TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Euroviisut ovat ”Eurooppa-pilakuva”

# Euroopan Unioni kulkee kangerrellen kohti yleviä päämääriään, jotka näyttävät katoavan yhä kauemmaksi. Yksi Eurooppa-projekti sen sijaan kerää huomiota, mainetta ja kunniaa. Kysymyksessä on Eurovision laulukilpailu, Euroviisut. Ne alkoivat ”kertatapahtumana” 1950-luvun lopulla ja ovat kehittyneet suoranaiseksi megavillitykseksi.

   Euroviisut ovat kuitenkin eräänlainen Euroopan ja EU:n pilakuva. Kiistat ja intohimot ovat viisuäänestyksissä samaa luokkaa kuin politiikassa. Mutta oikeat aseet pysyvät onneksi poissa pelistä. Kaiken hulluuden huipuksi San Marino ja Malta vaikuttavat lopputulokseen jokseenkin yhtä painokkaasti kuin EU:n ”suurvallat” Saksa ja Ranska tai Putinin Venäjä, joka pitää hallussaan melkein puolta Euroopan, tämän Aasian niemimaan, pinta-alasta. Jopa Australiaan muuttaneet eurooppalaiset seuraavat euroviisuja intohimoisemmin kuin EU-politiikkaa.  Siitä kertoo maailman suurin maahanmuuttajaradio, Australian SBS suomeksi ja kymmenillä muilla kielillä: https://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish?language=fi

   Euroviisut kyllä kertovat, miten sekava mosaiikki Eurooppa on. Osanottajamaita on 37, joukossa Euroopan ulkopuolelta mm. Australia ja Israel.

   Onnea vain Saara Aallolle

 

Venäjällä Voiton päivä,  День Победы

# Keskiviikkona 9.5. oli Eurooppa-päivä, jolloin liput Suomessakin liehuivat. Venäjällä sitä vietettiin Voiton eli Pobedan päivänä, День Победы Hitlerin Saksan kukistumisen 9.5.1945 muistoksi.

   Lännessäkin tunnetaan Voiton päivä, Victory in Europe Day.  Mutta sitä vietetään mm. Ranskassa ja Norjassa jo 8.5. Miksi niin? Siksi, että Hitlerin valta murtui tuona päivänä. Mutta Neuvostoliitossa kellot käyvät etuajassa. Siellä oli silloin jo 9.5.1945.

   Meillä Suomessa Hitlerin vallan kaatumista ei ole tunnettu samalla tavalla kuin muualla Euroopassa. Suomihan taisteli ensin talvisodassa Stalinia ja Hitleriä vastaan, jatkosodassa Stalinia vastaan jopa Hitlerin avustuksella. Lapin sodassa Suomi käänsi aseensa Hitleriä vastaan ja hoiti homman loppuun jo huhtikuussa 1945 eli ennen Voiton päivää.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Euroviisuhuumassa ei ole enää mitään mittaa eikä määrää. Tätä pöhöttyneiden iskelmäpiisien kilpailua seurataan suorastaan hurmioituneesti Australiassa asti. Siellähän suuri osa väestöstä on melko tuoreita Euroopasta tulijoita.
Useimmat Lissabonissa esitetyt kappaleet olivat suunnattomien valoefektien keskellä tapahtuvaa jumppaa. Näkyvyyttä yritettiin rakentaa aivan epätoivon vimmalla. Kuuluvuudesta ei monesti ollut niinkään väliä.
Joukossa oli myös virkistäviä euroviisuparodioita, jollaisena pidän erityisesti Norjan kipaletta. Hyvä, että se meni jatkoon.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olen kaikkea muuta kuin putinisti, mutta minusta oli surullista, että Venäjän rullatuolissa istuva Julia Samoilova ei päässyt jatkoon. Viime vuonna Kiovassa hän ei päässyt Ukrainan sotakriisin takia edes esiintymään. Se tuntui todella pahalta.

Nyt olisin suonut hänelle finaalipaikan, vaikka hänen lauluesityksensä oli hennonlainen. Euroviisujen vertailussa on aina monenlaisia kriteerejä. Yhtenä kriteerinä on inhimillisyys.

Kyllä liikuntavammaisillakin pitäisi olla oikeus osallistua ja menestyä, jos laulavat hienosti, vaikka eivät voikaan esittää euroviisuihin pesiytynyttä hyppyjumppaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Euroviisut ovat myös kulttuuripolitiikkaa tai oikeammin ja enemmän pelkkää politiikkaa. Äänestyksissä poliittisesti samanmieliset maat tukevat toisiaan. Venäjä tuntee olevansa "koulukiusattu", jota ei päästetty olympialaisiin eikä viime vuonna euroviisuihin. Kremlissä Venäjän johto pääsee julistamaan kansalle, että "meihin venäläisiin suhtaudutaan epäoikeudenmukaisesti". Tällainen kehitys ei tuo liennytystä kansainväliseen politiikkaan. Päinvastoin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Oman maan osallistuminen Eurovision laulukisoihin lisää ihmisten tyytyväisyyttä elämäänsä, kertoo tuore brittitutkimus. Tyytyväisyys lisääntyy etenkin, jos maa menestyy kisoissa, mutta jo pelkkä osallistuminen on tutkimuksen mukaan plussaa.

– Selvitämme päivätöiksemme poliittisten päätösten, ympäristötekijöiden ja taloudellisten olosuhteiden vaikutusta ihmisten elintapoihin ja terveyteen. Euroviisujen alla tuli mieleemme pohdiskella, mahtavatko kisat vaikuttaa hyvinvointiin kansakuntien tasolla, kertoo tutkimusta johtanut Filippos Filippidis. https://yle.fi/uutiset/3-10200949

Tuossa oli taas tyypillinen ns. nollatutkimus. Kyllähän menestys lisää tyytyväisyyttä. Sen tietää ilman tutkimustakin.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

milloinkohan aletaan euroviisuissa kannattamaan nationalismia tai ainakin oman maan päätäntä valtaa..

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Petri Pirskanen, #5.
Politiikka työntyy helposti mukaan euroviisuihin. Muistamme hyvin viime vuoden, jolloin Venäjän osanotto hylättiin poliittisista syistä, jotka eivät edes liittyneet Venäjän musiikkikappaleen sanoitukseen.

Onkin hyvä, että kisoissa on mukana uudenlaisia ja erilaisia kappaleita niin kuin Israelilla ja Norjalla. Niissä kritisoidaan hienosti perinnäisiä euroviisuja.

Toivottavasti politiikka ei tule peliin vaikkapa Isaraelin menestystä uhkaamaan.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Israel oli jotain ihan hirveää -.- niin esityksenä kuin lauluna saatikka tekstin osalta... ainut oli musiikki ja sekin oli otettu muualta eikä itse keksittyä..

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Oli se taas aikamoinen parodia tuo Euroviisu-kisa!
Äänesvät kansalaiset ovat kansallismielisiä, etten sanoisi nationalisteja. Ollaan oman puolella, koska hänen valmistautumistaan on seurattu eniten ja lähimpää.

Teki kipeää, että meille niin rakas Saara Aalto ei saanut läheskään ansaitsemiaan pisteitä. Voimme hyvin kuvitella, miltä venäläisistä tuntui. He saattoivat vain äänestää - Viroa.

Entä äänestivätkö Israel ja Kypros toisiaan? Joka tapauksessa oli hienoa, että voittaja esiintyi protestina nykyistä ulkonäkövetoista #metoo-kulttuuria vastaan.

Hyvää äitienpäivää koko kansakunnalle!

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

ei se suomi niin hyvä ollut.. ihan oikea sijoitua..

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Petri Pirskanen, #9.
Niinpä niin. "Asiantuntijat" ja kansa ovat puhuneet. Pulinat pois. Mutta me satuimme tietämään eniten tuosta Saarasta, jonka tekemisiä me olemme seurailleet tällä raukoilla rajoilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset