TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Ihmissalakuljetusbisneksestä ei puhuttu Ruotsin vaaleissa

# On syytä ihmetellä, miksi turvapaikanhakijoita koskevassa keskustelussa vaikkapa nyt taas Ruotsin vaalien yhteydessä ole juuri lainkaan otettu esille ihmissalakuljettajien liiketoimintaa, joka hyötyy ja kerää runsaat voitot ihmisten kuljetuksesta hätää kärsivistä maista EU:n rajoille. Tuntuu suorastaan siltä, että ihmissalakuljettajista puhuminen on tabu, joka lyö rasistin leiman tuota sanaa käyttävän otsaan.

   Tällainen asenne on aivan käsittämätön, sillä ihmissalakuljettajat suorastaan tuhoavat turvapaikanhakijoiden matkustamisen etiikan. Salakuljettajat ottavat surkeisiin paatteihinsa vain varakkaita ja hyväkuntoisia kansalaisia, jotka ovat valmiita maksamaan matkoista runsaita summia. Paattien turvallisuudella ei ole väliä, koska eurooppalaiset kyllä tulevat apuun.

   Turvapaikanhakijoista suuri osa onkin hyväkuntoisia nuoria miehiä. Kun he eivät sitten saa turvapaikkaa, he ihmissalakuljettajien harhaanjohtamina helposti katkeroituvat ja ryhtyvät Euroopassa väkivaltaisiksi. Todelliset turvapaikan tarvitsijat – köyhät, naiset, lapset ja vanhukset – eivät koskaan pääse Välimeren takaa EU:n rajoille.

 

Olisi otettava oppia Australiasta

# Ruotsin vaalien yhteydessäkään ei näitä aspekteja otettu juurikaan keskusteluun. Kannattaisi käydä opintomatkalla Australiassa. Australian ongelmana ovat veneistä pelastetut maahanpyrkijät, jotka on sijoitettu leireille mm. Australian naapurimaihin Papua-Uuteen-Guineaan ja Nauruun. Heidän kohtalonsa ei ole Naurun eikä vallankaan naurun asia.

   Ongelmana on, ettei heitä voida päästää Australiaan, koska se olisi vetovoimatekijä ja panisi taas ihmisalakuljettajat liikkeelle. Mutta kun ihmissalakuljetus on saatu melkein loppumaan, uusia pakolaisia ei juurikaan tule leireille lisää.

   Australiaan pyrkivien pakolaisten leiriolosuhteista on kerrottu murheellisia tarinoita. Noiden ihmisten asiat on saatava kuntoon. Siinä Australia on toiminut mutta ei läheskään tarpeeksi tehokkaasti. Ongelmana on se, että Australian toimintalinja ei salli edes todella hädänalaisten vastaanottamista Australiaan, koska se olisi vetovoimatekijä panisi taas ihmissalakuljettajat liikkeelle. Vakavasti sairaita on kyllä kuljetettu Australiaan hoitoa saamaan. Mutta heidät on sitten palautettu leireille.

   Nämä Australian ulkoistamien siirtolaisten leirit eivät ole verrattavissa niihin leireihin, joilta EU suunnittelee poimivansa hädänalaisia Eurooppaan. Kun nuo leirit ovat Euroopan ulkopuolella, likainen ihmissalakuljetusbisnes voidaan pitää tilanteen ulkopuolella. Euroopan maat on vain saatava ottamaan runsaanlaisesti vastaan maailman hädänalaisia ilmankin ihmisalakuljettajien ”palveluksia”.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Nåyttåå tosiaan siltä, että ihmissalakuljetusbisnes on eräänlainen tabu, jota "sivistyneiden ihmisten" ei sovi edes huomata. Tästä kaikesta jää jopa sellainen vaikutelma, että ihmissalakuljettajat ja "edistyneiden" EU-maiden maahanmuuttoviranomaiset toimivat yhteisyössä tarkoitukena poimia EU-maihin varakkaampaa väkeä, erityisesti nuoria miehiä, joista olisi hyötyä työmarkkinoilla. Köyhät ja kurjat naiset ja lapset jääkööt omaan helvettiinsä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan Välimerellä on tänä vuonna kuollut yli 1 500 Eurooppaan pyrkinyttä ihmistä. Ihmissalakuljettajat ottavat suunnattomia riskejä liiketoiminnassaan, joka on bisnestä karmeimminllaan.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Ihmissalakuljetus ei saa aikaan samanlaista näkyvyyttä mediassa kuin esimerkiksi poliittisen toimijan ihmisroskaksi nimittely, koska ihmissalakuljetusbisneksen käsittely julkisuudessa voi kiihdyttää suvaitsevaisten kääntymistä äärioikeistolaisiksi.

EU:n siirtolaispolitiikan vastustaminen, jota äärioikeistolaisuudeksi kutsutaan, on sivistyneiden ja hyväosaisten ihmisten mielestä moraalittomampaa kuin se, että paremman elämän perässä tulevat nuoret miehet vievät turvapaikat todellisilta hädänalaisilta tekeytymällä pakolaisiksi, sen sijaan että tulisivat reilusti siirtolaisina.

"Käännytysleirien lisäksi Tanskan ja Itävallan suunnitelmissa on perustaa EU:n ulkopuolisiin maihin pelastuskeskuksia, joihin Välimerestä pelastetut ihmiset voitaisiin toimittaa odottamaan turvapaikkaprosessin etenemistä." https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20180615220101591...

.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset