Suomen presidentti lepytteli viisaasti Putinia

Katsoin televisiosta Jari Tervon Kekkos-sarjaa. Tervo on rehellinen ja suorapuheinen realisti. Hän väittää, että Kremlistä vaikutettiin vuoden 1956 presidentinvaaleihin. Hrushtshev määräsi Paasikiven vaihdettavaksi Kekkoseen.

   Suomessa ei ole kuitenkaan vieläkään käynnistetty rikostutkimuksia siitä, miten Moskovasta on vaikutettu Suomen vaaleihin. Yhdysvalloissa tutkitaan täyttä päätä, miten Venäjä sekaantui vuoden 2016 presidentinvaaleihin Trumpin hyväksi. Istuva presidentti-pääministeri eli melkein yksinvaltias Valkoisen talon herra tietenkin yrittää kaikin voimin vastustaa valtansa murentamista.

   

Nykyään Suomessa ei odotella Kremlin ohjeita. Perjantaine 28.12. presidentti Sauli Niinistö otti aloitteen, tarttui kännykkäänsä ja soitti Putinille Kremliin. Skp:nkin on syytä muistaa, että Niinistön entinen puolue Kokoomus ja Putinin Yhtenäinen Venäjä ovat ystävyyspuolueita, eivät enää Skp ja Nkp.

   Niinistön ja Putinin puhelussa esillä olivat tietenkin maidemme väliset suhteet. Puhuttiin myös  Arktisesta neuvostosta ja Euroopan neuvostosta monenmoisine kiemuroineen.

 

Tunnin mittaisen puhelun aiheena oli myös Venäjän ja Ukrainan sotainen kriisi. Toivottavasti Niinistö kertoi Putinille, että kansainvälisen oikeuden perusteella Krim kuuluu Ukrainalle, niin kuin ukrainalainen Hrushtshev määräsi 1950-luvulla samoihin aikoihin, jolloin hän halusi valita Kekkosen Suomen presidentiksi. Asovanmeri ei ole Venäjän sisämeri, vaikka Putin rakensikin sillan Kertshinsalmen yli.

   Tuon sanottuaan Sauli Niinistö toivottavasti huomasi lisätä, me suomalaiset kyllä ymmärrämme, että venäläisiä harmittaa ukrainalaisten ajautuminen änkyröimään Kremlin valtaa vastaan. Ukrainan Kiovastahan Venäjä oikeastaan lähti muinoin kasvamaan.

 

Puhelunsa päätteeksi Suomen presidentti toivottavasti osasi lohdutella Putinia näillä sanoilla: Kyllähän meitä suomalaisiakin harmittaa, että ikivanha suomalais-ruotsalainen Viipurin kaupunki luiskahti väärälle puolen rajaa. Mutta me kunnioitamme historiaa. Siitä todistaa Venäjän kaksipäinen kotka Helsingin Kauppatorilla.

 

Kuva: Venäjän kaksipäinen kotka ja Suomen lippu Helsingin Kauppatorilla. Kuva: Timo Uotila. 

 

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu