TimoUotila1 Oikeus, kohtuus, reiluus heikomman hyväksi

Itsenäisyyspäivän kättely- ja ministerilistat

  • Kuva: Lippu liehuu Helsingin Kauppatorilla. Kuva: Timo Uotila.
    Kuva: Lippu liehuu Helsingin Kauppatorilla. Kuva: Timo Uotila.

Näin itsenäisyyspäivänä on mielenkiintoista käydä läpi sadan vuoden takaisia tapahtumia. Ne osoittavat, miten suuria muutoksia Suomessa tapahtui runsaan vuoden aikana:

# 6.12.1917 itsenäisyysjulistus.

# 31.12.1917 itsenäisyystunnustus Leninin Venäjältä.

# 28.1.1918 alkoi lievästi sanottuna hirvittävä kansalaissota vankileireineen. Tuota sotaa sekä valkoiset että punaiset voivat perustellusti nimittää vapaussodaksi - köyhien vapaussota epäoikeudenmukaisuuksia vastaan kuitenkin päättyi katastrofiin. Jos Saksa olisi voittanut ensimmäisen maailmansodan, meillä olisi nyt saksalainen kuningas. Onneksi Suomi osasi yhdennellätoista hetkellä heittäytyä ulos Saksan kelkasta.  

# 4.12.1918 kunnallisvaalit, joissa myös punaiset saivat äänestää - elleivät olleet vankileireillä tai menettäneet kansalaisoikeuksiansa.

   Suomi oli jo Venäjän vallan aikana maailmanvalio uranuurtaja naisten oikeuksien toteutuksessa. Suomessa naiset ja köyhät miehetkin saivat äänioikeuden v. 1906 - eikä vain äänioikeutta vaan oikeuden päästä kansanedustajiksi.

 

Sata vuotta sitten maailmalla ei juuri uskottu, että Suomi selviäisi kovin pitkään itsenäisenä valtiona. Mutta toisin kävi. Nyt Suomesta etsitään maailmalla mallia mm. koulutuksen ja terveydenhoidon kehittämiseksi. Ja Suomi on sananvapauden mallimaa ja vähiten korruption mädättämiä maita. Suomea on myös mainittu maailman onnellisimmaksi maaksi. Oikea ilmaus olisi maailman vähiten epäonnistunut maa tässä matoisessa maailmassa. 

   Yhteisten asioiden ratkaiseminen äänestämällä eikä aseilla on tämän päivänkin maailmassa melkein poikkeus paremmin kuin sääntö. Suomessa kokeiltiin aseita vuoden 1918 alkupuolella. Saman vuoden lopulla todettiinkin jo, että pieleen meni ja pahasti. Ottakaa oppia Suomesta, kaiken maailman diktatuurit ja "ohjatut demokratiat"!

   Arabikevät herätti toivoa. Mutta pettymys oli suuri. Arabimaiden vallankumoukset eivät ole johtaneet demokratian tielle. Kiina ja Venäjä ovat käyneet muutamassa vuodessa yhä autoritaarisemmiksi. Ei ole osattu ottaa oppia Suomen eduskuntavaaleista v. 1907 ja kunnallisvaaleista v. 1918.

 

Suomi selvisi vuoden 1918 karmeista vaiheista takaisin demokratian tielle paljolta siitä syystä, että Suomessa oli koko tsaarinvallan ajan säilynyt ruotsalainen hallintomalli. Suomi oli vuoteen 1809 Itä-Ruotsi. Nyt Suomi ja Ruotsi ovat kaksi Pohjolan maailmanvaliovaltiota.

   Suomen skandinavistinen demokraattinen järjestelmä ei suinkaan ole täydellinen. On esimerkiksi uskomatonta, että meillä voi istua melkein kaksi vuotta hallitus, jonka toiseksi suurin puolue hajoaa - mutta hallitus jatkaa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

   On luonnotonta, että presidentillä ei ole enää oikeutta hajottaa eduskuntaa ja määrätä uusia vaaleja vaikka olisi mitä ilmeisintä aihetta ja vaikka presidentti olisi miten suosittu.

   Presidentillä on sentään vielä oikeus määrätä, kuka saa tulla linnaan kättelemään itsenäisyyspäivänä.

 

Kuva: Lippu liehuu Helsingin Kauppatorilla. Kuva: Timo Uotila. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Joulukuun kuudentena sitten näemme taas kerran Suomen suosituimman tv-ohjelman. Siinä väkeä saapuu presidentinlinnaan kättelemään Saulia ja Jenniä. Tv-toimittajien painajaismaisena tehtävänä on yrittää muistaa kättelijöiden nimiä ja ansioita. Ja muotitoimittajat seurailevat kilvan juhlijoiden asuja.

Tuossa tuoksinassa ei sitten ole edes aikaa paneutua Suomen itsenäisyyden historiallisiin käänteisiin eikä edes tämän päivän poliittisiin kommervenkkeihin. En tiedä yhtään maata, jossa kansa jaksaisi tällä tavalla juhlia kansallispäivää tv-ruudun äärellä nostellen maljoja edusmiestensä kautta.

Tosin vuodenaika ja sääkin on Suomessa sellainen, ettei juuri tee mieli painua luontoon grillaamaan ja tapaamaan tuttuja, mikä on useissa maissa luonnollisinta kansallispäivän viettoa. Silloin yritetään kerrrankin unohtaa vallanpitäjät ja päällepäsmärit ja juhlia parhaiden ystävien kanssa. Suomessa juhlinnan linja on täsmälleen päinvastainen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olen jo kauan ollut sitä mieltä, että itsenäisyyspäivän vieton tönkköä maan tapaa pitäisi muuttaa:
http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuu...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Saska Saarikoski kirjoittaa Hesarissa 6.12., että kansan suoraan valitsemasta presidentistä on tullut suosittu hahmo. Hän on politiikan hyvä poliisi, pääministeri paha poliisi. Eikä kansansuosikki voi tyytyä peukaloiden pyörittämiseen.

Noinhan asia on. Vuonna 2015 aivan erilaisesssa tilanteessa muodostetusta SSS-hallituksesta tuli nopeasti SOS-hallitus. Ei pääministeri ole oikea henkilö arvioimaan, miten hallitus on oikeasti onnistunut. Kyllä presidentillä pitäisi olla oikeus puuttua pelisääntöihin, vaikka hän ei puuttuisikaan itse hallituksen päätöksentekoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset