TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Miksi Kokoomus sietää Soinia ja Sipilän päsmäröintiä?

# On täysin käsittämätöntä, että ulkoministeri Timo Soini (Sin.) saa jatkaa esiinnyttyään ulkomailla virallisilla matkoillaan aborttikysymyksessä täysin Suomen kannan vastaisesti. Soinin luottamusäänestyksestä ennakoitiin tiukkaa. Mutta toisin kävi. Äänestyksessä jaa-ääniä Soinin hyväksi annettiin 100, ei-ääniä 60, tyhjiä 18 ja poissa-ääniä 21.

   Loppujen lopuksi ymmärrän kyllä Kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa, joka ei halunnut hallituksen kaatuvan näin lähellä vaaleja. Mutta en ymmärrä alkuunkaan, miksi hän alistui Sinisten kiristykseen, jonka perusteella hallitus olisi kaatunut, jos Soini olisi saanut epäluottamuslauseen.

   Kokoomus olisi hyvin voinut vaatia, että Soinin tilalle olisi valittava sopivampi ulkoministeri. Eihän olematonta kannatusta nauttivilla Sinisillä ole minkäänlaista kanttia vaatia yhtään mitään saati kiristää hallituksen suosituinta puoluetta.

 

# Vielä enemmän ihmettelen, miksi hallituksen ehdottomasti suosituin puolue Kokoomus viitsii istua tällaisessa hallituksessa. Jos Orpolla olisi ollut vähääkään harkintakykyä, hän olisi vaatinut hallituksen täydellistä remonttia siinä vaiheessa kesäkuussa 2017, jolloin Perussuomalaiset hajosivat.

   Ei ole minkäänlaista järkeä antaa PS:n viiden ministerin istua Sinisiksi muuttuneina hallituksessa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Tuollainen käänne ei olisi ollut mahdollinen missään länsimaisessa sivistyneessä demokratiassa.

   Ihmettelen siis kauhiasti, mikä saa Kokoomuksen jatkamaan tällaisessa hallituksessa. Onko se se Sote-lehmäkauppa, joka ainakin vielä näyttää tarjoavan Kokoomukselle terveyspalvelujen yksityistämistä? Vai onko se siinä, että Keskustalla sattuu nyt olemaan hallituksessa sellaisia henkilöitä kuin Juha Sipilä ja Anne Berner, jotka ovat ajaneet Kokoomuksesta ohi oikealta? Siitäkö syystä Kokoomus kestää jatkuvasti Sipilän päsmäröintiä?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Varmaankin siksi, ettei kukaan Kokoomuksessa halua herätä siihen painajaiseen, että Antti Rinteen (SAK) pääministeröimässä hallituksessa Li Andersson kantaa valtiovarainministerin salkkua ja ulkoministeri Touko Aalto tekee ensimmäisen virkamatkansa ruotsalaiseen yökerhoon pakaroita läpsyttelemään.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Asia taitaa olla juuri noin, kuin kommentoija Raininko ounastelee.

Tosin sillä erolla, että jos Vihreät pääsevät hallitukseen, PJ Aalto ei ole siellä. Puolueen sisäinen pudotuspeli on käynnissä, mediaakin hyväksikäyttäen. Se aukeaa seuraamalla keistä vihreistä media kirjoittaa myötämielisesti, keistä negatiivisesti. Aalto ja Toivola on jo pudotettu skabasta. Jännittävää nähdä löytyykö riveistä lisää "änkyröitä", jotka pitää nuijia julkisesti takaisin ruotuväkeen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Heikki Paananen. #2.
Toistan vielä: ulkoministeri Timo Soinin vaihtaminen sopivampaan ja pätevämpään ei tarkoittaisi hallituksen vaan ulkoministerin vaihtumista.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Teppo Raininko, #1.
Eihän Timo Soinin vaihtaminen pätevämpään ja sopivampaan ulkoministeriin tarkoittaisi suinkaan sitä, että Antti Rinne astuisi pääministeriksi.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Kaikkien hallituspuolueiden puheenjohtajat ilmoittivat, että epäluottamus ministerille = epäluottamus hallitukselle.

Eihän se tietysti automaattisesti tarkoittaisi, että Antti Rintestä tulisi pääministeri, mutta kuka uskaltaa ottaa sen riskin?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #9

Teppo Rannikko, #9.
"Kaikkien hallituspuolueiden puheenjohtajat ilmoittivat, että epäluottamus ministerille = epäluottamus hallitukselle."
"Eihän se tietysti automaattisesti tarkoittaisi, että Antti Rintestä tulisi pääministeri, mutta kuka uskaltaa ottaa sen riskin?"

Kyllä Kokoomuksella olisi ollut mahdolloisuus vaatia, että äänestys koskisi vain ulkoministeri Soinin luottamusta. Sinisille olisi jäänyt mahdollisuus vaihtaa Soinin paikalle sopivampi henkilö. Sinisillä ei olisi ollut varaa kieltäytyä siitä mahdollisuudesta. Heille hallituksen kaatuminen ja uudet vaalit olisivat täydellinen katastrofi, Kokoomukselle suorastaan houkutteleva mahdollisuus.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko Vastaus kommenttiin #14

Ei näköjään kyllin houkutteleva.

Enkä tiedä, mikä katastrofi tuo olisi Sinisille ollut. Suomelle ehkä suurempi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #15

Teppo Rainonko, #15.
Kyllä uudet vaalit olisivat Sinisille, viiden ministerin hallituspuolueelle, todellinen katastrofi. Hyvä, jos tulee yksi tai kaksi kansanedustajanpaikkaa, tuskin sitäkään.

Kokoomukselle taas uudet vaalit toisivat vuoden 2015 katastrofiin verrattuna suuren voiton. On muistettava, että Kokoomus meni Sipilän hallitukseen pienimpänä "pronssimitalipuolueena". Se olikin Stubbille suuri shokki.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko Vastaus kommenttiin #17

Timo Otila

Eiköhän tuo sama katastrofi ole nytkin edessä. Marttyyriudella sitä olisi voinut loiventaa.

Kokoomuksella puolestaan on vielä monta kuukautta aikaa mennä ohi Demareista. SDP:n aseellinen siipi saattaa vetästä sen verran överiksi, että vaikutus on sama kuin vuoden 2007 vaaleissa. https://www.eskoerkkila.fi/blogi/2011/02/06/413

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #18

Teppo Raininko, #18.
Demarit ja Kokoomus ovat selvästi gallupjohdossa. Kokoomus on siis suosituin hallituspuolue. Siksi tuntuu oudolta, että Orpo on niin urpo ja nössö.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kokoomuksen yli on kävellyt niin Sipilä kuin siniset. Ensin Sipilä uhkasi kävellä presidentin luo, ellei kepun ikiaikainen unelma maakuntahallinnosta kirjata hallitusohjelmaan, Stubbin olisi ollut syytä katsoa tuo Sipilän "bluffi" Stubbilta ei siihen selkärankaa löytynyt. Siniset kävelivät Orpon yli "Soini gatessa" ja pakotti kokoomuksen nielemään omat periaatteensa naisten tasa-arvosta, nyt petti Orpon selkäranka. Orpon olisi pitänyt vuorostaan katsoa sinisten "bluffi" sillä epäilen, etteivät Terho, Niinistö, Lindström ja Mattila noin vain olisivat olleet valmiit luopuneet hillotolpistaan ja Soinin lähdön myötä myös yhdelle siniselle olisi avautunut ministerin ovi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Arto Granlund, #3.
"Kokoomuksen yli on kävellyt niin Sipilä kuin siniset. Ensin Sipilä uhkasi kävellä presidentin luo, ellei kepun ikiaikainen unelma maakuntahallinnosta kirjata hallitusohjelmaan, Stubbin olisi ollut syytä katsoa tuo Sipilän "bluffi" Stubbilta ei siihen selkärankaa löytynyt. Siniset kävelivät Orpon yli "Soini gatessa" ja pakotti kokoomuksen nielemään omat periaatteensa naisten tasa-arvosta, nyt petti Orpon selkäranka. Orpon olisi pitänyt vuorostaan katsoa sinisten "bluffi" sillä epäilen, etteivät Terho, Niinistö, Lindström ja Mattila noin vain olisivat olleet valmiit luopuneet hillotolpistaan ja Soinin lähdön myötä myös yhdelle siniselle olisi avautunut ministerin ovi."

Suurin piirtein noin minäkin näen tämän Sipilän hallituksen historian. Stubb ja Orpo ovat olleet ministereinä uskomattoman heikkoja nössöjä. Ja kuitenkin Kokoomus on gallupkannatukseltaan kolmesta hallituspuolueesta ehdoton ykkönen. Sillä olisi ilman muuta mahdollisuus ottaa ohjat käsiinsä.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Hallitus on ajanut kokoomuslaista politiikkaa, eli työttömien ja köyhien kyykytys, Kiky palkansaajille, sote-basaari, veronalennukset ja veronkiertomahdollisuuksien lisääminen suurituloisille, ympäristöhallinnon romutus, irtisanomissuojan heikennys, kaiken infran myyminen sijoittajille, ja tulossa vielä abortin säätäminen laittomaksi. Kyllä wanhasuomalaisten kelpaa ja kaikki tämä sieltä kakkosrivistä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Martti Haverinen, #4.
"Hallitus on ajanut kokoomuslaista politiikkaa, eli työttömien ja köyhien kyykytys, Kiky palkansaajille, sote-basaari, veronalennukset ja veronkiertomahdollisuuksien lisääminen suurituloisille, ympäristöhallinnon romutus, irtisanomissuojan heikennys, kaiken infran myyminen sijoittajille, ja tulossa vielä abortin säätäminen laittomaksi. Kyllä wanhasuomalaisten kelpaa ja kaikki tämä sieltä kakkosrivistä."

Hallitus on tosiaankin ajanut työnantajia ja pankkeja suosivaa politiikkaa. Sellainen linja tietenkin sopii Kokoomukselle. Todella hankalassa asemassa on sininen työministeri, joka joutuu tarjoilemaan noita ratkaisuja kansalle. Ajatteleeko Orpo siis niin, että hänen ei kannata rehvastella tässä hallituksessa, koska linja on jo muutenkin näin kokoomuslaista?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kokoomukselle sekä arvovaltatappio että uudenlainen profiili antiliberaalina puolueena.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Sini Lappalainen, #5.
"Kokoomukselle sekä arvovaltatappio että uudenlainen profiili antiliberaalina puolueena."

Tällainen nössö linja hallituksessa vie tosiaankin Kokoomuksen perinteistä mainetta ja vaikuttaa äänestäjien käyttytymiseen.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Kokoomuksella on niin uskollisia äänestäjiä, että heitä ei kiinnosta muu kuin äänen antaminen kokoomukselle. Ja kaikki muut äänet ovat ekstraa, mitä rahalla ja ehdokastaktikoinnilla saa.

Kokoomuksella ei ole pelkoa "suosionsa" menettämisestä niin kauan kuin äänestysaktiivisuus ei nouse ja se pärjää suurimman tuloluokan äänillä.

"Suosio" 540 212 ääntä eduskuntavaaleissa 2015 vastaa noin 12 % äänioikeutetuista.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jani Tuononen, #6.
"Kokoomuksella on niin uskollisia äänestäjiä, että heitä ei kiinnosta muu kuin äänen antaminen kokoomukselle. Ja kaikki muut äänet ovat ekstraa, mitä rahalla ja ehdokastaktikoinnilla saa."

Tuo ajatus on kaiketi taustalla, kun Orpo tyytyy nössöilemään hallituksessa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Markku Huusko kuvasi, miten Kokoomuksen eduskuntaryhmä pantiin pelkäämään äänestämistä Soinin luottamusta vastaan. Oli todella käsittämätöntä, että Orpo taipui Sinisten painostukseen. Oikea ratkaisu olisi ollut vaatia Sinisiä vaihtamaan Soini sopivampaan ja pätevämpään ulkoministeriin.
”Jännittävintä tänään oli, murtuvatko Soinin aborttikantoja ennen äänestystä julkisesti vastustaneet kokoomuksen kansanedustajat Jaana Pelkonen ja Saara-Sofia Sirén paineen alla.”
”Lopputulos oli, että he jättivät äänestämättä, vaikka istuivat salissa. He eivät siis uskaltaneet äänestää Soinin epäluottamuksen puolesta, koska pelkäsivät hajottavansa hallituksen.
Tämä show muistetaan hyvin ainakin oppositiossa eduskuntavaalipäivään 14.4.2019 asti.”
http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26133...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pääministerin haastattelutunnilla su 23.9. Juha Sipilä ihmettelee, miksi häntä syytetään kokoomuslaisten painostamisesta Soini-äänestyksessä:
"Itselleni tuli puun takaa se tieto, en olisin vähätellyt tai painostanut muita puolueita. Jokainen ryhmä tekee omana päätöksensä ja äänestyspäätökset ovat täysin eduskuntaryhmien omien päätösten varassa."

Sipilä penää kokoomukselta tietoa siitä, mihin väite siitä, että hän olisi yrittänyt vaikuttaa toisten puolueiden äänestyspäätöksiin perustuu.

Jos siis Sipilä ei painostanut, mistä johtui se, että joukko kokoomuslaisia naisasianaisia äänesti tyhjää? Ei kai Orpo ollut niin pölkkypäinen ja säikky, ettei uskaltanut lähteä vaatimaan Soinin vaihtamista sopivampaan ja pätevämpään ulkoministeriin?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Orpo ei ole tosiaankaan mikään riskinottaja, joka on tullut esiin jo aikaisemminkin. Kiltti ja kohtelias mies, joka miellyttää monia, erityisesti vanhoja perinteisesti ajattelevia äänestäjiä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kaija Kelhu, #21.
Olen samaa mieltä, että Orpo on kiltti ja kohtelias mies. Ne ovat sinänsä hyviä ominaisuuksia. Mutta on uskallettava sanoa myös ei, jos pöydällä on tärkeitä ja hankalia periaatteellisia ongelmia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ymmärrän kyllä, että persujen sinisiipi on Soinin panttivankina, koska heitä ei olisi ilman Soinia. Kuten ei muitakaan persuja. Ilman isoa puoluetta Halla-ahokin on pelkkä ilmassa istuva nolla, tyhjää äänestävän puolueen tyhjää jauhava tyhjäpää. Mutta se on kyllä jo outoa että koko hallitus on Soinin panttivankina.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mika Lamminpää, #23.
Voi tosiaankin sanoa, että koko hallitus on Soinin panttivankina. Pahiten panttivankina on Kokoomus, koska sen äänestäjien keskuudessa Soinia vierastetaan eniten. Sipilän vanhoillisilla näkemyksillä on hiukan enemmän yhteistä Soinin kanssa. Miksi tosiaankaan Kokoomus ja Keskusta eivät ole saaneet Soinia ojennukseen?

Vielä kummallisempaa on se, että ulkoministeri on tasavallan presidentin läheinen apulainen. Voi siis sanoa, että Soini on ottanut myös presidentti Niinistön "panttivangikseen".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset