Valetta on kutsuttava valeeksi – myös eduskunnassa

# Olemme seurailleet maailman tapahtumia ja hämmästelleet hirveästi. Totuudella ei ole enää mitään merkitystä. Yhdysvaltain presidentti-pääministeri-oligarkkimiljardööri Donald Trump puhuu tiedotus- eli sanelutilaisuuksissaan ja twittereissään mitä milloinkin mieleen tulee. Tosiasioista välittämättä.

   Nyt Trump jo myöntää, että hänen apurinsa hankkivat ennen viime presidentinvaaleja venäläisiltä tietoa, jonka avulla Hillary Clintonia voitaisiin mustata. Vastikään hän sanoi aivan päinvastaista. 

   Miten ihmeessä Yhdysvaltain presidentti voi päivästä päivään muutella kertomuksiaan toden ja valheen välillä?

 

Suomalaista kaksinaismoraalia

# Meillä Suomessa ministeri tai jopa kansanedustaja joutuu eroamaan, jos sanoo jotakuta valehtelijaksi – vaikka tuo toinen olisikin valehtelija. Poikkeuksena oli pääministeri Paavo Lipponen, joka sanoi oppositiota valehtelijoiksi ja kertoi vielä, että ”nahkurin orsilla tavataan” – mutta sai jatkaa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Puhemies Riitta Uosukainen kyllä moitiskeli Lipposen sanavalintoja, mutta mitään seurauksia ei tullut.

   Sen sijaan hänen seuraajansa Anneli Jäätteenmäki joutui eroamaan varsin heppoisin perustein.

   Joukko naisministereitä on joutunut jättämään paikkansa pikakyytiä, kun ovat erehtyneet moittimaan oppositiota valehtelusta. Miehillä ja naisilla on siis erilaiset käytännöt.

   On jotenkin kummallista, että eduskunnassa ei saa puhua valehtelusta, mutta kylläkin muunnellun totuuden välittämisestä. Mikä ero sillä on? Eikö valhetta saa sanoa valheeksi ja totuutta totuudeksi?

      

# Miten ihmeessä ns. poliittinen ”kulttuuri” voi maasta maahan vaihdella näin karmeasti vieläpä täällä ”demokraattisessa lännessä” nyt Trumpin kaudella. Atlantin takana on kuulemma  siirrytty ”totuuden jälkeiseen aikaan”. Mutta  eihän sellainen ole länsimaista demokratiaa.    

   On kyllä muistettava, että Atlantin takana presidentti Richard Nixon joutui eroamaan 1970-luvulla vakoiltuaan demokraattipuoluetta ja jäätyään siitä kiinni. Ai niin, mutta sehän oli viime vuosituhannella, jolloin totuudella oli jenkkilässäkin jotain merkitystä.

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu