TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Venäjä ei hyväksy kaksoiskansalaisuutta – Suomenkaan ei pitäisi

# On taas ryhdytty keskustelemaan siitä, onko oikein kieltää puolustusvoimien tehtävät Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisilta niin kuin puolustusministeri Jussi Niinistö (Sin.) esittää.  Sisäministeri Kai Mykkänen (Kok.) tuntuu olevan toista mieltä.

    Olen alkanut epäillä koko kaksoiskansalaisjärjestelmän tolkullisuutta. Suomi-Seura ajoi tiukasti kaksoiskansalaisuutta ulkosuomalaisille. Vaatimus hyväksyttiin v. 2002. Ulkosuomalaiset ottivat päätöksen vastaan tyytyväisinä. Mutta onko kaksoiskansalaisuudessa järkeä? Eikä ulkomailla asuville suomalaisille voitaisi järjestää tarpeelliset edut Suomessa ilman Suomen kansalaisuuttakin?

   Äänioikeus on tietenkin kysymys sinänsä. Onko kenenkään syytä äänestää vaaleissa maassa, jossa ei edes asu?

 

# Voi myös kysyä, pystyykö ihminen olemaan täydestä sydämestään kahden maan kansalainen.  Erityisen ongelmalliseksi tilanne käy, jos noilla kahdella kansallisuudella on erilaisia etuja. Yleensä niitä on jossakin määrin. Kumman puolta pitää silloin kaksoiskansalainen?

   Jos noilla kansakunnilla on kireät ja jännittyneet suhteet, kaksoiskansalaisuus tuntuu todella hankalalta, suorastaan mahdottomalta.

 

# Kaksoiskansalaisuus pitäisi ilman muuta kieltää niiltä valtioilta, jotka ovat ymmärtäneet yskän eivätkä hyväksy koko kaksoiskansalaisuutta. Sellainen valtio on Venäjä. Jokainen Venäjän kansalainen voi olla vain Venäjän kansalainen ja piste.

   Jos oltaisiin tolkullisia, tällä perusteella voitaisiin helposti poistaa kaksoiskansalaisuus Venäjän kansalaisilta. Jos he kaipaavat Suomen kansalaisuuden tuomia etuja, heidän olisi silloin luovuttava Venäjän kansalaisuudesta, jolloin he kelpaisivat myös puolustusvoimien virkoihin, vaikka Jussi Niinistön linja tulisi voimaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kaksoiskansalaisuus tulisi kieltää ylipäätänsäkin...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaksi ensimmäistä kommentoijaa kirjoittaa kaksoiskansalaisuuden "kieltämisestä". Se ei oikein sovi ilmaisuksi, koska kieltäminen on aina jotain sellaista, jota voi totella tai olla tottelematta. Jos halutaan muuttaa asiaintila tältä osin, pitää sanoa, että kaksoiskansalaisuus "poistetaan" lainsäädännöstä.

Sen sijaan kaksoiskansalaisilta voidaan kyllä kieltää erilaisia asioita, kuten puolustusvoimien tehtäviin rekrytointi y.m. Lähinnä tulee tarkastella loukataanko tässä tasa-arvonäkökohtia, koska ne kaksoiskansalaiset ovat myös Suomen kansalaisia.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Timo Uotila kirjoittaa: [ Jos he kaipaavat Suomen kansalaisuuden tuomia etuja, heidän olisi silloin luovuttava Venäjän kansalaisuudesta..],

- ei kaksoiskansalaisuutta saanut halua luopua Venäjän kansalaisuudesta, koska kaksoiskansalaisena henkilö nauttii laillisesti molempien valtioiden eduista!

T.U. [Voi myös kysyä, pystyykö ihminen olemaan täydestä sydämestään kahden maan kansalainen],
- mielestäni ei pysty!

T.U. [Venäjä ei hyväksy kaksoiskansalaisuutta..],

- Ei hyväksy! Joten loogisesti voi ajatella, että pahan päivän tullen, Venäjä vaati omia kansalaisia puolustamaan isänmaata! Miten sitten kävisi Suomen kansalaisuuden suhteen!?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Viola Heistonen, #4.
" ei kaksoiskansalaisuutta saanut halua luopua Venäjän kansalaisuudesta, koska kaksoiskansalaisena henkilö nauttii laillisesti molempien valtioiden eduista!"

Venäjän kansalaiset voivat helpommin vierailla sukulaistensa luona jne. Tuo antaa etua mutta se voi joissakin tilanteissa johtaa hankalaan riippuvuuteen Moskovan vallanpitäjistä.

"- Ei hyväksy! Joten loogisesti voi ajatella, että pahan päivän tullen, Venäjä vaati omia kansalaisia puolustamaan isänmaata! Miten sitten kävisi Suomen kansalaisuuden suhteen!?"

Venäjä ei tosiaan hyväksy kaksoiskansalaisuutta. Juuri tämä johtaa ongelmiin, jos maiden väliset suhteet jännittyvät ja kiristyvät.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jukka Kuikka, #3.
"Sen sijaan kaksoiskansalaisilta voidaan kyllä kieltää erilaisia asioita, kuten puolustusvoimien tehtäviin rekrytointi y.m. Lähinnä tulee tarkastella loukataanko tässä tasa-arvonäkökohtia, koska ne kaksoiskansalaiset ovat myös Suomen kansalaisia."

Tuntuisi loogiselta ja oikeudenmukaiselta sulkea kaksoiskansalaisuus valtion turvallisuuteen liittyvistä tehtävistä. Ihminen voi ääritilanteessa olla sataprosenttisen lojaali vain yhdelle valtiolle.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen, #1.
Kaksoiskansalaisuus voitaisiin tosiaan kieltää. Sehän syrjii vain yhden kansalaisuuden omistajia. Ehkä Venäjän vallanpitäjät ajattelevatkin oikein.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vaikea periaatekysymys.
Lieneekö saman tapaisesta sydämen asiasta kyse, kun toivotaan ihmisten olevan täydestä sydämestään ja koko mieleltään sekä suomalaisia, että EU-kansalaisia?
---
Eihän se helppoa ole tuollainen jakautunut lojaalisuus: kahden maan kansalaisuus. Kristittyjen sanotaan olevan symbolisesti myös kahden maan kansalaisia: maallisen ja taivaallisen.

1500-luvun alussa katolinen kirkko toivoi kaikkien olevan uskollisia kirkon jäseniä samalla, kun ilmeni paikoin jakautunutta lojaalisuutta, joka kurotti uskonpuhdistuksen ja Lutherin ajatusten suuntaan.

Silloin inkvisitio tutki asioita myös tuolta kantilta.
Asetelema on kaksoiskansalaiselle hankala silloin, kun viranomainen on liian kiinnostunut hänestä. Kuka voi omistaa järjen, mielen, uskon tai sielun ellei ihminen itse?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Seppo Saari, #8.
"Vaikea periaatekysymys.
Lieneekö saman tapaisesta sydämen asiasta kyse, kun toivotaan ihmisten olevan täydestä sydämestään ja koko mieleltään sekä suomalaisia, että EU-kansalaisia?"

Hienoja pohdintoja. EU-kansalaisilla kuuluisi olla sentään samanlaisia ajatuksia demokratiasta ja ihmisoikeuksista. Venäjä on siinä suhteessa etäisempi valtio.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Paljon suurempi ero EU:n ja Venäjän välillä tässä kansalaisuuskeskustelussa on siinä, että EU on valtioiden muodostama liitto, johon Suomi itsekin kuuluu. Voihan Venäjälläkin olla sekä Karjalan Tasavallan kansalainen että Venäjän kansalainen omaten Venäjän passin. Suomalaiset ovat Suomen kansalaisia, mutta meillä on EU-passi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #11

Juha Kuikka, #11.
"Paljon suurempi ero EU:n ja Venäjän välillä tässä kansalaisuuskeskustelussa on siinä, että EU on valtioiden muodostama liitto, johon Suomi itsekin kuuluu. Voihan Venäjälläkin olla sekä Karjalan Tasavallan kansalainen että Venäjän kansalainen omaten Venäjän passin. Suomalaiset ovat Suomen kansalaisia, mutta meillä on EU-passi."

EU on tosiaankin erikoislaatuinen yhteisö. Meillä on Suomen passi ja EU:n kansalaisuus. Eri EU-mailla on kuitenkin ymmärtääkseni erilaisia sääntöjä kaksoiskansalaisuuden suhteen.

Venäjän Karjalan tasavallalla ei varmaan ole omaa passia eikä omia säädöksiä kaksoiskansalaisuudesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

Kyllä meillä on EU:n passit. Punaisella kannella lukee "Euroopan Unioni" ja "Suomi - Finland" on sitten pienemmällä alempana ikäänkuin osoitetietona siinä. Vastaavasti voisin hyvin kuvitella Venäjänkin passissa olevan maininnan siitä mistä liittovaltion tasavallasta passin hatija on kotoisin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #13

Juha Kuikka, #13.
"Kyllä meillä on EU:n passit. Punaisella kannella lukee "Euroopan Unioni" ja "Suomi - Finland" on sitten pienemmällä alempana ikäänkuin osoitetietona siinä. Vastaavasti voisin hyvin kuvitella Venäjänkin passissa olevan maininnan siitä mistä liittovaltion tasavallasta passin hatija on kotoisin."

On totta, että meidän passimme on EU-muotoinen. Mutta kaikilla EU-mailla on tuskin samanlaisia säädöksiä ja käytäntöjä kaksoiskansalaisuudesta. Venäjän passissa varmaan mainitaan haltijan kotipaikka. Mutta ei Venäjän "osavaltioilla" varmaankaan ole erilaisia käytäntöjä kaksoiskansalaisuudesta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vaatimus uskollisuudesta vain yhdelle valtiolle ei ole mitään muuta kuin totalitarismia. Ein Volk, ein Reich... Tämän päivän Euroopassa on onneksi sen verran liikkuvuutta ja monimuotoisuutta, että totalitarismia jäävät ajamaan vain marginaalissa olevat populistipuolueet.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jouni Snellman, #16.
"Vaatimus uskollisuudesta vain yhdelle valtiolle ei ole mitään muuta kuin totalitarismia. Ein Volk, ein Reich... Tämän päivän Euroopassa on onneksi sen verran liikkuvuutta ja monimuotoisuutta, että totalitarismia jäävät ajamaan vain marginaalissa olevat populistipuolueet."

Olen samaa mieltä. Siksi kaksoiskansalaisuus voitaisiinkin myöntää niiden maiden kansalaisille, jotka hyväksyvät kaksoiskansalaisuuden. Jos valtio ei hyväksy kaksoiskansalaisuutta, Suomenkin on sitä mahdotonta hyväksyä sen maan kansalaisille.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #17

Ihmisiä ei saa syyttää valtioiden tekemisistä, eivät valtiot ihmisiä omista. Sekin liittyy totalitarismiin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #18

Jouni Snellman, #18.
"Ihmisiä ei saa syyttää valtioiden tekemisistä, eivät valtiot ihmisiä omista. Sekin liittyy totalitarismiin."

Ihmisiä ei tosiaankaan saa syyttää valtioiden tekemisistä. Siksi totalitarististen valtioiden maahantulijoiden olisikin viisasta luopua totalitaristimaiden velvoitteista.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kaksoiskansalaisuus tuo etuja ja oikeuksia. Mutta se tuottaa myös velvollisuuksia. Sellainen on ennen muuta asevelvollisuus. Olen tavannut Suomessa australiansuomalaisia asevelvollisia. He ovat yleensä tulleet mielellään omaan tai vanhempiensa synnyinmaahan "turistimatkalle". Suomen valtio maksaa matkat.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ulkosuomalaisten asiat voisi varmaankin järjestää muutoinkin kuin kaksoiskansalaisuudella. Jos tämä asia saatetaan kuntoon, ei ole vastavuoroisuustarvetta antaa kaksoiskansalaisuutta Suomeen tulijoillekaan.

Esimerkiksi ulkomsuomalaisille voitaneen myöntää nopeutetulla prosessilla Suomen kansalaisuus, jos muuttavat Suomeen.

Jos puolustusvoimissa on ihmisiä, joilla on kahden maan passit, niin eihän siitä lojaalisuudestakaan ole ihan takeita kaikissa tapauksissa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Risto Jääskeläinen, #20.
"Ulkosuomalaisten asiat voisi varmaankin järjestää muutoinkin kuin kaksoiskansalaisuudella. Jos tämä asia saatetaan kuntoon, ei ole vastavuoroisuustarvetta antaa kaksoiskansalaisuutta Suomeen tulijoillekaan."

Olen samalla kannalla. Suomi-Seura tekee hyvää työtä ulkosuomalaisten hyväksi. Siellä on kokemusta ja näkemystä asioiden hoitamiseksi ilmankin kaksoiskansalaisuutta. Valtakunnalliset turvallisuusasiat on hoidettava ilman riskinottoa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä en ulkosuomalaisena tee mitään kaksoiskansalaisuudella. Minulle on tähän asti riittänyt Suomen kansalaisuus.

Turha meitä on tähän sotkea.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pertti Väänänen, #22.
"Minä en ulkosuomalaisena tee mitään kaksoiskansalaisuudella. Minulle on tähän asti riittänyt Suomen kansalaisuus. Turha meitä on tähän sotkea."

En todellakaan halua sotkea ulkosuomalaisia tähän keskusteluun. Muistan vain hyvin, miten Suomi-Seura ajoi aikoinaan voimakkaasti kaksoiskansalaisuutta. Se on joillekin ulkosuomalaisille tärkeä, joillekin ei. Meilläkin on perheenjäsen, joka on vain Ruotsin kansalainen. Pohjola onkin monessa asiassa yhtä ja samaa "onnelaa". Toisin on kaukana maailmalla demokratian ulottumattumissa...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset