TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Onko lasten tuottaminen kansallisvelvollisuus?

# Ylen Sannikka & Ukkola -tv-lähetyksessä 19.10. pantiin kaksi naista väittelemään. Toisella on kolme lasta, toinen on lapseton, koska ei halua lasta. Lapseton sai kritiikkiä itsekkyydestä.

Tuollainen keskustelu tuntui turhalta ja kiusalliselta. Saattaahan olla, ettei lapseton ole löytänyt sopivaa miestä tai on lesbo. Ja saattaapa olla niinkin, ettei hän pysty saamaan lasta, vaikka haluaisikin. Mistä me tiedämme totuuden?

Ja sitä paitsi maailmassa on jo nyt aivan liikaa lapsia kärsimässä, vaikka niitä Suomessa onkin jonkun mielestä liian vähän. Kysykää vaikka Pentti Linkolalta, jonka kansa on valinnut Suomen viisaimpien profeettojen joukkoon.

 

Australialla tiukka linja pakolaisasiassa

# Lasten lukumäärä liittyy maailman pakolaisongelmaan. Lapsia syntyy kehitysmaissa, joissa köyhällä kansalla ei ole edes keinoja syntyvyyden sääntelemiseksi. Nykyään väkiluku kasvaa hallitsemattomasti ennen kaikkea Afrikassa, josta kohdistuu kova muuttopaine Euroopan suuntaan. Eurooppa on kuitenkin jo hyvin tiheään asuttu.

   On kuitenkin ”maa, johon mahtuu”. Se on tietenkin Australia. Se tiedetään Aasian väkirikkaissa maissa, joista ihmissalakuljettajat suunnittelivat venepakolaisten kuljetuksen Australiaan. Australia on kuitenkin lopettanut tuon bisneksen. Venepakolaisten laivat on käännytetty takaisin ja turvattomat pakolaiset on sijoitettu Australian kustantamille leireille Papua-Uuteen-Guineaan ja Naurun tasavaltaan. Noille pakolaisille ei ole luvattu missään vaiheessa pääsyä Australiaan.

   Nyt Uusi-Seelanti on valmis ottamaan vastaan jonkinlaisen määrän Naurun pakolaisista.  Australiassa kiistellään siitä, onko maa valmis ottamaan vastaan noita turvapaikanhakijoita, jos he pyrkivät Uudesta-Seelannista Australiaan.

   Näistä pakolaisongelmista kerrotaan Australian SBS-radion tuoreimmassa suomenkielisessä lähetyksessä: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohighlights

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

En katsonut kyseistä ohjelmaa – ensimmäinen riitti – , mutta perusteltiinko siinä miten lapsettomuus on itsekästä. Eikö juuri suuren lapsikatraan synnyttäminen ole itsekästä?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kauko Aalto, #1.
"En katsonut kyseistä ohjelmaa – ensimmäinen riitti – , mutta perusteltiinko siinä miten lapsettomuus on itsekästä. Eikö juuri suuren lapsikatraan synnyttäminen ole itsekästä?"
Eihän sitä perusteltu juurikaan. Todettiin vain, että Suomessa syntyy kovin vähän lapsia. Hallitsematon lapsiluku on ilman muuta edesvastuutonta ja itsekästä. Afrikan maissa on menossa hallitsematon väestönkasvu, joka on saatava kuriin. Maailmaan ei kerta kaikkiaan mahdu lisää väkeä. Eurooppa ainakin alkaa olla täynnä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Onko se itsekästä että yksinelävä maksaa itseensä kipeäksi veroilla joilla tuetaan lapsilisien, neuvolapalveluiden, lapsipakkauksien ym ym ym muodossa lapsiperheiden elämää. Pitäisikö yksinelävän saada lapsettomuusvähennys verotuksessa kun hän ei kuluta yhteiskunnan varoja yhtä paljon?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ralf Karlsson, #3.
"Onko se itsekästä että yksinelävä maksaa itseensä kipeäksi veroilla joilla tuetaan lapsilisien, neuvolapalveluiden, lapsipakkauksien ym ym ym muodossa lapsiperheiden elämää. Pitäisikö yksinelävän saada lapsettomuusvähennys verotuksessa kun hän ei kuluta yhteiskunnan varoja yhtä paljon?"

Nuo ovat aivan aiheellisia kysymyksiä. Yksineläjän asumiskustannukset varsinkin Helsingissä ja suurissa kaupungeissa ovat myös kohtuuttomia ja pienituloisille täysin mahdottomia. Maaseudulta kyllä löytyy kohtuuhintaisia asuntoja. Mutta sieltä ei löydy työpaikkoja eikä liikenne- ym. palveluja.

Käyttäjän ialybr kuva
Juhani Heiska

Tässä tarvitaan nyt itsekkyysilmiön tarkempaa selvitystä, jos totuuteen pyritään.
-Ihminen on perustaltaan itsekäs. Kun ihminen tapaa toisen ihmisen, hänen on pakosti kohdattava seuraavat kysymykset: Mitä tuo minusta ajattelee? Missä kohdissa hän on minua ylempänä ja missä kohdissa alempana? Miten hyödyn hänestä eli miten olen itsekäs?
-Toisesta hyötymisen itsekkyys on mutkikasta määritellä: Jos esimerkiksi auttaa toista, se on itsekästä, koska siitähän tulee itselle hyvä mieli.
Kun yhdessä etsitään totuutta, se on epäitsekästä.
-Ihmisellä on monta itsekästä minää. Transaktioanalyysissä niitä on Vanhempi, Aikuinen ja Lapsi. Yhdessä merkittävässä teoriassa on seitsemän minää: oman itsen mukainen minä, sosiaalinen ja osallistuva minä, jonkun toisen pakotteisiin osallistuva minä, lainkuuliainen minä, ympäristön välittömiin ärsykkeisiin reagoiva minä, aikaa ja tekemistä jäsentävä minä ja kerran aloitettua toimintaa jatkava minä.
-Rakastamisessa on oman itsekkyyden huomioiminen mutkikasta.

Tämmösiä ranskanviivoja on enemmänkin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juhani Heiska, #5.
"Tässä tarvitaan nyt itsekkyysilmiön tarkempaa selvitystä, jos totuuteen pyritään.
-Ihminen on perustaltaan itsekäs. Kun ihminen tapaa toisen ihmisen, hänen on pakosti kohdattava seuraavat kysymykset: Mitä tuo minusta ajattelee? Missä kohdissa hän on minua ylempänä ja missä kohdissa alempana? Miten hyödyn hänestä eli miten olen itsekäs?"

Itsekkyys on myös todella ongelmallinen ja monimerkityksinen käsite. Siitä kommenttisi antaa hyvän kuvan.

Lapsetonta voi syyttää itsekkääksi. Mutta myös lapsia hankkinutta voi syyttää itsekkääksi, omahyväiseksi - ja lapselliseksi. Hänhän käyttää maapallon rajallisia resursseja oman sukukuntansa hyväksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei siitä välttämättä tarvitse tehdä kansalaisvelvollisuutta, mutta miehillehän voisi alkaa maksaa verovaroista jokaista yritystä kohden tietyn summan. Siitä pitäisi vain sitten pitää ajopäiväkirjaa, joka kuukausittain toimitettaisiin Kelalle. Miksikö miehille? No tietysti siksi, että miehet joutuvat tekemään sen varsinaisen työn.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Juha Kuikka, #6.
"Ei siitä välttämättä tarvitse tehdä kansalaisvelvollisuutta, mutta miehillehän voisi alkaa maksaa verovaroista jokaista yritystä kohden tietyn summan. Siitä pitäisi vain sitten pitää ajopäiväkirjaa, joka kuukausittain toimitettaisiin Kelalle. Miksikö miehille? No tietysti siksi, että miehet joutuvat tekemään sen varsinaisen työn."

Noinkin sen voi nähdä. Ei ole helppoa päättäjillä, jotka joutuvat miettimään lainsäädäntöä. Maailma on kiperä ja kupera kuin pukin sarvi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Yhdysvallat on vaarassa joutua pakolaisten suhteen samanlaiseen pinteeseen kuin EU. Meksikoon on tulossa pakolaisjoukkoja sen kaoottisista naapurimaista. He pyrkivät selvästi Yhdysvaltoihin. Mutta Meksiko on toistaiseksi estänyt tulokkaiden pääsyn maahan.

Meksiko on Trumpille samanlainen "pakolaisvarasto" kuin Turkki EU:lle. EU yrittää olla "kiltti" Turkille, jotta pakolaiset eivät lähtisi liikkeelle. Trump taas aikoo rakentaa muurin Meksikon rajalle.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jotta lasten hankkiminen olisi oikeudenmukaista, äideille olisi hoidettava eläkemaksut myös lastenhoitovuosilta. Asevelvollisten päivärahoja olisi myös korotettava tuntuvasti, jotta sotapalvelus ei veisi vanhempien varoja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset