Stubb on viisastunut maailmalla – ja kääntänyt takkia

# Alexander Stubb on palannut takaisin. Hän osallistuu Kokoomuksen puoluekokoukseen uudistuneena, etten sanoisi takkinsa kääntäneenä. Hän ymmärtää, että jöröjukkien Suomessa ei saa olla liian lipevä eikä sulava. Ei täällä tankeroiden maassa myöskään sovi puhua liian hyvää englantia, saati ranskaa ja ruotsia.

   Stubbilla oli kyllä kaikissa vaaleissa Uudenmaan vaalipiirissä huikea henkilökohtainen äänimäärä. Hänellä on ihailija- ja kannattajajoukkonsa. Mutta Stubbin tyyli ei tuottanut Kokoomukselle vaalimenestystä. Päinvastoin osa kokoomuksen kannattajista äänestikin vuoden 2015 vaaleissa Keskustaa, jonka johtoon oli noussut pohjoispohjalainen liikemies Juha Sipilä. Hänen talouspolitiikkansa on vähintään yhtä oikeistolaista kuin Kokoomuksella.

   Eduskuntavaalit olivat Stubbille varsinainen shokki. Hän menetti pääministerin nuijansa. Kokoomus putosi peräti pronssisijalle, kun hopealle työntyi Timo Soini persuineen. Soini ei kuitenkaan ottanut hoitaakseen vaivalloista valtiovarainministerin salkkua, vaan halusi ulkoministeriksi matkustelemaan maailman äärissä monenmoisissa kokouksissa ja hengellisissä hetkissä.

   Valtiovarainminiserin salkku oli Stubbille uusi shokki. Hänkin olisi kovin mielellään häipynyt maailmalle loistamaan suurten valtiomiesten porukoissa.

 

Stubb ei halua koskea Sote-soppaan  

# Pääministeri Juha Sipilä päätti käyttää vaalivoiton hyväkseen oikein kunnolla ja toteuttaa Keskustan märän unelman maakuntahallinnosta. Sipilälle ei edes riittänyt 12 maakuntaa, joka oli asiantuntijoiden mielestä maksimi. Maakuntia tulisi vielä enemmän, jopa 18.

   Stubb joutui kovaan puristukseen. Sipilä uhkasi hallituksen eronpyynnöllä, ellei maakuntamallia hyväksyttäisi. Niin sitten eräänä synkkänä marraskuun yönä vuonna 2015 Stubb suostui maakuntamalliin, jos Kokoomus saisi vastineeksi terveyspalvelujen yksityistämisen. Siitä alkoi Sote-soppa kuumentua ja kiehua. Mutta Alexander Stubb poistui hallituksesta takaoikealle. Siltä todellakin näytti.

   Sote-ratkaisua ei ole vieläkään näkyvissä, ei sinne päinkään. Suomen-vierailullaan Stubb ei halua koskea Sote-soppaan edes viiden metrin kepillä.

   Nyt Stubb on vierailulla Suomessa Euroopan ytimistä, investointipankin johtohommista. Meillä on edessämme uudenlainen Stubb, joka sanoo että tuloerojen kasvu on huonoa kehitystä, koska se lisää katkeruutta ja protestipuolueiden kannatusta. Toivottavasti kuulimme ja ymmärsimme oikein. Stubb ei siis enää aja vain hyvätuloisten ja hyvännäköisten etua. Hän ei siis poistunutkaan hallituksesta takaoikealle vaan takavasemmalle. Tai sitten hän on tullut uusiin ajatuksiin seurailtuaan Euroopan banksterien, miljardööri Trumpin ja maailman oligarkkien puuhailuja.

   Ei ole moraalitonta kääntää takkia, jos on saanut parempaa tietoa. Silloin on moraalitonta olla kääntämättä takkia.

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu