TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Mitä Trump ja Putin oikein kähmivät kahdestaan?

  •  Finlandia-talon pressikeskuksessa Trumpin ja Putinin vierailun aikaan.
    Finlandia-talon pressikeskuksessa Trumpin ja Putinin vierailun aikaan.

# Useimpien mielestä Suomen presidentin päätös ottaa vastaan Helsinkiin maailman mahtiyksinvaltiaat Donald Trump ja Vladimir Putin oli järkevä. Vain viitisen prosenttia suomalaisista piti tapaamista Suomelle haitallisena, kertoo kysely.

   Noiden presidenttien taskussa on 90 prosenttia maailman ydinkärjistä. Tuollaisia päällepäsmäreitä ei tietenkään kannata turhaan ärsyttää. He voivat näppäimillään hetkessä tuhota koko ihmiskunnan. Siksi Sauli Niinistön kohtelias pidättyvyys keskustelujen asiakysymyksissä oli aivan paikallaan.

   Suomen kannatti myös satsata tapahtuman järjestelyihin ja yli tuhannen journalistin palveluihin Finlandia-talossa saunoineen – vaikka kärsittiin tukalasta helteestä. Suomi sai hyvää mainosta ystävällisenä maana, jossa asiat sujuvat.  Monikaan ei ymmärtänyt, miten suuria ponnistuksia tuo vaati helteisessä heinäkuussa, jolloin Oy Suomi Ab on perinteisesti lomamökeillään.

   Trumpin ja Putinin vierailu Helsingissä hämmentää vielä pitkään Suomea, Eurooppaa, Yhdysvaltoja  ja koko maailmaa. Trump on jo ryhtynyt muuttelemaan puheitaan. Niin hän on tehnyt kaiken matkaa. Siksi tämä maailma on muuttunut näin epävarmaksi.

   Trump huomasi joutuneensa suorastaan Putinin taskuun. Hänet nähdään Helsingin tapaamisen jälkeen Putinin valitsemana Yhdysvaltain presidenttinä. Niinpä hän on nyt kertonut sanoneensa aivan vastakkaista kuin miten on ymmärretty. Ota tästä nyt sitten selvää.

   Tietojen mukaan Trump on jo kutsunut Putinin vierailulle Washingtoniin. Ilmeisesti Trump ja Putin haluavat keskustella lisää kahden kesken. Spekulaatiot ja salaliittoteoriat leijuvat ilmassa. Kenties Putinilla on salaista tietoa Trumpin takavuosien bisnesmetkuista Venäjällä? Ne antaisivat jatkuvan valttikortin Putinille.  Näin kirjoittaa suurlähettiläs Antti Kuosmanen: http://anttikuosmanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258439-mika-trumpia-motivoi?ref=poiminnat  

   Kunpa joku onnistuisi äänittämään noita Trumpin ja Putinin kahdenkeskisiä keskusteluja. Siinä olisi lehtilööpeille ravintoa pitkäksi aikaa. Ja tietenkin historioitsijoille aihetta kertoa, millaiseen suohon ihmiskunta oli vajoamassa vuonna 2018.

   Tässä kahden yksinvaltiaan yhteydenpidossa Eurooppa jää surullisesti syrjäytetyksi. Viron ex-pääministeri Taavi Rõivas kysyy, miksi Trump ja Putin lakaisivat maton alle kaikki Euroopan suuret kysymykset alkaen Ukrainasta. Hänen mielestään Suomen ja Viron olisi pidettävä EU-valtioina yhtä.

   EU:n olisi syytä raivata itselleen puhevaltaa maailmalla. Siinä olisi ohjelmaa Suomenkin presidentille. EU on puutteellinen, mutta se on maailman ainoa yhteisö, jossa demokratia, kansanvalta, hyvinvointiyhteiskunta ja sananvapaus näyttelevät jonkinlaista roolia.

Kuva: Finlandia-talon pressikeskuksessa Trumpin ja Putinin vierailun aikaan. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tästä voi kuunnella raportin, jonka valmistin Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisesta maailman suurimman maahanmuuttajaradion Australian SBS:n suomenkieliseen lähetykseen, jota toimittaa Sydneyssä Karl Mattas:
https://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/en/aud...

Koko lähetyksen voi kuunnella tästä klikkaamalla:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohi...

Risto Koivula

Suomi satsasi infoterroristitoimittajien palveluksiin liikaakin, muuten hyvä.

Sauna kuitenkin oli hyvä olla, koska siitä on paljon vääriä käsityksiä: edes miten kuten samanlainen kuuma ja kuiva sauna kuin suomalaisilla on lähinnä venäläisillä ja korealaisilla (tsauna) ja nekin ovat yleensä isoja julkisia laitoksia. Muualla sauna on erilainen: Baltiassa (vesi pääasia), Ruotsissa (voi lukea Dagens Nyheteriä, julkisia laitoksia), Saksassa, Turkissa, Japanissa.

Vähemmälläkin laumalla niitä pölkkypäitä olisi pärjätty.

Strategisten aseiden rajoitussopimus SALT menee umpeen puolentoista vuoden kuluttua ja Trumpin ja Putinin on tehtävä uusi sopimus. He ovat siihen oikein hyvät henkilöt, jotka ymmärtävät teknologiaa oikein ja tuntevat II maailmansodan historian tarkasti ja oikein. Donaldin setä ja ihanne oli länsiliittoutuneiden "tutkateknologian Oppenheimer" John G. Trump.

Strategisten ydinseiden merkitys on muuttunut - vämerkityksellisempään suuntaan. Niillä ei pystytä enää "hävittämään maailmaa" kuten joskus. Taktisten ydinaseiden merkitys on uudestaan noussut ja niistä voidaan tehdä hyökkäysaseita tavallisella ohjus- ja drooniteknologialla. Siksi niitä on myös tuotu ja tuomassa takaisin Europpaan, suoraan USA:N, ei NATO:n alaisina.

Suomi ei ole ollut tapaamisen aloitteentekijä. Se on ollut tarjous, josta ei ole voinut eikä kannattanut kieltäytyä. EU:lla ei ole siinä mitään, ainakaan positiivista roolia. Suomen asemaa EU:ssa se "heikentää", mikä on hyvä.

EU ei ole "demokratia" vaan hörhölä. Se ei tule saamaan uusia merkittäviä jäseniä - ellei se sitten käänny tuossa suhteessa Japanin puoleen.

Donaldilla ei ole mitään mahdollisia EU:n, Kiinan ja Japanin vapaakauppasopimuksia vastaan. Kukin maa päättää itse.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Risto Koivula, #2.
Hyviä pointteja.
SALT-sopimus menee tosiaankin pian umpeen. Suurimmat ydinasevaltiot ovat oikeita neuvottelijoita tässä asiassa.
Suomi ei tosiaankaan ollut tämän tapaamisen aloitteen tekijä. Oli hyvä, että Suomi järjesti homman. Se vahvisti Suomen mainetta tehokkaana ja luotettavana maana.
EU on tosiaankin heikko ja hajanainen yhteisö. Se on valitettavaa, koska mukana on joukko maailman vankimpia demokratioita.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"mukana on joukko maailman vankimpia demokratioita." Edustuksellinen demokratia on mätä. Voidaankin todeta, että VAIN Sveitsissä toteutetaan kansanvaltaa. Lainaukseni leipätekstistä on täyttä bullshittiä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #5

Timo Nenonen, #5.
Edustuksellisessa demokratiassa on puutteensa ja riskinsä. Mutta parempaakaan ei ole vielä keksitty. Sveitsin suorissa kansanäänestyksissä on myös riskinsä. Mutta miljardööriyksinvalta on kaikkein suurin riski.

Nikolai Holopainen

He kähmivät kansanäänestystä Donpassin alueelle.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuntuu todella erikoiselta ja suorastaan uskomattomalta, että Trump voi puhua ja tviittailla päivästä päivään mitä tahansa, totta ja valetotta. Muistamme, miten kävi presidentti Nixonille. Hän vakoili demokraattien presidentinvaalikampanjaa, joutui kiinni ja eroamaan ns. Watergate-skandaalissa v. 1974. Trump saa hommailla mitä hyvänsä jopa Venäjän kanssa ja kertoa siitä päivittäin suorastaan vastakkaisia versioita.

Suomessakin Lenita Toivakka joutui eroamaan ministerin paikalta vain koska väitti kansanedustaja Timo Harakan valehdelleen.

Tosin pääministeri Paavo Lipponen aikoinaan haukkui oppositiota valehtelusta ja totesi, että "nahkurin orsilla tavataan". Lipponen sai jatkaa.

Onko näissä asioissa naisilla ja "alfauroksilla" eri säännöt?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Nixon ehti istua presidenttinä kuusi vuotta ennen kuin "sauna paloi". Trumpilla mittarissa on vasta kaksi.

Nuo kahdenkeskiset presidenttipalaverit ilman valtuuskuntia ja pöytäkirjaa eivät sido poliittisesti ketään tai mitään. Siksi nistä voi myös heitellä julkisuuteen aivan mitä tahansa, ja senhän Trump tekeekin. Twitter ei sekään ole virallinen työkalu, vaan lähinnä tapa juoksuttaa mediaa ja hämmentää.

"Onko näissä asioissa naisilla ja 'alfauroksilla' eri säännöt?"

- Aiheellinen kysymys! Anneli Jäätteenmäki, Suvi Linden, Arja Alho, Lenita Toivakka. Ilkka Kanerva.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuomo Kokko, #8.
Nixon ilmeisesti toimi ensimmäisen kautensa varovasti. Uudelleenvalinnan yhteydessä hän sitten ryhtyi "varmistamaan" voittoaan. Tämä vaihe tuo hämmästyttävästi mieleen Trumpin ja 2016 vaalit.

Tietenkään salaiset neuvottelut eivät ole sinänsä "rikollisia". Niiden sisällöstä voi kuitenkin tavalla tai toisella vuotaa tietoa, joka saattaa panna liikkeelle ratkaisevan tutkimusprosessin.

Twittersanoma on vähintään yhtä pätevä lausunto kuin vaikkapa haastattelu, jos siinä kerrotaan faktoista.

On todella merkillistä, miten naiset ovat saaneet jättää tehtävänsä paljon helpommin kuin eräät "alfaurokset".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset