Suomen on valittava ehdottomasti Brysselin kellonaika

# Emme saaneet äänestää niin kuin Ruotsi  €-valuuttaan siirtymisestä, vaan hallitus määräsi. Pieleen taisi mennä isossa asiassa. Nyt EU poistaa kesä- tai talviajan. Me EU-kansalaiset saamme valita niiden väliltä. Se on pikku juttu.

   Mutta voimme myös valita aikavyöhykkeemme. Se on iso asia, josta saamme myös äänestää.  Kannatan ehdottomasti Suomelle yhteistä aikaa EU:n "ytimien" ja Skandinavian maiden kanssa.  

   Suomi voi olla ylpeä siitä, että olemme taistelleet urhoollisesti kellonviisariensiirtelyhulluutta vastaan ja saaneet jopa Brysselin EU-päällepäsmäreiden jäykät päät kääntymään. EU aikoo todellakin luopua kellonaikojen vaihtamisesta joka kevät ja syksy. Suomen liikenne- ja viestintäministeriökin on tehnyt kerrankin järkevän päätöksen ja järjestänyt kansalaisille mahdollisuuden ottaa kantaa kellonajoista: https://www.lvm.fi/-/otakantaa-kysely-kellojen-siirtelyn-lopettamisesta-kaynnistyy-984593  

   Kysely kellojen siirtelyn lopettamisesta käynnistyy Otakantaa.fi-foorumilla 26.9. ja on avoinna perjantaihin 12.10.2018 saakka. Kyselyssä voi ilmaista mielipiteensä mm. siihen, olisiko Suomen valittava pysyväksi ajaksi nykyinen kesäaika, nykyinen talviaika vai jokin muu aika. Tuloksia hyödynnetään, kun Suomi valmistelee kantaansa EU:n kesäaikaan liittyvään direktiiviehdotukseen. 

   Tietoa suomalaisten mielipiteistä ja toiveista kerätään myös gallup-tutkimuksella, jonka toteuttaa TNS Kantar Oy. Tiedonkeruu toteutetaan niin, että tulokset edustavat suomalaisten mielipiteitä alueellisesti, ikäryhmittäin ja sosioekonomisen taustan mukaan. Lisäksi asian valmistelussa tehdään vaikutusarvio ja kuullaan asiantuntijoita.

 

Työajat valittava auringon kierron pohjalta

# Eräissä mielipidekirjoituksissa on väitetty, että kellonviisareita siirtelemällä voidaan "säästää päivänvaloa".  Mutta sama vaikutus saadaan paljon kätevämmin työaikoja säätelemällä. On siis yhdentekevää, mikä aika Suomeen valitaan – jos se vain on sama kuin Brysselissä. 

   Mielipidekirjoituksissa on vastustettu myös Suomen siirtymistä Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen. Mutta tämä on jo tärkeä taloudellinen kysymys. Suomen pitäisi mahdollisimman pikaisesti siirtyä samaan kellonaikaan kuin "EU:n ydin", Keski-Eurooppa ja Ruotsi. 

   Suomi on menettänyt uskomattoman monia kauppoja ja talouskontakteja sen takia, että meillä työt lopetetaan tuntia aikaisemmin kuin Tukholmassa, Frankfurtissa ja Pariisissa. Usein tärkeät päätökset tehdään iltapäivän työvuoron lopussa. Kun silloin otetaan yhteyttä Suomeen, vastauksena kuullaan automaatista: "Olemme jo lopettaneet työpäivän. Ottakaa yhteyttä huomisaamuna tai viikonlopun jälkeen!" Siinä meni bittiavaruuteen sekin tärkeä tilaus!

   Käytännön syistä eräillä taloudellisesti tärkeillä aloilla olisi ehdottoman järkevää työskennellä myöhempään niin kuin "EU:n ytimissä" tehdään. Tämä voitaisiin järjestää siten, että eri alojen työajat määriteltäisiin tarpeen mukaan. Jos olisimme Brysselin ajassa, rakennuksilla voitaisiin työskennellä klo 5-14, pankeissa klo 9-17 jne.

 

Ennen pitkää pitää siirtyä yhteiseen maailmanaikaan

# Kun EU ja maailma vielä viisastuvat muutaman vuoden, voitaisiin siirtyä yleismaailmalliseen globaaliakaan, jolloin kellonviisarit olisivat samassa asennossa Brysselissä, New Yorkissa ja Sydneyssä eikä tarvitsisi miettiä mitä kello on missäkin. Vuosikin vaihtuisi koko maapallolla samaan aikaan eikä päivämäärärajalla olisi enää käyttöä.

   Olen kirjoittanut näillä palstoilla kellonviisariensiirtohulluudesta varmaan toista kymmentä kertaa, mm.:

Timo Uotila: US Puheenvuoro 23.03.2018:

http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252822-taas-kellonviisariensiirtosulkeiset-voi-ei

Timo Uotila: US Puheenvuoro 11.02.2018:

http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250808-kansalliset-aikaerot-sekoittavat-paat-ja-taloudet

 

Ensimmäinen blogi on jo vuodelta 2011:

Timo Uotila: US Puheenvuoro 30.03.2011:

http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/67386-globaali-maailmanaika-kayttoon-kesaajassa-ei-ole-mitaan-jarkea

 

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu