei voida kohdistaa mainoksia.

   Suosittelisin Merja Ylä-Anttilalle opintomatkoja Pohjoismaiden, Britannian ja Saksan yleisradioyhtiöihin. Yhdysvaltoihin ei sen sijaan kannattaisi lähteä varsinaista oppia ottamaan muutoin kuin virheiden välttelyn mielessä.

 

Opintomatka Australiaan kannattaisi

# Sen sijaan Australian julkisesta radio- ja tv-toiminnasta olisi otettavissa paljon oppia. Opintomatkan rahat eivät menisi hukkaan. Monikaan ei tiedä, että Australian julkishallinnollinen radio- ja tv-toiminta on harvinaisen kehittynyttä. Australian ABC tuottaa Ylen tavoin ohjelmia radiolle ja televisiolle. Australialla on myös ulkomaille suunnatut radiolähetykset. Niiden merkitys on kuitenkin vähentynyt, koska nykyisenä digiradioaikana suuri osa paikallisradiolähetyksistäkin on kuunneltavissa kaikkialla maapallolla.

   Australia on hoitanut esikuvallisesti myös maahanmuuttajien omakielisen radiotoiminnan. Niistä vastaa valtionyhtiö Special Broadcasting Service, SBS. Tällaiset lähetykset ovat parasta mahdollista kotouttamista. Niiden tuottaminen tietenkin maksaa. Mutta hinta tulee moninkertaisesti takaisin maahanmuuttajien nopeampana ja tehokkaampana kotoutumisena uuteen kotimaahan. SBS:llä on maahanmuuttajaradiolähetyksiä lähes 70 kielellä. Tästä saa lisätietoa:

http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/254022-australiasta-radio-oppia-merja-yle-yla-anttila

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Vähän hirvitti kun kuunteli Ylä- Anttilan haastattelua heti valinnan jälkeen. Hän sanoi, että ohjelmien sisällöt eivät kuulu hänelle. Kenelle sitten? Eikö monikymmenvuotista ammattitaitoa tarvita juuri siihen. Esim Ylen talousmiehet ovat erikseen.

Kansa odottaa, että se saa ohjelmia, joita se tarvitsee ja haluaa, huomioiden tasapuolisesti kaikki ihmiset. Meidän rahamme siellä pyörivät.

Joku sanoi ilkikurisesti, että ennen Yle teki hyviä ohjelmia, nyt sen tehtävä on säästää rahaa. Tuskin sitä niinkään tarvitsee säästää, vaan käyttää oikeisiin ohjelmiin.

Antiikin Kreikassa pohdittiin sitä, pitääkö kansan saada mitä se haluaa, vai sitä mitä se tarvitsee.
Tuskin tämän asian pohtiminen saa loppua koskaan.

Onko esim 300: t sadat uutiset vuorokaudessa Ylestä liikaa vai liian vähän, eteenkin jos tähän lisätään sadat ja tuhannet (toinen toisiaan matkivat) uutiset taivaskanavilta ja netistä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jorma Moll, #1.
Oli tosiaan erikoista kuulla, että ohjelmien sisällöt eivät kuulu Ylen toimitusjohtajalle. Merja Ylä-Anttilahan ilmeisesti valittiin pitkäaikaisen journalistisen kokemuksensa perusteella.

Vai vaikuttiko enemmän se, että hän on myös vetänyt kaupallista mediatoimintaa? Onko tarkoitus rakentaa uusia muotoja kaupallisen ja ei-kaupallisen toiminnan välille?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Nyky-Yle kuulemma pyrkii lähestymään kaikin keinoin alle 40-vuotiaita. Siinä on sikäli järkeä, että nuoret eivät kohta kännyköineen edes tiedä, mikä on radiovastaanotin tai olohuoneen nurkassa seisova telkkari. Se ei kuitenkaan ole ratkaisevaa, sillä radiota voi kuunnella ja televisiota katsella kännykästä ilmankin telkkaria - vieläpä silloin kun itselle sopii eli ondemand.

Sen sijaan vanhemmat polvet vielä käyttelevät radiovastaanottimia ja telkkareita. Heitä hämää se, että esim. radiolähetysten välipaloina tarjotaan jopa nykyään Yle-Puheessa modernia popmusiikkia. Olen ehdottanut, että Yle-Puhe voisi erottautua Radio Suomesta ja Yle-X:stä soittelemalla ajatonta kansanmusiikkia. Sieltä löytyy todella hienoja piisejä vaikka millä mitalla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Australian maahanmuuttajille suunnatusta yleisradiotoiminnasta on lisää tietoa tässä:

http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuu...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Maahanmuuttajaohjelmien tekijöitä olisivat maahanmuuttajat, jotka ovat jo ehtineet tutustua uuteen asuinmaahansa mutta eivät ole ehtineet unohtaa lähtömaan kieltä ja tapoja.

Esimerkiksi uussuomalaiset Yagmur Özberkan ja Susani Mahadura voisivat ryhtyä tekemään radiolähetyksiä maahanmuuttajakielillään (jos he sattuvat niitä vielä osaamaan). Hehän ovat jo tehneet suosittua Yle-Puheen ohjelmasarjaa suomeksi.

Kuuntelin juuri heidän tekemänsä hurjan ohjelman seksistä ja pornosta. Mitenkähän tuollainen ohjelma soveltuisi kulttuuriin Turkissa tai Sri Lankassa? Tämä vain osoittaa, miten paljon kulttuurit ja maan tavat eroavat toisistaan. Siksi tarvittaisiin maahaznmuuttajaohjelmia maahanmuuttajakielillä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset