TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Suomen on valittava ehdottomasti Brysselin kellonaika

# Emme saaneet äänestää niin kuin Ruotsi  €-valuuttaan siirtymisestä, vaan hallitus määräsi. Pieleen taisi mennä isossa asiassa. Nyt EU poistaa kesä- tai talviajan. Me EU-kansalaiset saamme valita niiden väliltä. Se on pikku juttu.

   Mutta voimme myös valita aikavyöhykkeemme. Se on iso asia, josta saamme myös äänestää.  Kannatan ehdottomasti Suomelle yhteistä aikaa EU:n "ytimien" ja Skandinavian maiden kanssa.  

   Suomi voi olla ylpeä siitä, että olemme taistelleet urhoollisesti kellonviisariensiirtelyhulluutta vastaan ja saaneet jopa Brysselin EU-päällepäsmäreiden jäykät päät kääntymään. EU aikoo todellakin luopua kellonaikojen vaihtamisesta joka kevät ja syksy. Suomen liikenne- ja viestintäministeriökin on tehnyt kerrankin järkevän päätöksen ja järjestänyt kansalaisille mahdollisuuden ottaa kantaa kellonajoista: https://www.lvm.fi/-/otakantaa-kysely-kellojen-siirtelyn-lopettamisesta-kaynnistyy-984593  

   Kysely kellojen siirtelyn lopettamisesta käynnistyy Otakantaa.fi-foorumilla 26.9. ja on avoinna perjantaihin 12.10.2018 saakka. Kyselyssä voi ilmaista mielipiteensä mm. siihen, olisiko Suomen valittava pysyväksi ajaksi nykyinen kesäaika, nykyinen talviaika vai jokin muu aika. Tuloksia hyödynnetään, kun Suomi valmistelee kantaansa EU:n kesäaikaan liittyvään direktiiviehdotukseen. 

   Tietoa suomalaisten mielipiteistä ja toiveista kerätään myös gallup-tutkimuksella, jonka toteuttaa TNS Kantar Oy. Tiedonkeruu toteutetaan niin, että tulokset edustavat suomalaisten mielipiteitä alueellisesti, ikäryhmittäin ja sosioekonomisen taustan mukaan. Lisäksi asian valmistelussa tehdään vaikutusarvio ja kuullaan asiantuntijoita.

 

Työajat valittava auringon kierron pohjalta

# Eräissä mielipidekirjoituksissa on väitetty, että kellonviisareita siirtelemällä voidaan "säästää päivänvaloa".  Mutta sama vaikutus saadaan paljon kätevämmin työaikoja säätelemällä. On siis yhdentekevää, mikä aika Suomeen valitaan – jos se vain on sama kuin Brysselissä. 

   Mielipidekirjoituksissa on vastustettu myös Suomen siirtymistä Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen. Mutta tämä on jo tärkeä taloudellinen kysymys. Suomen pitäisi mahdollisimman pikaisesti siirtyä samaan kellonaikaan kuin "EU:n ydin", Keski-Eurooppa ja Ruotsi. 

   Suomi on menettänyt uskomattoman monia kauppoja ja talouskontakteja sen takia, että meillä työt lopetetaan tuntia aikaisemmin kuin Tukholmassa, Frankfurtissa ja Pariisissa. Usein tärkeät päätökset tehdään iltapäivän työvuoron lopussa. Kun silloin otetaan yhteyttä Suomeen, vastauksena kuullaan automaatista: "Olemme jo lopettaneet työpäivän. Ottakaa yhteyttä huomisaamuna tai viikonlopun jälkeen!" Siinä meni bittiavaruuteen sekin tärkeä tilaus!

   Käytännön syistä eräillä taloudellisesti tärkeillä aloilla olisi ehdottoman järkevää työskennellä myöhempään niin kuin "EU:n ytimissä" tehdään. Tämä voitaisiin järjestää siten, että eri alojen työajat määriteltäisiin tarpeen mukaan. Jos olisimme Brysselin ajassa, rakennuksilla voitaisiin työskennellä klo 5-14, pankeissa klo 9-17 jne.

 

Ennen pitkää pitää siirtyä yhteiseen maailmanaikaan

# Kun EU ja maailma vielä viisastuvat muutaman vuoden, voitaisiin siirtyä yleismaailmalliseen globaaliakaan, jolloin kellonviisarit olisivat samassa asennossa Brysselissä, New Yorkissa ja Sydneyssä eikä tarvitsisi miettiä mitä kello on missäkin. Vuosikin vaihtuisi koko maapallolla samaan aikaan eikä päivämäärärajalla olisi enää käyttöä.

   Olen kirjoittanut näillä palstoilla kellonviisariensiirtohulluudesta varmaan toista kymmentä kertaa, mm.:

Timo Uotila: US Puheenvuoro 23.03.2018:

http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252822-taas-kellonviisariensiirtosulkeiset-voi-ei

Timo Uotila: US Puheenvuoro 11.02.2018:

http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250808-kansalliset-aikaerot-sekoittavat-paat-ja-taloudet

 

Ensimmäinen blogi on jo vuodelta 2011:

Timo Uotila: US Puheenvuoro 30.03.2011:

http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/67386-globaali-maailmanaika-kayttoon-kesaajassa-ei-ole-mitaan-jarkea

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minä taas olen UTC+2 kannalla. Suomi sijaitsee pääosin 20 ja 30 pituuspiirin välissä, joten tuo on lähimpänä keskiaurinkoaikaa.
Mitään varsinaista syytä ei ole luopua tuosta käytännöstä. Sitten kun EU on liittovaltio, asiaa voi harkita uudelleen. Mutta voi saman valtion alueellakin olla eri aikavyöhykkeitä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juho Joensuu, #1.
Ei ole lainkaan tärkeää, että aurinko on etelässä klo 12. Tärkeämpää on, että meillä työajat eivät pääty aikaisemmin kuin EU:n päämajassa ja tärkeimmissä talouden ja kulttuurin yhteistyömaissa. Tärkeää on myös, ettei tule väärinkäsityksiä sovituista kellonajoista.

Auringonvalon määrän mukaan voidaan säätää työajat niillä aloilla, joilla ei ole tärkeitä kontakteja Euroopan "ytimiin".

Nykyään samankin valtion alueella on tosiaan eri aikavyöhykkeitä. Kun ihmiskunta hiukan viisastuu lisää, voidaan siirtyä yhteiseen maailmanaikaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Henkilö, joka ei kykene järjestämään yhteyksiä muualle Eurooppaan +-2 tunnin aikaeron puitteissa, on kyllä väärässä työpaikassa. Minä olen vuosikymmeniä ollut tehtävissä, joissa on pitänyt pitää yhteyttä niin Eurooppaan kuin kauemmaksikin. Aina on onnistunut kellonaikojen yhteensovittaminen.

Hankalampaa se on tietenkin jo Kaakkois-Aasiaan tai Yhdysvaltoihin. Yleensä on helpompaa venyttää työpäivää illasta, joten Indonesiassa ovat tarvittaessa hieman pidempään. Vastaavasti Yhdysvaltoihin keskusteltaessa minä olen pidempään töissä. Mutta ei se vaadi, että kellot olisivat samassa ajassa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #5

Juho Joensuu, #5.
Yhden tunnin aikaero Euroopan "ytimiin" ei välttämättä ole kovin hankala. Mutta väitän, että Suomen työpäivien päättyminen ennen Keski-Eurooppaa on merkinnyt Suomelle monien tilausten menetystä. Tämä tunnin aikaero on sitä paitsi aivan turha, koska siitä ei ole mitään hyötyä vaan vain pelkkää haittaa.

Olen itsekin joutunuet monesti laskemaan aikaeroja varsinkin Australian kaupunkeihin, joihin monulla on asiaa. Niiden aikaerojen laskeminen on todella hankalaa ja stressaavaa, koska eräissä Australian osalvaltioissa on käytössä kesäaika, toisissa ei. Ja kuten tunnettua, Australiassa on kesä silloin, kun meillä on talvi. Ja kelloja siirrellään eri maissa eri päivinä.

Nykyisenä sosiaalisen median aikakautena yksi ja yhteinen maailmanaika on ainoa tolkullinen ratkaisu.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #6

Jos on sellaisella alalla, että pyytämättä ja yllättäen tulee tilaus lankapuhelimeen kello 16-17 välillä, niin silloin kannattaa pitää henkilökunnasta joku paikalla kello 17 saakka. Eihän siitä tarvitse edes maksaa mitään ylityökorvauksia, jos kyseinen henkilö ei aloita päiväänsä ennen kello 7.

Yleensä kuitenkin silloin, kun on kyse isoista kaupoista, niin niitä on kyllä hierottu sen verran pitkään, että se ei ole tunneista kiinni. Jos taas tilauksia sataa lankapuhelimeen joka puolelta maailmaa, niin silloin kannattaa pitää myös myynti kolmivuorotyössä puhelimen ääressä.

Nykyisenä älypuhelinaikana pystyy puhelut ohjaamaan haluttuun puhelimeen vaikka ympäri vuorokauden. Kyllä ne päivystykset voi järjestää niin, että kukaan ei kuormitu liikaa. Tietenkin, jos on ainoa työntekijä, niin silloin on vaikea lähteä lomalle mutta kyllä suurin osa asiakkaista senkin ymmärtää ja soittaa tilauksensa joko ennen tai jälkeen loman.

Karkea aikaeron laskeminen menee päässä sekunnissa, jos on yhtään hajua maantieteestä. Amerikan mantereella ovat karkeasti -6 ja Itä-Aasiassa +6. Siitä tarkempi on hienosäätöä, jonka voi tehdä tilanteen mukaan. Kaiken voi aina sopia.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #7

Juho Joensuu, #7.
Koska meillä on nykyään kännykät ja ympäri vuorokauden toimivat yhteydenottovälineet, on todella turhaa käännellä kellonviisareita ja miettiä, mitä kello on milloinkin missäkin. Globaali maailmanaika on ainoa tolkullinen ratkaisu.

Nyt ei kuitenkaan olla vielä päästy niin järkeville linjoille. Olisi kuitenkin poistettava aivan turhat aikaerot niin kuin tämä tunti Suomen ja Ruotsin väliltä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Nykyinen systeemi jossa kesäksi siirrytään tunti normaaliajasta itään on paras. Vakituisesti normaaliajassa pysyminen tulee hyvänä kakkosena.

Siirtyminen UTC+1:een on vielä huonompi kuin siirtyminen pysyvästi UTC+3:een eli kesäaikaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Janne Salonen, #3.
Samat päivänvalovaikutukset voidaan saavuttaa muuttamalla töiden kellonajat pari tuntia aikaisemmiksi. Tärkeintä on, että Suomessa kellojen viisarit ovat samassa asennossa kuin Brysselissä, Berliinissä, Pariisissa, Roomassa ja Tukholmassa.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

En todellakaan ole samaa mieltä eli puollan normaalia aikaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Johan Lindholm, #9.
Kannattaisi odottaa rauhassa, minkä ajan EU:n "ytimet" valitsevat ja ottaa Suomeen sama kellonviisareden asento. Kun teemme tuon valinnan, meidän ei heti kohta tarvitse ryhtyä katumaan.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Timo, jos me seuraisimme joidenkin muiden maiden aikavalintoja, sen pitäisi olla lähialueidemme - ei Brysselin. Sama aika kuin Skandinaviassa ja mahdollisesti Saksassa - mikä ettei. Sama aika kuin Belgiassa - en voi yksinkertaisesti pitää sitä hyvänä ajatuksena. Voihan olla, että nämä maat päätyvät eri ratkaisuihin.

Olen kuitenkin lähtökohtaisesti sitä mieltä, että meidän pitää tehdä oma päätöksemme omista lähtökohdistamme ja silloin oma ensimmäinen valintani on EET eli normaaliaika.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Johan Lindholm, #11.
Jos Skandinavian ja Saksan aika käy, OK. Sehän on sama aika kuin Brysselissä ja Pariisissa. Jos Brysselin aika käy Haaparannalle, miksi ei Torniolle - ja Helsingille? Kellonajan valinnassa kannattaa ottaa tärkeimpien naapurimaiden aika. Se tekee elämän ja kanssakäymisen helpoksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kun ihmiskunta hiukan viisastuu, ymmärretään vähitellen, että yksi ja ainoa maailmanaika on ainoa järkevä ratkaisu. Tässä pieni vailkaisu tämänhetkiseen hulluuteen:

Vuonna 2018 kesäajassa ollaan Yhdysvalloissa ja Kanadassa 11.3.-4.11. eli pidempään kuin Suomessa ja EU-maissa. Jo tämä tuottaa tuskaa ja harmia.

Vielä kimurantimmaksi tilanne käy, kun saamme tietää, että Australiassa ja Uudessa-Seelannissa on eletty kesäajassa koko meikäläisen talven. Kelloja siirrettiin taaksepäin eli normaaliaikaan aprillinpäivänä 1.4. eli heti kun Euroopassa oli hypätty kesäaikaan. Tilanne muuttuu yhä pähkähullummaksi, kun Australiassa vain eräissä osavaltioissa käytetään kesäaikaa. Esimerkiksi Sydneyssä käännellään kellonviisareita, Brisbanessa ei.

Kellojen siirtelystä koituu terveyshaittoja, väärinkäsityksiä, myöhästymisiä ja taloudellisia tappioita. On parasta tarkistaa ulkomaiden kellonajat netistä: http://kellonaika.com/

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kestää vielä jonkin aikaa ennen kuin ihmiskunta kypsyy ottamaan käyttöön globaalin maailmanajan. Tässä vaiheessa olisi tärkeää, että EU ymmärtäisi siirtyä yhteen ja samaan aikavyöhykkeeseen. Työajat voitaisiin maittain järjestää kansalaisten toivomaan auringonvalon tahtiin. Siitä on tällä hetkellä kysymys, kun EU tiedustelee meidän alamaistensa mielipitettä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset