TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Valetta on kutsuttava valeeksi – myös eduskunnassa

# Olemme seurailleet maailman tapahtumia ja hämmästelleet hirveästi. Totuudella ei ole enää mitään merkitystä. Yhdysvaltain presidentti-pääministeri-oligarkkimiljardööri Donald Trump puhuu tiedotus- eli sanelutilaisuuksissaan ja twittereissään mitä milloinkin mieleen tulee. Tosiasioista välittämättä.

   Nyt Trump jo myöntää, että hänen apurinsa hankkivat ennen viime presidentinvaaleja venäläisiltä tietoa, jonka avulla Hillary Clintonia voitaisiin mustata. Vastikään hän sanoi aivan päinvastaista. 

   Miten ihmeessä Yhdysvaltain presidentti voi päivästä päivään muutella kertomuksiaan toden ja valheen välillä?

 

Suomalaista kaksinaismoraalia

# Meillä Suomessa ministeri tai jopa kansanedustaja joutuu eroamaan, jos sanoo jotakuta valehtelijaksi – vaikka tuo toinen olisikin valehtelija. Poikkeuksena oli pääministeri Paavo Lipponen, joka sanoi oppositiota valehtelijoiksi ja kertoi vielä, että ”nahkurin orsilla tavataan” – mutta sai jatkaa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Puhemies Riitta Uosukainen kyllä moitiskeli Lipposen sanavalintoja, mutta mitään seurauksia ei tullut.

   Sen sijaan hänen seuraajansa Anneli Jäätteenmäki joutui eroamaan varsin heppoisin perustein.

   Joukko naisministereitä on joutunut jättämään paikkansa pikakyytiä, kun ovat erehtyneet moittimaan oppositiota valehtelusta. Miehillä ja naisilla on siis erilaiset käytännöt.

   On jotenkin kummallista, että eduskunnassa ei saa puhua valehtelusta, mutta kylläkin muunnellun totuuden välittämisestä. Mikä ero sillä on? Eikö valhetta saa sanoa valheeksi ja totuutta totuudeksi?

      

# Miten ihmeessä ns. poliittinen ”kulttuuri” voi maasta maahan vaihdella näin karmeasti vieläpä täällä ”demokraattisessa lännessä” nyt Trumpin kaudella. Atlantin takana on kuulemma  siirrytty ”totuuden jälkeiseen aikaan”. Mutta  eihän sellainen ole länsimaista demokratiaa.    

   On kyllä muistettava, että Atlantin takana presidentti Richard Nixon joutui eroamaan 1970-luvulla vakoiltuaan demokraattipuoluetta ja jäätyään siitä kiinni. Ai niin, mutta sehän oli viime vuosituhannella, jolloin totuudella oli jenkkilässäkin jotain merkitystä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Lipposen puolustus: "Nahkurin orsilla tavataan" on hieno ilmaus, joka kertoo, että lopulta kaikki vastakkainasettelu jää taakse. Nykyhetken kiistat ovat pientä sen rinnalla, että elämä loppuu ja kiistakumppanit kohtaavat tasavertaisina, nyljettyinä. Lopullinen tuomio on tasapeli.

USAssa taas kumpikin osapuoli nylkee toisensa elävältä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ei suomalainenkaan politiikkojen tapa keskustella ja ilmaista mielipiteitään paljonkaan poikkea mainitsemastasi nykyisestä USAn tavasta. Sama tapa on hyvin pitkälti vaikuttamassa unionin siällä poliittisten päättäjien keskuudessa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Sirpa Abdallah, #3.
Totuuteen ja valheeseen suhtaudutaan kaikkialla kovin valikoiden. Siksi minusta Suomen eduskunnan "valehtelukielto" onkin tekopyhyyttä. Sananvapauden tasossa maiden välillä on kyllä suuria eroavaisuuksia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Paavo Nevalainen, #1.
Kuuntelin tuon tilanteen äänityksen hiljattain radiosta. Lipponen todellakin puhui selväsanaisesti valehtelusta.

Risto Koivula

Trumpin valeet ovat tähän mennessä osoittautuneet lähinnä "harmittomiksi" verrattuna vaikkapa Suomen pressojen suurvaleisiin:

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2017/11/donald...

sunnuntai, 12. marraskuu 2017
Donald Trumpin valheet (2016) olivat lähinnä harmitonta pulinaa

Iltasanomat
" Ulkomaat
Trump sepittää tietään presidentiksi – 14 tunnetuinta valhetta

Jatkuvasti valehtelevalle Donald Trumpille satelee pitkänenäisiä Pinokkio-merkke-jä faktantarkistajilta. Asiantuntijoiden mukaan kyseessä on tarkkaan mietitty taktiikka.

Mistä tietää milloin Donald Trump valehtelee?

Vastaus: Hänen suunsa liikkuu. "

Alla lista Trumpin tunnetuimmista valheista.
1. Tuhannet juhlivat muslimit?

Trumpin kuuluisimpiin kuuluva väite viime marraskuulta on, että New Jerseyssä tuhannet muslimit juhlivat samaan aikaan, kun World Trade Centerin tornit sortui-vat syyskuun 2001 terrori-iskuissa. Väite on Trumpin muslimivastaisen politiikan ytimessä ja hän on toistanut useita kertoja ”nähneensä sen itse”.

Väite ei ole alun perin Trumpin keksintö,sillä huhut kyseisestä tapauksesta kumot-tiin jo pian iskujen jälkeen. Trump ei ole koskaan esittänyt ensimmäistäkään todis- tetta väitteen puolesta, eikä niitä ole löytänyt kukaan muukaan.Videonpätkät, joita toisinaan näytetään, esittävät juhlivia muslimeja Lähi-idässä.

HM:Kirjaimellisesti väite on aika lailla varmasti tosi,kunhan ei edellytetä,että nämä kaikki olisivat yhdessä paikassa yhteisin menoin juhlineen, mitä kai ei kukaan ole väittänytkään.

Trump sai ankaran iskun WTC-iskussa, jossa satoja hänen liikekumppaneitaan kuoli ja heidän bisneksensä joutuivat perikatoon.

Tuo joidenkuiden muslimien juhliminen on Ö-luokan asia politiikan kannalta.

2. Obama ei syntynyt Yhdysvalloissa?

Trumpin pitkäaikaisimpiin kuuluva päähänpinttymä, jonka avulla hän nousi politii-kan parrasvaloihin vuonna 2011. Trumpin mukaan presidentti Barack Obama ei ole syntynyt Havaijilla vaan Keniassa, eikä tämä siis ole laillisesti oikeutettu toimi-maan presidenttinä. Trumpin inttäminen sai Obaman julkaisemaan syntymätodis-tuksensa pitkän version, mutta Trump jatkoi senkin kyseenalaistamista vuosikausia.

Viime viikon perjantaina Trump keikautti asian päälaelleen ja ilmoitti mahtiponti-sesti uskovansa presidentin syntyneen Havaijilla. Hän syytti Hillary Clintonia birtherisminä tunnetun väitteen alkuunpanijaksi,mikä oli jälleen uusi valhe. Trump kehtasi jopa julistaa itsensä birtheristien valheen paljastajaksi, ilmeisesti koska hän oli saanut Obaman julkistamaan syntymätodistuksensa.

HM:Sillä ei ole mitään merkitystä kansainvälisoikeudellisesti,minkä maan alueella joku on fyysisesti syntynyt, vaan olennaista on, minkä maan kansalainen äiti on ollut syntymähetkellä. Obaman äiti oli ikänsä USA:n kansalainen/alainen. Ulko-maan kansalaisenkin naisen lapsi voidaan kuitenkin merkitä esimerkiksi Suomessa heti suomalaiseksi, jos isä on suomalainen.

On Ö-luokan asia politiikan kannalta, missä paikassa Obama tarkasti ottaen on syntynyt.

3. Suku Ruotsista?

Valehtelu vaikuttaa olevan Trumpilla verissä. Hänen Saksasta kotoisin oleva sukunsa keksi toisen maailmansodan jälkeen väittää olevansa lähtöisin Ruotsista, koska Saksa ei ollut kovin suosittu Yhdysvalloissa. Valhe päätyi Trumpin kirjoittamaan kirjaankin. Hän oikaisi sen vasta vuonna 1990.

RJK: Trumpin isän Fred Trumpin vanhemmat Frederick Trump, ja Elizabeth Christ Trump, olivat syntyisin luterilaisesta Kallstadtin viininviljelijäkylästä, jossa oli muu-ten syntynyt myös Johann Heinrich Heinz, jonka poika säilyketehtailija Henry John Heinz oli liukuhihnan käyttöönottaja eikä Henry Ford, joka toi sen koneteolli-suuteen; firman nykyisiin omistajiin kuuluu John Kerry. Nimi on jo tällöin väännetty tai englanninnettu muodosta Trumpf = valtti (saks, holl.) muotoon Trump (engl.) = valtti, ruot-siksi trumf, jotka tulevat latinan sanasta Triumfus = voitonparaati. Sana ei liene tässä korttipelin valtti -merkityksessä kovin vanha. Nimi Trumpf voi olla väännös myös ruot-salaisesta sotilasnimestä Trumm-= rumpu.Toisekseen Trump kuulostaa saksalaisen korvaan ruotsalaiselta, sillä yksinkertainen -p ja varsinkin -mp menee muotoon (m)pf.

Kallstadt on luterilainen maalaiskylä katolisten ja kalvinististen alueiden keskellä. Sellaisissa tapauksissa Ruotsi usein esitetään oman opin "ihmemaana" eikä Preussi tai Pommeri, jotka eivät ole "suvereenisesti" luterilaisia. Noin ole ruotsa-laisspekulaatio ei välttämättä ole Donaldin omaa keksintöä, eikä sitä ole esitetty ehdottomana totuutena.

Ö-luokan asia politiikan kannalta.
4. Suurin viinintuottaja?

Trump pröystäilee mielellään omaisuudellaan, joka toki on huomattava. Hän inttää Trump Wineryn olevan itärannikon suurin viinintuottaja, mutta PolitiFactin mukaan totuus ei ole lähelläkään sitä.

Trump korostaa liikemiehen kykyjään sanomalla koko omaisuutensa arvoksi on noin 10 miljardia dollaria, mutta talouslehti Forbesin asiantuntijat eivät ole pääs-seet laskel-missaan lähellekään vaan arvioivat Trumpin korkeintaan 4,5 miljardin mieheksi. Trumpin arvellaan pimittävän verotietojaan sen vuoksi, että niistä paljastuisi totuus.

Trumpin pilvenpiirtäjissä ilmoitetaan usein olevan enemmän kerroksia kuin kuka tahansa voi laskea.

HM: Trump tietää joka tapauksessa itse parhaiten tuotantolukunsa. Myös arvostelijoilla on syynsä valehdella.

Ö-luokan asia poltiikan kannalta.

5. Jättilahjoitus veteraaneille?

... "

***

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2011/08/miten-...

" keskiviikko, 24. elokuu 2011

Miten Halosen ja Hautalan Suomen Tilastokeskus sepitti ("EU:lle"...) "70 miljoona tapettua Maon uhria"...

28.1.2011 06:16

Tämä oli pitänyt arvata:

" Outo haju Tilastokeskuksessa - toimistot tyhjinä

Julkaistu: 1.3.2010

Helsingin Kalasatamassa sijaitsevassa Tilastokeskuksen rakennuksessa havaittiin sunnuntaina outo haju, jonka syy ei ollut maanantaiaamuun mennessä selvinnyt. Hajun takia rakennuksen 800 työntekijää kehotettiin kuitenkin pysymään poissa työpaikalta.

Tietopalvelujohtaja Heli Mikkelä kertoi maanantaina, että rakennus ei ole kaupun-gin kaasuverkossa. Myöskään Helsingin viemärilaitos ei ollut löytänyt maanantai-aamuun mennessä syytä hajuhaittaan. Mikkelän mukaan asiaa selvitetään edelleen, ja toimintaa siirretään tarvittaessa muihin tiloihin.

Toistaiseksi hajuongelma ei vaikuta tilastotietojen julkaisemiseen. "

Raadonhajuhaitan syy on selvä: laitoksen "tutkimusten" luonne ja laatu!

" Katsotaanpa vaihteeksi Suomen Tilastokeskuksen (johtajatar Heli Jeskanen-Sund-ström, halonperk... eikun VAS!) "tunkkaisuutta", josta "Kommunismin mustan kirjan" "tie-dot" "Maon tappamista 72 miljoonasta kiinalaisesta suuren harppauksen aikana" ovat peräisin. Tässä on ensinnäkin Kiinan virallinen (ja oikea ja myös monessa fasistisessa miinustutkimuksessa lainattu) väestöpyramidi vuodelta 2000 (suomenkieliset lisäyksen Suomen tilastokeskus):

Tässä on kyse tuosta pienemmästä ylemmästä "hampaasta", henkilöistä, jotka v. 2000 olivat 40 - 42-vuotiaista. "

***

https://www.pirkanblogit.fi/2017/risto_koivula/val...

" Vale, emävale ja Saulin tilasto

... "

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Risto Koivula, #2.
Kiitos mielenkiintoisista esimerkeistä.
Nuo Trumpin levittämät valheet ovat useinkin sellaisia, että niitä käytetään juuri silloin, kun niillä on tärkein vaikutus. Niinpä Obama ja Clinton voitiin mustata vaalitaistelun aikana. Vaalien jälkeen saattaa sitten sanoa: "Aprillia, aprillia..."
Tällainen taktiikka ei ennen tullut kysymykseen, mutta miljardööri Trump on lahjonut itselleen riittävästi Yes-miehiä ja -naisia. Tällainen kehitys on pelottavaa koko maailman kannalta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Suurin ongelma onse,että toimittajina itseään pitävät ovat unohtaneet ammattinsa perussäännöt:puolueettomuus,totuus ja riippumattomuus.YLE ja tämä muu VERONMAKSAJEIN rahoilla ylläpidetävä media ne YKSITYISETKIN JOILLE RAHAA JAETAAN .ns.valtamedia jonka puikoissa häärää hallituksen puolueiden edustajajien omat miehet ja naiset tekemässä myyrän työtään ei ole mikään vakavasti otettava uutisten tuottaja.

Kun kokoomuslaisen miljonääri eero lehden omistama mielipiteidem muokkausfirma vetää ylen kautta rahaa taskuunsa ja tyyppi istuu ylen hallituksessa,mukaan lukien nämä muut sisäpiiriläisten pikku "toimittajat"ja muu sakki joka saa elantonsa kun tuottaa sopivaa sisältöä .

Suomessahan "asiantuntijaksi"pääsee kun on sopivan puolueen jäsen ja kuuluu siihen pieneen suomen sisäpiiri rinkiin jne.jne.Eu korruptio ja suomen hyvä veli systeemi,jota rakasti ja rakastaa mm.keskustan esko aho, eivät eroa toisistaan.Eu jota taas EI olisi ilman usaa on suomenkin hallituksen ihannoima demokratian irvikuva jossa sisäpiirien kaverilauma hääräilee ja jakaa toinen toisilleen veronmaksajien rahaa..EU :hun suomen vei kokoomus-keskusta ja pikku apulaisensa sdp joka sai konnan roolin kun kokomus oli käyttänyt sitä omiin tarpeisiinsa.Median rooli oli veronmaksajien omilla rahoilla hoitaa mainostamine ja suoranainen valehtelu sen ihanuudesta ja veronmaksajien maan päällisestä paratiisista.

Suomessa muuten toimittajista on YLITARJONTAA joten jonnekin näitäkin täytyy tunkea ,ja sen huomaa.Suomessa heitä on tungettu jopa Ministerien palleille....ihan sieltä LAATUJOURNALISIMIA tuottavista sensaatiolehdistä kuten iltalehti Poliitikot j amedian edustajat ovatkin naimissa keskenään ihan virallisestikin ja samaa hömppäkamaa alkaa olla koko suomen hallituksenkin porukka.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ilona Oksanen, #4.
Kiitos tärkeästä näkökulmasta.
Journalistien on todellakin oltava tarkkoja tiedonvälityksen tasapuolisuudesta. Meillä on tähän sopiva valvontaelin Julkisen Sanan Neuvosto, JSN. Suomi on yhä kaikesta huolimatta yksi maailman harvoja sananvapauden valiomaita. Toivottavasti Ylen uusi toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila kehittää tätä tärkeää tiedotusvälinettä yhä paremmaksi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Vaalikampanjan aikana Trumpilta kysyttiin, valehteletteko. - Kyllä valehtelen, hän vastasi.
Sen vastauksen jälkeen ei ole vaikeaa suhtautua hänen puheisiinsa. (Itse asiassa rehellinen mies.)

Hän osaa käyttää maailmanlaajuista tiedotusteollisuutta taitavasti. Uutisten tekijöillä ei ole suurta halua vastustaa tätä.

Yhä enemmän maailma elää mielikuvien, ei tosiasioiden varassa.

¨¨¨¨¨¨¨¨
Surullista oli kuulla kun Yle tv1:n uutisankkuri hiljattain sanoi että olemme siirtymässä uutisten kertomisen sijasta _narratiiveihin_

Hän olisi vielä voinut toistaa sen että Yle lähettää 300 (sic!) uutislähetystä vuorokaudessa. Äkkiä laskien se tekee yli 2 000 lähetystä viikossa.

Määrällä yritetään korvata laatu.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jorma Moll, #9.
Trump on todella onnistunut kääntämään tiedotusilmaston uudenlaiseksi. Laatumedian olisi löydettävä keinot tilanteen hallitsemiseksi. Mutta ongelmana on USA:n edustajainhuone ja senaatti, jotka taktisista syistä tukevat Trumpia ainakin nyt vaalien alla.

Ylellä ja kaikilla muillakin uutishuoneilla on velvollisuutenaan jatkuva uudistuminen tässä muutosten ajassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset