TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Hallitus istuu tyhjän päällä, Soini sekoilee

# Ulkoministeri Timo Soinin abortinvastaista kantaa on päivitelty. Hänelle on jo ehdotettu loikkaa Kristillisdemokraatteihin, jossa ollaan laajalti samalla kannalla. Tärkeistä periaatteellisista kysymyksistä niin kuin abortista kansalaisilla saa olla henkilökohtaisia mielipiteitä. Mutta julkisesti vallankin ulkomailla esiintyessään ulkoministerin pitää edustaa hallituksen linjaa.

   Kun kysymys on ulkopolitiikasta, ollaan myös presidentti Sauli Niinistön alueella. Mitäköhän hän tuumailee? Pääministeri Juha Sipilän (Kesk.) kuuluisi nuhdella Soinia, mutta hän melkein vain nyökkäilee. Mikä on hänen aborttilinjansa?

   Aborttilinjauksistaan arvostelun kohteeksi joutunut ulkoministeri Soini tapasi 14.8. brittiläisen virkaveljensä Jeremy Huntin. Toivottavasti Soini ainakin brexit-asiasta eli Britannian EU-erosta on Suomen hallituksen linjoilla.

   Varsinainen ongelma ei kuitenkaan ole abortti eikä brexit vaan se, että Suomen hallitus istuu tyhjän päällä. Oikeassa demokratiassa olisi järjestetty eduskuntavaalit viimeistään toista vuotta sitten, kun Perussuomalaiset hajosivat. PS tuli hallitukseen v. 2015 kakkospuolueeksi ja sai viisi ministerinpaikkaa. Ei voi olla oikein, että alle prosentin gallupkannatuksen Siniset saavat jatkuvasti esiintyä hallituksen kakkospuolueena.

   Tällainen tilanne johtuu siitä, että tasavallan presidentiltä on poistettu oikeudet määrätä uudet vaalit. Pääministerillä on tähän mahdollisuus. Kuitenkaan Sipilä ei halua uusia vaaleja, koska hän menettäisi siten pääministerin paikkansa.

   Kokoomus ei halua uusia vaaleja, koska Sipilä harjoittaa paljolta kokoomuslaisempaa politiikkaa kuin itse Kokoomus. Kummallekin puolueelle on myös selkeää, että uudet vaalit kaataisivat hallituksen päähankkeen eli sote-lehmäkaupan.

   Siniset eivät halua uusia vaaleja, koska puolue niiden kautta katoaisi maan rakoon.

   Jos tämä ei ole umpikuja niin ei sitten mitään. Eikö tosiaan tasavallan presidentti voi kertoa tästä hallituspohjasta mielipidettään edes yksityishenkilönä -  niin kuin Soini abortista?

   Sivistysmaissa tällaisia suuria ongelmia ratkotaan perustuslakituomioistuimessa, jos valtionpäämieheltä puuttuvat valtuudet. Missä on Suomen perustuslakituomioistuin?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Kun maailma elää niinkuin se nyt elää, ei kohta kannata sanoa edes naapurille hyvää päivää. Niin paljon tapahtuu miinusmerkkisiä asioita lähellä ja kaukana mutta ei se liika plussakaan lämpöaaltoineen aina hyvää tarkoita. Ruotsin pääministeri piti aika tiukan radiopuheen poltettujen autojen taktiikasta, niitä roihusi tavallista enemmän kahdessa kaupungissa. Göteborg ja Trollhättan.

Suomen politiikan oudoista piirteistä soisi jonkun pitävän hyvän puheen. Presidentiltä sitä odottaisi, mutta kun tuntuu että jotkut tahot haluavat tukkia hänen suunsa omituisilla kirjoituksillaan. Aivan oikein tämä ei nyt mene, että vähän kaikki ovat "tahdottomassa" tilassa. Ollaan vaan ja sanotaan joskus jotain mitä mieleen tulee, eikä sekään sitten auta asioita sujumaan oikealla tavalla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ilkka Kiviniemi, #1.
Noin se on. Meillä tosiaan tilanne on jämähtänyt paikoilleen. Nyt on juuri ilmestynyt kirja, jossa ihmetellään, miksi presidentti on puuttunut sisäpolitiikkaan. Jospa presidentti puuttuisi edes ulkopolitiikkaan, joka on hänen ydinaluettaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä luetaan vielä kristittyihin Paavin kannattajatkin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Aimo Remes, #2.
Niinhän se on. Kristittyjäkin on monta kuppikuntaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Automaattisen toiston poisto.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Suomen on kai alettava ymmärtämään että nyt kaivataan sitä todellista yhtenäisyyttä. Koskaan kun ei tiedä kuka tällaisen "hajota ja hallitse" politiikan takana lopulta on. Suomen olisi jämäkästi päätettävä itse asioistaan, eikä vain olla päättävinään.

Verissä päin tappelemisesta ei siitäkään hyvää seuraa, paitsi ulkoapäin hallitseville tahoille. Viisaus ja vapaus eivät ole koskaan ilmaiseksi saatuja ominaisuuksia. Kaikella on oma hintansa, mutta parempi maksaa kuin menettää vapautensa loppuelämäkseen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ilkka Kiviniemi, #8.
Kiitos esittämistäsi hienoista periaatteista. Tilanne on toteuttamista vaille valmis.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Odottaisin vähitellen lisää ulostuloja valtionpäämieheltä, joka sai hiljattain demokraattisissa monipuoluevaaleissa hyvin runsaan yksinkertaisen enemmistön taakseen eli paljon suuremman kuin tällä "enemmistöhallituksella" on takanaan.

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

No, onneksi sentään Niinistön äänisaalis oli "vain" 63 %. Ei sentään yltänyt Keski-Aasian kollegoittensa kannatuslukuihin. ;-) :-D

2015 Kazakstanin Nursultan Nazarbajev voitti jatkokauden 97,8 %:n ääniosuudella (kaksi vastaehdokasta saivat 1,6 ja 0,6 % äänistä), vuotta myöhemmin Uzbekistanin edesmenneen johtajan Islom Karimovin manttelinperijäksi povattu Shavkat Mirziyoyev (joka oli Karimovin elinaikana toiminut pitkään maan pääministerinä) vei neljän ehdokkaan vaaleissa 88,6 % äänistä. Viime vuoden helmikuussa Turkmenistanin presidentti Gurbanguly Berdimuhamedov sai 97,7 % äänistä. Ja tällä Herra Nimihirviöllä oli niinkin monta vastaehdokasta kuin kahdeksan.

Eli Niinistön ensimmäisen kierroksen äänisaalis vaikka suuri olikin, niin pysyi kuitenkin tolkullisissa lukemissa. Edes Putin ei ole yltänyt -stanilaisten kollegoidensa lukemiin. ;-)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Janne Koski, #13.
Nuo diktatuurimaiden "vaalitulokset" ovat omaa luokkaansa. Sauli Niinistö sai 63 % ei "vaaleissa" vaan vaaleissa. Se on jotain se. Pitäisi pohtia kunnolla, mistä se johtui. Näin siis presidentillä on takanaan enemmän kansaa kuin enemmistöhallituksella tai vallankaan tällä Sipilän "enemmistöhallituksella".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Parhaillaan käydään Yle Puheen Politiikkaradiossa mielenkiintoista keskustelua tästä aihepiiristä. Joku jo epäilee, että Soini olisi Britannian ulkoministerin kanssa keskustellessaan peukuttanut brexitille. Miten SSS-hallitus voi sietää tällaista.?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jaa, mutta tämä hallitus oli ensin SSS-hallitus, sitten osuvasti SOS-hallitus ja nyt yhtä osuvasti SOTku-hallitus.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Presidentti Sauli Niinistö on torjunut tiedot, joiden mukaan hän olisi puuttunut työmarkkinapolitiikkaan tai Fortumin ydinvoimalasijoituksiin. Vaikuttaminen on hyvin liukuva käsite. Presidentin puoli sanaa on kuin moukarinisku. Tavallisen kadun tallaajan huutoa ei kukaan kuule.

Mutta ulkopolitiikassa presidentillä on oikeita valtaoikeuksia. Se pitää Soinin ymmärtää - ja koko hallituksen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset