TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Trump pyrkii ulos Putinin taskusta

  • Kuva 1: Trumpia ja Putinia kuunnellaan Finlandia-talossa.
    Kuva 1: Trumpia ja Putinia kuunnellaan Finlandia-talossa.
  • Kuva 2: Timo Uotila sai Finlandia-talon pressikeskuksessa rasian mansikoita ja herneitä.
    Kuva 2: Timo Uotila sai Finlandia-talon pressikeskuksessa rasian mansikoita ja herneitä.

# Istuin maanantaina 16.7. Finlandia-talossa kansainvälisen lehdistön joukossa, söin ilmaiseksi tarjottuja mansikoita ja herneitä. Seurasin Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin puheita. He olivat istuneet kahdestaan pari tuntia ja valmistautuneet tapaamaan lehdistön. Kysymyksiä ja salaliittoteorioista leijaili ilmassa.     

   Putinin ja Trumpin tiedotustilaisuudessa puhuttiin suorasukaisten kysymysten pohjalta paljon siitä, oliko Venäjä todellakin vaikuttanut v. 2016 epäasianmukaisella tavalla Yhdysvaltain presidentinvaalin tulokseen, niin kuin tutkimukset ovat osoittaneet. Presidentit eivät tietenkään voineet muuta kuin kieltää tuollaiset väitteet hölynpölynä. Siinähän istui Yhdysvaltain presidentti, jolle Venäjän presidentti oli hankkinut vaalivoiton. Kumpikin oli kerta kaikkiaan jäävi vastaamaan moiseen kysymykseen.

   Keskustelun aiheena oli myös aseidenriisunta. Trump korosti useaan kertaan, että hänellä ja Putinilla on takataskussaan 90 prosenttia maailman ydinkärjistä.

   Syyrian tilanteestakin yritettiin keskustella, mutta kummallakaan maalla ei ole ratkaisua tuohon ongelmaan. Ukrainan kriisi jäi vähälle huomiolle. Putin ei varmaankaan suostu kirveelläkään luopumaan Krimin niemimaasta, jonka hän kaappasi Ukrainalta v. 2014.

# Trumpin ja Putinin vierailu Helsingissä hämmentää vielä pitkään Suomea, Eurooppaa, Yhdysvaltoja ja koko maailmaa. Trump on jo ryhtynyt muuttelemaan puheitaan venäläisten vaalihäirinnästä, kun hän kohtasi kotiin palattuaan raivoisan kritiikin. Niin hän on tehnyt kaiken matkaa, vaihtanut vähän päästä lausuntojaan. Siksi tämä maailma on muuttunut näin epävarmaksi.

   Trump huomasi joutuneensa Helsingissä suorastaan Putinin taskuun. Hänet nähdään Putinin valitsemana Yhdysvaltain presidenttinä. Niinpä hän on nyt kertonut sanoneensa aivan vastakkaista kuin miten on ymmärretty. Ota tästä nyt sitten selvää.

 

# On murheellista, että EU:sta ei ole onnistuttu rakentamaan toimintakykyistä liittovaltiota, jonka näkemyksiä Putinin ja Trumpin kannattaisi ottaa todesta. EU:n ongelmana on osallistujamaiden erilaisuus.

   EU:n kulmakiviä ovat demokratia, vallan kolmijako, sananvapaus ja hallinnon ja talouden läpinäkyvä korruptoitumattomuus. Mutta vain muutama maa täyttää nämä ehdot kohtuullisesti. EU voidaan helposti lyödä hajalle ulkoa päin.

   Tähän Putin onkin pyrkinyt. On hyvin surullista, että Trumpilla näyttää olevan samanlaisia tavoitteita. Kun Euroopan ja Lähi-idän asioista neuvotellaan, Putinin ja Trumpin ohella pöydässä tarvittaisiin ilman muuta myös EU, nimittäin oikeanlainen EU.

 

Kuva 1: Trumpia ja Putinia kuunnellaan Finlandia-talossa.

Kuva 2: Timo Uotila sai Finlandia-talon pressikeskuksessa rasian mansikoita ja herneitä.         


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

EU:ta tai Natoakaan ei oikein tarvita tai edes liian aktiivisena suvaita TrumPutinstanin kaavailemaan uuteen uljaaseen kaksinapaiseen maailmaan. Bilateraalinen eli kahdenkeskinen on suomalaisille entuudestaan tuttu termi mm. idänkaupasta mutta suomettuneisuudesta yleensäkin.

Jonkinlainen (mahdollisesti osin tahaton) mediaoivallusten benchmark-kiteytymä saatiin nähdä amerikkalaisen uutiskanava CNN:n lähetyksessä Kauppatorin tuntumasta heti kokouspäivän päätyttyä hieman keskiyön jälkeen Suomen aikaa, ks. kuvasarja. Kuvakaappauksessa näyttäisi Helsingille annetun uusi nimikin: suorassa lähetyksessä ruudun oikeassa yläkulmassa lukee "Helsinski, Finland 12:06 AM" eli Helsinski, Suomi ja alakulmassa "11:06 PM CET". Kuvaotsikko huutaa "CNN Breaking News: TRUMP THROWS U.S. INTEL AGENCIES UNDER BUS, REFUSES TO SAY PUTIN INTERFERED IN 2016 ELECTION". Juontajan ilmekään ei värähdä. Hetkeä myöhemmin klo 11:07 PM CET-aikaa ruudun yläkulmassa kerrotaan: "Earlier Helsinki Finland" eli 'aiemmin Helsinki, Suomi', siis meille tutussa yksiässäisessä muodossa > http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258301-c...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Veikko Savolainen, #1.
Mielenkiintoinen freudilainen lipsahdus tuo Helsinski. Suomihan on yrittänyt keinotella idän ja lännen välissä. Tosin presidentti Niinistö ei halua enää puhua Suomesta "puolueettomana" maana, "koska olemme osa EU:ta, länttä".

Tuo Helsinki on muutenkin hankala nimi. Se tuo helposti mieleen sanat Hell ja Sin eli "helvetin syntinen kaupunki".

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Olikohan muuten Putinilta freudilainen vai grouchomarxilainen lipsahdus, kun hän totesi maailman median edessä että me venäläiset järjestimme Krimin kansanäänestyksen, jossa päätettiin liittyä naapurimaahan. On kovasti kieltänyt tuon aiemmin... ;)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #5

Veikko Savolainen, #5.
Noin se taisi juuri mennä. Viime vuodet ovat täynnä huikeaa tragikomediaa.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Onko kirjoittajalla ajatuksia, miten saataisiin aikaan sellainen "oikeanlainen EU"? Mitä se tarkoittaisi? Poistaisiko liittovaltio-EU nykyiset ongelmat?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Antero Ollila, #2.
Liittovaltio-EU ratkaisisi monet ongelmat. Mutta ikävä kyllä EU:n jäseniksi on hyväksytty niin erilaisia ja ongelmallisia valtioita, että niitä ei mitenkään voi yhdistää liittovaltioksi. Jonkinlaiseen liittovaltioon voitaisiin pyrkiä muutamien "ydinvaltioiden" osalta. Mutta niistä useimmat eivät ole valmiita tuollaiseen kehitykseen. Erityisen ongelmana ovat kovin erilaiset taloustilanteet ja valtionvelat.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Jos nykyinen "kehitys" jatkuu, voi hyvin olla, että EU:sta tulee kiinteämpi liitto, jolla on omat sotavoimat. Ei sen takia, että se olisi sitä halunut, vaan sen takia, että USA:han ei ole enää luottamista.

Itse asiassa uskon tämän olevan aika todennäköistä, jos Trump valitaan uudestaan vuonna 2020. Hänenhän tavoitteensa vaikuttaa olevan tilanne, jossa USA voisi olla vahvassa neuvotteluasemassa pienempiin valtioihin nähden.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Johan Lindholm, #3.
Näen mahdollisen tulevan kehityksen hyvin samalla tavalla. EU:n on pyrittävä yhdistämään puolustuksensa. Se on itse asiassa ollut juuri Suomen pyrkimys, koska Nato on meille merkillinen mörkö.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tästä voitte kuunnella, millaisen raportin tein Trumpin ja Putinin tapaamisesta maailman suurimman maahanmuuttajaradion Australian SBS:n suomenkieliseen lähetykseen: https://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

En usko, että Eu:sta tulee liittovaltio ja on nähty kannanottoja saksanmaalta, että Saksa on haluton jakamaan ylijäämäänsä "solidaarisesti" muille jäsenmaille.
Saksan motiiveja on hankala tulkita, mitä se loppujen lopuksi haluaa ja olla haluamatta.

Brittien ja Jenkkien reaktioon / suhtautumiseen, luulen syyn olevan Saksa. Koska talousmahti.

Maailma on jakautunut omiin blokkeihinsa ja poteroihinsa. EU, Usa, Venäjä ja Kiina. Kaikki kilpaa asettavat toisilleen suojatulleja ja soppa on valmis.

Moni tuttu, joka tekee businesta globaalisti, on ihmetellyt EU toimia asettamalla Usa tuotteille "kostoksi" korotetut tullimaksut ja samaan aikaan kailottavat muuta "kun Usa hankaloittaa kaupankäyntiä". Moni eurooppalainen maahantuonti firma on tämän takia joutunut nk. kuseen ja luulisi ollut viisaampaa olla asettamasta niitä, eikä lähteä Usan viitoittamalle tielle.

Se on varmaa, ettei maailma ei enään palaudu entiselleen, vaikka Usan ja Venäjän Presidentit vaihdettaisiin.

Noh, tämä oli vaatimaton mielipiteeni.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Risto Laine, #10.
Olen paljossa samaa mieltä.
On todella erikoista, että "vapauden maa" USA on yhtäkkiä käänynyt ympäri 180 astetta ja kulkee vastakkaiseen suuntaan kuin tähän asti.
Alkaa tuntua siltä, että Trump onkin "perusamerikkalainen" ja edustaa paljolta samanlaisia arvoja kuin Suomen persut, siis tuo nykyinen Halla-ahon puolue.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Trump liikemiehenä oikeassa USAn uhka on EU ja Kiina, kauppatasapaino on hyvin epäedullinen amerikkalaisille.
Venäjä on tässä aika merkityksetön amerikalle.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Keijo Lindgren, #13.
Trump ja Putin istuivat siellä tiedotustilaisuudessa ennen kaikkea miljardööreinä. Eivät heille demokratiat ja muut ideologiat paljon paina. Tärkeintä on, että omat kähmityt miljardit säilyvät tallessa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #16

Keijo Lindgren #16.
Kunniahimosta en tiedä mutta rahan himoa siinä on tuntuvilla ja paljon.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Trump on ja pysyy tiukasti Putinin ”taskussa”, mikäli oheista linkkiä on uskominen. Se on kirjoitettu pari vuotta sitten. Tätä taustaa vasten hänen esiintymisensä Helsingin lehdistötilaisuudessa ei ollut mitenkään yllättävää.

https://talkingpointsmemo.com/edblog/the-trump-and...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jukka Mikkola, #12.
Aivan totta, yllätys se ei ollut, että Trump on Putinin "taskussa".

Tiedotustilaisuudessa journalisit voivat loputtomasti härnätä Trumpia tällä Putinin vaalivaikuttamisella. Tilanne on sikäli erikoinen, että jos asiaa puitaisiin oikeudessa, kumpikin olisi jäävi puhumaan mitään, Putin syytettynä ja Trump edunsaajana. Ilmankos Helsingin tiedotustilaisuus päättyi siihen että Trump korjasi kampsunsa ja lähti paikalta tuohtuneena kiittämättä ketään.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kiitokset Laura ja Saska Saarikoskelle Helsingin Sanomissa 15.7. julkaistusta erinomaisesta avoimesta kirjeestä Trumpille ja Putinille englanniksi ja venäjäksi. Kiitos myös Hesarin hienosta kampanjasta sananvapauden ja lehdistön vapauden puolesta:
http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuu...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset