TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

SOS-hallitus käy ”vapaussotaa” kuin vuonna 1918

# Suomen kansa niin kuin monet muutkin kansat alkaen USA:n "Trumppilasta" tuntuu jakautuvan  valkoisiin ja punaisiin, jopa valkoisiin ja mustiin, rasisteihin ja suvakkeihin, kaikenlaisiin meihin ja muihin.

   Nyt on tutkittu Ylen tilauksesta suhtautumista Juha Sipilän SOS-hallituksen esitykseen irtisanomisen helpottamisesta alle 10 hengen yrityksissä. Vasemmisto tuomitsee yhtenä miehenä ja vallankin naisena tällaisen esityksen. Oikeisto taas kannattaa sitä. Tällainen tilanne tuo karmealla tavalla mieleen vuoden 1918 muistot.

 

# SOS-hallitukselle tämä esitys on muodostunut suoranaiseksi arvovaltakysymykseksi, etten sanoisi pakkomielteeksi. Lakisuunnitelmasta ei ole hallituksen mielestä mahdollista perääntyä. Siksi eduskunta pannaan äänestämään tästä asiasta.

   Ammattiyhdistysliike taas jatkaa taistelua. Työväenluokan mielestä tällaiset asiat pitäisi ratkaista neuvotellen työnantajien kanssa. Hallitusta ei saisi päästää päsmäröimään. SOS-hallitus on päässyt toimimaan työnantajien käsikassarana jo yli kolme vuotta. Tilanne muistuttaa etäisesti vuoden 1918 tilannetta.

 

# Tulee mieleen Teemu Keskisarjan näkemys vuodesta 1918. Hänen mukaansa sisällissotaa voisi hyvin nimittää vapaussodaksi myös punaisten kannalta. Se oli vapaussota, joka päättyi katastrofiin. Maaorjat ja työn orjat joutuivat vankileireille ja teloituksiin.

   SOS-hallituksen ”vapaussodassa” ihmetyttää ja oikeastaan säälittää työministerin tilanne. Hänhän on kuusankoskelainen duunari Jari Lindström.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Hallitusta ei saisi päästää päsmäröimään."

Häh???

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #1.
Hallitus ei saisi yksin päättää työolosuhteista ja -ehdoista. Meillähän on jo vuosikymmeniä sitten todettu, että ne ovat ns. kolmikanta-asioita. Niitä on valmisteltava ottamalla mukaan kaikki osapuolet.

Sotessa tehtiin sama virhe. Sitä olisi pitänyt valmistella parlamentaarisesti eli ottamalla oppositio mukaan.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Sosialidemokraattien puheenjohtaja Kullervo Mannerin johtamana aloitettiin aseellisen punakapina 27.1.1918 maan laillista hallintoa vastaan.
Eikös nyt ole viitteitä kun lakkoillaan maan laillista lainsäädäntö valtaa vastaan.
Antti Rinteen velvollisuus on viheltää tämä peli poikki.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Seppo Simonen, #3.
Antti Rinteen velvollisuus on tosiaankin viheltää tämä peli poikki ja pyytää työnantajat ja sen käsikassara SOS-hallitus neuvottelupöytään keskustelemaan työlainsäädännöstä kolmikantapohjalta niin kuin tässä pohjoismaisessa demokratiassa on ollut tapana jo vuosikymmeniä. Silloin lakkovaara poistuisi ja kansanvalta palautuisi.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Lait säädetään eduskunnassa lainsäätö algoritmin mukaan ja lopullisesti päätetään äänestyksellä eduskunnan suuressa salissa näin se vaan on.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #7

Seppo Simonen, #7.
"Lait säädetään eduskunnassa lainsäätö algoritmin mukaan ja lopullisesti päätetään äänestyksellä eduskunnan suuressa salissa näin se vaan on."

Suomen kansanvaltaisessa demokratiassa tällaiset asiat on kuitenkin jo vuosikymmeniä ratkaisu ns. kolmikantasopimusten pohjalta.

Käyttäjän jniinisto kuva
Juhani Niinistö

Joo. Olen työn takia osunut paikkoihin, jossa yrittäjät tapaavat toisiaan. Keskustelujen sävy on ollut ihan pelottava. Ajattelinkin kerran, että jos Suomessa päädyttäisiin vuoden 1918 tyyppiseen tilanteeseen, ehkä nuo tuossa mielihyvin lähtisivät mukaan.

Ilmeisesti yrittäjäjärjestöissä on sumeilematta annettu tunnelman nousta.
Päivälistan mukaan kai tällä viikolla on Turussa joku yrittäjen liittokokous tai vastaava. Orpo puhuu. Siellä on varmaan tunnelma katossa.

Hieman huvittavasti, taannoin junassa joku yrittäjä meni kiittämään bongaamaansa kokoomuksen kansanedustajaa siitä, että kokoomus yrittää pitää palkkatason ja työehdot siedettävinä Suomessa. "Kyllähän me yritämme..." sanoi kansanedustaja, mutta huomasi samalla, että yleisöä on ja backtrackkasi sitten lausuntoaan aika taitavasti.

Mutta miten yritäjäjärjestöt ja kokoomus/kepu hallitsevat backtrackkauksen. Saa nähdä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juhani Niinistö, #4.
"Olen työn takia osunut paikkoihin, jossa yrittäjät tapaavat toisiaan. Keskustelujen sävy on ollut ihan pelottava. Ajattelinkin kerran, että jos Suomessa päädyttäisiin vuoden 1918 tyyppiseen tilanteeseen, ehkä nuo tuossa mielihyvin lähtisivät mukaan."
Noin minäkin olen aistinnut tämän tilanteen. Työnantajapuoli on nähnyt tässä SOS-hallituksessa mahdollisuuden, jota ei saisi jättää käyttämättä.

Tuo backtrackaus on hyvä sana. Sille olisi hyvä keksiä suomennos, kun se ei mahdu tavallisen suomalaisen suuhun.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Tuossa olisi pohja josta alkaa suunnitelemaan suomennosta "backtrackaukselle":

”Voi pientä juhlijaa, aamu alkaa sarastaa. Kello viisi on.
Vaellat yössä yksinään, väsymys käy jo käpälään. Et löydä tietä kotohon.”
San: Tove Jansson
Säv: Pekka Streng

Kaivoin sen esiin tuolta:

https://eralehti.fi/ps-pekkasuuronen/2009/12/11/et...

Siinä artikkelissa Pekka Suuronen kylläkin puhuu GPS-laitteesta jonka avulla löytää takaisin lähtöpisteeseen mutta eikö tässäkin ko. tapauksessa tavallaan ole kyse paluusta alkupisteeseen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Vesamäki, #9.
"Tuossa olisi pohja josta alkaa suunnitelemaan suomennosta "backtrackaukselle":

”Voi pientä juhlijaa, aamu alkaa sarastaa. Kello viisi on.
Vaellat yössä yksinään, väsymys käy jo käpälään. Et löydä tietä kotohon.”
San: Tove Jansson
Säv: Pekka Streng

Kaivoin sen esiin tuolta:

https://eralehti.fi/ps-pekkasuuronen/2009/12/11/et...

Siinä artikkelissa Pekka Suuronen kylläkin puhuu GPS-laitteesta jonka avulla löytää takaisin lähtöpisteeseen mutta eikö tässäkin ko. tapauksessa tavallaan ole kyse paluusta alkupisteeseen."

Erinomainen selvitys backtrackaukselle. Siitä tässä irtisanomissopassakin on kysymys.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Sixten Korkman kirjoittaa hienosti Helsingin Sanomissa 16.10.2018: "Kiista ylittää kaikki järjellisyyden rajat. Laiha sopu on parempi kuin lihava riita. Mutta kenties juna meni jo tämän hallituksen osalta..."

Niinhän se on. Tämän hallituksen olisi kuulunut jättää tehtävänsä jo kesäkuussa 2017, kun Perussuomalaiset hajosivat.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Eduskuntakeskustelussa Eero Heinäluoma (Sdp) kiteytti hienosti: Suomen työelämässä tarvitaan vänrikki koskeloita - ei luutnantti lammioita...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vuoden 1918 sodasta molemmat osapuolet käyttivät sodan alkuvaiheessa erityisesti pidetyissä puheissa ja lehtikirjoituksissa samaa nimeä : vapaustaistelu.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Toivonen, #13.
"Vuoden 1918 sodasta molemmat osapuolet käyttivät sodan alkuvaiheessa erityisesti pidetyissä puheissa ja lehtikirjoituksissa samaa nimeä : vapaustaistelu."

Niinhän se oli. Historioitsija Teemu Keskisarja on ottanut tuon seikan esille. Hänelle tuo nimitys kelpaa sekä valkoisten että punaisten kannalta.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tämä sinänsä pieni irtisanomisen höllentämiskysymys on jakamassa Suomen kansan meihin hyviin ja noihin pahoihin suorastaan samalla tavalla kuin vuonna 1918:
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262601...
On todella surullista, että ihmiset eivät tunnu viisastuvan sitten millään.
Asia on todella pieni. Mahdollinen epäkohta voitaisiin korjata pelkästään käytäntöjä muuttamalla. Ei tässä tarvittaisi lainsäädäntöä eikä lakkoja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset