Hallitus istuu tyhjän päällä, Soini sekoilee

# Ulkoministeri Timo Soinin abortinvastaista kantaa on päivitelty. Hänelle on jo ehdotettu loikkaa Kristillisdemokraatteihin, jossa ollaan laajalti samalla kannalla. Tärkeistä periaatteellisista kysymyksistä niin kuin abortista kansalaisilla saa olla henkilökohtaisia mielipiteitä. Mutta julkisesti vallankin ulkomailla esiintyessään ulkoministerin pitää edustaa hallituksen linjaa.

   Kun kysymys on ulkopolitiikasta, ollaan myös presidentti Sauli Niinistön alueella. Mitäköhän hän tuumailee? Pääministeri Juha Sipilän (Kesk.) kuuluisi nuhdella Soinia, mutta hän melkein vain nyökkäilee. Mikä on hänen aborttilinjansa?

   Aborttilinjauksistaan arvostelun kohteeksi joutunut ulkoministeri Soini tapasi 14.8. brittiläisen virkaveljensä Jeremy Huntin. Toivottavasti Soini ainakin brexit-asiasta eli Britannian EU-erosta on Suomen hallituksen linjoilla.

   Varsinainen ongelma ei kuitenkaan ole abortti eikä brexit vaan se, että Suomen hallitus istuu tyhjän päällä. Oikeassa demokratiassa olisi järjestetty eduskuntavaalit viimeistään toista vuotta sitten, kun Perussuomalaiset hajosivat. PS tuli hallitukseen v. 2015 kakkospuolueeksi ja sai viisi ministerinpaikkaa. Ei voi olla oikein, että alle prosentin gallupkannatuksen Siniset saavat jatkuvasti esiintyä hallituksen kakkospuolueena.

   Tällainen tilanne johtuu siitä, että tasavallan presidentiltä on poistettu oikeudet määrätä uudet vaalit. Pääministerillä on tähän mahdollisuus. Kuitenkaan Sipilä ei halua uusia vaaleja, koska hän menettäisi siten pääministerin paikkansa.

   Kokoomus ei halua uusia vaaleja, koska Sipilä harjoittaa paljolta kokoomuslaisempaa politiikkaa kuin itse Kokoomus. Kummallekin puolueelle on myös selkeää, että uudet vaalit kaataisivat hallituksen päähankkeen eli sote-lehmäkaupan.

   Siniset eivät halua uusia vaaleja, koska puolue niiden kautta katoaisi maan rakoon.

   Jos tämä ei ole umpikuja niin ei sitten mitään. Eikö tosiaan tasavallan presidentti voi kertoa tästä hallituspohjasta mielipidettään edes yksityishenkilönä –  niin kuin Soini abortista?

   Sivistysmaissa tällaisia suuria ongelmia ratkotaan perustuslakituomioistuimessa, jos valtionpäämieheltä puuttuvat valtuudet. Missä on Suomen perustuslakituomioistuin?

 

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu