Miksi Kokoomus sietää Soinia ja Sipilän päsmäröintiä?

# On täysin käsittämätöntä, että ulkoministeri Timo Soini (Sin.) saa jatkaa esiinnyttyään ulkomailla virallisilla matkoillaan aborttikysymyksessä täysin Suomen kannan vastaisesti. Soinin luottamusäänestyksestä ennakoitiin tiukkaa. Mutta toisin kävi. Äänestyksessä jaa-ääniä Soinin hyväksi annettiin 100, ei-ääniä 60, tyhjiä 18 ja poissa-ääniä 21.

   Loppujen lopuksi ymmärrän kyllä Kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa, joka ei halunnut hallituksen kaatuvan näin lähellä vaaleja. Mutta en ymmärrä alkuunkaan, miksi hän alistui Sinisten kiristykseen, jonka perusteella hallitus olisi kaatunut, jos Soini olisi saanut epäluottamuslauseen.

   Kokoomus olisi hyvin voinut vaatia, että Soinin tilalle olisi valittava sopivampi ulkoministeri. Eihän olematonta kannatusta nauttivilla Sinisillä ole minkäänlaista kanttia vaatia yhtään mitään saati kiristää hallituksen suosituinta puoluetta.

 

# Vielä enemmän ihmettelen, miksi hallituksen ehdottomasti suosituin puolue Kokoomus viitsii istua tällaisessa hallituksessa. Jos Orpolla olisi ollut vähääkään harkintakykyä, hän olisi vaatinut hallituksen täydellistä remonttia siinä vaiheessa kesäkuussa 2017, jolloin Perussuomalaiset hajosivat.

   Ei ole minkäänlaista järkeä antaa PS:n viiden ministerin istua Sinisiksi muuttuneina hallituksessa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Tuollainen käänne ei olisi ollut mahdollinen missään länsimaisessa sivistyneessä demokratiassa.

   Ihmettelen siis kauhiasti, mikä saa Kokoomuksen jatkamaan tällaisessa hallituksessa. Onko se se Sote-lehmäkauppa, joka ainakin vielä näyttää tarjoavan Kokoomukselle terveyspalvelujen yksityistämistä? Vai onko se siinä, että Keskustalla sattuu nyt olemaan hallituksessa sellaisia henkilöitä kuin Juha Sipilä ja Anne Berner, jotka ovat ajaneet Kokoomuksesta ohi oikealta? Siitäkö syystä Kokoomus kestää jatkuvasti Sipilän päsmäröintiä?

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu