TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Sauli Niinistö ei koskenut Kokoomus-soppaan

# Presidentti Sauli Niinistö esiintyi Yle-tv:n haastattelussa 28.4.  rauhallisesti ja suvereenisti. Olihan hän saanut vapaan pohjoismaisen demokratian sääntöjen mukaisissa vaaleissa melkein 2/3 annetuista äänistä. Se on niin poikkeuksellinen määrä, että monet miettivät vieläkin, mistä oikein oli kysymys.

   Haastattelussa käsiteltiin vain ulkopolitiikkaa. Presidentti ei selvästikään halunnut puuttua sisäpolitiikkaan, vallankaan hallituspolitiikkaan, vaikka Suomen ministeristö on jo toista vuotta istunut aivan poikkeuksellisella pohjalla, osittain tyhjän päällä. Presidentiltä on kerta kaikkiaan riistetty oikeudet puuttua tuohon kysymykseen. Se vie presidentiltä sananvapauden, koska hän ei voi edes kuiskata ilman, että se tuntuisi moukariniskulta.

 

# Ulkopoliittistakin keskusteltavaa näinä aikoina on kukkuramitoin.  Sekä Trumpin että Putinin kanssa hiljattain keskustellut presidentti oli selvästi huolestunut. Hänen mielestään ei ole hyvä, että muutamat mahtimaiden päsmärit määräilevät maailman menoa. YK ja EU ovat menettäneet painoarvoaan. Tuo tematiikka nousee kuulemma tulevien Kultaranta-keskustelujen aiheeksi. Se on hyvä valinta.

   Keskusteltiin myös arkisista arktisista kysymyksistä. Trump on saatava uskomaan ilmastonmuutokseen ja Putin siihen, että ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttama. 

   Syyrian kriisi olisi saatava ratkaistuksi, vaikka kukaan ei osaa sanoa miten. 

   Fortum-yhtiön Venäjällä kohtaaman arvostelun presidentti arveli johtuvan mahdollisesti Fortumin Saksan-kaupoista.

   Esillä oli myös Itämeren kaasuputki. Suomi pitää sitä yhä edelleen vain ympäristökysymyksenä eikä turvallisuusriskinä niin kuin eräät Itämeren valtiot. 

   Olisin toivonut presidentiltä myös kysyttävän, mitä hän ajattelee ex-pääministerien Esko Ahon ja Paavo Lipposen toimista idänkaupan piirissä:     

http://alporusi2014.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254513-suomettuminen-ei-vai...

   Olisi myös ollut kiinnostavaa kuulla, mitä presidentti ajattelee kansanedustaja Elina Lepomäen kummastelusta, miksi presidentti ei ole Suomen Nato-jäsenyyden kannalla niin kuin hänen entisen puolueensa Kokoomuksen enemmistö.

   Ehkä Suomen on viisasta pitää Nato-yhteyksiä vireillä ja kertoa Kremlille, että olemme kyllä valmiita liittymään nopeasti, ellei meitä kohdella asianmukaisesti. Jäsenyys toisi heti lisää jännitystä rajalle.

 

# Haastattelun lopuksi presidentiltä päästiin koululaislehti Kevätpörriäisen kautta kysymään, mitä presidentin perheen pienimmälle kuuluu. Sauli Niinistö kertoi, että studiolle lähtiessä poika oli hymyillyt hänelle - tietämättä, miten hankalaan paikkaan isi oli menossa... 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Presidentti otti kantaa myös Koreoiden tilanteeseen. Olemme nähneet siellä ihmeitä. Olympialaisista alkanut suhteiden lämpeneminen on jatkunut ja tuottanut johtajien tapaamisen, jota on pidettävä jonkinlaisena kulminaationa. On kuitenkin liian aikaista sanoa, mihin tämä johtaa. Niinistö oli varovainen kannanotossaan.

Politiikan kiemurat ovat uskomattomia. Niinpä Saska Saarikoski arvelee Hesarissa, että Koreoiden sopu olisi lottovoitto - Trumpille.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

No 2/5 äänioikeutettujen äänistä, kun koko talvella mainostettiin vaaleissa hänelle päätyvän 4/5 kansan äänistä.

"Kansasta 80 prosenttia"
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005470191.html

JSN ei nähnyt tarpeelliseksi ottaa asiaa käsittelyyn.

Taas pääsen mainostamaan:
http://janituononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25440...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jani Tuonone, #2.
On aivan totta, että puoluekantaansa ilmoittamattomien ja äänestämättömien suuruus olisi oikein kertoa. Itse vaaleissa äänestävät ratkaisevat tuloksen. Katsomoon jääneet eivät vaikuta tulokseen. Äänestysprosenttiin kyllä.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Juuri se tässä uutisoinnissa itseäni kyllästyttää, että uutisointi voi aiheuttaa jäämistä sinne katsomoon. Itsellä tulisi ainakin lohduton olo, jos haluaisin äänestää toista, mutta uutisoidaan 80 % äänestävän vastaehdokasta. Lopulta vastaehdokas voittaa 40 % äänistä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #4

Jani Tuononen, #4.
Gallupit tosiaankin aiheuttavat vaalien alla hämmennystä. Joissakin maissa niitä ei saa julkaista välittömästi äänestysten edellä.

Luotettavasti tehdyt mielipidekyselyt ovat kuitenkin osa sananvapautta ja demokratiaa. Jos ei olla tarkkoja, niillä voidaan kyllä paljonkin väärentää todellisuutta.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen Vastaus kommenttiin #5

Onhan ne pääsääntöisesti oikein tehty, mutta en näe oikeaksi "piilomainostaa" varmojen äänestäjien äänestystulosta lopputuloksena oli mielipidekyselyt kuukautta tai kuutta kuukautta ennen vaaleja. Varsinkin äänestämättömien ollessa nykyään niin suuri osa demokratiaa. Media tekee suuren osan kampanjasta mainostamalla kärkiehdokkaita pitkin vuotta.

Äänestämättömät näkyviin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #6

Jani Tuononen, #6.
On aivan totta, että äänestämättömät eivät saa ääntään kuuluviin. Mutta mitä asialle voitaisiin tehdä? Minusta gallupien julkaisematta jättäminen ei olisi ratkaisu. Gallupien yhteydessä olisi kyllä kerrottava selvästi, miten moni aikoo jättää äänestämättä.

Suomen presidentinvaalit tammikuussa 2018 olivat aivan poikkeukselliset. Koskaan Suomessa ei minun tietääkseni yksi ehdokas ole ollut noin ylivoimainen. Olisi mielenkiintoinen tutkimusaihe, miksi noin kävi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olisi syytä todella tutkia, miksi Sauli Niinistö oli viime presidentinvaaleissa niin ylivoimainen. Hävinneiden kannalta se olisi tietenkin kiusallinen mutta samalla äärimmäisen tärkeä ja hyödyllinen tutkimusaihe.

On erikoista, että ex-pääministerien Esko Ahon ja Paavo Väyrysen toimista idänkaupan alalla ei haluta keskustella, vaikka Alpo Rusi juuri viritti keskustelua tästä teemasta:
http://alporusi2014.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25451...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset