TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Ylen kuuluu olla räksyttävä rakki eikä sylikoira

# Britannian BBC ja sen seuralainen Australian ABC ovat yleisradiotoiminnan brändejä, joita kannattaa pitää silmällä, kun kehitellään Suomen Ylen toimintatapoja. Yhdysvallat on sen sijaan julkisen vallan mediatoiminnan rapamaita, joka kannattaa unohtaa, kun etsitään meille sopivia toimintamalleja. Tämä on varmaan käynyt selväksi Ylen toimitusjohtajalle Lauri Kiviselle ja myös hänen seuraajalleen Merja Ylä-Anttilalle.

   Australiassa v:sta 1926 ilmestyneen Suomi-lehden päätoimittaja Risto Söder kirjoittaa, että maan keskustaoikeistohallitus moittii ABC:tä puolueellisuudesta, vasemmalle kallistumisesta. Se on hyvin normaalia ja luonnollista sananvapausmaissa, joissa journalistit eivät suostu vallanpitäjien sylikoiriksi. Jos niin tapahtuu, oppositiopuolue Labor nostaa ilman muuta metelin. Jos Labor olisi vallassa, tilanne olisi nykyisen peilikuva.

   Australian johtavat poliitikot kääntyvät nykyään mieluummin kaupallisten tiedotusvälineiden puoleen vastailemaan mukaville toimittajille, jotka kysyvät kilttejä kysymyksiä ja myötäilevät poliitikkojen aatemaailmaa.

   Vakavampi asia sananvapauden kannalta on kuitenkin se, että v. 2014 hallitus leikkasi 254 miljoonaa Australian dollaria ABC:ltä neljän vuoden jaksolla.

   On aina riskialtista, jos istuva hallitus pääsee päättämään julkisen vallan yleisradiotoiminnan määrärahoista. Tämä on yritetty ottaa huomioon Suomessa budjettipäätöksissä Yle-veroa määrättäessä. Ymmärtäisin, että samaan on pyritty Britanniassa ja Australiassa.

   Toivoa sopii, että linja ei rämety. Jos hallitus jakaa budjettirahaa ohjelmien poliittisen sisällön perusteella, kyseessä on suoranainen lahjonta. Sellainen linja ei ole sopiva Australiassa – eikä Suomessa, sananvapauden mallimaassa.

   Ylen kuuluu olla päättäjien jaloissa räksyttävä rakki ja salakuljetuslastien paljastaja eikä kiltti sylikoira.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuossa kuvassa minulla on sylikoiranani australianterrieri Kilda. Kyllä sekin joskus räksyttää jaloissa mutta ei kuitenkaan yhtä tiukasti kuin journalistien pitää pyöriä päättäjien liepeillä. Tarvitaan myös huumekoiria, jotka paljastavat poliittisten ja muiden päättäjien konnankoukut, veroparatiisit ja erilaiset vakuutuskuoret.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jos haluatte tietää, millaisilta mainiot Australian yleisradiolähetykset kuulostavat, se onnistuu jopa suomen kielellä. Tästä saatte kuunneltavaksi SBS:n suomenkielisiä lähetyksiä, joita toimittaa Sydneyssä Karl Mattas. Olen avustanut noita ohjelmia Suomesta käsin jo neljännesvuosisadan: https://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish?langua...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ylen ei kuulu olla sen enempää räksyttävä rakki kuin sylikoirakaan.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Aivan näin kuin Jaakko sanoo ja viellä kun Eino Sakari Revon idealismikin olisi katoava luonnonvara.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Seppo Simonen, #4.
Revon aikana Yleen tuli monia hyviä journalismin käytäntöjä, jotka ovat päteviä yhä edelleen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jaakko Aalto, #3.
Kyllä sanoisin, että julkisen vallan yleisradiotoiminnan ei pitäisi olla liian lähellä vallanpitäjiä, varsinkaan istuvaa hallitusta. Muuten kuljetaan Unkarin, Puolan, jopa Kremlin ja Pekingin suuntaan.

On myös aivan ratkaisevaa, että presidentti Trumpilla on vastassaan kriittinen laatumedia.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Toistan, varmuuden vuoksi järjestystä muuttaen: ... sen enempää sylikoira kuin rakkikoirakaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #10

Jaakko Aalto, #10.
Sanoisin, ettei journalistien pitäisi olla ainakaan poliitikkojen sylikoiria.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Nämä ovat herkkiä asioita. Ruotsissa suunnitellaan radio-tv-veroa. Se ei kuitenkaan saisi olla hallituksen määrättävissä, jotta Ruotsin valtion radiosta ja televisiosta ei tulisi hallituksen "äänenkannattajaa".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ottaako Ruotsi käyttöön oman Yle-veronsa? Tästä keskustellaan innokkaasti.
Ihmisten tapa kuluttaa mediaa on muuttunut myös Ruotsissa. Siksi televisiolupiin perustuva rahoitus yritetään uudistaa verotukseen perustuvaksi.
Ylen Ruotsi-kirjeenvaihtajan Riikka Uosukaisen raportti https://yle.fi/uutiset/3-10235047

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Kun blogisti on lähtenyt itse vähän vitsailulinjalle tässä blogissaan, niin tässä voi sitä sitten jatkaa.

Kun Yleä tässä rinnastetaan koiraan, niin voisi sanoa, että pitäisi olla paremmin koulutettu ja paremmin tehtäväänsä sopiva koira. Olemattomia lautakasoja ei kannata haukkua. Voi olla, että rodun vaihtaminen on käynnissä. Ehkä siitä erään hämäläisen opiston jalostamasta rodusta ollaan pääsemässä eroon ja tilalle tulee uusi nykyaikaan sopiva rotu. Tosin uudet valjakon johtokoirat eivät suurta edistystä lupaa. Jospa lauma vaihtaisi johtajansa ajan myötä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Aaltonen, #9.
Olen samaa mieltä, että Ylen toimittajien pitää olla mahdollisimman päteviä. Heidän pitää myös päästä kunnolla tutustumaan tilanteisiin ja lähteisiin, jotta ei syntyisi huteja ja vääriä uutisia. Jo niitä syntyy, ne on korjattava kunnollisesti ja välittömästi.

Mutta journalistien ei kuulu pelätä eikä mairitella poliitikkoja. Hallitukselle ei pidä antaa oikeutta päättää Ylen budjetista. Se johtaa helposti korruption luonteisiin tilanteisiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset