Valuvikainen futis on sirkushuvia kansalle

# Jalkapallo on muuttunut brittiläisen työväenluokan vapaa-ajajan potkiskeluajanvietteestä FIFA:n vetämäksi globaaliksi miljardibisnekseksi. MM-pelejä seurataan ilta illan jälkeen jopa Suomessa, joka ei ole koskaan pelannut suurturnauksissa. Yle näyttää pelejä televisiossa jopa enemmän kuin osanottajamaat.

Jalkapallo on etusivun juttu, joka ohittaa uutisaiheena mennen tullen sodat ja bisneksen miljardikähminnät. Se on siis sirkusta, jonka avulla kansa pannaan unohtamaan todelliset ongelmat. Siitä huolimatta kansa ottaa sen vakavammin kuin oikeat ongelmat. Jalkapallotuloksen johdosta on jopa syttynyt sotia.  

Vuonna 2014 MM-kisojen neljässä puolivälieräottelussa maaleja syntyi 5. Niistä vain yksi syntyi pelitilanteessa. Loput olivat erotuomari-diktaattorin määräämiä erikoistilannemaaleja. "Filmaaminen" on sitten aivan luonnollinen keino pyrkiä tärkeimpään eli voittoon "diktaattorin" suojeluksessa. Jalkapallo on pelaajien kannalta ennen kaikkea bisnestä, jossa voitto on ratkaisevan tärkeä.

Ongelmana on kuitenkin se, että ”filmaus” kuuluu pakosta nykyiseen jalkapalloon, jonka säännöissä on kohtalokas valuvika. Maali on yksinkertaisesti liian pieni ja pelimaalit siitä syystä liian vaikeita potkia. Tarvitaan siis erikoistilanteita, jotta saataisiin maaleja ja voitettaisiin ottelu.  

Jalkapallon säännöt ovat antiikkiset ja täysin ajastaan jälkeen jääneet. Tarvittaisiin todellakin keinoja vaikkapa kiinni pitämisen ja vaatteista repimisen estämiseksi. Puremista on jo torjuttu ankaralla rangaistuksella. Töniminen ja taklaamalla vahingoittaminen olisi myös saatava kuriin.

Jalkapalloilijat olisi turvattava paremmilla suojuksilla ja mahdollisesti kypärillä jääkiekon tapaan. Peli olisi keskeytettävä, kun tilanteita tarkastellaan videolta. Erotuomaria ei saisi pakottaa ratkaisemaan hetkessä pelitilanteita, joiden kulusta heillä ei ole mitään käsitystä. Nykyisellään erotuomari on ehdoton diktaattori, jota on toteltava joka tilanteessa. Siksi pelaajat tarvitsevat ”filmausta” erikoistilannemaalien tuottamiseksi.

”Filmaamisella” avainpelaajat pyrkivät myös suojelemaan itseään vastustajan väkivallalta. Ellei pientä väkivaltaa tiedoteta tällä tavalla erotuomarille, pahemmat vammat saattavat olla uhkaamassa.

Jalkapallosääntöjen omituisuus on maalin järjetön pienuus. Pelimaaleja on melkein mahdotonta saada. Se kävi ilmi juuri päättyneessä Argentiinan ja Islannin ottelussa. Rankkari antaa taas varman maalin, koska pilkku on niin älyttömän lähellä maalia. Siksi Messi tekikin emämunauksen, epäonnistuttuaan rangaistuspotkussa.

Tällaisilla säännöillä pelatava miljardisirkus ei ole mitään yleisradiotoimintaa. 

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu