TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Valuvikainen futis on sirkushuvia kansalle

# Jalkapallo on muuttunut brittiläisen työväenluokan vapaa-ajajan potkiskeluajanvietteestä FIFA:n vetämäksi globaaliksi miljardibisnekseksi. MM-pelejä seurataan ilta illan jälkeen jopa Suomessa, joka ei ole koskaan pelannut suurturnauksissa. Yle näyttää pelejä televisiossa jopa enemmän kuin osanottajamaat.

Jalkapallo on etusivun juttu, joka ohittaa uutisaiheena mennen tullen sodat ja bisneksen miljardikähminnät. Se on siis sirkusta, jonka avulla kansa pannaan unohtamaan todelliset ongelmat. Siitä huolimatta kansa ottaa sen vakavammin kuin oikeat ongelmat. Jalkapallotuloksen johdosta on jopa syttynyt sotia.  

Vuonna 2014 MM-kisojen neljässä puolivälieräottelussa maaleja syntyi 5. Niistä vain yksi syntyi pelitilanteessa. Loput olivat erotuomari-diktaattorin määräämiä erikoistilannemaaleja. "Filmaaminen" on sitten aivan luonnollinen keino pyrkiä tärkeimpään eli voittoon "diktaattorin" suojeluksessa. Jalkapallo on pelaajien kannalta ennen kaikkea bisnestä, jossa voitto on ratkaisevan tärkeä.

Ongelmana on kuitenkin se, että ”filmaus” kuuluu pakosta nykyiseen jalkapalloon, jonka säännöissä on kohtalokas valuvika. Maali on yksinkertaisesti liian pieni ja pelimaalit siitä syystä liian vaikeita potkia. Tarvitaan siis erikoistilanteita, jotta saataisiin maaleja ja voitettaisiin ottelu.  

Jalkapallon säännöt ovat antiikkiset ja täysin ajastaan jälkeen jääneet. Tarvittaisiin todellakin keinoja vaikkapa kiinni pitämisen ja vaatteista repimisen estämiseksi. Puremista on jo torjuttu ankaralla rangaistuksella. Töniminen ja taklaamalla vahingoittaminen olisi myös saatava kuriin.

Jalkapalloilijat olisi turvattava paremmilla suojuksilla ja mahdollisesti kypärillä jääkiekon tapaan. Peli olisi keskeytettävä, kun tilanteita tarkastellaan videolta. Erotuomaria ei saisi pakottaa ratkaisemaan hetkessä pelitilanteita, joiden kulusta heillä ei ole mitään käsitystä. Nykyisellään erotuomari on ehdoton diktaattori, jota on toteltava joka tilanteessa. Siksi pelaajat tarvitsevat ”filmausta” erikoistilannemaalien tuottamiseksi.

”Filmaamisella” avainpelaajat pyrkivät myös suojelemaan itseään vastustajan väkivallalta. Ellei pientä väkivaltaa tiedoteta tällä tavalla erotuomarille, pahemmat vammat saattavat olla uhkaamassa.

Jalkapallosääntöjen omituisuus on maalin järjetön pienuus. Pelimaaleja on melkein mahdotonta saada. Se kävi ilmi juuri päättyneessä Argentiinan ja Islannin ottelussa. Rankkari antaa taas varman maalin, koska pilkku on niin älyttömän lähellä maalia. Siksi Messi tekikin emämunauksen, epäonnistuttuaan rangaistuspotkussa.

Tällaisilla säännöillä pelatava miljardisirkus ei ole mitään yleisradiotoimintaa. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onpa, ja hienoja pelejä.

Kiitos yle!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Petteri Ritala, #1.
Australia ja vallankin Islanti taistelivat urhoollisesti ennakkosuosikkeja vastaan.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Toi loppuhetkien maassamakoilu ja ajan kuluttaminen on vaan sellainen asia, mitä en voi enää sietää. Pakko kääntää kanavaa siinä kohtaa kun se alkaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Toni Pihkola, #2.
Jalkapallossa maalit ovat niin harvinaisia, että ne voidaan näyttää minuutissa uutiskatsauksessa. Turha on roikkua lähes pari tuntia telkkarin ääressä.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Jalkapallon sääntöjä voisi tosiaan kehittää.

Oma ehdotukseni olisi jäähyt. 10min keltaisesta, 20min punaisesta.

Rankkari pois, tilalle epäsuora vapaapotku.

Aikalisä on kaikissa palloilulajeissa mutta ei jalkapallossa. Miksi?

Tässä näin aluksi muutama idea.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Keijo Räävi, #3.
Hyviä ehdotuksia. Minusta rankkari potkaistaan aivan liian läheltä. Pilkkua pitäisi siirtää ainakin neljä kertaa kauemmaksi. Nykyään rankkari tarkoittaa melkein varmaa maalia.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Venäjä teki viisi pelitilannemaalia. Kyllä Golovinin vapaapotkunkin voi laskea pelitilannemaaliksi, sen verran taitoa siinä vaadittiin.

Espanja ja Portugali tekivät yhteensä 6 maalia, niistä neljä pelitilanteista. Myös sekä Uruguayn että Iranin yhden maalin voitot tulivat pelitilanteista. Pelitilanne se on erikoistilannekin.

Toisaalta pieni maali mahdollistaa erilaisten taktiikkojen toimimisen. Silloin myös altavastaaja voi kyetä yllätysvoittoon. Jos kisat voitaisiin simuloida parametroimalla pelaajien taidot ja joukkueen taktisen osaamisen Accuscoren tietokoneilla, koko kisoja olisi turha pelata.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juho Joensuu, #4.
Kyllä pelitilannemaalit ovat aivan liian harvinaisia eli maalia olisi suurennettava. Nykyisellään futis käy veikkauskohteeksi mutta ei juuri kilpailulajiksi.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Laitetaas nyt sitten vielä vakavasti otettavia sääntöuudistuksia. Mun mielestä tarvittaisiin toinen rangaistuspilkku vähän kauemmaksi, ehkä rankkarialueen rajalle. Siihen voitaisiin tuomita taktisista rikkeistä millä pyritään ottamaan vastahyökkäykseltä vauhti pois. Tai sitten käsirikkeistä ja muista pikkurikkeistä rangaistusalueen sisällä. Nykyiselle rangaistuspilkulle voitaisiin tuomita vain jos pelaajaa rikotaan maalintekopaikasta boksin sisällä. Tuntuu ainakin näiden pelien perusteella, että videotuomiot tulevat lisäämään pilkkujen määrää aika rajusti, ja nykyisellään pilkku on todella raju tuomio.

edit: Vaihtehtoisesti toinen rangaistuspilkku voitaisiin korvata antamalla vapaapotku parhaaseen mahdolliseen paikkaan boksin ulkopuolelle.

Ja kyllä tämä loppuhetkien viivyttely on sellainen asia mikä pitäisi saada pois. Siksipä peliaika pitää muuttaa tehokkaaksi. Muutenkaan nykyinen lisäaika ei täysin kata kaikkia pelikatkoja ja usein etenkään lisäajalla ei anneta enää lisää lisäaikaa.

Ja selkeistä filmauksista tuntuvia rangaistuksia jälkikäteen!!!

Muuten en lähtisi sen enempää muuttamaan. Ehkä nykyinen paitsiosääntö olisi syytä palauttaa vanhaksi, mikä selkeyttää tuomareiden toimintaa, eikä jätä tilaa tulkinnoille.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Toni Pihkala, #5.
Hyviä ehdotuksia. Jalkapallon ongelmana ovat pelaajien törmäyilyt kentällä. Useimmiten ei erkkikään ota selvää, kuka on enemmän syyllinen. Helposti syntyy vääriä tuomioita, jotka usein ratkaisevat koko lopputuloksen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Rangaistuspilkussa on kaksi puolta. Jos rankkari ei olisi melkein varma maali, rikkeet rangaistusalueella varmasti runsastuisivat ja peli menisi vielä tylsemmäksi.

Futiksessa tosiaan pitäisi siirtyä tehokkaaseen peliaikaan. Kopromissina sen voisi toteuttaa vaikka vain viimeisen vartin osalta.

Toisaalta lajia on tällaisenäänkin maailman ylivoimaisesti suosituin joten vaikka kuinka ei itseä kiinnosta, aika hemmetin monta muuta kiinnostaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Janne Salonen, #14.
Rankkari on todella huikea rangaistus, koska se usein ratkaisee silmänräpäyksessä lopputuloksen. Siksi rankkarin määräävä tuomari on todellinen diktaattori, jollaisia me emme mielellämme hyväksy siviilielämässä.

On totta, että futis näin valuvikaisillakin säännöillä on todella suosittu bisnes ja peli. Sitähän minä ihmettelenkin kirjoituksissani. Toivoisin sääntöihin parannuksia. Sitten jopa USA alkaisi kiinnostua tästä "vanhan maailman antiikkisesta pelistä".

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kirjoituksia lukiessa saa väkisinkin sellaisen vaikutelman, että kukaan kommentoijista ei ole pelannut jalkapalloa kilpailutasolla.

Yksi jalkapallon hienouksista on juuri se, että FIFA ja UEFA eivät ole myyneet edes pikkusormen palasta paholaiselle eli televisiolle. Peliaika on ollut alusta saakka 90 minuuttia, eikä sitä pätkitä muutoin kuin puoliajan verran. Sääntöjä ei ole ryhdytty rukkaamaan TV:n ehdoilla, kuten monissa muissa urheilulajeissa on tehty. Poikkeuksena pieni jatkoaika, jonka tuomari päättää.

Kuka lukijoista/kirjoittajista on tehnyt koskaan 90min intervalliharjoituksen?

Täysimittainen jalkapallopeli on juuri sellainen.

Pelaajat juoksevat pelin aikana lähes tai jopa yli kymmenen kilometriä.

Riippuen pelaajan kunnosta hän on pelin loppupuolella joko väsynyt tai erittäin väsynyt. Lisäksi tulevat pelin aikana saadut erilaiset kolhut.
Televisio ei anna oikeaa kuvaa siitä, millaiseksi pelaaja olonsa tuntee kun peliä on pelattu reilu tunti. Kentällä mennään pelin loppuvaiheessa usein pelkällä tahdon voimalla, kun sallitut vaihdot on jo käytetty.

Filmaaminen on toki ongelma, varsinkin latinalaisista kulttuureista tulevien pelaajien keskuudessa, mutta usein helpon näköiseen kaatumiseen on syynä puhtaasti energiavarojen ehtyminen.

Jos jotain jalkapallosta kieltäisin, niin liukutaklaukset. Ne aiheuttavat täysin turhia vammautumisia ja pelikatkoja.

Toinen sääntömuutos, mitä voisin harkita, olisi koripallosta tuttua hyökkäysalueelta omalle pelipuoliskolle pelaamisen kielto.

Uotilan kommentti siitä, että maali on liian pieni, on outo.

Kun seisot yksin kehikon sisällä, niin huomaat, että aikuisten maali on valtava yhden ihmisen peitettäväksi.

Huippumaalivahdeille ei turhaan makseta huippupalkkaa...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha.Pekka Kosonen, #11,
Mielenkiintoisia pointteja.
Jos 20 hyvin ammattitaitoista pelaajaa juoksee 90 minuutissa 10 km kukin, eikö ole outoa, että maaleja syntyy pari kappaletta, usein ei yhtään. Eikö se kerro, että maali on liian pieni?
Erilaiset taklaukset ovat todellinen ongelma. Usein on mahdotonta selvittää, kumpi törmääjistä on syyllinen. Tuomari ei voi välttyä virheiltä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Alhaisista maalimääristä tuli mieleeni syksy 2007 ja Suomen maajoukkueen pelaamat ottelut. Suomi päätyi neljässä peräkkäisessä matsissa maalittomaan tasapeliin, ja vastassa oli kuitenkin todella kovatasoisia joukkueita: Serbia, Puola, Belgia ja Espanja. Kaikkiaan tuona syksynä Suomi kävi 7 maaottelua, joista se voitti kaksi, eikä hävinnyt yhtään. Se viideskin tasapeli oli 0-0, itseään Portugalia vastaan!

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Suomen pelitapa noissa otteluissa oli leveällä jalalla seisova betoniporsas.

Jopa huippujoukkueitten on vaikeaa tehdä maalia, kun vastapuolella yhdeksän pelaajaa seisoo boksissa maalivahdin apuna ja yksi kyttää keskiviivalla pistosyöttöä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha-Pekka Kosonen, #15.
Maalien vähäisyys todellakin johtuu siitä, että puolustus on tehokasta. Mitä, jos maalivahtien ympäriltä varattaisiin alue, jonne kenttäpelaajilla ei olisi rangaistuksen uhalla mitään asiaa? Silloin vapautuisi mahdollisuus enempiin maaleihin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #19

Periaatteessa maalin rajattu edusta on sellainen.

Maalivahdin antaessa avausta boksissa ei saa olla kenttäpelaajia.

Vastaava tilanne voidaan luoda puolustustaktisesti nostamalla puolustuslinjaa ylemmäs eli luodaan ns. paitsioansa. Tässä pelitavassa on kuitenkin riskinsä, koska paitsiosääntöä muutettiin aikoinaan siten, että hyökkäävä pelaaja voi liikkua puolustuslinjan alle kunhan tämä tapahtuu vasta sen jälkeen kun syöttöpotku on annettu.

Keinotekoinen maalivahdin suoja-alue itseasiassa vähentäisi maaleja entisestään, koska puskupallot tulisivat em. säännön voimassa ollessa niin kaukaa, että maalivahti näkisi pallon ja ehtisi reagoida päällä pelattaviin palloihin paremmin.

Erikoistilanteissa peliä pyritään siirtämään etäämmälle maalista nimenomaisesti toppareitten linjaa nostamalla, jolloin maalin edustalla ei voi kytätä. Tämä hankaloittaa hyökkääjän elämää edes hieman.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuomo Kokko, #12.
Erinomainen esimerkki siitä, miten harvinaisia maalit ovat jalkapallossa, vaikka niissä 20 henkeä juoksee puolitoista tuntia kentän päästä päähän.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Maali on kylläkin melko iso ja ongelma on päästä kokeilemaan edes potkua tolppien väliin riittävän lyhyeltä etäisyydeltä. Siinähän kyseisen lajin suola on.

Muuttaisin sääntöjä filmaamisesta. Se on jo nyt rangaistavaa,mutta vihdoinkin teknologia on avustamassa millä saadaan selville osuiko joku vaiko eikö ja oliko tahallista. Mikäli filmaamisella on vaikutus esim. 16 sisällä niin rangaistuspotku voitaisiinkin toteuttaa toisessa päässä ja muuten aina keltaista vaan kehiin.

Filmaamisesta on mielestäni tullut häpeä lajille jo ja tuomarit ovat sille osasyynä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Vellu Heino, #13.
Jenkit eivät ilmeisesti ymmärrä eivätkä hyväksy peliä, jossa juostaan ja juostaan ilman tulosta. He taitavat olla oikeassa. Siksi he eivät ole mukana näissä FIFA-geimeissä.

Jenkit pitävät koripallosta, jossa pisteitä kertyy kaiken aikaa ja lopputulos noin noin 100-100.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jalkapallo on yhdistelmä älyä ja taitoa. Siksi se sopiikin paremmin muille kuin keskiverto punaniskalle, joka katsoo mielellään toisiaan päin juoksevia miehiä ja ympyrää ajavia autoja.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha-Pekka Kosonen, #22.
Jotkut ovat jopa verranneet jalkapalloa shakkipeliin. Palloa on todellakin yhtä hankala kuljettaa maaliin kuin on shakkipelissä vangita vastustajan kuningas. Shakissa on kylläkin yksiselitteiset säännöt. Futiksessa on kaikkivaltias diktaattori-tuomari, joka määrää rankkarin ja antaa voiton suosikkijoukkueelleen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Niin..jenkit eivät ymmärrä,mutta kerro sinä mitä hienoa on esim. Koripallossa juosta päästä päähän tekemään kori eli jatkuva pisteiden hakkaaminen?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Vellu Heino, #24.
En suinkaan pidä koripallonkaan säännöistä, kaukana siitä. Olen ehdottanut, että kori nostettaisiin vähintään viisi metriä korkeammalle, jotta pituudesta ei olisi kohtuutonta hyötyä. Nykyisellään jättiläiset voivat heittää koreja ylhäältä alaspäin ja vielä roikkua telineissä - törkeää!

Sopiva pistemäärä per ottelu on jossakin käsipallon paikkeilla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #25

Ahem.
Koriksessa pisimmät kaverit ovat harvoin parhaita pistemiehiä. Suurin etu pituudesta on puolustettaessa ja levypalloista taistellessa. Lauri Markkasen tyyliset pitkät ja hyvin heittävät pelaajat ovat harvinaisempia jopa NBA:ssa.

Makuasioita, itse diggaan korista juuri siksi kun siinä tapahtuu kaiken aikaa, ei juuri ole tyhjiä hetkiä joitain aikalisiä lukuunottamatta. Korismatsiin verrattuna jalkapallo näyttäytyy kuollettavan tylsältä.

Pekka Veistos

Jalkapallo yhdistää maailmaa. Se, kuten muukin huippu-urheilu, on käytännössä ainoa ihmiskuntaa aidosti yhdistävä tekijä yli uskonto-, kulttuuri-, rotu- jne. rajojen.

Tämä on niin suuri arvo että se ylittää valuviat ym. lieveilmiöt.

Jatketaan pelien seuraamista.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juuri päättynyt Saksan ja Meksikon MM-sarjan ottelu on tyypillinen osoitus siitä, että maalit ovat todellakin liian kapeita. Maailmanmestari Saksa yritti kokonaista puolitoista tuntia saada maalia - ilman tulosta. Jos maali olisi ollut leveämpi, pari kolme ohilaukausta olisivat tuoneet pisteitä. Mutta maaleja olisi tullut muutama lisää myös Meksikolle.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mestarijoukkue Brasilia ahersi 45 minuuttia Sveitsiä vastaan. Tuloksena yksi (1) maali. Vai ei maali ole liian kapea?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mestarijoukkue Brasilia ahersi puolitoista tuntia. Tuloksena yksi (1) maali. Mutta myös Sveitsi sai maallin.

Päivän MM-otteluissa juostiin ja aherrettiin 4,5 tuntia. Tuloksena neljä (4) maalia. Yhden maalin eteen piti siis ahertaa toista tuntia. Vai ei maalia pitäisi leventää?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Futissirkuksessa ei ole muuta vikaa kuin Ylen ylimieliset "asiantuntijat," jotka luulevat tietävänsä pelistä kaiken ja haukkuvat peliä ja joukkueita. Taustalla on varmaan jonkinlainen trauma Suomen huonoudesta. Poikkeuksena tietenkin Jari Litmanen, jolla olisi ainoana Suomessa ehkä varaa arvostellakin peliä, mutta hän osaa olla aina positiivinen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jouni Snellman, #31.
Jokainen on jonkinlainen futiskriitikko. Onhan meillä sananvapaus. On kyllä hieman koomista, että jo käytyjä vieraiden maiden jalkapallo-otteluja analysoidaan televisiossa yhtä ryppyotsaisesti kuin Syyrian sotaa. Mutta leikkiähän tämä on - paitsi Syyrian sota.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset