TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Ei ole demokratiaa ilman sananvapautta

  • Kuva: Suomi ja maailman sananvapauden mallimaat loistavat tällä kartalla lumivalkoisina. https://rsf.org/en/ranking 2018 WORLD P
    Kuva: Suomi ja maailman sananvapauden mallimaat loistavat tällä kartalla lumivalkoisina. https://rsf.org/en/ranking 2018 WORLD P

# Sananvapauden päivänä on miellyttävä todeta, että Suomi on tällä demokratian tärkeällä lohkolla yksi maailman parhaista maista. Olemme käyneet aivan listan kärjessäkin, mutta nyt olemme neljäntenä edellämme vain Norja, Ruotsi ja Alankomaat. https://rsf.org/en/ranking

   Suomi on todella hyvässä seurassa. Mutta parantamisen varaa on kaikilla mailla, Suomellakin. Meidän pitäisi ennen kaikkea olla huolestuneita siitä, miten surkea on useimpien maailman maiden tilanne sananvapaudenkin osalta.

   Hiljattain Suomi mitattiin maailman onnellisimmaksi maaksi. Se hätkähdytti monet suomalaiset, jotka ovat arvostelleet maamme kehitystä. Olisi tässäkin suhteessa ajateltava globaalisesti ja todettava, että Suomi on maailman vähiten epäonnistunut maa. Sananvapaus on muuten oleellinen osa tuota onnellisuusmittausta.

   Toinen oleellinen osa onnellisuutta on mahdollisimman vähäinen korruptio. Jotkut voivat ajatella, että huumepoliisi Aarnion tapaus on esimerkki Suomen korruptiosta. Asia on kuitenkin päinvastainen. Korruptoituneissa maissa on aarnioita vaikka millä mitalla, mutta asiaa ei kukaan ihmettele, koska se kuuluu järjestelmään. Nyt Aarnon esimiehetkin on vedetty suurennuslasin alle tutkintaan. Se on täysin paikallaan Suomen kaltaisessa melkoisen vähäisesti korruption mädättämässä maassa.

 

Huolena Puola, Unkari – ja Trump!

# Maailman korruptioraportissa todetaan, että vuosi 2017 oli käännekohta. On jouduttu ”totuuden jälkeiseen aikaan” ja monenlaisen propagandapommituksen kohteeksi myös maailman demokraattisimmissa maissa.

   Suomi oli vielä hiljattain sananvapauden ykkösmaa maailmassa. Mutta sittemmin pääministerin yritykset Ylen ohjelmiin vaikuttamiseksi ja Helsingin Sanomien toimittajan Laura Halmisen lähdesuojan murtaminen taisivat viedä Suomelta ykköspaikan.

   EU:ssa on pidetty sananvapautta tärkeänä periaatteena. Tosin jopa monessa EU-maassa on veroparatiisitoimintaa, jonka paljastaminen on journalisteille hankalaa, suorastaan mahdotonta. Ja itäisessä Euroopassa on maita niin kuin Puola ja Unkari, joiden sananvapaus on hyvinkin uhanalainen. Ihmisoikeuksien ja sananvapauden heikko taso on selvästi jarruttanut EU:n jäsenyyden myöntämistä Balkanin alueen maille.

   Täältä Euroopasta käsin seuraillaan myös levottomalla mielellä USA;n presidentin Donald Trumpin toimia. Hän on ottanut maan laatulehdistön hampaisiinsa, heittelee primitiivisiä Twitter-viestejä ja jätti jo toistamiseen Washingtonin vuosittaisen lehdistötapaamisen väliin. 

 

Julkisen vallan medialla tärkeä rooli

# Sananvapauteen kuuluu myös julkisen vallan radio- ja tv-toiminta. Läheskään  kaikkia tärkeitä mediapalveluja ei voida hoitaa kaupalliselta pohjalta. Esimerkiksi lasten ohjelmien yhteyteen ei voida sijoittaa mainoksia. Kaupallisilla yhtiöillä ei myöskään ole intressiä ylläpitää vaikkapa sinfoniaorkesteria.

   Erityisen tärkeää Ylen kaltaiselle julkisen vallan yhtiölle olisi hoitaa maahanmuuttajien ohjelmatarpeita. Jos Suomeen muuttajille annettaisiin omakielistä radio- ja/tai tv-ohjelmaa, jossa selvitettäisiin suomalaista kulttuuria ja elämänmuotoa, kotoutuminen Suomeen nopeutuisi oleellisesti. Ohjelmien tuotantokustannukset tulisivat taloudellisena hyötynä nopeasti takaisin.

   Parhaana esimerkkinä on Australia, jonka kymmenien maahanmuuttajakielisten radiolähetysten joukossa on suomenkielinen ohjelma. Olen avustanut näitä SBS-radion suomenkielisiä lähetyksiä jo yli 20 vuotta. Ohjelmaa voi kuunnella tästä: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohighlights

   Suomen somaleilla olisi jo valmis radiotoimittaja paikalla. Daud Hussein alkoi miettiä Somaliasta lähtöä, kun radioaseman oli pakko pyytää anteeksi al-Shabaab -järjestöltä. Viime vuonna Somaliassa tapettiin Somalian journalistiliiton tilastojen mukaan viisi toimittajaa. Somalia on surkeimpia maita sananvapauskartoilla. Nyt Husseinin unelmana olisi pyörittää Suomessa somalinkielistä radiota. https://yle.fi/uutiset/3-10156143

   Ylen toimitusjohtajana pian aloittava Merja Ylä-Anttila varmaan ymmärtää maahanmuuttajaradion oleellisen merkityksen nykyisenä globaalina aikana.        

  

Kuva: Suomi ja maailman sananvapauden mallimaat loistavat tällä kartalla lumivalkoisina. https://rsf.org/en/ranking 2018 WORLD PRESS FREEDOM INDEX

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tämän päivän 3.5. Helsingin Sanomissa on mielenkiintoisia kirjoituksia sananvapaudesta. Päätoimittaja Kaius Niemi kirjoittaa, että Suomen kaltaisessa maassa riippumattoman lehdistön ja vallanpitäjien välillä kuuluu olla jännite.

Suomen Pen-klubin puheenjohtajan, kirjailija Venla Hiidensalon mielestä suomalaisten ei ole syytä luottaa siihen, että sananvapaus ja tasa-arvo aina vain edistyisivät täällä.

Helsingin Sanomat järjestää Sanomatalon Mediatorilla 3.5. klo 16 alkaen sananvapausseminaarin, jossa on kansainvälisiä ja kotimaisia puhujia. Tilaisuutta voi seurata netistä: www.hs.fi

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Eräät entisen itäblokin maat otettiin EU:n jäseniksi ilmeisen sinisilmäisesti. Kuviteltiin, että liittyminen demokraattisten valtioiden yhteisöön toisi maihin nopeasti oikean demokratian ja sananvapauden. Se oli toiveajattelua, josta EU yrittää vähitellen toipua. Ongelmina ovat varsinkin Puola ja Unkari.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Niinpä otettiin, tai paremminkin ostettiin.
Entäpä Espanjan demokratia - onko se mielestäsi parempi kuin Puolan ja Unkarin?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Matti Virtanen, #3.
"EU:n ytimissä" eli Saksassa, Ranskassa ja Benelux-maissa toivottiin varmaan, että Espanja ja Italia kehittyisivät nopeasti "oikeiksi demokratioiksi". Mutta takapakkia tuli heti alkuun. EU sai Italian Berlusconista jopa "ensimmäisen Trumpin". Sivistynyt demokratia ja sananvapaus on vaativaa harjoitusta, jossa ei koskaan tule valmiiksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomen somaleilla olisi meidän maassamme paljon oppimista. Somania on nimittäin sananvapausvertailuissa surkeimmassa rapaluokassa sijalla 168. Pahnanpohjimmainen on muuten Pohjois-Korea sijalla 180.

Yle tarvitsisi kiireesti ohjelmia somaliksi noiden maahanmuuttajien kotouttamiseksi suomalaiseen kulttuuriin ja elämänmenoon.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Yle tarvitsisi kiireesti ohjelmia somaliksi noiden maahanmuuttajien kotouttamiseksi suomalaiseen kulttuuriin ja elämänmenoon."

Assimilointi ei toimi pelkillä radio-ohjelmilla!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen, # 7.
Assimilointi ei todellakaan toimi pelkillä radio-ohjelmilla. Mutta maahantulijoiden omalla kielellä annettava Suomi-informaatio auttaisi ja nopeuttaisi merkittävästi kotoutumista.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sananvapaus on aina suhteellista. Nykytilanne Suomessa ei anna paljoa kehumisen aihetta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen, #6.
Olen täsmälleen samaa mieltä siitä, että sananvapaus on aina suhteellista. Sitä ei voi mitata täysin objektiivisesti, joten kuten kyllä. Suomen tilanne on todellakin kaukana täydellisestä. Se kertoo vain, miten syvällä suurin osa maailman maista rämpivät.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Helsingin Sanomien sananvapausseminaarissa kuultiin monta mielenkiintoista puheenvuoroa. Päätoimittaja Kaius Niemi sanoi, että mediailmasto on muuttunut Trumpin kaudella. Samalla journalistin ammatti maailmalla on muuttunut entistä vaarallisemmaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset