TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Kannattaako fudista hehkuttaa jopa Ylessä?

# Venäjällä järjestetään kuulemma fudiksen MM-kisat. Sitä ei voi olla huomaamatta edes Suomessa, vaikka meikäläiset putosivat kelkasta jo aikoja sitten. Suomenkin media hehkuttaa Venäjällä pelattavia jalkapallon MM-kisoja. Ns. vakavasti otettavat lehdetkin ovat kirjoittaneet kisoista ja niiden otteluiden mahdollisista tuloksista loputtomia spekulaatioita. Iltapäivälehdet ovat valmistaneet kisoista komeita erikoisnumeroja, joita myydään kuin häkää.

   Kaiken lisäksi mediaveroilla toimiva Yle lähettää otteluja suorina ja tv-lähetyksinä.  Yle-Puheella oli jopa koko vuorokauden kestänyt jalkapallokeskustelumaraton näiden kisojen aattona. Miksi ei aiheeksi ollut valittu Sotea tai kulttuurin kunniatohtoreja? 

   Mutta niinpä meikäläinen urheilumedia kiertää vuodesta vuoteen myös tenniksen kaiken maailman turnauksissa hehkuttamassa erästä meikäläistä pallonläiskijää, joka on onnistunut selviytymään maailman rankinglistoilla kerrassaan sadan parhaan joukkoon.

   Eikö Suomen urheilumedian kannattaisi keskittyä vaikkapa ringetteen ja naisten ryhmäluisteluun, joissa Suomi on maailman paras?  Yleisurheilulajeista huomiota on saanut keihäänheitto, mutta sekin alkaa olla Suomelle auringonlaskun ala. Muut rata- ja kenttälajit kannattaisi unohtaa. Tai sitten kannattaisi unohtaa urheilunationalismi ja iloita voittajista, mistä maasta tahansa he ovatkaan kotoisin.  

   Jääkiekkoa meidän kelpaa kyllä seurata, koska Suomella on asiaa jopa mitalipallille. Meidän turvanamme on se, että lätkää eli kaukalotappelua harrastetaan tosissaan vain muutamassa maailman maassa.

 

Korrpution mädättämä urheilubisnes

# On kiitettävää, että tämänkertaisissa Venäjän MM-kisoissa median on ollut pieni pakko kertoa myös kisojen järjestelyissä tapahtuvista väärinkäytöksistä ja hulluuksista. 

   Nyttemmin on myös ryhdytty paljastamaan kansainvälisen urheilubisneksen mädännäisyyksiä. Niitä on jalkapallon, jääkiekon ja vähän jokaisen suositun lajin piirissä. Muistissa ovat myös Sotshin olympiakisat. Kaiken hulluuden huipentumana ovat Qatarille myönnetyt jalkapallon vuoden 2022 MM-kisat. Ikääntyneet FIFA-miljonäärit hallitsevat futisbisnestä. Nuorten tehtävänä on juosta pallon perässä puolitoista tuntia kerrallaan. Ja sitten pulinat pois. Parhaat saavat ruhtinaallisia palkkioita niin kauan kuin jaksavat juosta pallon perässä. Vähemmän hyvät saavat maksaa kaiken itse, ja talkootyöt päälle.

 

Jalkapallon säännöt uusiksi!

# Monet sanovat, että kannattaa unohtaa fudisbisneksen korruptio ja vääryydet ja nauttia itse peleistä. Jalkapallo on kuulemma kuin shakkia. Pallo ei koskaan kulje täsmälleen ennusteiden mukaan. Kummallisen harvoin olen kuullut kenenkään arvostelevan jalkapallon sääntöjä, jotka ovat historian kaavoihin kangistuneet ja täysin järjettömät.

   Ensinnäkin maali on aivan liian pieni. Siitä syystä pelimaaleja syntyy pari kappaletta per ottelu, vaikka pelaajat juoksevat kentän laidasta laitaan puolitoista tuntia. Noin vähäinen maalimäärä antaa tuomarille aivan diktaattorin valtuudet. Hän voi minkä tahansa pelaajan ”teatteritempun” perusteella määrätä rangaistuspotkun ja siten ratkaista hetkessä ottelun lopputuloksen. Monesti myös väkivaltaiset otteeet jäävät tuomarilta huomaamatta tai noteeraamatta niin kuin hiljattain Liverpoolin ja Madridin mijonäärien välisessä ottelussa .

   Ehdotukseni on, että ensi töiksi jalkapalomaalia levennettäisiin kaksinkertaiseksi. Silloin maaleja tulisi melkein yhtä paljon kuin käsipallossa eikä tuomarin mielivalta voisi ratkaista otteluja satojen miljoonien hölmistyneiden katsojien edessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jääkiekon MM-kisat ovat vähän sama kuin piirimestaruuskisat jalkapallossa.

Jalkapallo on kuningaslaji, ja jääkiekko muutaman maan leikkikenttä.

Yle-puheessa juuri päättynyt 24 tunnin ennakkoshow oli todella hienosti tehty, Presidenttikin tänään aamulla osallistui ja soitti lähetykseen.

Ylen urheilutoimitus on huippulaatua ja minä jalkapallohulluna olen todella iloinen, että kaikki pelit näkyvät ja paljon tulee myös oheisohjelmaa.

Ei ole elämää ilman jalkapalloa.

YNWA

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Ei minun elämääni haittaisi yhtään vaikka potkupallokisoja ei olisikaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kalle Pohjola, #3.
Olen jokseenkin samaa mieltä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Petteri Ritala, #1.
Itsekin totean, että lätkä eli kaukalotappelu on pikku laji fudikseen verrattuna.
Ylen toimittajat tekivät maratonlähetyksessään hyvää työtä. Siitä olen samaa mieltä. Kyseenalaistan vain ohjelman tematiikan.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Minäkin olen vanhetessani alkanut ymmärtää jalkapallon merkityksen.

Näkökulmaani vaikuttaa se, että olen kokenut jalkapalloheräämisen seuraamalla jalkapalloa lähes pelkästään saksalaisten satelliittikanavien kautta.

Saksa on muuten hallitseva maailmanmestari ja jalkapallo maan tärkein urheilumuoto. Ja koska saksalaisten suhde urheiluunkin on "praktisch", on tulevien maailmanmestaruuskisojen seuraaminen parasta hoitaa "Über Satellit".

Toisin kuin Petteri, minä en näet kestä katsella Yleisradion jalkapallolähetyksiä.

Jotenkin se, että jalkapallo on Suomessa marginaalilaji, heijastuu muuhunkin jalkapalloon liittyvään toimitustyöhön Ylessä.

Suomessa jalkapallon maajoukkuetta kutsutaan "Huuhkajiksi" ja kansainvälisiä jalkapallolähetyksiä istuvat kommentoimassa vanhat starat studiossa kovat kaulassa. Heistä ei yhdelläkään voi olla omia kokemuksia MM-lopputurnauksesta. Siksi vaarana on, että jutut karkaavat helposti meneillään olevan pelin ulkopuolelle.

Saksan maajoukkue on "Die Mannschaft" ja otteluselostuksissa keskitytään puhtaasti meneillään olevaan turnaukseen. Varsinainen selostus on niukan asiallista ja kommentteja jakelevat vanhat maailmanmestarit.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Markku Nurmi, #6.
Tuossa oli mielenkiintoisia pointteja saksalaisesta näkökulmasta.
Saksa on nyttemmin riistänyt Suomelta myös keihäänheitön hegemonian.
Ehkä suomalaisten kannattaisi etsiä uusi laji, jossa voimme hehkuttaa olevamme maailman parhaita. Miten olisi pesäpallo? Sitä pelataan muuten Australiassa asti.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Kieltämättä Bundesliga pur on yksi parhaiten toteutetuista jalkapallolähetyksistä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #19

Veli Takanen, #19.
Varmaan Saksassa on hoidettu hyvin tämä tiedonvälitys. Saksahan on jalkapallon mahtimaita.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Täytyy vaan muistaa, että jääkiekko on Suomessa suositumpi ja seuratumpi kuin jalkapallo. Ei sen seuraajat välitä pätkääkään siitä, että se on "marginaalilaji" muualla. Miksi pitäisikään.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jori Kajanto, #12.
Olen samaa mieltä. Onhan meillä pesäpallokin, josta media on kovasti kiinnostunut, vaikka koko peliä ei juuri tunneta maailmalla.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Oikein Ritala!

Etkö Uotila ole yhtään huolissasi jääkiekon valtaisasta uutisoinnista eri medioissa? Tämän tappelulajin. Niin kuin Ritala toteaa, lätkää harrastetaan tosissaan vain 6-7 maassa. Mutta siitä lähes vuoden ympäri jankuttaminen TV-kanavien urheiluruuduissa antaa ymmärtää, että se on maailman valtalaji. MM-kisatkin pitää järjestää joka vuosi!??

Eikö jääkiekossa, vaikka pikkuinen laji onkin, "puhu" suuri raha?

No, jokaisella on tietenkin oma suosikkilajinsa harrastettakoon sitä maailmassa paljon tai vähän. Joku ei taas siedä mitään urheilua. Sallittakoon sekin näkemys.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Rampanen, #31.
Olen paljossa samaa mieltä. Urheiluohjelmissa seurataan tarkkaan myös ulkomailla lätkää tai korista pelaavien suomalaisten edesottamuksia. Joskus ei ole edes tärkeää, kumpi joukkue voitti. Tärkeää on vain, montako koria tai maalia suomalainen sai tehdyksi.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #34

Niinpä! Heti aamutuimaan pitää Suomen urheilukansalle uutisoida montako maalisyöttöä joku "Laine" on Atlantin takana saanut aikaiseksi. Ja sekin uutisoidaan ellei niitä ole yhtään. Pelaamansa peliaika on tärkeää kansalaistemme tietää. Tai onko istunut viltissä. Onko taklannut näyttävästi, tai onko vastustaja antanut pahasti kankkua. Onko tapellut vai eikö ole?
Onko sattunut sormeen tai lähtenyt hampaita - erittäin tärkeää tietää!

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi Vastaus kommenttiin #35

Ainakin näin NHL:n kesätauon aikaan Yle ja iltapäivälehdet voisivat kertoa muista suomalaisista, jotka ovat töissä uudella mantereella.

Heitä on epäilemättä monikymmenkertainen määrä jääkiakkolijoihin verrattuna. Todennäköisesti heidän työpanoksellaan on kestävämpää merkitystä kuin syöttöpisteellä tai kahden minuutin jäähyllä.

Käsittääkseni "jenkeissä" on hommissa mm. joku nörtti, oliko se Linus tai mikä. Eikä hän taida olla edes Piilaaksossa ainoa vierastyöläinen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #36

Markku Nurmi, #36.
Hyvä huomio. Nyt kaukalotappelujen kesätauolla olisi journalisteilla mahdollisuus vilkaista vaikkapa Hollywoodin ja Piilaakson suomalaisten puuhia.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #36

Ei ainakaan jääkiekon uutisoinnissa ole mitään kesätaukoa. Nyt aletaan heti pohjustaa tulevaa sarjakautta. Täytyy oitis tietää kun kiekkoilija vaihtaa seuraa. Ja tottahan nyt jo pitää alkaa kertomaan ketkä pelaavat seuraavissa MM-kisoissa.
Ja ellei muuta kerrottavaa lätkästä löydy, niin saahan siitä hyvän jutun kun joku kiekkoilija on käynyt pelaamassa golfia, ajellut ralliautolla, ollut pizzalla tai viettänyt kesää rannalla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #35

Pertti Rampanen, #35.
Noiden urheilusuoritusten lisäksi olisi ollut hyvä tietää tarkemmin, millaisissa abortinvastaisissa tilaisuuksissa meidän ulkoministerimme on istunut.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #37

Minä en tällaista tietoa tarvitse!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Nyt tekee mieleni kysyä Australian asiantuntijalta ja jonkinlaiselta yleisfanilta: mitä järkeä on maahockeyssa (kaikilla pelaajilla luonnonvastaisesti right-mailaote), kriketissä (pitkäpiimäisyyden huippu) tai australialaisessa jalkapallossa (rugbyn alalaji, jossa äijät juoksevat toisiaan päin kuin taistelevat pässit)?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuomo Kokko, #2.
Noita Australian lempiurheiluja en ole oppinut ymmärtämään alkuunkaan. Onneksi ne eivät ole levittäytyneet kaikkialle niin kuin jalkapallo.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Jalkapallo on joillekin uskonto tai ainakin politiikan teon väline. Jälkimmäisessä mielessä kisat ovat kiinnostavat.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Lars-Erik Wilskman, #4.
Minuakin kiinnostaa tämä tapahtuma urheilukulttuurin ja kansainvälisen politiikan ilmiönä, vaikka pelin säännöt ovat valuvikaiset ja tulokset yhdentekeviä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kirjoitin jalkapallohulluudesta US Vapaavuoron sattuneesta syystä melkein tasan neljä vuotta sitten 12.6.2014. Se sopii mutatis mutandis myös tähän päivään: http://timouotila.vapaavuoro.uusisuomi.fi/urheilu/...

Kun tuo linkki ilmeisesti lyhenee tallennettaessa, menkää arkistoon Timo Uotilan US Vapaavuoroihin ja katsokaa kirjoitusta päivämäärällä 12.6.2014. Sieltä löytyy blogi kommentteineen.

Kannattaa lukea, mitä edesmennyt Niklas Herlin kirjoitti kommentissaan minun Vapaavuoro-blogiini vuonna 2014:

"Kiitos tästä blogista. Hulluna katson näitä matseja televisiosta. Mutta muu maailma ei pysädy."

"Ainakin suomalainen media ampuu yli tässä paketissa - ja ampuu pahasti. Tässä muutama linkki, joiden mukaan suomalaisten mielestä maailmassa ei tapahdu mitään muuta."

...

"Kesäksi suomalainen media on parhaine voimineen valjastettu tähän pellenumeroon, ja kovin harva kyseenalaistaa mediapanosta."

"Tilanne on outo, mutta tilanne ei maailamssa ole yhtä outo kuin suomalainen media."

"Ja se käsittämätön määrä painettua nelivärikuvaa hyvällä paperilla. Toimittajat, kustantajat ja muut pellet päättivät näin. Koska näin tehdään ulkomailla myös."

Olen yhä samaa mieltä kuin Niklas Herlin vuonna 2014.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kannattaa kuitenkin käydä tuolla vapaavuoren puolella veikkaamassa voittaa mun blogissa, voi voittaa kirjan :)

http://valpperi.vapaavuoro.uusisuomi.fi/urheilu/25...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pelit ovat leikkiä. Englannin kielessä niistä puhutaan jopa samalla sanalla play.
Leikki on myös tärkeää. Veikkauskin on eräänlaista leikkiä.

Ymmärrän myös pikkupoikia, jotka juovat Pepsiä, näkevät pullon kyljessä Messin kuvan - ja haluavag tulla messeiksi.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Media tuottaa sitä mille on kysyntää. Jalkapallolle on kysyntää. Se on modernia viihdettä globaalisti.

Jalkapallo on siitä harvinainen peli, että se voi olla jännittävä ja korkeatasoinen, vaikka se pääasia, maalin tekeminen, ei onnistuisi pelissä kertaakaan.

Nykyisin jalkapallo on myös bisnestä ja merkittävä työllistäjä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Media tuottaa todellakin sitä, mille on kysyntää. Lööppilehtien otsikoissa puhutaan usein joidenkin turhien julkkisten tömäilyistä.

Jalkapallo on kumma kyllä tuhottoman suosittua, vaikka sen säännöt ovat aivan valuvikaiset ja pelien liepeillä tapahtuu monenmoista lurjustelua ja kähmintää.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Njoo. Kunhan se filmaaminen saataisiin loppumaan, ehkä niitä sitten viitsisi katsoa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Toni Pihkola, #17.
"Filmaaminen" on todella iso ongelma, samoin vastustajan tahallinen vahingoittaminen. Pitäisikö pelaajilla olla enemmän suojuksia niin kuin lätkässä?

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi Vastaus kommenttiin #18

Jos vertaa jalkapalloa suomalaisten suosikkipeliin jääkiekkoon, voi todeta vastustajan tahallisen vahingoittamisen olevan jalkapallossa erittäin harvinaista.

Jalkapallossa minua juuri puhuttelee se, kuinka vastustajajoukkueen pelaajia yleensä pidetään kavereina, jotka monasti vaikkapa autetaan ylös maasta taklauksen jälkeen. Ja pelin jälkeen taputellaan selkään ja vaihdetaan paitoja.

Uskallanpa veikata, että tulevissa MM-kisoissa käydään nyrkkitappeluita koko kuukauden turnauksen aikana vähemmän kuin yhdessä SM-Liigan ottelussa!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #24

Markku Nurmi, #24.
Näen kyllä fudiksessa tahallisen vahingoittamisen vaaran. Tuomari ei voi nähdä helposti kaikkea, mutta hänellä on kuitenkin päätäntävalta. Lisäksi tuomaria hämätään "filmauksella".

Tilanne on kyllä vielä hankalampi jääkiekossa, jonka peli kuitenkin voidaan helpommin pysäyttää.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mitä jos me suomalaiset loisimme naisten ryhmävoimistelusta Suomi-brändin ja alkaisimme fanittamaan noita tyttöjä. Voimistelu on vielä sikäli hieno laji, että se on yhtä paljon taidetta kuin urheilua.

Sitä paitsi se on naislaji, jotka kaipaisivat enemmän julkisuutta. Voimistelu on naisille paljon ominaisempi laji kuin jalkapallo tai vallankaan jääkiekko.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Uotila tarjoaakin hienon idean massamedian puolelle. Kaikki urheilu Ylestä pois ja kaupalliseen tarjontaan. Siellä kilpailu ja kysyntä määräisivät hinnat ja tarjonnan.

Ylen into näyttää kansalle jokin taannoinen jääkiekkokisa (vai oliko se jokin olympialaisskaba?) johti siihen, että budjetti piti kattaa myymällä siirtoverkko. Homma olisi pitänyt hoitaa täysin toisinpäin: olisi pidetty verkko ja annettu urheilu vaikka silloiselle TV4:lle.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Paavo Nevalainen, #29.
En suinkaan tarkoita, että kaikki urheilu olisi saatava Ylestä pois. Minusta Ylen on seurattava kohtuullisesti niitä lajeja, joista kansa on kiinnostunut. Jalkapallon MM-kisojen suhteen on taidettu mennä liian pitkälle. Siellähän ei ole edes kilpailemassa suomalaisia. Sen sijaan kisoihin liittyvää kansainvälistä politiikkaa on seurattava tarkkaan.

Esimerksi olympialaiset ja yleisurheilumaaottelut kuuluvat ilman muuta Ylen perusohjelmistoon.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

> Miksi ei aiheeksi ollut valittu Sotea tai kulttuurin kunniatohtoreja?

ooo

Oikea kysymys. Hyvä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jorma Moll, #32.
Tuollaisia maratonkeskusteluja ja läpivalaisuja pitäisi Ylessä jäjestää nimenomaan politiikasta, taloudesta ja kulttuurista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset