TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Elokuu on ainoa oikea lomakuu EU-Suomelle

# On taas keskusteltu koulujen kesälomista. Nehän alkavat kesäkuun alkupäivinä ja jatkuvat elokuun puoliväliin. Ennen vanhaan lomaa oli kolme kuukautta eli kesä-, heinä- ja elokuut. Mutta silloin käytiinkin koulua myös lauantaisin.

   On päivänselvää, että Suomen koululomat lyhennettiin väärästä päästä. Olisi ilman muuta pitänyt ottaa lomakuuksi koko elokuu ja aloittaa kesälomat joskus juhannuksen edellä. Elokuu on kaiken lisäksi keskimäärin lämpimämpi kuin kesäkuu. Valoa täällä napapiirin äärellä riittää kyllä vielä elokuussa.

   Kansainvälisistä suhteista riippuvaisilla aloilla suomalaisten olisi ryhdyttävä viettämään lomaa elokuussa, joka on eurooppalaisten lomakuu. Taloudesta ja kulttuurista riippumattomilla aloilla sen sijaan voitaisiin olla lomalla jopa heinäkuussa.  

   EU-maa Suomi elää nykyään aivan väärässä aikarytmissä. Euroopassa heinäkuu on kiireinen työkuukausi, koska pyritään lomalle elokuussa. Silloin tehdään kauppoja ja sopimuksia. Kun heinäkuussa otetaan maailmalta yhteyttä Suomeen, kuullaan, että Oy Suomi Ab on lomalla heinäkuun. Kaupat jäävät syntymättä.

 

Oy Suomi Ab ei saa olla lomalla heinäkuussa

# Kun sitten suomalaiset palaavat lomalta ja yrittävät ottaa yhteyttä Eurooppaan elokuussa, sieltä kerrotaan, että palatkaa asiaan syyskuussa, jolloin tulemme lomalta. Suomen ja EU:n välille muodostuu siis kahden kuukauden luppoaika. Siitä on suurta taloudellistakin vahinkoa.

   Suomen koululaiset palaavat kesälomalta joskus elokuun puolivälissä eli keskellä eurooppalaisten parasta lomakautta. Se tarkoittaa sitä, että suomalaiset lopettavat matkailun. Se tarkoittaa myös sitä, että Suomen kesämatkailukohteet sulkevat toimintansa aivan liian aikaisin. Emme voi ottaa vastaan kaikkia Suomesta kiinnostuneita turisteja. Se tuottaa pahoja taloudellisia menetyksiä Suomelle.

 

Suomi tarvitsee Euroopan ytimien aikavyöhykkeen

# Kaiken lisäksi Suomen kellot käyvät väärää aikaa. Järkevintä olisi siirtyä Berliinin, Pariisin ja Tukholman aikaan. Muuten EU-maiden liikemiehet eivät voi tavoittaa suomalaisia kollegojaan viimeisellä työtunnilla, jolloin yleensä tärkeimmät kaupat tehdään. Jos aikavyöhykettä ei voida vaihtaa pikaisesti, olisi bisnesalan työajat muutettava tuntia myöhäisemmiksi.

   Kansainvälisistä suhteista riippumattomilla aloille sen sijaan voitaisiin aikaistaa työaikoja tunnilla, jotta syksyllä illat eivät pimenisi liian aikaisin.   

   Näillä muutoksilla voitaisiin järkevöittää ja helpottaa Suomen ja Euroopan kaupallisia ja myös kulttuurisuhteita. Näitä muutoksia olisi suunniteltava kunnolla. Niihin olisi kaikki alat, mm. yliopistojen pääsytutkinnot, sopeutettava.

   Mutta ei ole enää aikaa empiä. Suomi on vihdoinkin saatava eurooppalaiseen rytmiin.    

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomen EU-kokouksissa pyöriville ministereille lomien siirtäminen elokuulle olisi suoranainen taivaan lahja. Nykyään he joutuvat juoksemaan Brysselissä koko heinäkuun. Ja sitten elokuussa eduskunta palailee lomilta. Ministereille ei siis käytännössä jää lainkaan loma-aikaa. Ilmankos stressi painaa ja syntyy kasapäin heikosti valmisteltuja esityksiä. Siitähän riittää esimerkkejä.

Eduskunnan pitäisi pysyä töissä koko heinäkuu valvomassa hallituksen toimia. Sitten elokuussa sekä hallitus että eduskunta voisivat rauhassa lomailla palatakseen lainsäädännön pariin syyskuussa kunnolla levänneinä.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Mahtikäskyjähän voidaan antaa, ukaaseja laatia ja koulunkäynnin ajankohtia rukata, mutta mikään, ei mikään muuta sitä tosiasiaa, että suomalainen haluaa lomailla heinäkuussa. Silloin, ja juuri silloin valon ja lämmön määrä ilmastossamme on optimi.

Jos elokuusta tulee koulujen lomakuukausi siirtää se ainoastaan osan kesäkuun lomailijoista heinäkuun puolelle.

Ehkäpä se on riittävä syy muokata koululaisten lomia tuo halumme kuulua eurooppaan. Toki, elokuu on yleensä kesäkuuta lämpimämpi, mutta myöskin sateisempi ja aivan ehdottomasti vähemmän valoisa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kari Haapakangas, #2.
Koululomat alkaisivat kesäkuun puolivälissä ja jatkusivat elokuun loppuun. Siis koko heinäkuu olisi koululaisilla lomaa. Myös tavalliset duunarit voisivat hyvin pitää lomaa heinäkuussa.

Elokuu on sopiva loma-aika niille, joilla on kaupallisia ja muita suhteita Eurooppaan. Jos he ovat lomalla heinäkuussa, monet tärkeät kansainväliset kontaktit jäävät syntymättä. Suomi olisi siinä tapauksessa paitsiossa sekä heinäkuussa että elokuussa, siis kaksi kuukautta.

Valoa on Suomessa riittävästi vielä elokuussa, paljon enemmän kuin Etelä-
Euroopassa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tulevana syksynä ainoastaan kolme Saksan osavaltiota kuudestatoista aloittaa syyslukukauden elokuun puolenvälin jälkeen.Neljä aloittaa jo elokuun eka viikolla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mauri Lindgren, #4.
Tuo Saksan tilanne tuntuu todella erikoiselta. Eikö Saksassa elokuu ole sentään varsinainen aikuisten lomakuukausi? Miten aikuiset voivat matkustaa lomalle, jos lapset ovat koulussa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset