TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Nyt tarvitaan liikettä blokkivaaleihin

# Siinä olen Hjallis Harkimon ja Nyt Liikkeen kanssa samaa mieltä, että Suomen nykyinen "sekametelisoppahallitusmalli" ei toimi hyvin. Harkimo tarjoaa tilalle vaikka Ruotsin ja Tanskan nykyisiä vähemmistöhallituksia, jotka joutuisivat kaiken matkaa ottamaan huomioon myös opposition näkemykset. Silloin ei sorruttaisi sellaisiin typeryyksiin kuin nykyinen Sote-malli. Harkimon mukaan sitä kannattaa vain puolet Kokoomuksen eduskuntaryhmästä - jos he voisivat kertoa vapaasti mielipiteensä.

   Harkimo alkaa myös ilmeisesti ymmärtää, ettei hänen veljeilynsä lännen pakotelistoile joutuneiden venäläisten oligarkkien kanssa näytä hyvältä. Harkimo kertoi, että nuo liikesuhteet syntyivät valitettavan väärään aikaan, jolloin juuri kukaan ei vielä osannut ennustaa Ukrainan kriisiä, joka myrkytti idän ja lännen välit. Harkimo onkin ilmoittanut myyvänsä jääkiekkoseura Jokerit, joka pelaa lätkää itäisissä oligarkkisarjoissa.

   Olen samaa mieltä, että Suomen poliittinen järjestelmä ei toimi hyvin. Varsinaisia pohjanoteerauksia ovat Kataisen-Stubbin "sekametelisoppahallitukset" ja nykyinen Sipilän kabinetti, jossa peräti viisi Sinistä ministeriä istuu tyhjän päällä. Tällainen tilanne ei olisi voinut jatkua vuodesta vuoteen Pohjoismaiden ja länisen Euroopan sivistyneissä demokratioissa. Valtionpäämiehen pitäisi voida puuttua tuollaiseen hallitusvallan vääristymään. Mutta meillä presidentiltä on poistettu tämä ratkaiseva päätäntävalta.

  Suomi tarvitsisi läntisten sivistyneiden demokratioiden kaltaisen blokkijärjestelmän. Puolueiden olisi ennen vaaleja kerrottava äänestjille, minkä puolueiden kanssa ne olisivat valmiit muodostamaan hallituksen. Pääministeriä ei valittaisi suurimmasta puolueesta vaan suurimmasta puolueiden vaaliblokista.

 

# Seurasin televisiosta, kun Kokoomuksen kapinallista Hjallis Harkimoa haastateltiin. Harkimo on ilmiselvästi turhautunut siihen, että hänet unohdettiin takapenkille. Ensimmäisen kauden kansanedustajille sellainen on normaalia. Mutta Harkimo ei ole ihan normaali. Hänelle lienee ollut viimeinen pisara, että myös ensimmäisen kauden kansanedustaja Kai Mykkänen sai ministerin postin. Noin voin kuvitella.

   Räväkäksi liikemieheksi tunnettu Harkimo ei halua tyytyä kohtaloonsa. Hän otti ja erosi Kokoomuksesta. Nyt hän on perustanut jonkinlaiden "ajatuspajan" ja Nyt Liikkeen.  Mukaan on liittynyt demareista vieraantunut Mikael Jungner. Jungnerin lienee turhauttanut se, että hän ei pystynyt vetämään kansaa Paavo Lipposen taakse presidentinvaaleissa v. 2012. Jungnerilta jäi huomaamatta, että Lipponen oli hallitusyhteistyössä ajautunut Kokoomuksesta oikealle.

   Kolmantena nimenä Nyt-liikkeessä on kolumnisti ja joka asian kommentaattori Tuomas Enbuske. Houkuteltu on kuulemma myös Suvi-Anne Siimestä, joka on unohtamassa köyhien asian istuessaan  kymmenien miljardien eläkerahavuoren äärellä.

   Harkimo pitää itseään "ideoijana" ja Jungneria "kannustajana". Kummankin mielestä markkinaliberalismin pitäisi sopia kaikille suomalaisille. Mutta melkein puolet suomalaisista on toista mieltä. He eivät vain ole vieläkään ymmärtäneet muodostaa Labour-blokkia  eduskuntavaaleihin, jotka pidetään viimeistään vuoden kuluttua. Nyt Liikkeen pitäisi viimeistään herättää heidät.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

"Sekametelisoppahallitusten" aika olisi syytä lopettaa. Teot ja näytöt puhuvat puolestaan. Miten olisi vähemmistöhallitusten vuoro kuten joissakin maissa on tapana tai Sveitsin malli? Itänaapurin malli on irvikuva samoin Setä Samulin Trumppi-farssi tai -tragikomedia. Molemmat toimivat arveluttavin arsenaalein ja tavoin itseriitoisina maailman miliiseinä ja poliiseina. Mikä Liike olisi pysyvä Kestävän Kehityksen Liike? Meillä ja koko maailmassa?

Liikketä tule ja liikkeitä menee. Kumpoaan joukkoon tämä H-J-Liike Nyt sitten kuuluneekaan? Mutta mikä on paras ja tärkein Liike?

Ei ainakaan Alko tai Valco. - Kouluaikaan se se oli jumppatunnilla lonkanvetoliike! Mutta asiaan.

Politiikan "tekohengitysliike" on täysin vieraantunut harmaasta arjesta. Ei ihme, että jotkut ovat turhautuneet politiikkaan ja sen tekijöihin. Olemmeko ansainneet moiset känkkäränkät maamme päättäjistöön ja edusmiehiksemme/edusnaisiksemme tai valtuutetuiksemme?

Demokratian heikkous on siinä riitelevät puolueet ja korporaatiot ja eturyhmittymät. - Ryhmä-/komiteatyönä tehdystä hevosesta tulee kirahvi, kameli tai aasi tai susihukkanen! Tai KomproMissi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kari Kilpiö, #1.
Virheenä meillä on tämä järjestelmä, jonka mukaan vaalit käydään näiden Suomen sirpalepuolueiden kesken. Vaalit pitäisi käydä puolueblokkien kesken. "Pääministerivaalin" jälkeen sitten ryhdytään luomaan hallitusta Säätytalolla "pitkien puukkojen öinä". Vaaliuurnilla äänestäjille ei anneta mitään vihjeitä siitä, mitkä puolueetovat vaalien jälkeen ovat valmiita hallitusyhteistyöhön.

Olisi kiireesti mentävä opintomatkalle Pohjolaan ja lännen demokratioihin. Niin, ja presidentille olisi annettava oikeudet hajottaa eduskunta, jos puoluerakenne muuttuu ratkaisevasti vaalikauden aikana.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

"Kapinalliset" ovat häirinneet Kokoomusta (Hjallis Harkimo, Elina Lepomäki, Jan Vapaavuori), Keskustaa (Paavo Väyrynen) ja demareita (Mikael Jungner). Vakavin on Kokoomuksen tilanne, joka heiluttaa jo pahasti Juha Sipilän hallitusvenettä ja uhkaa pudottaa mereen kannella keikkuvan Sote-tynnyrin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mitäs mieltä olet persujen ja sinisten Liikkeiden/puolueiden jähinöistä ja tulevaisuudesta? Esimerkiksi hallitustakin ajatellen. Hajoaako hallitus jne?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kari Kilpiö, #4.
Hallitus olisi pitänyt hajottaa ja järjestää uudet vaalit heti sen jälkeen, kun Perussuomalaiset jakautuivat. Mutta meiltä puuttu edellytykset tuollaisiin päätöksiin, kun presidentiltä otettiin siihen liittyvä toimivalta. Se oli suuri virhe. Kyllä valtionpäämiehellä pitäisi olla valtuudet hallituksen kaatamiseen. Eihän pääministerin voi edellyttää kaatavan omaa hallitustaan. Nyt sitten joudumme ilmeisesti kestämään tällaista rampaa hallitusta vielä kokonaisen vuoden.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset